ArcGIS Pro Gevorderd

GIS

GIS

In deze cursus ArcGIS Pro Gevorderd leert u de tools van ArcGIS Pro voor geoprocessing, modellering en analyse te gebruiken voor het oplossen van allerhande vraagstukken.

Cursusduur: 2 dagen
4.5
3 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot Geografische Informatiesystemen (GIS)

In de fascinerende wereld van Geografische Informatiesystemen (GIS) openbaart zich een universum waar de fysieke wereld en digitale data samenkomen, om onze omgeving niet alleen in kaart te brengen maar ook diepgaand te begrijpen en analyseren. GIS vormt de brug tussen ruwe geodata en de inzichten die deze data ons kan verschaffen. Deze systemen zijn de onzichtbare kracht achter talloze toepassingen die ons dagelijks leven beĂŻnvloeden, van navigatie en stadsplanning tot milieubeheer en noodhulp.

Door het beheer, de analyse, en het delen van geografische gegevens maakt GIS het mogelijk om complexe vraagstukken te benaderen met een nieuwe lens. Organisaties wereldwijd vertrouwen op GIS voor het visualiseren van data, het herkennen van trends, en het samenwerken over diverse projecten. De kracht van GIS ligt in zijn vermogen om diverse datasets te integreren en te analyseren, gebaseerd op hun locatie, waardoor nieuwe inzichten en patronen aan het licht komen die anders verborgen zouden blijven.

Aan bod tijdens de cursus ArcGIS Pro Gevorderd komen verschillende modelleringstechnieken voor geografische analyses. Hierdoor leer je de beste techniek te kiezen voor het uitvoeren van deze analyses. De oefeningen waarvan we gebruik maken zijn gebaseerd op de praktijk, waardoor je deze gemakkelijk kan relateren aan je eigen werk. Verder schenken we veel aandacht aan rasterdata en de tools van Spatial Analyst. Deze ArcGIS extensie Spatial Analyst laat je rasterbestanden aanmaken, bewerken en analyseren. Als voorkennis voor deze cursus zijn de cursussen ArcGIS Pro 2D Basis en ArcGIS Pro 3D Basis  gewenst.

Waarom GIS Essentieel is in de Moderne Data-Analyse

In een tijdperk waarin data koning is, vormt Geografische Informatiesystemen (GIS) de kern van moderne data-analyse. Deze systemen stellen ons in staat om niet alleen de wereld om ons heen te begrijpen, maar ook om slimme, geïnformeerde beslissingen te nemen die van cruciaal belang zijn in diverse sectoren. GIS is meer dan alleen kaarten; het is een essentiële tool voor het integreren, analyseren en visualiseren van geodata die besluitvorming en strategische planning ondersteunt.

 • Integratie van Diverse Datasets: GIS maakt het mogelijk om gevarieerde gegevenssets samen te brengen en te analyseren, waardoor complexe relaties en patronen worden onthuld die niet zichtbaar zouden zijn zonder de geografische context.
 • Besluitvorming en Planning: Of het nu gaat om stadsplanning, milieubeheer of logistiek, GIS biedt de tools om geĂŻnformeerde beslissingen te nemen gebaseerd op de analyse van ruimtelijke gegevens.
 • EfficiĂ«ntie en Productiviteit: Door het automatiseren van de verzameling en analyse van geografische gegevens, verhoogt GIS de efficiĂ«ntie en productiviteit binnen organisaties.

De integratie van geodata in data-analyseprocessen via GIS is niet langer een luxe, maar een noodzaak in onze steeds digitaler wordende wereld. Het biedt ongeëvenaarde inzichten die essentieel zijn voor het beheer van onze fysieke en natuurlijke hulpbronnen, het plannen van onze steden en gemeenschappen, en het begrijpen van sociale en economische patronen. De toepassing van GIS strekt zich uit over vele domeinen, waardoor het een onmisbare tool is in de toolkit van data-analisten, stedenbouwkundigen, milieubeschermers, en vele anderen die streven naar een beter begrip en beheer van de ruimte om ons heen.

De toekomst van data-analyse ligt in de kracht van geografische inzichten, en GIS staat centraal in het ontsluiten van deze potentieel transformatieve kennis. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en de toenemende beschikbaarheid van geografische data, zal de rol van GIS alleen maar groeien, waardoor het essentieel is voor iedereen die werkt met data-analyse om deze krachtige tool te begrijpen en toe te passen.

De Evolutie van GIS: Van Basis naar Gevorderd

De reis van Geografische Informatiesystemen (GIS) van rudimentaire technologie naar de geavanceerde hulpmiddelen die we vandaag kennen, is niets minder dan revolutionair. Sinds de jaren ’60, toen GIS nog in de kinderschoenen stond, heeft deze technologie een enorme transformatie ondergaan, aangedreven door zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als praktische noodzaak.

 • De Vroege Jaren: De concepten van kwantitatieve en geautomatiseerde geografie begonnen vorm te krijgen in de jaren ’60, met de ontwikkeling van het eerste geautomatiseerde GIS door Roger Tomlinson voor de Canadese overheid. Dit was een belangrijke stap vooruit in het beheren van natuurlijke hulpbronnen en het legde de basis voor toekomstige GIS-toepassingen.
 • Innovatie en Uitbreiding: Gedurende de jaren ’70 en ’80 zorgde de opkomst van goedkopere en krachtigere computers voor de commercialisatie van GIS-software. Tegelijkertijd stimuleerden de opkomst van satellieten en remote sensing technologie de adoptie van GIS door overheden, bedrijven en academische instellingen.
 • GIS in de Moderne Tijd: Vandaag de dag is GIS overal aanwezig. Van het volgen van pakketten tot het plannen van stedelijke ontwikkelingen, GIS-technologie heeft de manier waarop we de geografische ruimte begrijpen en ermee interageren fundamenteel veranderd.

De kracht van GIS ligt in zijn vermogen om eerder ongerelateerde informatie te koppelen door gebruik te maken van locatie als de “sleutel index variabele”. Dit aspect heeft nieuwe wegen geopend voor wetenschappelijk onderzoek en studie, waardoor organisaties, bedrijven en overheden wereldwijd betere beslissingen kunnen nemen.

Met de overgang van data en services naar het web en de integratie van eigen data met realtime sensoren via Internet of Things, is GIS een platform geworden dat relevant is voor bijna elk doel. Gezien de wereldwijde uitdagingen zoals bevolkingstoename, klimaatverandering en mobiliteitsvraagstukken, zal GIS een steeds belangrijkere rol spelen in hoe we deze kwesties aanpakken.

GIS transformeert niet alleen hoe we de fysieke wereld begrijpen en ermee omgaan, maar verandert ook voortdurend om nieuwe technologieën en gegevensbronnen te omarmen. Dit belooft dat de evolutie van GIS nog lang niet voorbij is, met spannende nieuwe ontwikkelingen en toepassingen die nog ontdekt moeten worden.

Wat je leert in de Cursus ArcGIS Pro Gevorderd

Diepgaande Analyse en Datamanagement Technieken

In de kern van elke succesvolle geografische informatieanalyse ligt een krachtig datamanagementsysteem. De technieken voor datamanagement en diepgaande analyse binnen GIS zijn ontwikkeld om de efficiëntie en nauwkeurigheid van gegevensverwerking te verbeteren, wat cruciaal is voor het maken van geïnformeerde beslissingen.

 • Flexibiliteit in Dataopslag: Met de hedendaagse GIS-oplossingen, zoals ArcGIS, kun je jouw data op verschillende manieren opslaan, of dit nu in bestaande databases is of via cloud-gebaseerde systemen zoals ArcGIS Enterprise en ArcGIS Online. Dit zorgt ervoor dat je altijd een passende opslagoplossing hebt voor jouw gegevens, ongeacht de omvang.
 • Up-to-date en Nauwkeurige Gegevens: Het belang van actuele en accurate gegevens kan niet worden onderschat. Tools zoals ArcGIS Data Reviewer helpen bij het automatiseren van dataprocessen en het schonen van jouw data door uitgebreide controles, wat essentieel is voor elke besluitvorming.
 • Gegevensbeheer en -transacties: De geodatabase in ArcGIS Pro speelt een centrale rol in het beheer van geografische gegevens. Het ondersteunt het beheer van spatiale en niet-spatiale gegevens en organiseert deze in datasets, wat cruciaal is voor zowel individuele gebruikers als internationale organisaties.
 • Analyse Klaar Gegevens: Voor zowel visualisatie als modellering zijn analyseklare gegevens van vitaal belang. GIS datamanagement capaciteiten stellen je in staat om jouw gegevens te visualiseren, te verrijken, en te modelleren, waardoor je de meest prangende vragen van jouw organisatie kunt beantwoorden.

Door de implementatie van deze geavanceerde datamanagementtechnieken binnen GIS, kunnen organisaties een breed scala aan geografische en analytische vraagstukken aanpakken, van eenvoudige locatiebepaling tot complexe ruimtelijke analyses. Dit ondersteunt niet alleen de besluitvorming maar bevordert ook de samenwerking en kennisdeling binnen en tussen organisaties.

Door de voortdurende ontwikkelingen in GIS technologieën en de toenemende hoeveelheid beschikbare geografische data, wordt het vermogen om diepgaande analyses uit te voeren en gegevens effectief te beheren steeds belangrijker. Deze technologieën en technieken vormen de ruggengraat van moderne GIS-toepassingen, waardoor gebruikers de kracht van locatiegegevens kunnen benutten om geïnformeerde, strategische beslissingen te nemen.

Geavanceerde 3D-Visualisatie en -Modellering

De mogelijkheden voor 3D-visualisatie en -modellering binnen GIS zijn ongekend en bieden een nieuwe dimensie aan de manier waarop we gegevens interpreteren en presenteren. Met tools zoals ArcGIS van Esri kun je diepte toevoegen aan jouw data, de echte omgeving creëren of jouw visie conceptualiseren, wat leidt tot een beter begrip en verbeterde besluitvorming.

 • Realistische Visualisaties: CreĂ«er gedetailleerde 3D-scènes om complexe geospatiale gegevens te visualiseren. Dit resulteert in snellere en nauwkeurigere analyses en een verbeterd bewustzijn. Zulke visualisaties versterken de samenwerking en betrokkenheid, niet alleen bij GIS-professionals maar ook bij niet-GIS-gebruikers.
 • Diepgaande Analyse: Voer geavanceerde driedimensionale analyses uit om het potentieel van jouw geospatiale gegevens te maximaliseren. Analyseer complexe geometrie, automatiseer vorm- en patroonherkenning en extraheren inzichten op schaal door diepgaand leren in te zetten, wat resulteert in snellere en slimmere datagestuurde beslissingen.
 • Interactieve en Meeslepende Ervaringen: Bevorder diepere betrokkenheid en interactie met geavanceerde 3D-mogelijkheden en naadloze integraties. ArcGIS maakt 3D- en XR-ervaringen mogelijk die gebruikers in staat stellen om ruimtelijke relaties op een intuĂŻtieve manier te verkennen en te analyseren op verschillende apparaten, dashboards en apps.
 • Gebruik van Realistische Texturen: Het toepassen van realistische texturen op data kan niet alleen de realisme verbeteren, maar ook de aandacht vestigen op belangrijke gebieden van interesse. Met technieken zoals fysiek-gebaseerde rendering (PBR) kunnen gebruikers realistische oppervlakken creĂ«ren, zoals baksteen of glas, die helpen bij het creĂ«ren van meer gedetailleerde en meeslepende scènes.

De integratie van 3D-visualisatie en -modellering binnen GIS stelt organisaties in staat om een dieper begrip van de wereld te verkrijgen door middel van realistische visualisaties, inzichtelijke analyses en meeslepende ervaringen. Of het nu gaat om stedelijke planning, het ontwerp van het interieur van gebouwen, of regionale analyses, de geavanceerde 3D-capaciteiten van GIS-tools zoals ArcGIS bieden een krachtig platform voor het visualiseren, analyseren en communiceren van complexe geospatiale gegevens.

Waarom kiezen voor onze Cursus ArcGIS Pro Gevorderd?

Deze geavanceerde cursus biedt een diepgaande verkenning van ArcGIS Pro, gericht op geoprocessing, modellering, en analyse. Met praktijkgerichte oefeningen leer je complexe geospatiale problemen op te lossen, waardoor deze cursus essentieel is voor iedereen die zijn vaardigheden in ArcGIS Pro wil uitbreiden. De focus ligt op het aanleren van geavanceerde technieken en het optimaal benutten van de Spatial Analyst extensie voor rasterdata-analyse.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995, Excl. btw

  €995, Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus ArcGIS Pro gevorderd begint met een korte herhaling van de basisprincipes van ArcGIS Pro. Hierna gaat u aan de slag met verschillende modelleringstechnieken voor geografische analyses. U maakt kennis met de geavanceerde geoprocessing tools en leert het ArcGIS Pro-pakket volledig kennen. Ook gaat u op deze dag dieper in op de relatie tussen ArcGIS Pro en FME.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag gaat u werken met de tools van de extensie Spatial Analyst. U leert rasterbestanden aanmaken, bewerken en analyseren. Ook komen de geavanceerde functies voor 2D en 3D visualisatie aan bod.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Geavanceerde gegevensanalyse: Een leerdoel voor een gevorderde cursus ArcGIS Pro kan zijn om geavanceerde gegevensanalysetechnieken te leren. Dit omvat het gebruik van geavanceerde ruimtelijke analyse-instrumenten en geoprocessingtools om complexe geospatiale problemen op te lossen. Studenten kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze overlay-analyses, 3D-analyses, netwerkanalyses en geostatistische analyses kunnen uitvoeren met behulp van ArcGIS Pro.
  • Geautomatiseerd gegevensbeheer: Een ander leerdoel kan gericht zijn op het leren van geautomatiseerd gegevensbeheer in ArcGIS Pro. Dit omvat het gebruik van geautomatiseerde workflows, modelbouw en scripting om gegevens te beheren, te transformeren en te analyseren. Studenten kunnen leren hoe ze geautomatiseerde taken en processen kunnen maken met behulp van ModelBuilder, Python-scripts en ArcGIS Pro SDK.
  • Geavanceerd cartografisch ontwerp: Voor gevorderde gebruikers kan een leerdoel gericht zijn op het leren van geavanceerde cartografische technieken en ontwerpprincipes in ArcGIS Pro. Studenten kunnen leren hoe ze aantrekkelijke en effectieve kaarten kunnen maken door het gebruik van symbologie, laagstijlen, etikettering, cartografische generalisatie en kaartcompositie. Ze kunnen ook leren hoe ze 3D-kaarten en geanimeerde kaarten kunnen maken om gegevens op een boeiende manier te presenteren.
  • Gebruik van geavanceerde extensies en analysehulpmiddelen: ArcGIS Pro biedt verschillende extensies en gespecialiseerde analysehulpmiddelen die kunnen worden gebruikt voor specifieke toepassingen. Een leerdoel kan zich richten op het leren van deze geavanceerde extensies en hulpmiddelen, zoals Spatial Analyst, Network Analyst, Geostatistical Analyst, Image Analyst en meer. Studenten kunnen leren hoe ze deze extensies kunnen gebruiken om geavanceerde analyse- en modelleringswerkzaamheden uit te voeren, zoals het uitvoeren van ruimtelijke interpolatie, het analyseren van terreingegevens, het modelleren van netwerken en het verwerken van beeldgegevens.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor


  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over ArcGIS Pro Gevorderd

  Deze cursus is een 2-daagse training gericht op het verdiepen van kennis en vaardigheden in ArcGIS Pro, geschikt voor geo-specialisten die hun expertise willen uitbreiden.

  De cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun kennis van ArcGIS Pro willen verdiepen.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan). Voor vragen over de cursus of inschrijving kun je contact opnemen via info@geo-ict.nl.

  De cursus ArcGIS Pro Gevorderd kan zowel online als op locatie worden gevolgd, afhankelijk van je voorkeur en beschikbaarheid.

  Geo-ICT Training Center is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO), wat een hoge standaard in opleiding en training garandeert. De cursus omvat ook een evaluatieportaal en deelnamecertificaat.

  Onze traineeships bieden praktische ervaring en diepgaande kennis in de geosector, ideaal voor starters die een carrière in deze branche ambiëren.

  De cursus omvat geavanceerde gegevensanalyse, geautomatiseerd gegevensbeheer, geavanceerd cartografisch ontwerp, en het gebruik van gespecialiseerde extensies zoals Spatial Analyst. Je leert complexe geospatiale problemen oplossen, gegevens beheren via geautomatiseerde workflows, en effectieve kaarten en 3D-visualisaties creëren.

  De leerdoelen omvatten het beheersen van geavanceerde ruimtelijke analyse-instrumenten, het ontwikkelen van geautomatiseerde gegevensbeheer workflows, het toepassen van geavanceerde cartografische technieken, en het effectief gebruiken van ArcGIS Pro’s extensies voor gespecialiseerde analyses.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail. Voor praktische problemen biedt Geo-ICT ook de mogelijkheid van Online Support, waarbij je Ă©Ă©n-op-Ă©Ă©n maatwerk les krijgt van een docent.

  De cursus duurt twee dagen, met een intensief programma dat zowel theorie als praktische oefeningen omvat.