Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

10 werk naar werk trajecten,

30 trainees

Blog: Geo-ICT Training Center, Nederland bestaat 10 jaar.

Geo-ICT Training Center, Nederland - Bestaat 10 jaar10 jaar Geo-ICT Training Center, Nederland

Geven en Delen, daar gaat het om !

Door Anton Schutte, directeur Geo-ICT Training Center, Nederland

Apeldoorn, december 2020

Eind december bestaat ons bedrijf Geo-ICT Training Center, Nederland 10 jaar. Er werd in onze geosector veel gediscussieerd en vergaderd over cursussen en opleidingen en met name over de teruglopende aantallen aanmeldingen voor de landmeet opleidingen. De ontwikkelingen in de technologie in het algemeen en in de ICT in het bijzonder gingen maar door maar onze landmeetkunde raakte een beetje tussen wal en schip. Althans zo voelde ik dat.

Hoewel ik in de ICT werkte en niet veel meer had met landmeetkunde ging het mij toch aan het hart. Daarnaast had ik veel cursussen gegeven in mijn werk en dat vond ik erg leuk. Een landmeter die in de ICT werkt en die opleiden leuk vindt. Dan kom je al snel op Geo-ICT Opleidingen BV met als handelsnaam Geo-ICT Training Center, Nederland. Er werd een website gemaakt en er stonden meteen al 80 CAD en GIS cursussen op.

Begin 2010 had ik een mailtje geprint en die lag bij ons thuis op tafel. Daar stonden deze aantallen op genoemd. Mijn vrouw Dinie had er met potlood onder geschreven: ‘waarvan 95% nog ontwikkeld moet worden’.

Helemaal in het begin kwamen er als vanzelf 2 ervaren CAD docenten in mijn leven: Robert Janssen en Maarten Wouters. Kort daarna kwamen er 2 junior docenten bij: Jeroen van der Zwam en Peter Schols. Deze 4 docenten leveren een enorme bijdrage. We werken nu met meerdere vaste en freelance docenten en we hebben een groep trainees in dienst waarvoor we een platform voor starters in de geosector willen zijn.

Na 10 jaar voel ik me trots omdat we nog steeds bestaan. Dat was namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Bestaansrecht moet je bewijzen door langdurig te blijven bestaan. Op de tweede plaats ben ik trots omdat het een gezond en compact bedrijf is geworden waar de (soms harde) werkelijkheid er altijd is maar er is ook veel ruimte voor humor. Daarnaast voel ik me dankbaar voor de steun, hulp, advies en begrip die wij van u, beste lezer, en vele anderen hebben gekregen.

Na mijn studie landmeetkunde in Utrecht in 1983 was er in ons vakgebied, de landmeet-sector, weinig werk te vinden. De landmeet sector bestond toen uit landmeters die geometrische data in het terrein verworven om daarmee de basisregistratie Kadaster te vullen en bij te houden en de vakgebieden bouw en civiele techniek te helpen met het uitzetten een maatvoeren. In de Geodesia, de voorloper van de Geo-info, stond maar zelden een vacature en daar kwamen dan heel veel sollicitanten op.  Als student ging het me niet heel gemakkelijk af. Maar ik was gemotiveerd en ik werkte hard en na ruim 4 jaar heb ik de studie afgerond. Na het afstuderen kwam het goed uit dat ik in militaire dienst moest.

Zo kwam ik als jongeman van 24 uit dienst. Tijdens mijn diensttijd had ik wat ICT cursussen gevolgd en ik vond al vrij snel een baan bij een softwarebureau. Wij, een groep van 15 trainees, kregen een ICT opleiding van 2 maanden en daarna mochten we allemaal een splinter nieuwe leaseauto uitzoeken. Dit werk was dan wel niet in de landmeetkunde maar ik was blij dat ik wat had. Op mijn 25e trouwde ik met Dinie.

Tot zover was alles fantastisch verlopen in mijn leven en aan de buitenkant zag alles er prachtig uit. Een mooie vrouw, een eigen huis, een goede baan en een splinter nieuwe auto. Toch heb ik rond mijn 27e een periode gehad waarin ik mij zelf hard ben tegen gekomen. Ieder (jong) mens heeft wel eens keer zo’n periode en bij de een is dat wat heftiger dan bij de ander. Een manier om jezelf te leren kennen is een keer helemaal aan de grond te zitten. En dan moet je (weer) gaan staan en gaan leven.

Als ik nu jonge mensen spreek voel ik om een of andere reden dat ze niet tussen wal en schip mogen raken. Dat ze, wat ze ook gedaan hebben tot nu toe, op een goede manier in het arbeidsproces moeten komen en ze de kost moeten gaan verdienen. Zodat ze mee kunnen gaan doen in de maatschappij door verantwoording te gaan dragen.

Als je verantwoording gaat dragen, ga je mee tellen, ga je delen en geven. En daar zit het echte geluk in. Niet ‘krijgen’ en ‘hebben’ maar ‘delen’ en ‘geven’. Licht kun je niet kennen zonder donker ook te kennen. In donkere tijden worden andere dingen juist weer licht. Je gaat kijken naar jezelf en neemt jezelf niet al te serieus. Je ziet een proces van gedachten in je hoofd plaats vinden en je krijgt ze niet stil.  Laat ze maar gewoon komen en gaan. Zo belangrijk is het niet.

Maar goed, het gaat wel heel slecht met de aarde. Het klimaat verandert. De ijskappen smelten. De zeespiegel gaat omhoog. Er is veel haat in de wereld. Er zijn groepen mensen die andere groepen mensen uit willen roeien. Groepen machtige mannen in mooie pakken, die vliegtuigen bezitten, vergrijpen zich al jaren aan vrouwen en kinderen. Er is veel armoede, honger, verdriet en oorlog. Tot slot: er is een groep ‘apostelen’ die hiervan zo onder de indruk zijn dat zij er (complot?) theorieën van Bijbelse proporties omheen gaan fantaseren. En zij kunnen dat ook op poëtische en romantische wijze verwoorden. Je komt deze schriftgeleerden tegen op facebook. Het zijn gewone mensen net als u en ik.

Het feit is echter dat we sommige dingen niet weten en misschien ook wel nooit achter zullen komen. De mensen leren daar steeds beter mee om te gaan. Het menselijk denken begint volwassener te worden en we hebben het niet meer nodig om helemaal op hol te geraken en waarde toe te kennen aan verzonnen verhalen. Hoe mooi ze ook klinken en hoe populistisch, rijk en machtig de mensen ook zijn, die ze verzinnen en, meestal ter meerdere eer en glorie van zichzelf, voor (laten) lezen.

Als je nu jong bent en aan het begin staat van het leven betekent dit ook dat er de komende 100 jaar veel gaat gebeuren, veel valt mee te maken, veel valt te genieten. Je staat aan het begin van een ontdekkingsreis vol avonturen. De wereld ligt letterlijk en figuurlijk aan je voeten en het water staat tot aan je lippen. Al deze nadelen, donkere wolken en stormen (vaak ook in een glas water) zijn ook voordelen, lichtpunten en uitdagingen. Zeker als je Nederlander bent. Als je in je denken even omschakelt naar overvloed en voorspoed, of je kijkt even in de koelkast, zie je dat je in dit land alles kunt krijgen.

Je moet er wel wat voor doen. Als je het zomaar voor niets krijgt is er ook niet veel aan. Je moet doorgaan, zoeken en volhouden tot het punt dat je je passie hebt gevonden en niets anders meer wilt. Laat je niets wijs maken. Als je 200 jaar geleden was geboren kon je met een paard over de prairie in Texas racen en had je een revolverheld kunnen worden. Als je in de jaren 700 tot 800 had geleefd als Viking dan had je, in je blote buik in plaats van in een geel hesje, alle landen in Europa kunnen plunderen. Kijk maar naar de Netflix series. Alle tijden hebben hun rampen en ook hun charmes. Dus gaan met die banaan.

De afgelopen 10 jaar heb ik ontdekt dat als je iets doet wat nuttig lijkt en waar je plezier in hebt en wat je met je geest en lichaam ook goed vol kan houden is dat fantastisch. De afgelopen 10 jaar heb ik zo genoten dat ik het zelfs voor niets had willen doen. De landmeet sector kende destijds één basisregistratie (kadaster) en diende twee vakgebieden (bouw en civiel).

De laatste jaren is dit uitgegroeid tot een geosector die zorgt voor diverse basisregistraties (BGT, BAG, WOZ, BRT) en vrijwel alle vakgebieden maken gebruik van de geo-informatie die wij inwinnen, bewerken, bijhouden en publiceren.  Als je in de geosector gaat werken doe je iets nuttigs voor de aarde. Want of je nu geo-informatie verzamelt met drones, vanuit satellieten in de ruimte of je staat als landmeter met beide benen in de modder, je draagt bij aan de grote uitdagingen waar wij als mensen voor staan: aanpassen aan de klimaatverandering, uitvoeren van de energietransitie en het ontwikkelen van smart cities met duizenden nieuwe woningen.

De geosector is een groeimarkt omdat we niets anders doen dan delen en geven van geo-informatie. Daarmee dienen we moeder aarde en al haar levende wezens. Dit begint een virus te worden die ervoor gaat zorgen dat we duurzaam met elkaar en met de aarde kunnen omgaan.  Een virus dat veel krachtiger is dan andere virussen zoals bijvoorbeeld corona. Dat houdt ons nog behoorlijk bezig maar de oplossing is nabij.

Beste lezers, vanuit ons kantoor in Apeldoorn, wens ik jullie fijne dagen en een goed begin in 2021.  Heel veel sterkte in de lockdown die zeker tot 19 januari 2021 gaat duren. Het nadeel van een tunnel is dat ie smal is en lang kan zijn.

Het voordeel is dat de route vast staat. Aan het einde is er licht te zien. En dat licht is bedoeld voor iedereen. Of je kleur nu geel is, zwart, wit, rood, oranje of bruin.

Goed 2021. Het jaar van geven en delen. Daar gaat het om !

Met vriendelijke groet

Geo-ICT Training Center, Nederland

www.geo-ict.nl

Anton Schutte