Ortho-rectificatie luchtfoto’s

Cursusduur: 20 uren

Leren ortho-rectificeren van luchtfoto's met OrthoPhoto.io

Een goede geo-codering van luchtfoto’s kan een uitdaging zijn. Luchtfoto’s volgen het pin-hole cameramodel waarbij alle lichtstralen door een enkel punt gaan. Door ook rekening te houden met het reli√ęf van het gebied heeft de resulterende dataset een locatie-gebonden schaal, waardoor de gebruikelijke polynomiale transformaties die beschikbaar zijn via de gebruikelijke GIS-software (bijv. 1e, 2e en 3e orde) niet geschikt zijn voor deze taak.

Voor de ortho-rectificatie van een enkele luchtfoto is het volgende nodig:

 • brandpuntsafstand van de camera
 • digitaal hoogtemodel (DTM voor ortho-gerectificeerd, DSM voor true-ortho)
 • co√∂rdinaten van vaste camerapunten (voor historische luchtfoto’s)
 • Ground Control Points (grondcontrolepunten): beeldpunten met bekende 3d-co√∂rdinaten (X, Y, h)

Deze cursus biedt de gebruiker een snelle introductie tot OrthoPhoto.io, een web-gebaseerd platform dat de hulpmiddelen biedt om het ortho-rectificatieproces uit te voeren. De uitvoer is compatibel met alle OGC-conforme GIS-software en CAD-systemen die GeoTiff-bestanden kunnen verwerken.

Inschrijven MOOC


  Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

  Leerdoelen

  • Hoe te registreren bij Orthophoto.io
  • Voorbereiding van data en invoer van parameters
  • Hoe punten in het systeem in te voeren
  • Grondcontrolepunten (Ground Control Points)
  • Hoe evalueer je het eindresultaat?

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.