Verantwoording nemen voor jezelf, de sector en de aarde.

Verantwoording nemen voor jezelf, de sector en de aarde.

Door Anton Schutte, directeur Geo-ICT Training Center, Nederland

De titel van mijn vorige blog was: Een groot aantal trainees de geo-sector in laten ‘rollen’. Samen met mijn collega’s heb ik daar hard aan gewerkt sinds maart 2018. En is dat gelukt? Mensen die mij goed kennen weten dat ik nooit snel zeg dat iets niet gelukt is. Maar ik ben heel eerlijk nu: het lukt aardig maar er kan nog veel meer. En daarbij wil ik graag álle werkgevers in de geo-sector van dienst zijn. ( wil je de blog als pdf klik dan hier ).

In deze blog wil ik me richten tot mensen die graag als trainee aan de slag willen. En ook tot de mensen die binnen onze sector verantwoordelijk zijn voor het werven van nieuwe medewerkers. Want de toestroom van jonge mensen in onze sector is heel goed mogelijk. Ook andere sectoren vissen naar nieuwe mensen. Dus wij moeten trainees een goede propositie geven en dat kunnen we !

Sector? Ja, dat voel ik wel, maar ik kan me ook goed voorstellen dat er mensen zijn die een ‘los zand’ of een ‘verzameling eilanden’ gevoel hebben. Veel organisaties in onze sector hebben verschillende (vaak financiële) belangen. Maar het geo gevoel is ook altijd aanwezig.

Geo gevoel? Er gebeurt veel met en op de aarde in deze tijden. Wij, geo mensen, winnen geo-data met innovatieve methoden in, we bewerken en analyseren het en brengen het onder in wettelijk geregelde basisregistraties waarmee iedereen zijn voordeel kan doen.

In Nederland worden de ingewonnen gegevens ondergebracht in basisregistraties zoals Kadaster, Adressen en Gebouwen, Leidingen en Topografie. Bij wet is geregeld wie de bronhouders zijn. Dit zijn (overheids)organisaties die moeten zorgen dat de betreffende gegevens worden bijgehouden en dat de data wordt geleverd aan de Landelijke Voorziening. De landelijke voorziening stelt al deze geo-informatie beschikbaar via het Publiek Dienstverlening op Kaart(PDOK).

Als je werkt in de geo-sector dan kun je in het totale proces van inwinnen, bewerken en analyseren van geo-informatie tot en met het toepassen van geo-informatie, diverse rollen vervullen. Dit kan bij diverse soorten bedrijven en organisaties die ieder een eigen taak, stijl en cultuur hebben. Datgene wat ons allen bindt is die informatie van de aarde, geo-informatie, de brandstof van onze sector. Nederland behoort tot de top 3 in de wereld voor wat betreft het toepassen van Geo-ICT. Diverse werkgevers in de geo-sector hebben trainee programma’s en zijn op zoek naar mensen.

Trainee(s) bij Geo-ICT Training Center, Nederland

Heb je de HAVO, VWO of MBO(4) behaald? Heb je iets met aarde, ofwel een geo-gevoel, en je bent goed in wiskunde? Of wellicht ben je gestopt met een hbo of vwo en je wilt toch graag weer verder? Of je hebt je hbo of wo diploma wel gehaald?

Geo-ICT Training Center, Nederland is een opleidingsinstituut en heeft inmiddels ook meer dan 30 trainees een goede start gegeven in de geo-sector. Interesse? We nemen je aan en je volgt bij ons CAD en GIS / Geodesie en Hydrografie / Databases en Data-Analyse / Applicatiebeheer en Ontwikkeling cursussen.

We kennen de volgende functies: Medewerker Applicatiebeheer, Medewerker BAG, Medewerker BGT, Medewerker BIM, Medewerker BOR, Medewerker CAD, Medewerker Data-analyse, Medewerker GIS, Medewerker Hydrografie, Medewerker Landmeetkunde, Medewerker Leidingbeheer, Medewerker Ruimtelijke Ordening en Medewerker Software ontwikkeling.

Concreet? We zoeken per 1 februari 2019 20 trainees. Je volgt in februari de Leergang Landmeetkunde of de Leergang Hydrografie. En je gaat ook starten met de deeltijd hbo ICT / Geo-ICT van Hogeschool NOVI. Je krijgt een jaarcontract en een Peugeot 108 met ons logo. Je werkt 4 dagen per week en je gaat één dag studeren. Je wordt ingezet op uiteenlopende GIS en Geo-ICT projecten bij diverse opdrachtgevers. Het komt vaak voor dat de opdrachtgever je na dat jaar over wil nemen. Het komt ook vaak voor dat onze trainees via linkedin al benaderd worden door andere opdrachtgevers. Moet je nooit doen. Eerst de propedeuse maar eens halen en een jaar werkervaring opbouwen daarna ligt de wereld voor je open.

Interesse? Mail je CV naar anton.schutte@geo-ict.nl
En kom op 20 / 21 november a.s. naar de Geobuzz in Den Bosch. De toegang is dit jaar gratis. Thema: ‘Beleef Geo-informatie’.

Trainees bij andere Geo bedrijven?

Gelukkig zijn wij niet de enige werkgever met trainee programma’s. Diverse werkgevers in de geo-sector hebben trainee programma’s en zijn op zoek naar mensen. De werkgevers kunnen de trainees bijna gratis de deeltijd opleiding hbo ICT specialisatie Geo-ICT laten volgen. De hogeschool NOVI krijgt van de overheid een vraagfinanciering en de werkgever heeft recht op een subsidie praktijkleren. Als ik met trainees praat en ik vertel ze dat ze én gratis (alsnog) een hbo diploma kunnen halen, én een nieuwe auto gaan rijden én leuke projecten gaan doen in een groeiende en boeiende sector hoor ik mezelf soms denken en ( als het kan ) ook zeggen: ‘ze zijn gek als ze het niet doen’.

Groeiende sector? Maar er zijn geen landmeetkunde opleidingen?

Er zijn wél opleidingen. De TU Geodesie en de HTS Landmeetkunde en de 5 MTS-en Landmeetkunde van weleer bestaan niet meer en die komen ook nooit meer terug. Het vak landmeetkunde is een goede basis en beginpunt als je gaat werken in de geo-sector en er zijn ook nog steeds landmeters en hydrografen nodig. Zeker nu is er weer volop werk.

Geo-ICT Training Center, Nederland geeft samen met Leop 5 keer per jaar een leergang Landmeetkunde en samen met Skilltrade 2 keer per jaar een internationaal erkende leergang Hydrografie. Het ingangsniveau is minimaal mbo(4) mét wiskunde. Deze landmeters en hydrografen leren ook met CAD en met MOVE3 werken en ze krijgen een doorkijkje van wat van ze allemaal nog kunnen worden als ze na 5 jaar het landmeten, al of niet op zee, zat zijn.

Ze kunnen nog zoveel andere dingen doen in de sector. We leveren nu elk jaar 40 van deze landmeters af maar we kunnen en willen er op deze manier wel 100 per jaar leveren aan de sector. Wij zien de functie landmeter als een functie op mbo+ niveau. Beginnen als landmeter en later nog veel meer kunnen dat is toch een geweldige propositie.

Er zijn ook landmeet opleidingen op mbo niveau zoals bij het SOMA college. Onze branche organisatie Geobusiness is er pas nog met een behoorlijke delegatie op visite geweest. Mijn hoop is dat het niet waar is maar ik had het gevoel dat het aantal mensen in die delegatie groter was dan het aantal landmeters dat daar de laatste 10 jaar is opgeleid. Maar we zijn lid van Geobusiness en we hopen geo-samen oprecht dat de opleiding van SOMA een hoge vlucht gaat nemen.

Daarnaast is er de hbo GeoDesign van de HAS in Den Bosch, die volle klassen heeft. En natuurlijk de deeltijd hbo ICT specialisatie Geo-ICT van Hogeschool NOVI waar inmiddels meer dan 50 mensen studeren en twee keer per jaar, in februari en september, van start gaat met mooie groepen. Dit is een deeltijd opleiding die goed gevolgd kan worden naast een baan.

De HAS en NOVI hebben beiden de capaciteit om ieder jaar honderden hbo-ers aan de sector toe te voegen.

Maar er moet gepraat worden over de inhoud van de opleidingen? Hogescholen hebben een beroepenveld commissie en hebben veel contacten met de arbeidsmarkt. Veel personen en bedrijven uit de sector zijn betrokken bij beide opleidingen. De steengoede marketing van ESRI heeft al gewerkt. Bij beide opleidingen wordt ArcGIS gebruikt. Maar ook QGIS wordt door studenten veel gebruikt. De geo-sector heeft nu de mogelijkheid deze hogescholen te helpen zodat de afstemming op de arbeidsmarkt steeds beter wordt. En dat zie je ook wel gebeuren.

Werk goed samen en wees over en weer niet te kritisch. Ga ook niet in te diep inhoudelijke discussies. Voordat je het weet ben je bezig met een complexe geodetisch / astronomische berekening een ‘hoogte’ te bepalen terwijl je waterpas instrument is omgewaaid. Zet hem recht op, controleer hem, en kijk op de baak.

Je kunt als geo-werkgever jonge afgestudeerden aan nemen en het blijft toch wel zo dat ze nog veel moeten leren in de praktijk. Het is niet meer zoals vroeger, dat je een geodeet van de TU of de HTS als ‘priester’ voor je ‘parochie’ kon ‘aanstellen’ en dat daarmee alles geregeld was. Laten we in godsnaam blij zijn dat dat voorbij is.

We kunnen nu veel breder kijken. Trainees met een andere hbo opleiding met een technische en/of ruimtelijke component bieden voor de geo-werkgevers ook ongekende mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld naar het trainee programma van de grote detacheerder Voort. Ieder jaar ( soms zelfs 2 keer per jaar) verzorgen we voor Voort de 8 daagse Leergang Geo-ICT, speciaal gemaakt voor hbo afgestudeerden. Ook daar rollen ieder jaar wel 20 hbo-ers de sector in.

Pas op. Alle sectoren vissen in dezelfde vijver naar nieuwe trainees. Wij (onze sector) kunnen vissen met een heel mooi aas. Overal wordt geo-informatie, de smeerolie van onze sector, tegenwoordig toegepast en goede informatie en communicatie met betrekking tot de aarde wordt misschien wel van levensbelang.

Geobuzz…….het door……: ‘De geo-sector helpt de komende jaren honderden jonge mensen de verantwoording te nemen voor hun leven, honderden recruiters aan nieuw personeel, en duizenden mensen worden voorzien van geo-informatie waardoor we beter voor elkaar en voor de aarde kunnen zorgen’.

Geo-ICT Training Center, Nederland is gevestigd in Apeldoorn en geeft vanuit 4 locaties in Nederland meer dan 200 CAD, GIS, Geodesie, Data-Analyse, Databases, Programmeer cursussen. Daarnaast zijn we de initiators en mede-ontwikkelaars van de hbo ICT  specialisatie Geo-ICT opleiding van NOVI Hogeschool. We helpen het Radius College in Breda met het invoeren van de Geo-ICT keuze module.