Een groot aantal trainees de geo-sector in laten ‘rollen’

Een groot aantal trainees de geo-sector in laten ‘rollen’

Door Anton Schutte, directeur Geo-ICT Training Center, Nederland

De titel van mijn vorige blog was “meer dan 200 afstudeerders hbo Geo-ICT nodig in de geo-sector”. De deeltijd hbo Geo-ICT van NOVI Hogeschool duurt 4 jaar en kan goed naast het werken in de praktijk gevolgd worden. Soms zijn er voor ervaren mensen en voor mensen die elders een geo-informatica opleiding hebben behaald vrijstellingen mogelijk.

We zijn in februari wederom met een groep gestart in de deeltijd hbo Geo-ICT opleiding. Deze opleiding wordt door de overheid dusdanig gesubsidieerd dat het voor de werkgevers in de geo-sector zeer interessant is jonge trainees aan te nemen, ze één dag per week te laten studeren en vier dagen per week in te zetten op projecten.

trainees de geo-sector in laten ‘rollen’In Nederland worden de ingewonnen gegevens ondergebracht in basisregistraties zoals Kadaster, Adressen en Gebouwen, Leidingen en Topografie. Bij wet is geregeld wie de bronhouders zijn. Dit zijn (overheids)organisaties die moet zorgen dat de betreffende gegevens worden bijgehouden en dat de data wordt geleverd aan de Landelijke Voorziening. De landelijke voorziening stelt al deze geo-informatie beschikbaar via het Publiek Dienstverlening op Kaart (PDOK).

Zo bouwen we in Nederland een geo-data infrastructuur die de basis vormt voor het inrichten van bijvoorbeeld ‘smart cities’. Dit biedt mogelijkheden voor innovatieve en verregaande toepassingen van ICT in ons leven maar daar gaat het niet alleen om. Veel belangrijker is dat men met goede geo-informatie beter voor de aarde en voor elkaar kan zorgen. De meeste data heeft een geo-locatie component en vrijwel alle vakgebieden maken tegenwoordig gebruik van geo-data.

Als je werkt in de geo-sector dan kun je in het totale proces van inwinnen, bewerken en analyseren van geo-informatie tot en met het toepassen van geo-informatie, diverse rollen vervullen. Dit kan bij diverse soorten bedrijven en organisaties die ieder een eigen taak, stijl en cultuur hebben. Datgene wat ons allen bindt is die informatie van de aarde, geo-informatie, de brandstof van onze sector. Nederland behoort tot de top 3 in de wereld voor wat betreft het toepassen van Geo-ICT. Het is prima als we weer bij elkaar gaan zitten en ‘convenanten’ gaan sluiten voor het opzetten van ‘passsend’ geo-onderwijs. Maar in feite zijn er mede door de Stichting Arbeidsmarkt Geo, die eind 2017 haar taken heeft volbracht, best wel veel geo opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau.

De toestroom van jonge mensen is nu niet alleen mogelijk maar ook cruciaal voor de geo-sector. De hbo Geo-ICT opleiding is deels vormgegeven op basis van het e-Competence Framework. Het e-CF is tot stand is gekomen onder de vlag van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) en het wordt breed gedragen binnen de ICT-sector. Geo-ICT Training Center heeft, net als diverse andere organisaties in de ICT, het e-CF geadopteerd als functiegebouw. Al onze medewerkers zijn vaardig met meerdere CAD en GIS systemen en hebben kennis van landmeetkunde en van het stelsel van de geo basisregistraties. Zij zijn vaardig en meteen concreet inzetbaar en tijdens hun studie hbo Geo-ICT werken ze aan de e-CF competenties. Zo ontstaat een optimale verstrengeling tussen het werken en leren in de Geo-ICT en kunnen we krachtige hbo-ers, die brood nodig zijn, aan de sector toevoegen.

Wij nemen jonge trainees aan en wij zien ook andere geo werkgevers dat doen. Deze trainees volgen bij ons CAD, GIS, BAG, BGT en landmeet cursussen en zij volgen één dag per week de deeltijd hbo Geo-ICT. Vier dagen per week vervullen zij de diverse rollen in de geo-sector bij verschillende opdrachtgevers zoals gemeenten, waterschappen, leidingbeheerders, provincies, landmeetbedrijven en aannemers. Wij kennen binnen ons bedrijf o.a de volgende rollen: Geo-ICT Docent, GIS specialist, CAD/GIS operator, Medewerker BAG, Medewerker BGT, Medewerker Leidingbeheer en Medewerker Landmeetkunde.

NOVI Hogeschool is ingericht om een groot aantal hbo-ers Geo-ICT per jaar op te leiden. Laten wij, werkgevers in de geobusiness, elkaar helpen om nieuwkomers te enthousiasmeren. Dit kunnen jonge schoolverlaters zijn die na hun MBO(4) of HAVO gaan werken en in deeltijd een erkend hbo diploma willen halen. De student kan in het NOVI-portaal zelf kiezen voor te volgen leerlijnen en onderwijsvormen zoals e-learning, blended learning en leren op de werkplek.

Geo-ICT Training Center, Nederland is gevestigd in Apeldoorn en helpt NOVI met de ontwikkeling en exploitatie van de hbo Geo-ICT opleiding. We helpen ook andere instituten met Geo-ICT zoals het invoeren van de Geo-ICT keuze modules in het mbo onderwijs. Daarnaast geven we vanuit 4 locaties in Nederland meer dan 200 CAD, GIS, Geodesie, Data-Analyse, Databases, Programmeer cursussen.

NOVI en Geo-ICT Training Center ( lid van Geobusiness ) zijn collega opleiders waar je doelgericht kunt werken aan het realiseren van je ambities. We zetten de hbo Geodesie van weleer voort in een moderne ICT jas.