Overzicht van LiDAR

Cursusduur: 24 uren

Deze remote sensing videocursus geeft in een overzicht van LiDAR gedetailleerde en brede informatie over hoe LiDAR-systemen werken, hun ze worden gebruiket en hoe hun data kan worden geinterpreteerd.

Volgens Wanger et al. is LiDAR een groeiende technologie die wordt gebruikt in milieuonderzoek om informatie over de aarde te verzamelen, zoals vegetatie en boomsoorten. Aardobservatiebeelden, verkregen van satellieten, worden al jaren gebruikt bij aardobservatie. Met betrekking tot bosmonitoring bevatten satellietbeelden geen informatie over boomhoogte, diameter op borsthoogte en stengeldichtheid, naast vele andere belangrijke parameters voor het monitoren van bosgezondheid op boomniveau. In de afgelopen decennia zijn LiDAR-gegevens die zijn verkregen van platforms in de lucht steeds vaker gebruikt voor bosmonitoring, stadsplanning, archeologie, biodiversiteit en automatisch rijden. Met behulp van deze technologie slaagde de commerci√ęle bosbouwsector erin om het dure veldwerk met 40% te verminderen, wat hen jaarlijks miljoenen dollars scheelde.

LIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) of LiDAR is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen.

Lidar werkt volgens hetzelfde principe als radar: een signaal wordt uitgezonden en zal enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Het verschil tussen lidar en radar is dat lidar gebruikmaakt van laserlicht terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven.

Hierdoor kunnen met lidar veel kleinere objecten worden gedetecteerd dan met radar. De golflengte van radiogolven ligt rond de 1 cm, die van laserlicht tussen de 10 ¬Ķm en 250 nm. Bij deze golflengte zullen de golven beter door kleine objecten worden gereflecteerd.

Bekijk het curriculum voor de gedetailleerde inhoud van deze videocursus! Vergroot onderweg uw kennis van aardobservatie en teledetectie.

Inschrijven MOOC


  Na verzenden krijgt u per ommegaande de link toegestuurd die toegang geeft tot de MOOC.

  Leerdoelen

  • Ontdek hoe LiDAR-systemen werken
  • Begrijp de verschillen tussen discrete en full-waveform LiDAR-gegevens
  • Leer hoe u problemen met LiDAR kunt aanpakken in verschillende toepassingsgebieden
  • Krijg een grondige kennis van verschillende LiDAR-systemen
  • Krijg inzicht in veel algoritmen die worden gebruikt voor het interpreteren van LiDAR-gegevens
  • Maak kennis met verschillende beschikbare software die LiDAR-gegevens kan verwerken

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.