Opleiding en cursus: Leergang Landmeetkunde

Landmeetkunde

Landmeetkunde

De deelnemers krijgen inzicht en overzicht over hoe landmeten werkt. Zij gaan ook daadwerkelijk buiten meten met een GPS en een Total Station.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Stefan Smit

Introductie tot de Landmeetkunde

Landmeetkunde, een essenti√ęle discipline binnen de geo-informatietechnologie, vormt de basis voor het nauwkeurig bepalen van geografische posities op aarde. Door de combinatie van theoretische kennis en praktische toepassingen stelt landmeetkunde professionals in staat om complexe metingen en analyses uit te voeren, essentieel voor diverse sectoren zoals bouw, infrastructuur, en milieubeheer. Moderne GPS-technologie√ęn en Total Stations hebben de toegankelijkheid en precisie van landmetingen aanzienlijk verbeterd, waardoor zelfs beginners productief kunnen worden in dit vakgebied. Echter, een diepgaand begrip van de theorie achter deze technologie√ęn blijft cruciaal om de verkregen gegevens correct te interpreteren en toe te passen.

Geo-ICT, de integratie van geodesie en ICT, heeft de toepassing van geo-informatie in onze dagelijkse levens veranderd. Het biedt tools en technieken voor het verzamelen, analyseren, en delen van geodata, wat onmisbaar is voor het maken van ge√Įnformeerde beslissingen over onze ruimtelijke omgeving. De Cursus Leergang Landmeetkunde bij Geo-ICT biedt een unieke kans om zowel de theoretische fundamenten als de praktische vaardigheden van landmeten onder de knie te krijgen, gericht op het toepassen van deze kennis in de geo-informatiesector. Door te leren werken met GPS, Total Stations, AutoCAD, en QGIS, ontwikkel je de noodzakelijke vaardigheden om bij te dragen aan de inrichting en het beheer van onze leefomgeving.

Het belang van theoretische kennis

Theoretische kennis in landmeetkunde is als het fundament van een gebouw: essentieel voor stabiliteit en duurzaamheid. Inzicht in de principes van geodesie, de wetenschap van de meting en representatie van de aarde, is cruciaal voor elke landmeter. Dit begrip stelt je in staat om metingen correct uit te voeren, data nauwkeurig te analyseren, en betrouwbare resultaten te leveren. Zonder deze kennisbasis zou het gebruik van geavanceerde apparatuur zoals GPS en Total Stations gereduceerd worden tot giswerk. In de Cursus Leergang Landmeetkunde bij Geo-ICT krijg je niet alleen praktische vaardigheden aangeleerd, maar duik je ook diep in de theorie achter de praktijk. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen weet hóé iets moet, maar vooral waaróm het zo moet. Dit diepere begrip is wat een goede landmeter onderscheidt van iemand die simpelweg de knoppen bedient.

Praktische toepassingen in het veld

De praktische toepassing van jouw kennis in het veld is wat de theorie tot leven brengt. Landmeten is niet alleen een kwestie van techniek, maar ook van inzicht en aanpassingsvermogen. Hier zijn enkele kernpunten waarin je praktische vaardigheden zal ontwikkelen:

 • Gebruik van GPS-technologie√ęn: voor nauwkeurige positiebepaling en cartografie.
 • Toepassing van Total Stations: voor gedetailleerde metingen van afstanden, hoeken, en hoogtes.
 • Data-analyse en -interpretatie: het omzetten van ruwe data in bruikbare informatie.

Deze vaardigheden stellen je in staat om op diverse projecten toegepast te worden, van bouw- en infrastructuurprojecten tot milieubeheer en ruimtelijke planning. Door de combinatie van jouw theoretische kennis en praktische ervaring, word je een onmisbare schakel in elk project waar geodata een rol speelt. Geo-ICT biedt je de mogelijkheid om deze vaardigheden te ontwikkelen in een ondersteunende en praktijkgerichte leeromgeving, waardoor je voorbereid bent op de uitdagingen en kansen in het veld van geo-informatie.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang Landmeetkunde

Werken met moderne GPS-ontvangers en Total Stations

In de hedendaagse landmeetkunde spelen moderne GPS-ontvangers en Total Stations een cruciale rol. Deze geavanceerde instrumenten stellen landmeters in staat om met onge√ęvenaarde precisie te werken. GPS-ontvangers gebruiken satellietsignalen om exacte locatiegegevens te verkrijgen, essentieel voor projecten waarbij geografische nauwkeurigheid van het grootste belang is. Total Stations, daarentegen, bieden de mogelijkheid om zowel afstanden als hoeken met hoge precisie te meten, waardoor ze onmisbaar zijn in de uitvoering van gedetailleerde topografische surveys en bouwplaatsmetingen.

Het beheersen van deze technologie√ęn is niet alleen een kwestie van het leren bedienen van de apparatuur; het vereist ook een diepgaand begrip van hoe deze instrumenten integreren met software en hoe de verzamelde gegevens geanalyseerd en ge√Įnterpreteerd worden voor praktische toepassingen. Geo-ICT‚Äôs Cursus Leergang Landmeetkunde legt een sterke nadruk op zowel de theorie als de praktijk van deze moderne meetinstrumenten, waarbij je leert hoe je deze tools effectief kunt inzetten in een breed scala aan landmeetkundige projecten.

Theoretische fundamenten en praktische vaardigheden

De Cursus Leergang Landmeetkunde bij Geo-ICT is een unieke blend van theorie en praktijk, gericht op het bieden van een grondige basis in landmeetkunde én het toepassen van deze kennis in real-world scenario’s. Je krijgt een diepgaande duik in de theoretische fundamenten die essentieel zijn voor elke geo-professional, met onderwerpen als:

 • Geodetische principes: het begrijpen van de aarde's vorm en grootte.
 • Meetkunde en cartografie: het nauwkeurig vastleggen en analyseren van geografische data.

Gecombineerd met praktische vaardigheden door het gebruik van:

 • Moderne meetinstrumenten: zoals GPS, Total Stations, AutoCAD, en QGIS.
 • Projecttoepassingen: van het plannen en uitvoeren van landmetingen tot het verwerken van de data.

Deze benadering zorgt ervoor dat je niet alleen uitgerust bent met de kennis van hoe dingen werken, maar ook met het waarom achter de technieken en technologie√ęn, wat je voorbereidt op een breed scala aan uitdagingen in de geo-informatiewereld. Met onze cursus bouw je aan een solide basis die je in staat stelt om met vertrouwen en expertise het veld in te gaan.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang Landmeetkunde?

De keuze voor Geo-ICT's Cursus Leergang Landmeetkunde is een keuze voor kwaliteit, innovatie, en praktische toepasbaarheid. Wij onderscheiden ons door:

 • Deskundige instructeurs: Onze leraren zijn experts in hun vakgebied met jarenlange ervaring in zowel onderwijs als de praktijk van landmeten.
 • Moderne technologie√ęn: Wij zetten de nieuwste GPS- en Total Station-technologie√ęn in, zodat je leert met de apparatuur die je in het werkveld zult gebruiken.
 • Praktijkgerichte leerervaring: Onze cursus is ontworpen om je niet alleen theoretische kennis te bieden, maar ook uitgebreide hands-on ervaring.

Door de focus op zowel de fundamenten van landmeten als de nieuwste technologische ontwikkelingen, bereidt onze cursus je voor op een succesvolle carrière in de geo-informatiebranche. Je leert niet alleen 'hoe' maar ook 'waarom', waardoor je een diepgaand begrip ontwikkelt dat essentieel is voor elke professional.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ‚ā¨1695,- Excl. btw

  ‚ā¨1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Na een brede intro over landmeten gaan we op de eerste dag van de leergang praktijk landmeetkunde een landmeting doen met GPS. Op een groot braakliggend terrein in de omgeving gaan de cursisten meerdere punten meten met GPS. Enkele punten worden ook verzekerd met een spijker. Deze ‚Äėverzekerde‚Äô landmeetkundige punten worden in dag 2 weer gebruikt als standplaats voor de Total Station.

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang Landmeetkunde

  Dag 2

  Tijdens deze dag leert de cursist welke basistheorie ten grondslag ligt aan het meten met een Total Station. De volgende zaken komen aan de orde: basisbegrippen van het coördinatensysteem, coördinatenlijsten, het opstellen van een Total station, het maken van een bekende -en vrije standplaats, netwerk van vaste punten aanleggen met behulp van een Total Station, het uitzetten met behulp van Total Station en het controleren daarvan, het uitvoeren van controlemetingen (palen en ankerbouten), het inmeten van objecten, basisinstellingen van de Total Station, foutenbronnen en hoe deze te voorkomen en hoogtemeting met een Total Station. Na de behandeling van de theorie word er een praktische opdracht uitgevoerd ter verduidelijking van het geheel. De standplaatsen die in dag 1 met GPS zijn gemeten worden nu met de Total Station opnieuw gemeten.

  Dag 3

  De metingen die gedaan zijn in dag 1 en 2 gaan we op deze dag verwerken met een CAD systeem. De cursisten hoeven geen voorkennis te hebben van CAD om deze dag te volgen. De docent vertelt welke CAD systemen er zijn en hoe die gebruikt worden om een meting te verwerken. Met  AutoCAD worden de metingen ingelezen, gepresenteerd en gecontroleerd. Er wordt een XYZ-puntenbestand ingelezen en gepresenteerd met symbolen. De volgende zaken komen aan de order

  • BGT en BAG;
  • Handige datasets en bronnen voor landmeters
  • Werken met QGIS
  • Werken met AutoCAD QGIS
  • Wat is landmeetkundige vereffening met MOVE3
  • MC Next
  • Magnet Field Simulator
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Landmeetkundigen zorgen dat infraprojecten vooraf goed zijn ingemeten en uitgezet. Ze meten continu of de bouw en aanleg precies volgens tekening verloopt. Precisiewerk dus.
  • Aan het einde van de leergang landmeetkunde bent u inzetbaar als assistent landmeter bij Bouw- en infraprojecten.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Leergang Landmeetkunde

  In deze cursus leer je essenti√ęle vaardigheden in landmeetkunde, waaronder het gebruik van GPS en Total Station, en het toepassen van deze technieken in infraprojecten.

  Ja, deze cursus is ideaal voor beginners, maar ook waardevol voor ervaren professionals die hun kennis willen opfrissen of uitbreiden.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Ja, wij bieden traineeships aan voor cursisten die verder willen groeien in de geosector. Deze zijn een uitstekende manier om praktijkervaring op te doen.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele profiel.

  Absoluut, deze cursus is zeer geschikt voor bedrijven die hun medewerkers willen bijscholen in landmeetkundige technieken en software.

  Ja, de cursus combineert theorie met praktische oefeningen, zodat je de geleerde vaardigheden direct kunt toepassen in de praktijk.

  De Leergang BGT behandelt de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), inclusief historie, proces van opbouw, en de relatie met andere basisregistraties. Je leert over objectafbakening en het beheerproces van de BGT.

  Voorkennis van QGIS is niet vereist, maar wel handig. De cursus maakt gebruik van QGIS voor interactieve oefeningen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen via e-mail. Dit biedt de mogelijkheid om verdere ondersteuning te krijgen bij de toepassing van je nieuwe vaardigheden.