Deze videocursus is een walkthrough van het QGIS-platform.
QGIS is een open geografisch informatiesysteem (GIS) voor het werken met kaarten en geografische informatie. Het wordt gebruikt voor het maken en gebruiken van kaarten, het verzamelen van geografische gegevens, het analyseren van in kaart gebrachte informatie, het delen en ontdekken van geografische informatie.
QGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren.
Zoals in elk geografisch informatiesysteem kan men geografische informatie bekijken en bewerken. De kaarten bestaan uit rasterdata en/of vectordata. Door middel van ordening, georefereren, combineren van gegevens, koppelen van gegevens en het toevoegen van opmaak, kan een kaart samengesteld worden.
Van een digitaal hoogtemodel kunnen contourlijnen en schaduwen (reliëfkaarten) worden berekend. Dit kan vervolgens worden doorgezet naar een Triangular Irregular Network (TIN). ArcGIS Pro is een onderdeel van de ArcGIS Desktop-suite. Deze professionele desktopapplicatie biedt kaartvervaardiging, geavanceerde analyses en datamanagement.
QGIS ondersteunt de meeste populaire bestandsformaten van geografische informatiesystemen. Men kan Shapefile (shp), Keyhole Markup Language (KML) en GeoTIFF openen. QGIS kan verschillende soorten databases koppelen (PostgreSQL, MySQL) en ondersteunt geografische databases (PostGIS, Oracle Spatial). QGIS kan ook worden gebruikt in combinatie met GRASS-GIS. Het ondersteunt ook WMS, WCS, WFS, GPS Exchange Format (GPX) en SpatiaLite.
QGIS ondersteunt meerdere coördinatenstelsels, waaronder het Nederlandse Rijksdriehoeksstelsel (RD) en het Belgische Lambertcoördinatensysteem.