Leergang Drone Survey

Aardobservatie

Aardobservatie

De cursist leert drones toe te passen bij de landmeetkundige inwinning. Dronevluchten zijn eenvoudig, maar nauwkeurige data verwerven vereist kennis en voorbereiding.

Cursusduur: 3 dagen
3.5
10 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Remco Bruins

Introductie tot Drone Survey

Asian construction worker piloting drone at building site. video surveillance or industrial inspection.

Drone Survey staat op de voorgrond van technologische vooruitgang in het verzamelen van geo-informatie en het uitvoeren van landmetingen. Deze methode maakt gebruik van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) om gegevens te verzamelen die essentieel zijn voor een breed scala aan toepassingen. Van stadsplanning tot milieubeheer.

In een wereld waar snelheid en nauwkeurigheid van cruciaal belang zijn, biedt drone survey een ongeƫvenaarde efficiƫntie door landmeetkundige werkzaamheden aanzienlijk te versnellen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Bij Geo-ICT begrijpen we de kracht van deze technologie en hoe deze kan worden ingezet om nauwkeurige data te verkrijgen die anders moeilijk, tijdrovend of zelfs onmogelijk te verzamelen zou zijn. Onze Cursus Leergang Drone Survey is ontworpen om jou niet alleen kennis te laten maken met de basisprincipes van dronevluchten en fotogrammetrie-software, maar ook om je vaardigheden te ontwikkelen in het verzamelen en analyseren van geodata op een manier die de toekomst van geo-informatie zal vormgeven.

De essentie van Drone Survey

Aan de kern van drone survey ligt een revolutionaire benadering van hoe we geodata verzamelen en de wereld om ons heen in kaart brengen. Deze techniek transformeert niet alleen de geo-informatiewereld door het bieden van nieuwe perspectieven en mogelijkheden, maar verandert ook de manier waarop professionals landmetingen benaderen en uitvoeren. Door de lucht in te gaan met drones, ontsluiten we de potentie om gebieden te bereiken die voorheen als ontoegankelijk of te risicovol werden beschouwd. Het is de flexibiliteit en toegankelijkheid die drone survey zo aantrekkelijk maakt voor een breed scala aan toepassingen. Van het in kaart brengen van uitgestrekte landbouwgronden tot het nauwkeurig inspecteren van infrastructuur, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij Geo-ICT benadrukken we het belang van het begrijpen van deze essentiƫle principes en het effectief inzetten ervan om nauwkeurige en betrouwbare gegevens te verkrijgen. Onze cursus biedt niet alleen een diepgaande blik op de operationele aspecten van dronevluchten, maar ook op hoe deze technologie kan worden aangewend om complexe geografische vraagstukken op te lossen.

Voordelen van Drone Survey

De opkomst van drone survey heeft een wereld van voordelen geopend. De traditionele methoden van landmeting en datacollectie worden daarbij ver overstegen. Het meest opvallende voordeel is de onvergelijkbare efficiĆ«ntie waarmee gegevens worden verzameld. Drones kunnen in korte tijd grote gebieden overvliegen en gedetailleerde geodata verzamelen. Hierdoor kunnen projecten die voorheen weken in beslag namen, nu binnen enkele dagen of zelfs uren kunnen worden voltooid. Deze snelheid gaat hand in hand met een indrukwekkende nauwkeurigheid. Aangezien moderne drones uitgerust zijn met geavanceerde sensoren en camera’s die scherpe, gedetailleerde beelden produceren.

Een ander significant voordeel is de toegankelijkheid van moeilijk bereikbare locaties. Drones kunnen veilig navigeren in gebieden die gevaarlijk of onbereikbaar zijn voor mensen. Bijvoorbeeld steile terreinen, dichtbegroeide gebieden, en stedelijke omgevingen. Dit opent de deur voor gedetailleerde studies en analyses in een diversiteit van velden, zonder de veiligheid in gevaar te brengen.

Bovendien maakt de veelzijdigheid van drones ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Van aardobservatie en 3D-scannen tot het beheren van geo-informatie. De integratie van drones in dagelijkse workflows biedt professionals de mogelijkheid om hun methoden te innoveren en te verbeteren. Dit leidt tot betere besluitvorming en geoptimaliseerde resultaten.

Wat ga je leren in de Cursus Leergang Drone Survey

Fundamentele Principes van Drone-Technologie

Duiken in de wereld van drone-technologie betekent het begrijpen van de basis die deze innovaties zo krachtig en veelzijdig maakt. Bij Geo-ICT leiden we je door de fundamentele principes die essentieel zijn voor iedereen die met drones wil werken.

 • Types Drones: Er bestaan diverse drones, elk met unieke capaciteiten en toepassingen. Van kleine quadcopters tot grotere fixed-wing drones, de keuze hangt af van je projectbehoeften.
  • Quadcopters zijn ideaal voor gedetailleerde geodata-verzameling en luchtfotografie.
  • Fixed-wing drones bieden langere vliegtijden en zijn perfect voor het in kaart brengen van grote gebieden.
 • Vliegcontrollers en Navigatie: Moderne drones zijn uitgerust met geavanceerde vliegcontrollers die gebruikmaken van GPS en andere sensoren om nauwkeurige navigatie en stabiliteit tijdens de vlucht te garanderen.
  • GPS zorgt voor precieze locatiebepaling, essentieel voor landmetingen en aardobservatie.
  • Sensoren zoals gyroscoops en accelerometers helpen bij het handhaven van de balans en de juiste oriĆ«ntatie van de drone.
 • Sensoren en Camera’s: De kracht van drone survey ligt in de kwaliteit van de verzamelde data. En deze is sterk afhankelijk van de sensoren en camera’s aan boord.
  • Hoge resolutie camera’s voor scherpe, gedetailleerde beelden.
  • Multispectrale sensoren voor milieustudies en landbouwonderzoek.
 • Software voor Data-analyse: Na het verzamelen van data is de volgende stap het analyseren ervan met behulp van specifieke softwarepakketten.
  • Fotogrammetrie-software maakt het mogelijk om van foto’s 3D-modellen te genereren.
  • GIS-software wordt gebruikt om geo-informatie te beheren en te analyseren. Hierdoor kunnen inzichtelijke beslissingen worden genomen op basis van de verzamelde data.

Het begrijpen van deze componenten is cruciaal om de volledige potentie van drone-technologie te ontsluiten en te integreren in je werk. Het volgen van deze cursus zal ervoor zorgen dat je zelfverzekerd en bekwaam wordt in het toepassen van deze technologie in de praktijk.

Vaardigheden in Data Verzameling en Verwerking

De kunst van drone survey gaat verder dan alleen het besturen van een drone. Het omvat ook de kritieke vaardigheden in data verzameling en verwerking die nodig zijn om waardevolle geo-informatie te extraheren.

Het verzamelen van data met drones is een proces dat zorgvuldigheid en precisie vereist. Het begint met:

 • Plannen van de Dronevlucht: Voordat je de lucht in gaat, moet je een duidelijk plan hebben.
  • Het bepalen van de vliegroute en het vaststellen van specifieke waypoints.
  • Het kiezen van de juiste tijd van de dag voor optimale lichtomstandigheden.
 • Uitvoeren van de Vlucht: Met de drone in de lucht is het essentieel om:
  • De vlucht nauwkeurig te monitoren en aanpassingen te maken als de situatie dat vereist.
  • Zeker te stellen dat alle benodigde gebieden worden gedekt en dat de data consistent is.
 • Datacontrole: Na de vlucht is het tijd om de verzamelde data te beoordelen.
  • VerifiĆ«ren van de volledigheid en kwaliteit van de verzamelde beelden en gegevens.
  • Zorgen voor een goede organisatie van de data voor verdere analyse.

De volgende stap, data verwerking, is waar de magie echt gebeurt. Met behulp van gespecialiseerde software transformeer je ruwe data in bruikbare geo-informatie:

 • Fotogrammetrie-software: Hiermee kun je gedetailleerde 3D-modellen en kaarten creĆ«ren uit de verzamelde beelden.
 • GIS-software: Essentieel voor het analyseren en beheren van geografische data. Hierdoor ben je in staat om inzichtelijke conclusies te trekken en beslissingen te nemen.

Deze vaardigheden zijn niet alleen technisch van aard. Ze vereisen ook een creatieve aanpak en probleemoplossend vermogen. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je een diepgaand begrip ontwikkelt van zowel de theorie als de praktijk van deze processen. Hierdoor ben je in staat om de kracht van drone-technologie volledig te benutten en geo-data van hoge kwaliteit te leveren.

Waarom kiezen voor onze Cursus Leergang Drone Survey?

Bij het kiezen van een cursus in drone survey, wil je zeker weten dat je investeert in kwaliteitsonderwijs. Hier zijn enkele redenen waarom onze Cursus Leergang Drone Survey de perfecte keuze is voor iedereen die serieus is over het ontwikkelen van hun vaardigheden in deze opwindende en snelgroeiende discipline:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt geleid door ervaren professionals die actief zijn in het veld. Ze brengen een schat aan praktijkervaring mee en delen inzichten die je niet in boeken vindt.
  • Diepgaande kennis van drone-technologie en geo-data verzameling.
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding om je leerervaring te optimaliseren.
 • Praktijkgerichte Curriculum: Wij geloven sterk in het leren door te doen. Onze cursus omvat uitgebreide hands-on sessies waarin je:
  • Leert vliegen met verschillende types drones.
  • Werkt met de nieuwste fotogrammetrie- en GIS-software.
 • Toegang tot State-of-the-Art Apparatuur: Als cursist krijg je toegang tot de nieuwste drones en sensoren op de markt. Dit stelt je in staat om te leren met de tools die je in de echte wereld zult gebruiken.
  • Ervaar de nieuwste technologieĆ«n in drone survey.
  • Ontwikkel vaardigheden die direct toepasbaar zijn op je werk of projecten.

Kiezen voor de Cursus Leergang Drone Survey bij Geo-ICT betekent investeren in je toekomst. Het is een cursus die je voorbereidt op de realiteit van het werken met drone-technologie in een verscheidenheid aan toepassingen. Van landmeting tot aardobservatie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Een inleiding in de landmeetkunde. Hoe wordt landmeetkunde in Nederland gedaan en in welke situaties is het toepassen van drones interessant? Dit geeft de deelnemers de juiste context en mindset. Wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van drones voor het inwinnen van data en welke drones en software zijn geschikt om tot een betrouwbaar eindproduct te komen. Tijdens de cursus geven wij ook instructies over hoe de nauwkeurigheid van de verzamelde data kan worden verbeterd en beoordeeld. Op de eerste dag zullen wij tevens ingaan op de wetgeving voor drones in Nederland.

  Dag 2

  Geo-ICT Training Center, Nederland - Leergang Drone SurveyIn de middag gaat de groep naar Vliegveld Teuge voor een inmeting, de drone-vakterm voor deze operatie is “drone mapping”. Tijdens de 2e dag gaan we verder in op de drone-technologie en geven tips over waar op gelet moet worden als je wilt investeren in een dronesysteem. Met de instructeur, gaan alle deelnemers onder begeleiding een drone-operatie in de praktijk uitvoeren. ’s Ochtends komt de voorbereiding voor een professionele drone-operatie uitgebreid aan bod, en wordt uitlegt wat er nodig is om gecertificeerd drone-piloot te worden.

  Dag 3

  Tijdens de 3e dag verwerken wij de data die in dag 2 is ingewonnen met behulp van het softwareprogramma Pix4D Mapper. De data-verwerking levert verschillende eindproducten op zoals digitale terrein modellen (DTM/DSM), ortho-foto’s (.tiff) en data om b.v. 3D modellen te genereren (digital twins) in de vorm van een puntenwolk. (.las/laz) De cursus geeft inzicht hoe deze data-concepten kunnen worden toegepast in de praktijk en er wordt een eenvoudige uitleg gegeven over het gebruik van Pix4D Mapper.

  Met het pakketĀ PIX4D MapperĀ gaan de deelnemers de survey data die op dag 2 is verworven verwerken tot een product.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Kennis van de basisprincipes van drone-technologie en de verschillende soorten drones die worden gebruikt in landmeetkunde:
   • Een leerdoel zou kunnen zijn om de deelnemers vertrouwd te maken met de verschillende componenten van drones, zoals de vliegcontroller, sensoren, camera’s en batterijen. Daarnaast moeten ze begrijpen welk type drone het meest geschikt is voor specifieke landmeetkundige taken.
  • Vaardigheid in het plannen en uitvoeren van dronevluchten voor gegevensverzameling:
   • Het is belangrijk dat de deelnemers leren hoe ze een vluchtplan moeten opstellen, rekening houdend met factoren zoals het weer, de omgeving en de gewenste nauwkeurigheid van de gegevens. Ze moeten ook leren hoe ze een drone veilig kunnen besturen en de verzamelde gegevens kunnen controleren tijdens de vlucht.
  • Begrip van gegevensverwerkingsmethoden en softwaretools voor het verwerken van dronegegevens:
   • Een belangrijk leerdoel is om de deelnemers vertrouwd te maken met softwaretools die worden gebruikt om dronegegevens te verwerken en analyseren. Dit kan onder meer het gebruik van fotogrammetrie-software omvatten voor het maken van hoogtemodellen en orthofoto’s, evenals het gebruik van GIS-software voor het analyseren van de gegevens en het genereren van rapporten.
  • Toepassing van dronegegevens in landmeetkundige projecten:
   • Het uiteindelijke leerdoel zou kunnen zijn om de deelnemers in staat te stellen dronegegevens effectief toe te passen in landmeetkundige projecten. Dit omvat het begrijpen van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verzamelde gegevens, het integreren van dronegegevens met andere meetmethoden en het kunnen interpreteren van de resultaten om bruikbare informatie te verkrijgen voor projecten op het gebied van bouw, landbouw, stedenbouw, milieubeheer en infrastructurele ontwikkeling.

  Trainers

  Remco Bruins

  ...
  4.4    
  5 beoordelingen
  10 studenten gingen je voor


  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Drone Survey Basis

  Deze cursus biedt een grondige introductie in het gebruik van drones voor landmeetkundige doeleinden, inclusief praktische toepassingen en wetgeving.

  De cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals, omscholers en onderwijsinstellingen die praktische kennis willen opdoen over landmeetkunde met drones.

  Je leert over dronevluchten, het verwerven van nauwkeurige data, toepassingen van drone survey in landmeetkunde en de relevante wetgeving.

  De cursus duurt enkele dagen en is een mix van theorie en praktijk, waarbij je hands-on ervaring opdoet met drone survey technieken.

  De cursus omvat training in fotogrammetrie-software en GIS-software, essentieel voor het verwerken van geo-informatie verkregen via drones.

  De cursus richt zich op het verwerven van kennis over drone-technologie, het plannen en uitvoeren van dronevluchten voor gegevensverzameling, het begrijpen van gegevensverwerkingsmethoden en de toepassing van dronegegevens in landmeetkundige projecten.

  De cursus duurt 3 dagen, met cursustijden van 9.00 tot 16.00 uur.

  Ja, de cursus omvat zowel theoretische kennis als praktische tips en inzichten, met een focus op het toepassen van drones in landmeetkunde.

  De eerste dag omvat een introductie in landmeetkunde, het gebruik van drones voor data-inwinning, en een overzicht van relevante wetgeving voor drones in Nederland.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen aan de docent via e-mail.