Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Leergang: Maatvoering

De cursus leergang Maatvoering duurt 3 dagen en kost €1695,- excl. BTW.

De cursus is geschikt voor mensen die al basiskennis van het landmeten en maatvoeren hebben. De cursist kan al werken met hoogte- en lengtemeetapparatuur, een waterpas instrument en een theodoliet. De cursist kent al enkele uitzet- en maatvoerings-methoden en kan maatvoerings- en uitzettekeningen lezen.

Omschrijving

De cursist leert een maatvoering voor te bereiden in AutoCAD en leert ook de maatvoering in het terrein te doen met een GPS ontvanger en met een Total Station.

Inhoud

Vrijwel alle aannemers gaan over op digitale maatvoering. De hulpmiddelen zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat u een maatvoering helemaal kunt voorbereiden in CAD en dat u het CAD bestand kunt inlezen in een Total Station. Het werk buiten in het terrein wordt daarmee zeer eenvoudig.

Dagindeling

Dag 1: Maatvoeren Context en Introductie

Maatvoeren, uitzetten, landmeten ofwel de inwinning van geo-Informatie in het veld wordt gedaan door diverse organisaties in Nederland bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries en onderzoeksinstituten.
De volgende soorten metingen worden er gedaan:

• Waterpassen: het bepalen van de hoogte van een punt ten opzichte van NAP door middel van een doorgaande waterpassing.
• Laser: lokaal hoogtes overhalen of afschot uitzetten
• Total Stations: het inmeten van een stuk terrein met een Total Station en het uitzetten van een nieuw te maken object. Hiervoor zal eerst boven een bekend punt moeten worden opgesteld. De punten zullen gecodeerd worden zodat er later een tekening van gemaakt kan worden.

Tijdens deze dag krijgt de cursist een korte introductie in de Maatvoering. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringsberekeningen, Goniometrie en coördinatenleer, Argumentenberekeningen, Voerstraalmethode, Maatvoeringsplan.

Dag 2: Maatvoeren in de bouw
Maatvoeringen in de bouw worden gedaan met een hoge precisie en betrouwbaarheid. De maatvoering wordt steeds meer digitaal gedaan met een Total Station. De werking van een Total Station wordt behandeld en er worden een aantal praktische oefeningen mee gedaan. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Maatvoeringssymbolen en tekeningen,
Uitgangsgegevens en hoofdreferentielijnen, Maatvoering grondwerk en bouwraam, Maatvoering palen met en zonder bouwraam, Maatvoering fundering met en zonder bouwraam, Maatvoeren met een Total Station.
 
Dag 3: Digitale maatvoering met MC Start en MC Next

De cursisten leren werken met MC start en MC next om punten uit digitale tekening te halen en in hun instrument te zetten. De volgende onderwerpen komen aan bod: puntenbeheer, import en export van en naar Total stations, export van MC start/MCnext naar CAD, punten plaatsen in CAD en overhalen naar MC start/MC next, punten wijzigen, maatvoeringscontrole en vergelijken van tekeningen, Maatvoering op begane grond, Maatvoering op verdiepingsvloer, Methode Mous, Maatvoering met prefab methoden, Maatvoering met bekistingen, Controlemetingen, Controleplan, Uitzetten en opmeten met Total Station.

 
 

  NeeJa


  Leerdoelen

  • U krijgt kennis en inzicht van wat er speelt in de geo-sector
  • U leert denken en rekenen in het RD stelsel
  • U leert omgaan met MC start en MC next
  • U leert omgaan met maatvoeringen in en door AutoCAD
  • U leert diverse tips en trucs van een ervaren maatvoerder
   

  Wellicht heeft u ook interesse in: