Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

10 werk naar werk trajecten,

30 trainees

MOOC: Inleiding tot GeoServer

Omschrijving

Deze inleiding tot GeoServer is een korte handleiding voor het instellen van GeoServer en het weergeven van georuimtelijke gegevenssets als webservices.

Een van de belangrijkste componenten van een Web GIS-applicatie is de GIS-server. Een GIS-server is software die luistert naar een specifiek verzoek (door klanten). Deze verzoeken kunnen betrekking hebben op verschillende services (d.w.z. OGC-compatibel) zoals getMap-aanvragen en dergelijke. Een GIS-server laadt een dataset (bijv. een vormbestand of een Geo-Tiff), rendert het, snijdt de afbeelding in tegels en stuurt het terug naar de aanvragende klant. Elke keer dat een klant de kaart verschuift of zoomt, ontvangt de GIS-server verzoeken en stuurt afbeeldingstegels als antwoord.

Er zijn verschillende Open Source-opties om voor een GIS-server te kiezen, maar deze tutorial zal zich richten op GeoServer, een van de meest gebruikte frameworks. GeoServer heeft een voorsprong op anderen vanwege zijn beheertool, d.w.z. webgebaseerde beheerinterface, en de eenvoud die een dataset als WMS implementeert, waardoor het een ideale optie is voor beginners in de WebGIS-industrie.

De verspreiding en integratie van ruimtelijke informatie in de meeste informatiekaders werd gecultiveerd door innovatieve technologische vooruitgang. Nog niet zo lang geleden werden ruimtelijke gegevens overgedragen door middel van papier, vaste elektronische media (cd-roms of dvd’s) of systeemgebaseerde elektronische media. Tegenwoordig worden GIS-services gebruikt om ruimtelijke gegevens via internet te verzenden.

De vooruitgang op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën heeft de manier veranderd waarop ruimtelijke gegevens worden verspreid. Tegenwoordig wordt Web GIS gebruikt om kaarten via internet te verspreiden. Ruimtelijke informatie wordt meestal gecreëerd, opgeslagen en beheerd door lokale providers, maar is altijd en overal beschikbaar voor verschillende klanten. Deze aanpak stelt een klanttoepassing in staat om via verschillende netwerken en bronnen toegang te krijgen tot ruimtelijke gegevens.

  • Ja, ik wil deze MOOC doen

 

    Wellicht heeft u ook interesse in:

    Leerdoelen tijdens deze cursus: