Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

50 trainees, omscholers, specialisten en docenten

Leslocaties: Apeldoorn, Virtueel(online), In company 

Cursus: QGIS en Python

De cursus QGIS en Python duurt 3 dagen en kost €1395,- excl. BTW.

Omschrijving

De cursist leert met Python applicaties te ontwikkelen op QGIS.

Inhoud 

Op verschillende plekken in QGIS is het mogelijk om Python toe te passen, bijvoorbeeld voor het maken van eigen plugins, het maken en aanpassen van tools en selecteren via Python expressies. Ook bij het runnen van batchfiles kan Python worden gebruikt. We beginnen met de positionering van QGIS en Python binnen een breder spectrum. Daarna gaan we kijken naar de belangrijkste eigenschappen die ze bieden en waar we Python kunnen toepassen in QGIS. Om Python efficiënt te kunnen programmeren in QGIS is een goed begrip van Python noodzakelijk. Daarom gaan we eerst dieper in op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python. Een belangrijk verschil met veel andere programmeertalen is dat Python indentatie niet alleen gebruikt wordt voor structuur, maar ook het verloop van het programma beïnvloed. Daarnaast zullen we ingaan op de belangrijkste algemene programmeerconcepten als control-flow statements en loops. Ook datastructuren komen hierbij aan de orde. Voorbeelden hiervan zijn tuples, lists en dictionaries. Als laatst zullen we ook dieper ingaan op Object Georiënteerd programmeren. Dit is een specifieke manier van programmeren. Deze wordt tegenwoordig veel gebruikt.

Dagindeling

Dag 1

De cursus begint met een presentatie over functies en mogelijkheden van Python en QGIS. Hierna wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python zoals control-flow statements en loops. Hierna worden de datastructuren behandelt.

Dag 2

Op de tweede cursusdag wordt de theorie van de eerste dag in de praktijk gebracht. Aan de hand van oefeningen onder begeleiding van de docent wordt de basis gelegd om een eigen tool of applicatie in QGIS te maken met behulp van Python.

Dag 3

Op de laatste cursusdag wordt de lesstof van de voorgaande dagen kort herhaald. Hierna zal er dieper ingegaan worden op Object georiënteerd programmeren en kan er verder geoefend worden met het ontwikkelen van tools en applicaties.

Leerdoelen

  • Ontdekken van de vele mogelijkheden binnen QGIS
  • U bent in staat om zelf aan het werk te gaan met Python en in QGIS eigen tools en applicaties te maken.

    NeeJa


    Wellicht heeft u ook interesse in: