Reference Systems en Spatial Data

Cursusduur: 8 uren

Leer alle theorie achter de coördinaat-referentiesystemen en projecties, de verschillende manieren om hoogte weer te geven en hoe deze informatie kan worden gevisualiseerd in een GIS.

Locatie-informatie is cruciaal voor moderne toepassingen. Van eenvoudige toepassingen die alleen positie-informatie vereisen (bijv. geo-tagging) tot complexe toepassingen die multimodale/multi-temporale data met elkaar verweven (bijv. gps-routing/vlootbeheer, milieustudies, defensietoepassingen), veelvoorkomende vragen die moeten worden beantwoord, kunnen worden uitgedrukt als: “Waar sta ik?” en “Hoe moet ik mijn data weergeven?”.

Het antwoord op de eerste vraag vereist het vastleggen van een coördinaat-referentiesysteem dat een één-op-één relatie heeft met de fysieke entiteiten die het bevat. Aangezien we echter te maken hebben met een 3D-planetenstelsel, maar toepassingen meestal 2D voorstellingen (kaarten) vereisen, is er ook de noodzaak om de 3D-informatie te transformeren (projecteren) op het 2D-vlak.

Om de tweede vraag te beantwoorden, is het nodig om het doel van de toepassing in kwestie te
identificeren, bv. is het nodig om uiterst precieze locatie-informatie (bv. punten, lijnen of polygonen) of steekproef-informatie van een dichte materie (bv. raster) te gebruiken om de gewenste fenomenen weer te geven?

Daarom is het doel van deze cursus om de nodige achtergrond te verschaffen die nodig is om te begrijpen:
– hoe planetaire coördinaat-referentiesystemen werken,
– welke types van gangbare kaartprojecties beschikbaar zijn, samen met de belangrijkste voor- en nadelen van deze kaartprojecties,
– welke de beschikbare data-representatiemodellen zijn (raster, vector) en hoe een gebruiker hiertussen kiest,
– bronnen van (voornamelijk gratis) beschikbare geo-spatiale data, en
– hoe al deze informatie wordt uitgedrukt en gerepresenteerd binnen de Geografische Informatiesystemen (GIS).

Inschrijven MOOC


    Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

    Leerdoelen

    • Hoe coördinaten-systemen worden gemaakt
    • Verschillende manieren om hoogte weer te geven
    • Wat een geodetisch referentiepunt is
    • Het onderscheid tussen verschillende soorten projecties
    • Het juiste model voor data-representatie (Raster of Vector) identificeren en selecteren
    • De beschikbare geo-spatiale databronnen
    • Hoe deze informatie wordt weergegeven in de huidige GIS-systemen

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.