Leergang 3D Scannen

Landmeetkunde

Landmeetkunde

De cursist leert objecten in het terrein te scannen en de punten wolken te verwerken in CAD om er een 3D-model van te maken.

Cursusduur: 3 dagen
3.9
15

Gegeven door:

Robin de Nier, Heerko Zuur

Introductie tot 3D Scannen

In de wereld van geo-informatie en geodata neemt 3D scannen een revolutionaire plek in. Deze techniek, die het mogelijk maakt om de fysieke wereld om ons heen in digitale vorm te vangen, opent nieuwe deuren voor hoe wij omgaan met onze omgeving. Door objecten en terreinen te scannen, kunnen we een nauwkeurig 3D-model creëren, wat essentieel is in tal van toepassingen, van stadsplanning tot monumentenbehoud.

Dankzij de vooruitgang in laserscantechnologie is het vandaag de dag toegankelijker dan ooit om deel te nemen aan deze digitale transformatie. Of je nu een beginner bent die de basis wil leren of een ervaren professional die zijn vaardigheden wil aanscherpen, de cursus Leergang 3D Scannen bij Geo-ICT biedt een grondige inleiding tot deze fascinerende wereld. Je leert niet alleen over de hardware en software die bij deze techniek komen kijken, maar ook hoe je effectief data kunt verzamelen en verwerken tot bruikbare 3D-modellen.

Door je te verdiepen in 3D scannen, ontgrendel je een wereld vol mogelijkheden waarbij precisie en creativiteit hand in hand gaan. Het is een vaardigheid die, eenmaal verworven, je toekomstperspectief in de geo-informatiewereld aanzienlijk kan verbreden.

De Basis van 3D Scannen

Het begrijpen van 3D scannen begint met de basisprincipes, die cruciaal zijn om de complexiteit en potentie van deze technologie volledig te waarderen. Hier zijn enkele fundamenten die elke beginnende 3D Scanoperator moet kennen:

 • Laserscantechniek: Het hart van 3D scannen, waarbij lasers gebruikt worden om fysieke objecten te meten en digitale replica’s te creëren.
 • Dataverzameling en -verwerking: Het omzetten van ruwe scangegevens naar bruikbare 3D-modellen en puntenwolken.

Door deze basis te begrijpen, kun je dieper ingaan op de meer geavanceerde aspecten van 3D scannen, zoals:

 • Het gebruik van gespecialiseerde software voor dataverwerking, zoals QGIS en Erdas.
 • Verschillende toepassingen van 3D scannen, van architectuur tot erfgoedbehoud.

Het beheersen van deze fundamenten opent de deur naar ongekende mogelijkheden in geo-informatie en geodata, waardoor je in staat bent om de digitale en fysieke wereld op innovatieve manieren met elkaar te verbinden.

Toepassingen van 3D Scannen in Diverse Industrieën

3D scannen biedt ongekende voordelen voor een breed scala aan industrieën, waarbij elk gebruik maakt van deze technologie om efficiëntie, nauwkeurigheid, en innovatie te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Architectuur en Bouw: Voor het creëren van gedetailleerde modellen van gebouwen en het plannen van renovaties.
 • Cultureel Erfgoed: Om historische monumenten digitaal te bewaren en te restaureren.
 • Productontwerp: Snelle prototyping en reverse engineering van complexe onderdelen.

Deze diversiteit aan toepassingen illustreert hoe 3D scannen een essentiële tool is geworden, niet alleen voor het verbeteren van bestaande processen maar ook voor het openen van nieuwe mogelijkheden in geo-informatie en geodata.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang 3D Scannen

Essentiële Theorie en Praktijk van Laserscannen

Het begrijpen van de essentiële theorie en praktijk van laserscannen is fundamenteel voor iedereen die zich in het veld van 3D scannen wil bekwamen. Deze kennis stelt je in staat om:

 • Accurate 3D-modellen te creëren door middel van laserscantechnieken.
 • Te werken met geavanceerde software voor het verwerken van scangegevens.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor het toepassen van 3D scannen in een breed spectrum van sectoren, van architectuur tot cultureel erfgoed. Door deze technieken te beheersen, kun je de brug slaan tussen de fysieke en digitale wereld, waardoor je waarde en innovatie brengt in elk project waaraan je werkt.

Van Puntenwolk naar 3D Model: Een Stap-voor-Stap Proces

Het omzetten van een puntenwolk naar een 3D-model is een cruciaal proces in 3D scannen dat precisie en technische kennis vereist. Dit proces omvat verschillende stappen, van de initiële data-acquisitie met laserscanning tot de uiteindelijke creatie van een gedetailleerd 3D-model. Belangrijke aspecten hierbij zijn het correct toepassen van software voor data-verwerking en het nauwkeurig interpreteren van de verzamelde gegevens om zo een realistisch en nauwkeurig model te genereren. Deze vaardigheden zijn essentieel voor professionals die werkzaam zijn in gebieden waar geo-informatie van cruciaal belang is.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang 3D Scannen?

Kiezen voor de Cursus Leergang 3D Scannen bij Geo-ICT betekent investeren in je toekomst binnen de wereld van geo-informatie. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Praktijkgerichte aanpak: Hands-on ervaring met de nieuwste 3D-scanapparatuur en -software.
 • Deskundige begeleiding: Leer van ervaren professionals in het veld.
 • Breed scala aan toepassingen: Verwerf vaardigheden die breed inzetbaar zijn in verschillende sectoren.

Deze elementen zorgen ervoor dat je niet alleen de techniek van 3D scannen leert, maar ook hoe je deze kennis effectief toepast in jouw carrière. Het is een waardevolle investering in jouw toekomst binnen de geo-informatie sector.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  €1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus 3D scanoperator wordt er een kennismakingsrondje gedaan waarin iedere cursist zijn ervaringen en zijn kijk op het 3D scannen weergeeft. Tijdens deze eerste dag leert u de basisbegrippen van laserscannen, hoe u een laserscanmeting opzet, hoe u de kwaliteit kunt toetsen en uiteindelijk het resultaat kunt verwerken tot een eindproduct.

  Dag 2

  Deze dag gaat u onder begeleiding van onze docent een aantal objecten in terrein scannen. De metingen die gedaan zijn worden op deze dag ook verwerkt met Autocad, Revit & Recap Software.

  Dag 3

  In deze dag leert u hoe een puntenwolk wordt omgezet naar een 3D model. Er zijn veel CAD- en GIS-systemen waarop extensies zijn te installeren waarmee puntenwolken kunnen worden verwerkt. De docent legt een van deze extensies uit en geeft de voor- en nadelen weer. U gaat ook zelf een 3D model aanmaken.
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Theorie van laserscannen
  • Soorten scanmethodes
  • Soorten scanners
  • Laserscansoftware
  • Opzetten van meetnet t.b.v. meerdere opstellingen
  • Scannen van een pand (binnen en buiten)
  • Laserscandata vereffenen
  • Karteren vanuit puntenwolk
  • Dynamisch laserscannen
  • Principe AHN en waar het voor dient
  • Laserscandata en BIM

  Trainers

  Robin de Nier

  ...
  4.3    
  10 beoordelingen
  22 studenten gingen je voor

  Heerko Zuur

  ...
  4.5    
  4 beoordelingen
  11 studenten gingen je voor


  Anoniem

  1 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Leergang 3D Scanoperator

  In deze cursus leer je alles over 3D-scantechnieken, het gebruik van laserscanners, het verwerken van laserscandata in CAD en het creëren van 3D-modellen.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, medewerkers van bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis over 3D-scantechnieken willen uitbreiden.

  De cursus omvat training in het gebruik van diverse software zoals QGIS, Erdas en specifieke laserscansoftware.

  De cursus “Leergang 3D Scannen” duurt drie dagen en kost €1695 exclusief btw. De cursus omvat theorie en praktijk van laserscannen, verwerking van puntenwolken tot 3D-modellen, en verschillende scanningtechnieken en -apparatuur.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat dat je expertise in 3D-scantechnieken aantoont.

  De cursus behandelt de theorie van laserscannen, verschillende scanmethodes en scanners, het gebruik van laserscansoftware, het opzetten van meetnetten, en het scannen en verwerken van data tot 3D-modellen.

  De cursus duurt 3 dagen en kost €1695,- exclusief btw. Er zijn kortingen beschikbaar voor groepen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen via e-mail.

  Ja, de cursus kan zowel fysiek als online gevolgd worden. Online deelnemers volgen de cursus via Google Meet.

  Ja, het is mogelijk om de cursus op locatie te organiseren. Geo-ICT Training Center kan laptops voor de cursisten verzorgen.