Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Cursus: MicroStation 2D Basis

Versie: MicroStation Connect en MicroStation V8i.

De cursus 3 dagen en kost € 1095,- excl. BTW.

Omschrijving cursus MicroStation 2D Basis

In deze cursus leert u zelfstandig 2D-tekeningen op te zetten en te bewerken binnen de structuur van een werkomgeving. 

Inhoud

In de cursus wordt ingegaan op de commando’s van MicroStation, waardoor inzicht wordt verkregen in de structuur en mogelijkheden van de software. U leert in deze cursus onder meer tekenen, arceren, bematen en printen. Ten eerste wordt er gekeken naar de verschillende muisfuncties en hoe met Accudraw gewerkt kan worden. Hier komt een groot stuk schermbesturing bij kijken. Vervolgens gaan we kijken naar allerlei snap- en tekenfuncties. Daarna gaan we elementen modificeren en manipuleren. Bovendien zullen we deze elementen in verschillende lagen plaatsen en kunnen we waar mogelijk arceringen toevoegen. Wanneer een grote verscheidenheid aan elementen in de tekening te vinden is kan het handig zijn om op verschillende manieren selecties te maken in de tekening, dit zal dan ook de volgende stap zijn in deze cursus. Vervolgens bespreken we het werken met cellen. Een cel is een soort collectie van verschillende elementen. Ook kunnen we verschillende bestanden in Microstation laden om mee te werken, dit zijn zogenaamde reference files. Als laatste zullen we de verschillende tekeningen annoteren en plotten.

Na deze cursus kan de cursist zelfstandig aan de slag als MicroStation tekenaar.

Dagindeling

Dag 1: Kennismaken met MicroStation

Op de eerste dag wordt de basis gelegd voor het werken met MicroStation. Na de installatie zal de docent de cursisten kennis laten maken met de interface en de verschillende muisfuncties van het programma. Hierna zal er gewerkt worden met Accudraw. Onder begeleiding van de docent worden verschillende oefeningen gemaakt waarmee de cursist de eerste stappen zet met het tekenen in MicroStation.

Dag 2: Tekenen in MicroStation

De vaardigheden die de eerste cursusdag zijn opgedaan worden op de tweede cursusdag verder ontwikkeld. Deze dag staat in het teken van tekenen. De cursisten maken veel oefeningen om deze vaardigheid in de vingers te krijgen. Er zal gebruik gemaakt worden naar verschillende snap- en tekenfuncties en er zal geleerd worden hoe de elementen in de tekening gemodificeerd en gemanipuleerd kunnen worden. Ook zal er op deze dag aandacht worden besteed aan lagen en arceren.

Dag 3: Geavanceerde functies en selecties

Op de laatste cursusdag  worden de geavanceerde functies in het programma behandelt en leren de cursisten werken met selecties en cellen. Om verschillende bestanden in te laden leren de cursisten werken met reference files. Tot slot zullen de tekeningen geannoteerd en geplot worden.

Na afloop van de cursus kan de cursist zelfstandig aan de slag als tekenaar in MicroStaion

Leerdoelen

  • Bekend worden met de functie van MicroStation.
  • Tekenen, arceren, bematen en printen.
  • Functies in Microstation gebruiken.

  • De cursisten kunnen werken met laptops van Geo-ICT Training Center maar mogen ook hun eigen laptop meebrengen.
  • De cursisten hebben zelf bij de leverancier, Bentley, een login waarmee ze gebruik kunnen maken van een MicroStation Licentie.
  • Dit hebben zij bij hun werkgever of toekomstige werkgever. Het kan ook zijn dat zij daarop vooruitlopend tijdelijk gebruik maken van een trial licentie.

    NeeJa