Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

40 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Leergang: Maatvoering

De cursus leergang Maatvoering duurt 4 dagen en kost €1695,-. De leergang Maatvoeren wordt 5 keer per jaar georganiseerd.

Omschrijving

De 4 cursusdagen vinden plaats in een doorlooptijd van 4 weken. De cursus gaat door bij minimaal 2 kandidaten en we werken met groepen van maximaal 8 kandidaten. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur.

De landmeetwerkgevers hebben dringend behoefte aan maatvoerders. Met deze cursus leg je een goede theoretische basis. Bij de (toekomstige) werkgevers wordt je verder opgeleid in het doen van maatvoeringen in het terrein.

Inhoud

Dagindeling

Dag 1: Leergang maatvoeren intro
Maatvoeren, uitzetten, landmeten ofwel de inwinning van Geo-Informatie in het veld wordt gedaan door diverse organisaties in Nederland bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries, onderzoeksinstituten.
 
De volgende soorten metingen worden er gedaan:
Waterpassen: het bepalen van de hoogte van een punt ten opzichte van NAP door middel van een doorgaande waterpassing.
Laser: lokaal hoogtes overhalen of afschot uitzetten
Total Stations: het inmeten van een stuk terrein met een Total Station en het uitzetten van een nieuw te maken object. Hiervoor zal eerst boven een bekend punt moeten worden opgesteld. De punten zullen gecodeerd worden zodat er later een tekening van gemaakt kan worden.
 
Tijdens deze dag krijgt de cursist een korte introductie in de Maatvoering. U leert ook het stelsel van Geo-Basisregistraties kennen. Een groot deel van alle landmetingen worden gedaan om deze basisregistratie op te bouwen en ook bij te houden.
 
Dag 2: NAP en hoogtemaatvoering
De hoogtemaatvoering gebeurt in de praktijk bijna altijd met waterpasinstrument of laser. Dit zijn dan ook de instrumenten waar de werking van zal worden behandeld en waar ook praktische oefeningen mee gedaan zullen worden. Er wordt aandacht besteed aan 2D en 3D doorsneden, aanzichten, maatvoering en verschaling. Deze onderwerpen komen terug in praktijk oefeningen.
 
Dag 3: MC start /MC next
Maatvoerders werken vaak met hulpprogramma’s zoals MC Start of MC Next. De maatvoerders leren werken met MC start en MC next om punten uit digitale tekening te halen en in hun instrument te zetten. De volgende onderwerpen komen aan bod: puntenbeheer, import en export van en naar Total stations, export van MC start/MCnext naar CAD, punten plaatsen in CAD en overhalen naar MC start/MC next, punten wijzigen, maatvoeringscontole en vergelijken van tekeningen.
 
Dag 4: AutoCAD
In de Maatvoering wordt vaak AutoCAD gebruikt om een meting in te lezen, de visualiseren en te controleren. Tijdens deze dag cursus leert u de beginselen van AutoCAD.

Leerdoelen

 • Je krijgt kennis en inzicht van wat er speelt in de geo-sector
 • Je leert denken en rekenen in het RD stelsel
 • Je leert omgaan met MC start en MC next
 • Je leert omgaan met maatvoeringen in en door AutoCAD
 • Je leert diverse tips en trucs van een ervaren maatvoerder
 


  ContactlesOnline mee doen

  NeeJa
  Wellicht heeft u ook interesse in:

  •