Meer dan 200 afgestudeerde Geo-ICT professionals nodig in de geo-sector

Meer dan 200 afgestudeerde Geo-ICT professionals nodig in de geo-sector

Door Anton Schutte, directeur Geo-ICT Training Center, Nederland

Vanaf 2011 ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de studierichting Geo-ICT, als onderdeel van de hbo ICT deeltijdopleiding van Hogeschool NOVI. In september 2017 start er weer een  nieuwe groep aan de studierichting Geo-ICT op de nieuwe locatie van NOVI Hogeschool in Utrecht. We zitten dan op ongeveer 50 actieve Geo-ICT studenten. Als alles goed gaat, zal dit najaar de eerste hbo-er binnen de studierichting Geo-ICT afstuderen. Deze eer komt toe aan Harm Russcher, werkzaam als Functioneel beheerder Geo bij de gemeente Zwolle.

Dit is een mooi begin en dat smaakt naar meer. Geo-ICT Training Center wil net als Hendrik Westerbeek directeur van de stichting Arbeidsmarkt Geo zoveel mogelijk nieuwe mensen naar onze booming geo-sector halen.

NOVI Hogeschool is ingericht om een groot aantal Geo-ICT’ers per jaar op te leiden. Laten we elkaar helpen om nieuwkomers te enthousiasmeren. Dit kunnen ook jonge schoolverlaters zijn die na hun MBO of HAVO willen gaan werken en in deeltijd studeren.

Geo-Informatie inwinnen, bewerken, analyseren, opslaan, onderbrengen in basisregistraties en diverse vakgebieden zinvol gebruik van deze informatie laten maken is dankbaar en nuttig werk. Het maakt nieuwe technologieën mogelijk om beter voor de aarde en voor elkaar te zorgen.

Onderzoeken uit de geo-sector geven aan dat er meer dan 200 afgestudeerde hbo’ers in de Geo-ICT  sector nodig zijn. Camille van der Harten, directeur van de branchorganisatie Geobusiness Nederland is bij NOVI Hogeschool op bezoek geweest. Ook Camille ziet veel mogelijkheden voor onze studierichting  Geo-ICT.

Docenten die actief waren of zijn bij de hbo Geodesie van de Hogeschool Utrecht zijn ook actief betrokken bij de Geo-ICT studierichting. Hiddo Velsink zit in de examencommissie en ook Frans de Vroege en Gabi Spakman zijn betrokken bij de verdere ontwikkeling van vakken en het geven van lessen.

Het Geo-ICT curriculum wordt verder uitgediept en verbeterd. Kees Louwman, de directeur van NOVI, is daar persoonlijk bij betrokken. Vanaf februari 2018 kan de student vanuit het NOVI-portaal zelf kiezen voor te volgen leerlijnen en onderwijsvormen zoals e-learning, blended Learning en leren op de werkplek. In deze nieuwe tijd studeren we flexibel en omdat de veranderingen zo snel gaan, blijven we studeren.

In het Geo-ICT curriculum komen ook de ‘harde’ geodesie vakken aan de orde. De afstudeerders kunnen te maken krijgen met meetkunde, landmeetkundige berekeningen en en het vinden van mathematische modellen in grote hoeveelheden geodata. Studenten die de studierichting Geo-ICT gaan studeren moeten daarom wiskundige aanleg en interesse hebben.

Een MBO(4) of HAVO diploma met wiskunde ( A of B ) wordt daarom verwacht als toelating. Het volgen van wiskunde lessen vooraf en / of extra bijlessen in het eerste jaar is mogelijk. Mocht de wiskunde tijdens de studie toch een probleem worden dan is switchen naar andere leerlijnen die minder technisch en wiskundig van aard zijn mogelijk.

De overheid stimuleert onze opleiding op 3 manieren. NOVI Hogeschool ontvangt per student een vraagfinanciering en de werkgever kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland jaarlijks achteraf een subsidie praktijkleren ontvangen. Verder biedt de overheid, indien gewenst, een levenlanglerenkrediet, waardoor volwassenen kunnen blijven studeren.

Geo-ICT Training Center is gevestigd in Apeldoorn en helpt NOVI Hogeschool met de ontwikkeling en exploitatie van de hbo Geo-ICT opleiding. We helpen ook andere instituten met Geo-ICT zoals het invoeren van de Geo-ICT keuze modules in het mbo onderwijs. Daarnaast geven we vanuit 4 locaties in Nederland meer dan 200 CAD / GIS / Geo-ICT/ bigdata / spatial databases / GIS programmeer cursussen.

Heeft u interesse in de studierichting Geo-ICT vraag dan de brochure aan op novi.nl/geo-ict.

NOVI en Geo-ICT Training Center ( lid van Geobusiness ) zijn collega opleiders waar je doelgericht kunt werken aan het realiseren van je ambities. Geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar precies dat doen wat ervoor zorgt dat je groeit als Geo-ICT professional.