Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Leergang: Landmeetkunde Opleiding

De Leergang Landmeetkunde duurt 3 dagen en kost €1695,- excl. BTW. De lestijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur.

Geo-ICT Training Center zorgt voor de landmeetkundige instrumenten. In overleg mogen deelnemers eventueel een eigen instrument mee brengen.

Omschrijving

De deelnemers krijgen inzicht en overzicht over hoe landmeten werkt. Zij gaan ook daadwerkelijk buiten meten met een GPS en een Total Station.

Inhoud

Deze leergang is bedoeld voor mensen die willen gaan werken als (assistent) landmeter en nog weinig tot geen ervaring daarmee hebben. 

Er zijn metingen die eenvoudig zijn met de huidige hulpmiddelen. Dat is mooi om mee te beginnen.

Later in uw loopbaan doet u ook complexe metingen en / of metingen waar heel veel van afhangt. Alles moet nauwkeurig worden gemeten en berekend. Een kleine afwijking tijdens de bouw kan enorme gevolgen hebben voor het bouwwerk, de planning, kosten en veiligheid van het project. 

Dagindeling

Dag 1: Landmeten met een GPS Ontvanger
Na een brede intro over landmeten gaan we op de eerste dag van de leergang praktijk landmeetkunde een landmeting doen met GPS. Op een groot braakliggend terrein in de omgeving gaan de cursisten meerdere punten meten met GPS. Enkele punten worden ook verzekerd met een spijker. Deze ‘verzekerde’ landmeetkundige punten worden in dag 2 weer gebruikt als standplaats voor de Total Station.
 
Dag 2: Landmeten met een Total Station
Tijdens deze dag leert de cursist welke basistheorie ten grondslag ligt aan het meten met een Total Station. De volgende zaken komen aan de orde: basisbegrippen van het coördinatensysteem, coördinatenlijsten, het opstellen van een Total station, het maken van een bekende -en vrije standplaats, netwerk van vaste punten aanleggen met behulp van een Total Station, het uitzetten met behulp van Total Station en het controleren daarvan, het uitvoeren van controlemetingen (palen en ankerbouten), het inmeten van objecten, basisinstellingen van de Total Station, foutenbronnen en hoe deze te voorkomen en hoogtemeting met een Total Station. Na de behandeling van de theorie word er een praktische opdracht uitgevoerd ter verduidelijking van het geheel. De standplaatsen die in dag 1 met GPS zijn gemeten worden nu met de Total Station opnieuw gemeten.
 
Dag 3: Landmeetkundige werkzaamheden binnen
De metingen die gedaan zijn in dag 1 en 2 gaan we op deze dag verwerken met een CAD systeem. De cursisten hoeven geen voorkennis te hebben van CAD om deze dag te volgen. De docent vertelt welke CAD systemen er zijn en hoe die gebruikt worden om een meting te verwerken. Met  AutoCAD worden de metingen ingelezen, gepresenteerd en gecontroleerd. Er wordt een XYZ-puntenbestand ingelezen en gepresenteerd met symbolen. De volgende zaken komen aan de order
  • BGT en BAG;
  • Handige datasets en bronnen voor landmeters
  • Werken met QGIS
  • Werken met AutoCAD QGIS
  • Wat is landmeetkundige vereffening met MOVE3
  • MC Next
  • Magnet Field Simulator

    NeeJa


    Leerdoelen

    • Landmeetkundigen zorgen dat infraprojecten vooraf goed zijn ingemeten en uitgezet. Ze meten continu of de bouw en aanleg precies volgens tekening verloopt. Precisiewerk dus.
    • Aan het einde van de leergang landmeetkunde bent u inzetbaar als assistent landmeter bij Bouw- en infraprojecten.
     
     

    Wellicht heeft u ook interesse in:

    Leergang Landmeetkunde