MOOC: Kartografisch design met QGIS

Omschrijving

Deze cursus gaat over kartografisch design met QGIS. Aantrekkelijke kaarten maken is altijd een uitdaging en ook een kunst. De informatie moet zo aangeboden worden dat deze gemakkelijk te begrijpen is. Bij te veel informatie raakt men de gebruiker kwijt en bij te weinig informatie kan men het punt niet maken.

In deze MOOC leert u ontwerpprincipes die u kunt toepassen om aantrekkelijke en effectieve kaarten te maken. U leert hoe u lay-out, kleur, symbologie en tekst combineert om een kaart te ontwerpen die uw beoogde boodschap duidelijk communiceert. Nadat u deze cursus heeft voltooid, kent u de basisprincipes van cartografie en beschikt u over kaartvisualisatievaardigheden.

Principes van een kaart maken

Deze cursus presenteert ontwerpprincipes die u kunt toepassen om aantrekkelijke en effectieve kaarten te maken die gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen zijn. U leert hoe u lay-outsamenstelling, kleur, symbologie en tekst combineert om een kaart te ontwerpen die uw beoogde boodschap duidelijk communiceert. Leer de basisprincipes van ontwerpen met gegevens en kaarten en verken de ontwerpprincipes van kaarten door meer te leren over het gebruik van kaartelementen, kleuren en typografie en door de algemene richtlijnen voor het maken van kaarten te leren en toe te passen. Wanneer u deze cursus heeft voltooid, heeft u de basisprincipes van cartografie op kaartontwerp geleerd en heeft u een reeks vaardigheden ontwikkeld die u in elke kaartvisualisatie kunt gebruiken.

Door het volgen van deze cursus en door middel van de twee oefeningen (laatste hoofdstuk), ontwikkel je je kaartontwerpvaardigheden en pas je de geleerde theoretische principes toe. In de twee oefeningen aan het einde van de cursus zullen we het typische cartografische kaartontwerpproces toepassen, terwijl we drie gratis en open-source software gebruiken:

  • Inkscape – om aangepaste vector Kaartsymbolen te ontwerpen
  • QGIS – om de cartografische kaart samen te stellen
  • GIMP – (een photoshop-alternatief) om de kaartcompositie te verfijnen en af te werken