Landsat 8 en QGIS

Cursusduur: 12 uren

Satellietbeeldverwerking wordt steeds gedetailleerder. Steeds meer bedrijven gebruiken satellietbeelden om gegevens te verzamelen over weer, steden, het milieu of zelfs verkeer. We gaan ervan uit dat dit onderwerp in de toekomst steeds interessanter wordt. In deze cursus leert u Landsat 8 gegevens classificeren in QGIS.

Landsat is het tot dusver langst lopende satellietfotografieprogramma en is een gemeenschappelijk project van de Amerikaanse Geologische dienst (USGS) en de NASA. De eerste satelliet werd gelanceerd in 1972, de laatste twee in 1999 en 2013, die nog steeds werken. Doel is het verzamelen van gegevens voor aardonderzoek: onderzoek naar land- en bosbouw, mineralen, water en hydrologie, milieuvervuiling, cartografie, geologie, oceanografie en het weer. De inmiddels miljoenen satellietfoto’s zijn gearchiveerd in de Verenigde Staten en in de grondstations van Landsat, die verdeeld zijn over de aarde. Ze zijn van groot belang voor onderzoek naar veranderende omstandigheden op de aarde en worden verder ook gebruikt bij onder andere regionale planning en onderwijs.

QGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. QGIS werkt op verschillende platformen en besturingssystemen.

Inhoud MOOC: Landmat 8 gegevens classificeren QGIS

Download gegevens

  • Les 1: Hoe Landsat 8-gegevens downloaden?

Data manipulatie

  • Les 2: Hoe het virtuele raster voor Landsat 8-afbeeldingen in QGIS te bouwen
  • Les 3: Landsat 8-afbeeldingen knippen

Gegevensclassificatie

  • Les 4: Handmatige classificatie van Landsat 8-gegevens in QGIS
  • Les 5: Hoe handmatige classificatie van Landsat 8-gegevens in QGIS te doen
  • Les 6: Hoe geautomatiseerde gecontroleerde classificatie van Landsat 8-gegevens in QGIS te doen
  • Les 7: Hoe geautomatiseerde classificatie zonder toezicht van Landsat 8-gegevens in QGISData-weergave te doen
  • Les 8: Hoe de kaart van de classificatieresultaten van Landsat 8-gegevens in QGIS te creëren

 

Inschrijven MOOC


    Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

    Leerdoelen

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.