Inleiding tot GeoServer

Cursusduur: 32 uren

Deze inleiding tot GeoServer is een korte handleiding voor het instellen van GeoServer en het weergeven van georuimtelijke gegevenssets als webservices.

Een van de belangrijkste componenten van een Web GIS-applicatie is de GIS-server. Een GIS-server is software die luistert naar een specifiek verzoek (door klanten). Deze verzoeken kunnen betrekking hebben op verschillende services (d.w.z. OGC-compatibel) zoals getMap-aanvragen en dergelijke. Een GIS-server laadt een dataset (bijv. een vormbestand of een Geo-Tiff), rendert het, snijdt de afbeelding in tegels en stuurt het terug naar de aanvragende klant. Elke keer dat een klant de kaart verschuift of zoomt, ontvangt de GIS-server verzoeken en stuurt afbeeldingstegels als antwoord.

Er zijn verschillende Open Source-opties om voor een GIS-server te kiezen, maar deze tutorial zal zich richten op GeoServer, een van de meest gebruikte frameworks. GeoServer heeft een voorsprong op anderen vanwege zijn beheertool, d.w.z. webgebaseerde beheerinterface, en de eenvoud die een dataset als WMS implementeert, waardoor het een ideale optie is voor beginners in de WebGIS-industrie.

De verspreiding en integratie van ruimtelijke informatie in de meeste informatiekaders werd gecultiveerd door innovatieve technologische vooruitgang. Nog niet zo lang geleden werden ruimtelijke gegevens overgedragen door middel van papier, vaste elektronische media (cd-roms of dvd’s) of systeemgebaseerde elektronische media. Tegenwoordig worden GIS-services gebruikt om ruimtelijke gegevens via internet te verzenden.

De vooruitgang op het gebied van informatie- en communicatietechnologie√ęn heeft de manier veranderd waarop ruimtelijke gegevens worden verspreid. Tegenwoordig wordt Web GIS gebruikt om kaarten via internet te verspreiden. Ruimtelijke informatie wordt meestal gecre√ęerd, opgeslagen en beheerd door lokale providers, maar is altijd en overal beschikbaar voor verschillende klanten. Deze aanpak stelt een klanttoepassing in staat om via verschillende netwerken en bronnen toegang te krijgen tot ruimtelijke gegevens.

Inschrijven MOOC


  Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

  Leerdoelen

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.