Kartografisch design met QGIS

Cursusduur: 32 uren

Deze cursus gaat over kartografisch design met QGIS. Aantrekkelijke kaarten maken is altijd een uitdaging en ook een kunst. De informatie moet zo aangeboden worden dat deze gemakkelijk te begrijpen is. Bij te veel informatie raakt men de gebruiker kwijt en bij te weinig informatie kan men het punt niet maken.

In deze MOOC leert u ontwerpprincipes die u kunt toepassen om aantrekkelijke en effectieve kaarten te maken. U leert hoe u lay-out, kleur, symbologie en tekst combineert om een kaart te ontwerpen die uw beoogde boodschap duidelijk communiceert. Nadat u deze cursus heeft voltooid, kent u de basisprincipes van cartografie en beschikt u over kaartvisualisatievaardigheden.

Principes van een kaart maken

Deze cursus presenteert ontwerpprincipes die u kunt toepassen om aantrekkelijke en effectieve kaarten te maken die gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen zijn. U leert hoe u lay-outsamenstelling, kleur, symbologie en tekst combineert om een kaart te ontwerpen die uw beoogde boodschap duidelijk communiceert. Leer de basisprincipes van ontwerpen met gegevens en kaarten en verken de ontwerpprincipes van kaarten door meer te leren over het gebruik van kaartelementen, kleuren en typografie en door de algemene richtlijnen voor het maken van kaarten te leren en toe te passen. Wanneer u deze cursus heeft voltooid, heeft u de basisprincipes van cartografie op kaartontwerp geleerd en heeft u een reeks vaardigheden ontwikkeld die u in elke kaartvisualisatie kunt gebruiken.

Door het volgen van deze cursus en door middel van de twee oefeningen (laatste hoofdstuk), ontwikkel je je kaartontwerpvaardigheden en pas je de geleerde theoretische principes toe. In de twee oefeningen aan het einde van de cursus zullen we het typische cartografische kaartontwerpproces toepassen, terwijl we drie gratis en open-source software gebruiken:

 • Inkscape ‚Äď om aangepaste vector Kaartsymbolen te ontwerpen
 • QGIS ‚Äď om de cartografische kaart samen te stellen
 • GIMP ‚Äď (een photoshop-alternatief) om de kaartcompositie te verfijnen en af te werken

Inschrijven MOOC


  Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

  Leerdoelen

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.