Platform voor starters in de geosector

200 cursussen, 20 online supports, 60 moocs,

10 werk naar werk trajecten,

30 trainees

MOOC: Landsat 8 gegevens classificeren in QGIS

Omschrijving

Satellietbeeldverwerking wordt steeds gedetailleerder. Steeds meer bedrijven gebruiken satellietbeelden om gegevens te verzamelen over weer, steden, het milieu of zelfs verkeer. We gaan ervan uit dat dit onderwerp in de toekomst steeds interessanter wordt. In deze cursus leert u Landsat 8 gegevens classificeren in QGIS.

Landsat is het tot dusver langst lopende satellietfotografieprogramma en is een gemeenschappelijk project van de Amerikaanse Geologische dienst (USGS) en de NASA. De eerste satelliet werd gelanceerd in 1972, de laatste twee in 1999 en 2013, die nog steeds werken. Doel is het verzamelen van gegevens voor aardonderzoek: onderzoek naar land- en bosbouw, mineralen, water en hydrologie, milieuvervuiling, cartografie, geologie, oceanografie en het weer. De inmiddels miljoenen satellietfoto’s zijn gearchiveerd in de Verenigde Staten en in de grondstations van Landsat, die verdeeld zijn over de aarde. Ze zijn van groot belang voor onderzoek naar veranderende omstandigheden op de aarde en worden verder ook gebruikt bij onder andere regionale planning en onderwijs.

QGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. QGIS werkt op verschillende platformen en besturingssystemen.

Leerdoelen tijdens deze cursus: