Risico-mapping van Bosbranden met ArcGIS
Bosbranden komen steeds vaker voor. Ze richten enorme schade aan – aan natuur, mensen en alles ertussenin. Door droogte, klimaatverandering en veranderingen in landgebruik verschuiven de risico’s snel. Het is daarom belangrijk om te weten waar die risico’s zich bevinden. En daar komt ArcGIS in beeld.
Met ArcGIS kun je ruimtelijke informatie analyseren: kaarten, satellietbeelden en meetgegevens. Denk aan het opsporen van actieve branden via satellietdata. Of aan het in kaart brengen van gebieden waar het risico op brand het grootst is. Zo krijg je waardevolle inzichten: waar moet je ingrijpen, en wanneer?
Tools zoals Copernicus en NASA’s MODIS geven je toegang tot actuele data uit de ruimte. Door deze data te combineren met geografische informatie op de grond, kun je risico’s niet alleen in beeld brengen, maar ook voorspellen en beperken. ArcGIS is daarmee een krachtig hulpmiddel – of je nu werkt in natuurbeheer, beleidsontwikkeling of crisisbeheersing.
In deze cursus leer je stap voor stap hoe je geodata inzet om bosbranden te analyseren én te voorkomen. Met ArcGIS. En met de juiste methodes.
Wat leer je in deze Blended Learning cursus?
Tijdens de cursus leer je hoe je geografische data inzet om bosbranden te analyseren en voorspellen. We beginnen bij het begin: de basis van GIS. Je ontdekt hoe je met ArcGIS ruimtelijke informatie verwerkt, zoals satellietbeelden en kaartlagen. Daarna ga je aan de slag met actuele data, waaronder beelden van Copernicus en NASA’s MODIS. Daarmee leer je brandgevoelige gebieden herkennen én risico’s beter inschatten.
Je verdiept je ook in historische brandpatronen. Je onderzoekt hoe deze patronen bijdragen aan milieuanalyse en risicobeoordeling. In QGIS leer je werken met polygonen en hoe je interessegebieden selecteert, knipt of snijdt binnen raster- en vectorlagen. Ook leer je hoe je met de veld-calculator en query’s datasets filtert en analyseert op basis van zelfgekozen criteria.
Je werkt met zowel ArcGIS als QGIS. Zo raak je vertrouwd met verschillende tools en methodes binnen het geo-domein. Deze brede aanpak geeft je de vaardigheden om zelfstandig en met vertrouwen geodata te gebruiken – of je nu actief bent in natuurbeheer, beleid of ruimtelijke ordening.
Na afloop weet je hoe je satellietdata toepast, risicozones afbakent en geografische informatie inzet om bosbranden beter te begrijpen én te voorkomen.
Waarom kiezen voor deze cursus ArcGIS Bosbranden?
Blended learning combineert zelfstandig online leren met praktijkgerichte, interactieve sessies, zodat je zowel theoretische kennis als praktijkervaring opdoet met ArcGIS, QGIS en het analyseren van satellietdata voor bosbranden. De online modules geven je de vrijheid om in je eigen tempo te studeren en bevatten interactieve lessen over geospatial data, risicobeoordeling en het gebruik van remote sensing in ArcGIS. Je leert hoe je actuele satellietbeelden van Copernicus en MODIS gebruikt om risicokaarten te maken, hoe je gegevens uit verschillende bronnen samenbrengt en verwerkt tot duidelijke inzichten.
Tijdens de praktijkgerichte online sessies pas je je nieuwe kennis meteen toe. Je werkt met realistische data over bosbranden en krijgt begeleiding van ervaren GIS-specialisten. Je ontdekt hoe je de juiste geodata selecteert, analyseert en gebruikt binnen ArcGIS en QGIS. Daarbij leer je kaarten te maken die laten zien waar brandrisico’s het grootst zijn, hoe je lagen combineert en hoe je inzicht krijgt in mogelijke situaties waarmee beleidsmakers of hulpdiensten te maken kunnen krijgen. Door te werken met echte voorbeelden ontwikkel je praktische vaardigheden die nodig zijn voor het maken van betrouwbare risicomodellen.
De combinatie van flexibel online leren en praktijkgerichte training zorgt ervoor dat je niet alleen leert werken met ArcGIS en QGIS, maar ook hoe je deze tools slim inzet voor het analyseren van bosbranden en het maken van risicokaarten. Na deze cursus kun je zelfstandig geodata verwerken, risico’s herkennen en GIS gebruiken om betere beslissingen te nemen in jouw werkveld.