Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Cursus: GDAL

De cursus GDAL kost €995,- excl. BTW en duurt 2 dagen. Enige ervaring met programmeren en/of GIS data is gewenst, maar niet vereist.

Omschrijving

In deze cursus leert de cursist geodata te bewerken en transformeren naar verschillende formaten door gebruik te maken van de het open source product GDAL. 

Inhoud

GDAL is een translatiebibliotheek, vooral bedoeld voor geografische dataformaten. GDAL kan met allerlei verschillende vector- en rasterformaten werken. Het is vrijgegeven door de Open Source Geospatial Foundation. De grote mogelijkheden van GDAL liggen in het feit dat alles opensource is. Iedereen kan dus verbeteringen voorstellen en zo GDAL verder brengen. Daarnaast is de code van GDAL vooral gebaseerd op C waardoor de uitvoering enorm efficiënt is. Je kan bijvoorbeeld de Python basiscursus volgen of QGIS basis, afhankelijk van welke kennis gemist wordt.

Dagindeling

Dag 1: 

Tijdens de eerste dag van de cursus GDAL wordt er vooral ingegaan op de rastertranslaties.

Dag 2:

De tweede dag staat meer in het teken van de vectortranslaties. Ten eerste zullen we de verschillende datatypes inladen en bekijken welke eigenschappen deze datatypes hebben. Met de rasterdataset zullen we wiskundige berekeningen doen om zo een soort suitability kaart te maken. Bij de vectordatasets zullen we vooral allerlei verschillende bestandsformaten omzetten naar andere bestandsformaten. Hierbij zullen we vooral in de Windows omgeving in de command prompt werken, maar we zullen ook een aantal Python scripts schrijven.

Leerdoelen

  • De cursist kan na de cursus zelfstandig simpele bat bestanden aanmaken om zo werkzaamheden te automatiseren
  • Je kan GDAL als een extra tool in je toolkit gebruiken waar een GIS of CAD systeem de functionaliteit of snelheid niet voor heeft

    NeeJa


    Wellicht heeft u ook interesse in:

    Geo-ICT Training Center, Nederland - GDAL