ArcGIS Desktop ModelBuilder

GIS

GIS

In deze cursus leert u met ArcGIS Desktop ModelBuilder reeksen van handelingen en workflows te automatiseren. 

Cursusduur: 1 dag
0
0 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Introductie tot Geo-Informatiesystemen (GIS)

In de wereld van vandaag, waar gegevens de ruggengraat vormen van besluitvormingsprocessen, speelt geo-informatie een cruciale rol in het begrijpen en oplossen van complexe vraagstukken. Geo-Informatiesystemen (GIS), een technologische innovatie die ons vermogen om geografische data te verzamelen, te beheren en te analyseren radicaal heeft veranderd, staat centraal in deze ontwikkeling. Het gaat hier niet alleen om het in kaart brengen van gegevens, maar om een veel breder spectrum van mogelijkheden die GIS biedt om de wereld om ons heen beter te begrijpen.

GIS stelt ons in staat om de relatie tussen verschillende data op een ruimtelijke manier te bekijken, waardoor we patronen, trends en relaties kunnen ontdekken die in traditionele data-analyse misschien niet zichtbaar zouden zijn. Deze systemen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van stedelijke planning en beheer tot milieubeheer, rampenbestrijdingsmechanismen, en zelfs in de gezondheidszorg, om de verspreiding van ziekten te volgen.

Een van de kerncomponenten van GIS is de mogelijkheid om geografische data niet alleen te visualiseren maar ook te manipuleren en te analyseren door middel van geavanceerde tools zoals ArcGIS Desktop ModelBuilder. Dit stelt gebruikers in staat om complexe gegevensanalyses uit te voeren en aangepaste tools te ontwikkelen voor specifieke behoeften. Het vermogen om workflows te automatiseren en te reproduceren, maakt GIS onmisbaar in het veld van geo-informatie.

Bij Geo-ICT, een toonaangevend instituut op het gebied van geo-informatie en GIS-opleidingen, begrijpen we de waarde en het potentieel van GIS-technologie. Onze Cursus ArcGIS Desktop ModelBuilder is speciaal ontworpen om je niet alleen de theoretische kennis van GIS te bieden, maar ook de praktische vaardigheden om deze krachtige tool te gebruiken voor het verbeteren van gegevensanalyse en besluitvormingsprocessen. Door onze cursus te volgen, krijg je inzicht in hoe je GIS kunt toepassen in verschillende scenario’s en hoe je jouw analyses naar een hoger niveau kunt tillen met de ModelBuilder.

Wat is GIS en Waarom is het Belangrijk?

GIS, of Geo-Informatiesystemen, is een technologische tool die ons in staat stelt om geografische data te verzamelen, te beheren, te analyseren en te visualiseren op manieren die nieuwe inzichten en betere besluitvorming mogelijk maken. Maar waarom is GIS zo belangrijk in onze huidige maatschappij? Laten we eens dieper ingaan op de kern van GIS en de impact ervan.

 • Visualisatie van Gegevens: GIS maakt complexe gegevens begrijpelijk door ze te visualiseren als kaarten. Dit helpt bij het identificeren van patronen of trends die in traditionele databasetabellen moeilijk te zien zijn.
 • Besluitvorming: Of het nu gaat om stadsplanning, milieubeheer of het optimaliseren van routes, GIS biedt de tools om geïnformeerde beslissingen te nemen.
 • Efficiëntie in Beheer: Door geodata effectief te beheren, kunnen organisaties hun middelen efficiënter inzetten, wat leidt tot kostenbesparingen en betere resultaten.

Een van de krachtigste aspecten van GIS is zijn vermogen om verschillende soorten data met elkaar te verbinden op basis van locatie. Van bevolkingsstatistieken tot klimaatgegevens, alles kan worden gelaagd en geanalyseerd via GIS. Dit opent de deur naar een wereld van mogelijkheden voor onderzoek, planning en management.

In het hart van deze technologie staat ArcGIS Desktop ModelBuilder, een tool die het creëren van complexe gegevensanalyses en het automatiseren van GIS-taken vereenvoudigt. Hier zijn enkele redenen waarom GIS, en in het bijzonder het gebruik van ModelBuilder, zo belangrijk is:

 • Automatisering van taken: ModelBuilder stelt je in staat om routinematige GIS-taken te automatiseren, waardoor tijd en middelen worden bespaard.
 • Aanpasbare analyses: Door aangepaste workflows te bouwen, kun je analyses uitvoeren die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.
 • Verbeterde toegankelijkheid: GIS maakt geografische data toegankelijker en begrijpelijker voor een breder publiek.

Door deel te nemen aan onze Cursus ArcGIS Desktop ModelBuilder bij Geo-ICT, krijg je niet alleen een diepgaand begrip van wat GIS is en waarom het zo’n krachtige tool is, maar leer je ook hoe je deze technologie kunt toepassen om echte problemen op te lossen. Je zult de vaardigheden ontwikkelen om geodata te manipuleren en te analyseren op manieren die je in staat stellen om invloed uit te oefenen op jouw wereld.

De Rol van ArcGIS in de Wereld van GIS

ArcGIS, ontwikkeld door Esri, is meer dan zomaar een softwarepakket; het is een integraal onderdeel van de GIS-wereld. Deze toonaangevende platform speelt een cruciale rol in hoe professionals en organisaties over de hele wereld geografische informatie verzamelen, analyseren en presenteren. Maar wat maakt ArcGIS zo onderscheidend en waarom is het zo’n essentiële tool voor iedereen die met geo-informatie werkt? Laten we dieper ingaan op de impact en mogelijkheden die ArcGIS biedt.

 • Veelzijdigheid en kracht: ArcGIS is bekend om zijn veelzijdigheid en kracht in het omgaan met geografische data. Het biedt een uitgebreide suite van tools voor het in kaart brengen, analyseren en delen van geo-informatie.
 • Innovatie in geo-analyse: Door voortdurende innovatie stelt ArcGIS gebruikers in staat om complexe ruimtelijke analyses uit te voeren, waardoor nieuwe inzichten en oplossingen voor geografische vraagstukken worden ontsloten.

Een van de meest krachtige aspecten van ArcGIS is de ModelBuilder. Deze tool transformeert de manier waarop GIS-taken worden uitgevoerd en geautomatiseerd, door gebruikers in staat te stellen:

 • Visuele workflows creëren: Met de ModelBuilder kunnen gebruikers visuele representaties van hun workflows maken, waardoor complexe processen inzichtelijker en toegankelijker worden.
 • Automatisering en efficiëntie: Door processen te automatiseren, besparen gebruikers tijd en vergroten ze de efficiëntie van hun werk, van data-analyse tot kaartcreatie.
 • Aanpasbare tools ontwikkelen: ModelBuilder biedt de flexibiliteit om aangepaste tools te ontwerpen die aan specifieke projectbehoeften voldoen, waardoor het een onmisbaar instrument is voor GIS-professionals.

De impact van ArcGIS strekt zich uit over vele sectoren, van stedelijke planning en milieubeheer tot noodhulp en volksgezondheid. Het vermogen van ArcGIS om gegevens te visualiseren, analyseren en delen, maakt het een fundamentele pijler in de besluitvorming en planning op alle niveaus van de samenleving.

Wat je Zult Leren in de Cursus ArcGIS Desktop Modelbuilder

Basisprincipes van ModelBuilder en Automatisering van GIS-Taken

De kracht van GIS komt pas echt tot zijn recht wanneer taken en processen worden geautomatiseerd. Dit is waar ModelBuilder in ArcGIS Desktop een cruciale rol speelt. Het is een visuele programmeertool waarmee je complexe GIS-workflows kunt ontwerpen en automatiseren, zonder dat je diepgaande programmeerkennis nodig hebt. Laten we eens kijken naar de basisprincipes van ModelBuilder en hoe deze tool de automatisering van GIS-taken vereenvoudigt.

ModelBuilder maakt het mogelijk om:

 • Visuele schema’s te creëren: Door een visuele weergave van je workflows te maken, kun je gemakkelijk het proces volgen en aanpassingen maken waar nodig.
 • Herbruikbare processen te ontwerpen: Eenmaal gecreëerde modellen kunnen worden opgeslagen en hergebruikt, wat consistentie en efficiëntie in je werk bevordert.
 • Geautomatiseerde taken uit te voeren: Routinetaken zoals gegevensanalyse, kaartproductie, en datamanagement kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je tijd bespaart en menselijke fouten vermindert.

Het gebruik van ModelBuilder voor de automatisering van GIS-taken biedt meerdere voordelen:

 • Efficiëntie: Automatiseer tijdrovende en repetitieve taken om tijd te besparen en productiviteit te verhogen.
 • Nauwkeurigheid: Door processen te standaardiseren, verminder je de kans op fouten die kunnen optreden bij handmatige uitvoering.
 • Toegankelijkheid: Maak complexe GIS-analyses toegankelijk voor niet-programmeurs, dankzij de intuïtieve visuele interface.

Geavanceerde Workflows Creëren met ModelBuilder

Naarmate je vertrouwd raakt met de basisprincipes van ModelBuilder, ontdek je al snel de mogelijkheden om geavanceerde workflows te creëren. Deze geavanceerde functies van ModelBuilder stellen je in staat om niet alleen eenvoudige, maar ook complexe en multifunctionele GIS-taken te automatiseren. Hierdoor kun je efficiënter werken en nog diepere inzichten uit je geodata halen. Laten we enkele manieren verkennen waarop je met ModelBuilder geavanceerde workflows kunt ontwikkelen:

 • Integratie met Python: ModelBuilder laat je Python-scripts integreren, waardoor je de kracht van programmeren kunt benutten om nog complexere analyses en automatiseringen uit te voeren.
 • Conditionele logica toepassen: Je kunt conditionele logica in je modellen implementeren, waardoor je workflows kunt creëren die zich aanpassen aan verschillende situaties en datasets.

De vaardigheden om geavanceerde workflows te creëren met ModelBuilder openen een wereld van mogelijkheden:

 • Automatisering van complexe analyses: Ontwikkel modellen die ingewikkelde gegevensverwerkingstaken uitvoeren, zoals ruimtelijke analyses, gegevensconversies en het updaten van geodatabases.
 • Op maat gemaakte GIS-tools: Creëer gepersonaliseerde tools die specifiek zijn ontworpen voor de unieke behoeften van jouw projecten of organisatie.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze geavanceerde vaardigheden. Onze Cursus ArcGIS Desktop ModelBuilder gaat dieper in op deze geavanceerde functies, waardoor je leert hoe je:

 • Uitgebreide gegevensanalyses uitvoert: Leer hoe je complexe gegevensverwerking en analysemodellen bouwt die kunnen worden toegepast in verschillende velden, van stedelijke planning tot milieubeheer.
 • Efficiënte en aanpasbare workflows creëert: Ontwikkel workflows die je werkprocessen stroomlijnen, de productiviteit verhogen en nieuwe mogelijkheden voor gegevensanalyse en -beheer bieden.

Door deze geavanceerde ModelBuilder-vaardigheden te beheersen, versterk je niet alleen je professionele toolkit, maar verhoog je ook de waarde die je kunt bieden aan elk GIS-gerelateerd project. Of je nu de efficiëntie van je bestaande werkprocessen wilt verbeteren, complexe geografische vraagstukken wilt oplossen, of innovatieve oplossingen voor gegevensbeheer wilt ontwikkelen, de kennis en vaardigheden die je opdoet bij Geo-ICT zullen je in staat stellen om de volledige potentie van GIS-technologie te benutten.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus ArcGIS Desktop Modelbuilder?

In een wereld waar de vraag naar geo-informatie-experts blijft groeien, biedt onze Cursus ArcGIS Desktop ModelBuilder bij Geo-ICT niet alleen een uitgebreide kennismaking met de basis van GIS en ModelBuilder, maar tilt jouw vaardigheden ook naar een professioneel niveau. Maar waarom zou je specifiek voor onze cursus kiezen? Hier zijn enkele doorslaggevende redenen:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt geleid door ervaren professionals die niet alleen experts zijn in hun vakgebied maar ook gepassioneerd zijn over het delen van hun kennis. Zij zorgen voor een leeromgeving die zowel informatief als inspirerend is.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus bevat talrijke praktische oefeningen die je in staat stellen om de theorie direct toe te passen in realistische scenario’s. Dit zorgt ervoor dat je na afloop van de cursus niet alleen de kennis, maar ook de ervaring hebt om met vertrouwen GIS-taken aan te pakken.
 • Toegang tot de Nieuwste Tools: Deelnemers krijgen toegang tot de nieuwste versie van ArcGIS Desktop en ModelBuilder, waarmee je kunt oefenen en experimenteren tijdens en na de cursus.
 • Flexibiliteit in Leren: We begrijpen dat iedereen een ander schema heeft. Daarom bieden we flexibele leeropties aan, inclusief online lessen die je in je eigen tempo kunt volgen.

Kiezen voor onze Cursus ArcGIS Desktop ModelBuilder betekent kiezen voor een uitgebreide, praktijkgerichte leerervaring die je voorbereidt op de realiteit van het werken in de wereld van geo-informatie. Of je nu je vaardigheden wilt uitbreiden, een carrièreswitch overweegt, of gewoon je kennis van GIS wilt verdiepen, bij Geo-ICT ben je aan het juiste adres. Ontdek hoe onze cursus je kan helpen om je doelen te bereiken en je carrière naar een hoger niveau te tillen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  • Gebruik van de ModelBuilder in ArcMap en ArcCatalog
  • Het reproduceerbaar maken van veel voorkomende bewerkingen
  • Documenteren van GIS processen
  • Werken met tijdelijke data
  • ModelBuilder en ArcToolbox

  Dag 2

  • Veel gebruikte tools
  • Environment settings
  • Tijdelijke data
  • Parameters en variabelen
  • Gebruik van scripts iterators (loops) in modellen
  • Modellen omzetten naar scripts
  • Batch processing
  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • ModelBuilder in de volle breedte leren kennen
  • Bouwen  van modellen
  • Ontwikkelen workflows
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over ArcGIS Desktop ModelBuilder

  In deze cursus leer je hoe je met de ModelBuilder van ArcGIS Desktop veelvoorkomende GIS-bewerkingen vastlegt en reproduceerbaar maakt. Je leert ook hoe je GIS-processen documenteert en effectieve workflows creëert.

  Deze cursus is ideaal voor GIS-professionals en data-analisten die hun vaardigheden in het gebruik van ArcGIS Desktop willen uitbreiden, met name in het efficiënt creëren van workflows en het automatiseren van GIS-taken.

  Ja, een basiskennis van ArcGIS Desktop is aanbevolen, omdat de cursus zich richt op geavanceerde functies van de ModelBuilder.

  ModelBuilder kan worden gebruikt in combinatie met Python-scripts en andere modellen, waardoor het een krachtige tool is voor de integratie van ArcGIS met diverse applicaties.

  De cursus “ArcGIS Desktop ModelBuilder” bij Geo-ICT duurt één dag en kost €795 exclusief btw.

  Ja, de cursus omvat zowel theoretische instructies als praktische oefeningen om de geleerde vaardigheden direct toe te passen.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio.

  In de cursus leer je hoe je ModelBuilder gebruikt voor het vastleggen en reproduceerbaar maken van bewerkingen, het documenteren van GIS-processen, en het maken en uitvoeren van workflows die een reeks tools bevatten.

  Ja, de cursus leert je hoe je met ModelBuilder je eigen tools kunt creëren, die vervolgens gebruikt kunnen worden in Python-scripts en andere modellen voor geavanceerde GIS-analyses.

  Deze cursus is meer gericht op degenen die al enige ervaring hebben met ArcGIS Desktop. Basiskennis van ArcGIS is aanbevolen om het maximale uit de cursus te halen.