Akkoord, ik ga de aarde redden !

Akkoord, ik ga de aarde redden !

Door Anton Schutte, directeur Geo-ICT Training Center, Nederland

Apeldoorn, April 2019

Als vijftiger, als vader, en ook als Geo-ICT-er hoor ik graag een twintiger zoiets zeggen. Dan denk ik: deze jongere is akkoord met het leven zoals die nu is én komt in actie. Deze jongere is bewust en actief en daar kunnen we op bouwen. Als je niet bewust bent, en dat geldt net zo goed voor ouderen, kunnen je gedachten in deze tijd, waar het verschil tussen fictie en werkelijkheid steeds vager wordt, ook een heel andere kant op gaan. Wat gebeurt er met de aarde. De temperatuur stijgt. Overal zijn stormen en uitbarstende vulkanen. De ijskappen smelten. Eén zo’n storm zoals in Mozambique en Nederland loopt tot aan Amersfoort vol als een badkuip. Daarnaast is de dreiging van een nucleaire wereld oorlog nog steeds aanwezig. Dus waarom zouden we nog iets doen als we eigenlijk te laat zijn. Het einde is al in zicht.

Wat is er zo mooi aan ‘ik ga de aarde redden’? Omdat dat een actie is die wellicht onmogelijk is. Heel spannend dus. Zeker als je het in je eentje wilt doen.Atlas god

In mijn familie gebruiken we daarvoor vaak de uitdrukking: Onbegonnen werk. Dat is werk waar je net zo goed niet aan kunt beginnen omdat het niet te doen is. Daaraan helemaal niet beginnen is goed te begrijpen. Daaraan, tegen beter weten in, toch, in je eentje, beginnen en er dan ook niets van terecht brengen kun je dom noemen. Maar daaraan wel beginnen, omdat het moet, omdat je het wilt, en er uiteindelijk, samen met anderen, in slagen het onmogelijke waar te maken is geweldig. Dat is leven !

Kijk maar naar Steve Jobs die met Apple ten opzichte van IBM het onmogelijke waar heeft gemaakt. Of kijk naar je favoriete sporter die weer een wereld record vestigt. Twintigers, jullie komen vaak voor belangrijke keuzes te staan. En meestal kunnen jullie kiezen uit heel veel mogelijkheden. Daar wordt het niet gemakkelijker van. Gelukkig hebben jullie tot nu toe niet echt armoede gekend en hebben jullie altijd wel alles kunnen krijgen wat jullie nodig hadden. Jullie ouders trouwens ook. Een leuke kindertijd en jeugd en een goede middelbare schoolopleiding. Een groot aantal van jullie heeft wel al te maken gehad met een scheiding van jullie ouders. Of nog erger, en dat geldt gelukkig voor een kleiner aantal, je hebt al een sterfgeval van één van je ouders, meegemaakt. Na de middelbare school ben je hbo of wo gaan doen en kwam je terecht in een massale campus van duizenden studenten. Wat een grote studie-fabrieken zijn dat geworden. De onzekerheid slaat toe: heb ik de goede studie keuze? die minimale begeleiding is dat normaal? Waarom zou ik er heen gaan, alle colleges worden opgenomen? Waarom op kamers gaan, ik hoef er hooguit 2 dagen per week heen?

Het niveau van hogescholen en universiteiten is in Nederland erg hoog en na de eerste tentamens regent het dan ook onvoldoendes. De uitval in het eerste jaar is zeer hoog. Sommigen kiezen weer een nieuwe studie en vinden dan toch hun draai.

Maar over heel Nederland komen ook honderden jonge twintigers een beetje tussen wal en schip. Jullie missen een goede aansluiting op de arbeidsmarkt en jullie zijn te oud om nog langer vakkenvuller bij de Hema te blijven. De verdiensten zijn te weinig om de in korte tijd toch al opgebouwde studieschuld af te betalen. Het zonnetje schijnt nog steeds, het schip is nog te zien, en toen je 10 jaar was heb je al leren zwemmen. En als het mis gaat laten ze je heus niet gewoon verzuipen. Maar wat nu?

 

Kiezen !

Geo-ICT, Start met waaromIedereen moet keuzes maken in het leven. Wat houdt kiezen in? Dan sla je een weg in. Misschien niet de weg die je ouders willen. En als je een weg in slaat moet je accepteren dat heel veel andere wegen dan niet meer kunnen. Je kunt niet alles hebben. Je moet een weg kiezen en daar dan standvastig en gefocust op door blijven gaan. Maar voordat je die weg in slaat moet je wel goed nadenken. Je moet niet alleen weten wat je wilt maar vooral ook waarom je het wilt. Simon Sinek heeft het boek ‘Begin met het Waarom” geschreven. Dat boek is op ondernemers georiënteerd maar je kunt het ook toepassen op je persoonlijke leven. Je mag denken wat je wilt, je mag alle gedachten toelaten, en dan moet je proberen in een fantasie en droom wereld te zijn. Dan komt er in je boven wat je wilt en ook waarom. Je komt dan op een punt dat je je een mens voelt die zelf mag kiezen. Een groot deel van het genieten van het leven zit hem daar in. Je bent een vrij mens die kan kiezen.

Daar zitten goede keuzes bij maar ook keuzes die je achteraf niet goed vond. Je leert ook jezelf niet te serieus te nemen en je geniet dan even veel van je foute keuzes als van je goede keuzes. Zo ben je een lerend mens die bewust omgaat met belangrijke keuzes. Je leeft en uiteindelijk komt je precies waar je wilt zijn. Je bent een gelukkige wereldburger die steeds weer nieuwe wegen in slaat omdat je nieuwsgierig en leergierig bent. Je bent jong en je wilt wat. Dit kun je doen ongeacht de toestand in de wereld en ongeacht de status van de climate change. Die maken het alleen nóg spannender. De problemen zijn groot maar de wetenschap en techniek maken ook snelle ontwikkelingen door. Er komen oplossingen. Jullie komen met oplossingen.

 

De speelruimte is de aarde.

We hoeven ons geen zorgen te maken over de aarde zelf. Die blijft wel bestaan. Maar hoe wij als mensen er kunnen leven is wel aan het veranderen. Om daar goed op in te spelen wordt er veel informatie over de aarde, geo-informatie, verzameld. Nederland loopt daarmee voorop in de wereld.

De geo-sector in Nederland bestaat uit een grote groep organisaties die zich bezig houden met het inwinnen, bewerken, analyseren en toepassen van geo-informatie. Bij wet is geregeld dat een aantal van deze organisaties verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van één of meer van de geo-georiënteerde basisregistraties: Kadaster (BKR), Adressen en Gebouwen (BAG), Waarde Onroerende Zaken (WOZ)Grootschalige Topografie (BGT)Ondergrond (BRO), Topografie (BRT) en Leidingen (WION)Deze organisaties leveren de bijgehouden gegevens frequent aan de Landelijke Voorziening (LV). Deze geografische gegevens zijn in Nederland voor iedereen beschikbaar via Publiek Dienstverlening op Kaart (PDOK). 

Diverse organisaties in Nederland zijn betrokken bij het inwinnen en bijhouden van die geo-informatie en daarnaast is er een groeiend aantal organisatie die deze gratis te verkrijgen informatie (willen gaan) toepassen. Dit is een groei markt. Over welke, groepen van, organisaties hebben we het?

Adviesbureau’s, agrarische collectieven, architectenbureau’s, bagger bedrijven, bouw aannemers, data- analyse ondernemingen, gemeenten, aannemers, ingenieursbureau’s, kadaster, landbouwbedrijven, landmeet bedrijven, landschappen, ministeries, onderwijs, natuur monumenten, offshore, omgevingsdiensten, provincies, rijkswaterstaat, softwarebureau’s, spoorwegen, veiligheidsregio’s, verzekeringsmaatschappijen, waterschappen en woningbouw corporaties.

Geo-informatie en het toepassen van innovatieve ICT toepassingen is waar het om draait als je gaat werken in de geo-sector. En dat is zeer belangrijk, wellicht van levensbelang. Heb je zin om met geo-informatie en met CAD en GIS te werken en zou je willen werken bij een van deze organisaties? Wil je een goede start maken in de geo-sector? Dan is ons traineeship wellicht iets voor jou. Dan gaan we samen avonturen beleven op, met en voor deze aarde. Er zijn de komende jaren honderden Geo-ICT-ers nodig in Nederland.

Geo-ICT Training Center, Nederland kent de volgende geo-start functies: Medewerker Applicatiebeheer, Medewerker BAG, Medewerker BGTMedewerker BIMMedewerker BOR, Medewerker CADMedewerker Data-analyseMedewerker GISMedewerker Hydrografie, Medewerker Landmeetkunde, Medewerker Leidingbeheer, Medewerker Ruimtelijke Ordening, Medewerker OpleidingenMedewerker Softwareontwikkeling. en Medewerker Werkvoorbereiding.

Geo-ICT Training Center, Nederland is gevestigd in Apeldoorn en geeft we vanuit 4 locaties in Nederland meer dan 200 CAD, GIS, Geodesie, Data-Analyse, Databases, Programmeer cursussen. Daarnaast zijn we de initiators en mede-ontwikkelaars van de hbo ICT specialisatie Geo-ICT opleiding van NOVI Hogeschool.

Geo-ICT Training Center, Nederland is een platform voor starters in de geo-sector.