Drones met Python

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In deze cursus maakt u kennis met het programmeren van Drones met Python. Daarvoor gaan de cursisten samen met de docent eerst een programmeeromgeving opzetten. Er wordt gewerkt met een AR.Drone 2.0.

Cursusduur: 3 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot de Programmeerwereld van Drones

Drones hebben de manier waarop we de wereld zien en interactie hebben met onze omgeving radicaal veranderd. Ze bieden niet alleen een nieuw perspectief vanuit de lucht, maar openen ook de deur naar ongekende mogelijkheden in verschillende sectoren, waaronder fotografie, landmeting, beveiliging en nu meer dan ooit, in de geo-informatie. Met de Cursus Drones met Python van Geo-ICT, duik je diep in de fascinerende wereld van het programmeren van drones, waarbij je leert hoe je deze geavanceerde technologie kunt benutten voor het verzamelen en analyseren van geodata.

Deze cursus is ontworpen om je niet alleen de basisprincipes van het vliegen met drones bij te brengen, maar ook om je te leren hoe je met Python, een krachtige en veelzijdige programmeertaal, drones kunt programmeren voor specifieke toepassingen. Python staat bekend om zijn eenvoudige syntaxis en brede toepasbaarheid, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren programmeurs die willen experimenteren met drone-technologie.

Door deel te nemen aan deze cursus krijg je de kans om hands-on ervaring op te doen met DroneKit Python, een open-source bibliotheek die je in staat stelt om aangepaste applicaties voor drones te ontwikkelen. Je leert ook hoe je de Eclipse IDE installeert en configureert voor een gestroomlijnde ontwikkelervaring, en hoe je een droneproject vanaf de grond opbouwt, van het schrijven van eenvoudige Python-programma’s tot het ontwikkelen van complexe drone-applicaties.

Geo-ICT onderscheidt zich door zijn toewijding aan kwalitatief hoogwaardig onderwijs en de praktische toepassing van geleerde vaardigheden. Met een focus op geo-informatie en het toepassen van geavanceerde technologieĆ«n in de echte wereld, biedt Geo-ICT een unieke leerervaring die je voorbereidt op de toekomst van technologie en geodata. Door te kiezen voor de Cursus Drones met Python bij Geo-ICT, investeer je niet alleen in je educatie, maar ook in je toekomstige carriĆØre in een snelgroeiende sector.

Bekijk ook onze cursus landmeten met drones voor het toepassen van drones om landmeetkundige informatie in te winnen.

Wat zijn Drones en Waarom Programmeren?

In de kern zijn drones onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) die van afstand bestuurd kunnen worden of autonoom opereren door middel van vooraf geprogrammeerde plannen of meer complexe automatiseringssystemen. Maar waarom zouden we ons willen verdiepen in het programmeren van deze technologische wonderen? De antwoorden liggen in de ongekende mogelijkheden die ze bieden:

 • Flexibiliteit in Toepassingen: Van luchtfotografie en -videografie tot precisielandbouw, zoek- en reddingsoperaties, en inspecties van infrastructuur, de toepassingen zijn eindeloos.
 • Verzamelen van Geodata: Drones zijn bijzonder waardevol in de geo-informatiesector, waar ze kunnen worden gebruikt om gedetailleerde kaarten te maken, landmetingen uit te voeren en geospatiale gegevens te verzamelen.

Het programmeren van drones met Python biedt een krachtige manier om deze mogelijkheden volledig te benutten. Python, vanwege zijn eenvoud en veelzijdigheid, maakt het mogelijk om complexe vluchtmissies te programmeren, gegevensverzameling te automatiseren en op maat gemaakte oplossingen voor specifieke behoeften te creƫren. Enkele voordelen van het programmeren van drones omvatten:

 • Automatisering: Programmeer drones voor autonome vluchten met specifieke routes, taken en dataverzamelingsactiviteiten.
 • Maatwerk: Ontwikkel applicaties die op maat gemaakte functionaliteiten bieden, zoals specifieke sensordata-analyse of geĆÆntegreerde communicatie met andere systemen.

Door de kennis van drone-programmering op te doen, open je de deur naar een wereld van innovatie en mogelijkheden. Het gaat niet alleen om het besturen van een drone, maar ook om het begrijpen en ontwikkelen van de software die deze technologie tot leven brengt. Met de Cursus Drones met Python bij Geo-ICT krijg je niet alleen inzicht in de basis van dronevliegen, maar ook de vaardigheden om deze krachtige tools aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

 • Praktische Toepassingen: Je leert hoe je drones kunt programmeren voor real-world toepassingen, van eenvoudige fotografische taken tot geavanceerde gegevensverzameling.
 • Inzicht in Geodata: Ontdek hoe je drones kunt inzetten voor het verzamelen en analyseren van geo-informatie, een vaardigheid die van onschatbare waarde is in vele sectoren.

Of je nu een beginner bent in de wereld van drones of je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, de kennis van het programmeren van drones opent nieuwe horizonten. Laten we samen verkennen hoe deze technologieƫn kunnen worden gebruikt om onze interactie met de wereld om ons heen te transformeren.

De Basis van Python voor Drones

Python speelt een cruciale rol in de programmeerwereld van drones. Het is de sleutel die de deur opent naar geavanceerde besturing, automatisering en data-analyse. Maar waarom is Python zo geschikt voor deze taak en hoe begin je met het gebruik ervan voor jouw drone-projecten? Hier duiken we in de basis van Python voor drones, en waarom het zo’n populaire keuze is onder ontwikkelaars en hobbyisten.

Python is een veelzijdige programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en leesbaarheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginners, terwijl het toch krachtig genoeg is voor complexe toepassingen. Voor het programmeren van drones biedt Python de volgende voordelen:

 • Eenvoudig te leren: Met een duidelijke en leesbare syntaxis, is Python toegankelijk voor mensen zonder eerdere programmeerervaring.
 • Rijke Bibliotheek: Python heeft een uitgebreide standaardbibliotheek en tal van externe bibliotheken, zoals DroneKit, die speciaal zijn ontworpen voor drone-programmering.
 • Flexibiliteit: Python kan worden gebruikt voor zowel kleine scripts als grote applicaties, waardoor het aanpasbaar is aan projecten van elke omvang.

Tijdens de Cursus Drones met Python bij Geo-ICT, begin je met het leren van de basisconcepten van Python, zoals variabelen, lussen, en functies, die essentieel zijn voor elke programmeertaak. Vervolgens verken je hoe deze concepten toegepast kunnen worden in de context van drones, waaronder:

 • Besturing en Automatisering: Leer hoe je Python-scripts schrijft om drones te besturen, vluchtpaden te programmeren en taken te automatiseren.
 • Data Verzamelen en Analyseren: Verzamel data van sensoren aan boord van de drone en gebruik Python om deze data te analyseren, wat essentieel is voor toepassingen zoals gegevensmapping en geavanceerde observatie.

Met de begeleiding van ervaren instructeurs en praktijkgerichte lessen, krijg je de kans om jouw vaardigheden in de praktijk te brengen door aan echte projecten te werken. Je zult ervaren hoe het is om een drone te programmeren voor specifieke taken, van het eenvoudig laten opstijgen en landen tot het uitvoeren van geavanceerde missies die gebruik maken van geo-informatie.

 • Community en Ondersteuning: Python heeft een actieve gemeenschap waar je terecht kunt voor vragen, hulp en inspiratie voor jouw drone-projecten.
 • Toekomstgericht: Met de groeiende populariteit van drones in diverse sectoren, waaronder geo-informatie, biedt het leren van Python een sterke basis voor toekomstige carriĆØremogelijkheden.

Of je nu een hobbyist bent die geĆÆnteresseerd is in de technologische mogelijkheden van drones of een professional die zoekt naar nieuwe manieren om geodata te verzamelen en analyseren, de Cursus Drones met Python biedt een solide basis om je vaardigheden op te bouwen en te ontwikkelen. Laat ons je begeleiden op deze spannende reis naar het beheersen van drone-programmering met Python.

Wat je Zult Leren in de Cursus Drones met Python

Programmeren van Drones met Python

Nu je bekend bent met de basis van Python en de onbegrensde mogelijkheden die het programmeren van drones biedt, is het tijd om dieper in te duiken in het programmeren van drones met Python. Deze vaardigheid stelt je in staat om de controle over je drone volledig in handen te nemen en deze aan te passen aan jouw specifieke behoeften of projecten. Bij Geo-ICT bieden we een uitgebreid leertraject aan waarin je de fijne kneepjes van het vak leert.

Het programmeren van drones gaat verder dan het simpelweg besturen van het vliegpad; het omvat het ontwikkelen van software die kan reageren op een breed scala aan sensordata, het uitvoeren van taken op basis van complexe algoritmes, en zelfs het communiceren met andere systemen of drones. Enkele kernpunten die je zult leren in onze cursus omvatten:

 • Geavanceerde Besturingslogica: Begrijp hoe je complexe vluchtpatronen en gedragingen programmeert, waardoor je drone autonoom missies kan uitvoeren.
 • Data Verwerking en Analyse: Leer hoe je gegevens verzameld door de drone kunt verwerken en analyseren, essentieel voor toepassingen zoals geodata-verzameling en -mapping.

Het unieke aan het programmeren van drones met Python is de toegankelijkheid en flexibiliteit die het biedt. Of je nu nieuwe functionaliteiten wilt ontwikkelen of bestaande code wilt aanpassen, Python maakt het mogelijk. Tijdens de cursus zul je werken aan projecten die je in staat stellen om:

 • Aangepaste Missies CreĆ«ren: Programmeer je drone om specifieke taken uit te voeren, zoals het volgen van vooraf bepaalde routes, het uitvoeren van landmetingen, of het assisteren bij zoek- en reddingsoperaties.
 • Interactie met Sensoren en Hardware: Integreer externe sensoren en hardware om de functionaliteit van je drone uit te breiden, zoals het toevoegen van camera’s voor beeldanalyse of sensoren voor milieu-monitoring.

Deze hands-on ervaring bereidt je niet alleen voor op de technische aspecten van drone-programmering, maar helpt je ook de potentie van deze technologie te begrijpen in het verzamelen en gebruiken van geo-informatie. Je leert hoe je drones inzet als krachtige tools voor data-analyse, waardoor je waardevolle inzichten kunt verkrijgen in verschillende toepassingsgebieden.

 • Veiligheid en Regelgeving: Een essentieel onderdeel van de cursus is het begrijpen van de veiligheidsprotocollen en regelgeving rondom het vliegen met drones, zodat je projecten niet alleen innovatief maar ook conform de wet zijn.

DroneKit Python en Eclipse IDE Installatie

Een cruciale stap in het programmeren van drones met Python is het opzetten van je ontwikkelomgeving. Met DroneKit Python en Eclipse IDE, twee krachtige tools, wordt deze taak een stuk eenvoudiger en efficiƫnter. Deze sectie leidt je door de essentiƫle stappen om alles klaar te zetten, zodat je zonder problemen aan de slag kunt gaan met het ontwikkelen van je drone-applicaties.

DroneKit Python is een open-source bibliotheek die een eenvoudige maar krachtige manier biedt om drones te besturen en te beheren via Python-scripts. Het stelt ontwikkelaars in staat om complexe missies te programmeren, telemetriegegevens in realtime te verkrijgen, en de drone te besturen op een hoog niveau van abstractie. Eclipse IDE, aan de andere kant, is een geĆÆntegreerde ontwikkelomgeving die bekend staat om zijn veelzijdigheid en ondersteuning voor meerdere programmeertalen, waaronder Python. Samen bieden ze een robuuste set tools voor elke drone-ontwikkelaar.

Om aan de slag te gaan met DroneKit Python en Eclipse IDE, volg je deze eenvoudige stappen:

 • Download en Installatie: Begin met het downloaden van de nieuwste versie van Eclipse IDE en zorg ervoor dat de Python-ontwikkeltools geĆÆnstalleerd zijn.
 • DroneKit Python Setup: Installeer DroneKit Python door gebruik te maken van pip, Python’s pakketbeheerder, met het commando pip install dronekit.

Zodra je deze tools hebt geĆÆnstalleerd, ben je klaar om je ontwikkelomgeving te configureren:

 • Configureer Eclipse voor Python: Stel Eclipse in om Python-code te herkennen en te bewerken door de juiste plug-ins te installeren, zoals PyDev.
 • Test je Setup: Schrijf een eenvoudig Python-script om te controleren of alles correct werkt, bijvoorbeeld door verbinding te maken met een simulatieomgeving.

De voordelen van het gebruik van DroneKit Python en Eclipse IDE zijn duidelijk:

 • EfficiĆ«ntie en Productiviteit: De combinatie van deze tools verhoogt je productiviteit door een gestroomlijnde ontwikkelervaring te bieden.
 • Flexibiliteit in Ontwikkeling: Pas je ontwikkelomgeving aan je projectbehoeften aan met de uitgebreide configuratieopties van Eclipse.

Door deze stappen te volgen, leg je een solide basis voor je drone-programmeerprojecten. Geo-ICT’s Cursus Drones met Python biedt gedetailleerde instructies en ondersteuning door dit proces, zodat je vertrouwen hebt in je vaardigheden en gereedschappen. Het opzetten van een effectieve ontwikkelomgeving is de eerste stap naar het succesvol programmeren van drones, waarmee je de kracht van geo-informatie en technologie volledig kunt benutten.

Van Theorie naar Praktijk: Je Eerste Droneproject

Na het opzetten van je ontwikkelomgeving en het verkennen van de basisprincipes van Python voor drones, is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Je eerste droneproject is een spannende mijlpaal waarbij je de theorieƫn die je hebt geleerd toepast en transformeert in een tastbaar resultaat. Bij Geo-ICT moedigen we je aan om dit project als een kans te zien om te experimenteren, te leren en je vaardigheden te verfijnen. Hier zijn enkele stappen en ideeƫn om je op weg te helpen:

 • Bepaal Je Doel: Voordat je begint, is het belangrijk om een duidelijk doel voor je project te hebben. Wil je een drone programmeren om foto’s te maken, land te meten, of een andere specifieke taak uit te voeren? Dit doel zal de basis vormen van je project.
 • Plan Je Aanpak: Maak een eenvoudig projectplan dat de stappen schetst die je nodig hebt om je doel te bereiken. Dit kan variĆ«ren van het onderzoeken van de nodige DroneKit-functies tot het plannen van de vliegroute van je drone.

Als je eenmaal een plan hebt, begin dan met de ontwikkeling:

 • Schrijf Je Script: Gebruik Python om een script te schrijven dat je drone instrueert wat hij moet doen. Dit kan zo eenvoudig of complex zijn als je wilt, afhankelijk van je vaardigheidsniveau en de complexiteit van je doel.
 • Test en Itereer: Test je script eerst in een simulator voordat je het op een echte drone uitvoert. Maak gebruik van de feedback om je code te verfijnen en te verbeteren.

Enkele projectideeƫn om je te inspireren:

 • Automatische Fotografie: Programmeer je drone om automatisch foto’s te maken op specifieke locaties.
 • Gegevensverzameling: Ontwikkel een project dat geodata verzamelt over een bepaald gebied, zoals het in kaart brengen van landbouwgrond of het volgen van wildlife.

Door aan je eerste project te werken, leer je niet alleen waardevolle programmeervaardigheden, maar krijg je ook inzicht in de praktische toepassingen van drones in de echte wereld. Het is een kans om:

 • Creatief te Zijn: Benut deze kans om creatief te denken en unieke oplossingen te bedenken voor problemen of taken.
 • Technische Vaardigheden te Ontwikkelen: Verbeter je begrip van Python en drone-technologie door hands-on ervaring.
 • De Kracht van Geo-Informatie te Ontdekken: Zie uit eerste hand hoe drones kunnen worden gebruikt om waardevolle gegevens over onze wereld te verzamelen en te analyseren.

 

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Drones met Python?

In een wereld waar de toepassingen van drones steeds uitgebreider worden, biedt onze Cursus Drones met Python bij Geo-ICT een unieke kans om aan de voorhoede van deze technologische revolutie te staan. Maar wat maakt onze cursus anders dan de rest? Hier zijn een aantal redenen waarom wij denken dat je voor ons moet kiezen:

 • Praktijkgerichte Leerervaring: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je vanaf het begin hands-on ervaring te bieden. Je werkt aan echte projecten en past de kennis die je hebt opgedaan direct toe, waardoor je een diepgaand begrip krijgt van hoe je drones programmeert en gebruikt voor diverse toepassingen.
 • Deskundige Instructeurs: Onze instructeurs zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een passie voor het onderwijzen en delen van hun kennis. Ze zijn toegewijd aan jouw leerproces en staan klaar om je te begeleiden bij elke stap.
 • Toegang tot de Laatste TechnologieĆ«n: In onze cursus heb je toegang tot de nieuwste drones en programmeertools. We zorgen ervoor dat je leert met de technologie die momenteel in de industrie wordt gebruikt, waardoor je vaardigheden relevant en up-to-date blijven.

Waarom is deze cursus belangrijk voor jouw toekomst?

 • Groeiende Vraag naar Drone-Experts: Met drones die steeds vaker worden ingezet in sectoren zoals landbouw, bouw, filmindustrie en geo-informatie, is er een groeiende vraag naar professionals die deze technologie kunnen inzetten en programmeren.
 • Unieke Vaardigheden: Het leren programmeren van drones met Python geeft je een unieke set vaardigheden die je onderscheidt op de arbeidsmarkt. Je leert niet alleen over drones, maar ook over programmeren, data-analyse en het toepassen van geo-informatie.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je niet alleen in je educatie, maar ook in je toekomst. Je verwerft de vaardigheden die nodig zijn om te innoveren en te excelleren in een snelgroeiende sector. Ben je klaar om deze uitdaging aan te gaan en je te verdiepen in de wereld van drones en Python-programmering? Geo-ICT is hier om je op die reis te begeleiden.

Lees meer

Inschrijven






  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  ā‚¬1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie over de mogelijkheden die Python biedt bij het programmeren van drones. Hierna gaat u de IDE installeren en leert u omgaan met Dronekit Python Eclipse.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag leert u uw eigen droneproject op te zetten. Aan de hand van oefeningen onder begeleiding van de docent raakt u bekend met de stappen die u moet ondernemen om een project succesvol te maken.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag leert u applicaties schijven voor de drone. De basisprincipes van Python worden kort herhaald waarna u aan de slag gaat met diverse oefeningen.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Na deze cursus kunt u zelfstandig simpile Pythonprogrammaā€™s schrijven voor drones
  • U bent bekend geworden met de belangrijkste bibliotheken van Python voor het werken met hardware in het algemeen en drones in het bijzonder
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Drones met Python

  In deze cursus leer je hoe je drones programmeert met Python, inclusief het gebruik van DroneKit, Python Eclipse IDE en het opzetten van droneprojecten.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun vaardigheden in drone-technologie en Python willen ontwikkelen.

  Basiskennis van programmeren is handig, maar niet vereist, aangezien de cursus begint met de basisprincipes van Python en drone-programmering.

  De cursus duurt 3 dagen en omvat zowel theoretische als praktische modules over het programmeren van drones met Python.

  Ja, de cursus omvat praktische sessies waarin je direct aan de slag gaat met drones en Python-programma’s om echte drone-applicaties te ontwikkelen.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat dat je vaardigheden in het programmeren van drones met Python aantoont.

  Inschrijven kan direct via de inschrijfformulier (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  De cursus duurt 3 dagen en omvat zowel theorie als praktijk.

  De cursus behandelt het opzetten van een programmeeromgeving, het werken met DroneKit Python Eclipse, het maken van een wifi-verbinding, het opzetten van een eigen droneproject en het schrijven van applicaties voor de drone.

  In de cursus wordt gebruik gemaakt van een AR.Drone 2.0.