Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

40 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Cursus AutoCAD 2D Basis (Autodesk gecertificeerd)

De cursus met AutoDesk Certificaat duurt 4 dagen en kost €995,-.

Omschrijving

AutoCAD® is een software voor computer-aided design (CAD), waarmee u eenvoudig en snel ontwerpideeën kunt uitwerken in 2D en 3D tekeningen. 

Inhoud Cursus AutoCAD 2D Basis

Deze cursus is bedoeld voor mensen zonder enige ervaring. De cursist krijgt inzicht in de structuur van het pakket. U leert hoe een tekening efficiënt kan worden geconstrueerd.

In de cursus ligt de nadruk op de praktische kant van het tekenen. De interface en instellingen worden doorgenomen waarna gestart wordt met praktijkopdrachten. Er worden verschillende objecten getekend, denk hierbij aan: lijnen, cirkels, bogen, rechthoeken en driehoeken. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe objecten gemodificeerd kunnen worden: verwijderen, roteren, verplaatsen, schalen, spiegelen, etc. Aan de tekeningen worden vervolgens teksten en tabellen toegevoegd voor extra informatie. Het gebruik van lagen in tekeningen is belangrijk om zaken te kunnen scheiden. Verder gaan we nog kijken naar objectsnaps en grips. Ook besteden we tijd aan het maken van blocks, het arceren van oppervlakte en wordt de verhouding model- en paperspace behandeld. Op het laatst gaan we allerlei elementen bemeten en het geheel netjes uitprinten.

Dagindeling

Dag 1: Introductie, de weg weten in AutoCAD

In de cursus ligt de nadruk op de praktische kant van het tekenen. Na een voorstelronde gaat de docent alle menu’s en functies laten zien die in AutoCAD zitten. Het is een rondleiding in AutoCAD zodat de cursisten meteen al een goed overzicht krijgen van wat AutoCAD is en wat er allemaal mogelijk is.  Alle functies in de menu worden doorlopen. De basishandelingen worden uitgelegd en voor gedaan. De volgende onderwerpen komen aan de orde en er worden oefeningen mee gedaan:

Tekeningbeheer: Openen, opslaan, vergelijken van (versies) van tekeningen.

Tekenen: Het tekenen van lijnen, cirkels, bogen, ellipsen, polylijnen, en het omgaan met teksten in de tekening.

Na deze eerste dag is weet de cursist al helemaal de weg in AutoCAD en is in staat zelfstandig basis tekeningen te maken.

Dag 2: Tekeningen, de weg weten in de tekeningen

De cursist leert te werken met coördinaat systemen, zowel ortho als polaire coördinaat systemen. De cursist leert te werken met dimensies en hoe je exact kunt snappen op lijnen en punten zodat alles perfect op elkaar aansluit.

De cursist leert exact te positioneren in de tekening en vandaaruit de tekening verder aan te passen en uit te breiden. Daarbij leert hij alle hulpmiddelen kennen die gebruikt kunnen worden zoals rasters, grips en object snaps. Er worden diverse oefeningen gedaan.

Na deze tweede dag weet de cursist niet alleen de weg in AutoCAD maar ook in de tekeningen.

Dag 3: Tekeningen aanpassen

 Om goed inzicht en overzicht te houden wordt een tekening opgebouwd in lagen, layers genaamd. De cursist leert layers aan te maken en aan elementen eigenschappen ( laag, kleur, lijndikte en lijnstijl ) toe te kennen

De cursisten leren tekeningen aan te passen. Functies om tekeningen te veranderen zoals elementen verwijderen, verkorten, verlengen, breken, afschuinen en eigenschappen aanpassen worden voorgedaan en mee geoefend. 

Daarna komen functies aan de orde voor het transformeren van elementen, zoals verschalen, kopiëren, draaien, verplaatsen, spiegelen, uitlijnen, evenwijdig kopiëren, rekken, stretchen en slepen. Ook wordt geoefend met grip bewerkingen en het maken van arrays van elementen.

De cursist leer ook reference bestanden (Xrefs) te gebruiken en wat je er mee kunt doen in de bron tekeningen. De cursist leert elementen uit de reference tekeningen te raadplegen, er op te snappen, en te kopiëren. Net als in dag 1 en 2 worden diverse oefeningen gedaan en na deze derde dag begint de cursist al een volwaardig AutoCAD tekeningen te worden.

Dag 4: Gevorderde onderwerpen

Er wordt geoefend met het maken van blocks dat zijn een soort van kleine tekeningen die je overal in je tekening kunt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het symbool van een rioolput of van een deur kun gemakkelijk overal geplaatst worden. Dynamische blokken komen ook kort aan de orde.

Er wordt geoefend met viewports waarmee de tekeningen van alle kanten en vanuit alle hoeken bekeken kan worden. Verder komen in de vierde dag nog de volgende onderwerpen aan de orde: Diverse soorten van vlak arceringen, teksten en tekstballonnen, tabellen, rasterbestanden, printen en plotten.

Tijdens de cursus zijn diverse oefeningen aan de orde gekomen. In de laatste uren van de cursus gaat de cursist de wat meer complexe oefeningen maken. De docent begeleidt de oefeningen.

Na de vierde dag kan de cursist zich AutoCAD tekenaar noemen. Hij kan de volgende  dag op zijn werk meteen zijn praktische vaardigheden gaan gebruiken.


  ContactlesOnline mee doen

  NeeJa
  Leerdoelen

  • Bekend worden met de interface en de instellingen van AutoCAD.
  • Het tekenen, modificeren en verwijderen van objecten.
  • Tekeningen voorzien van informatie.
  • Een volledig overzicht hebben van AutoCAD en alle mogelijkheden  kunnen gebruiken.
  • Het kunnen maken en aanpassen van diverse soorten van 2D tekeningen.
  • Het gebruiken van XREF bestanden

  AutoDesk Certificaat

  De cursisten ontvangen het volgende boek. Dat is bij de prijs inbegrepen.

  Na de cursus ontvangen de cursisten een link naar de website van AutoDesk waarmee ze in kunnen loggen. Daar kunnen ze de evaluatie invullen en het AutoDesk Certificaat downloaden.