Reference Systems en Spatial Data

Cursusduur: 8 dagen

Locatie-informatie is cruciaal voor moderne toepassingen. Van eenvoudige toepassingen die alleen positie-informatie vereisen (bijv. geo-tagging) tot complexe toepassingen die multimodale/multitemporele gegevens met elkaar verweven (bijv. gps-routering/vlootbeheer, milieustudies, defensietoepassingen), algemene vragen die moeten worden beantwoord, kunnen worden uitgedrukt als: “Waar sta ik?” en “hoe moet ik mijn gegevens weergeven?”.

Het antwoord op de eerste vraag vereist het opzetten van een coördinatenreferentiesysteem dat een één-op-één relatie heeft met de ingesloten fysieke entiteiten. Omdat we echter te maken hebben met een 3D-planetair systeem, maar toepassingen meestal 2D-representaties (kaarten) vereisen, is er ook de noodzaak om de 3D-informatie op het 2D-vlak te transformeren (projecteren).

Om de tweede vraag te beantwoorden, is het nodig om het doel van de betreffende toepassing te identificeren, b.v. is het vereist om zeer nauwkeurige locatie-informatie (bijv. punten, lijnen of polygonen) of gesamplede informatie in een dichte materie (bijv. raster) te gebruiken om de gewenste verschijnselen weer te geven?

Hiertoe is het doel van deze cursus om de vereiste achtergrond te bieden die nodig is om te begrijpen:

 

– hoe planetaire coördinaten referentiesystemen werken,

– welke soorten gemeenschappelijke kaartprojecties beschikbaar zijn, samen met de grote voor- en nadelen van elk,

– wat de beschikbare datarepresentatiemodellen zijn (raster, vector) en hoe een gebruiker hiertussen selecteert,

– bronnen van (voornamelijk gratis) beschikbare geospatiale data, en

– hoe al deze informatie wordt uitgedrukt en weergegeven binnen de huidige geografische informatiesystemen (GIS).

Inschrijven MOOC


  Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

  Leerdoelen

  • Hoe coördinatensystemen worden gemaakt
  • Verschillende manieren om hoogte weer te geven
  • Wat is een geodetisch gegeven?
  • Het onderscheid tussen verschillende soorten projecties
  • Om het juiste gegevensrepresentatiemodel (Raster of Vector) te identificeren en te selecteren
  • Over beschikbare geospatiale gegevensbronnen
  • Hoe deze informatie wordt weergegeven in huidige GIS-systemen

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.