Cursus Landmeten en Geo-informatie

Landmeetkunde

Landmeetkunde

De cursus is bedoeld voor mensen de werken in een binnen-functie maar meer feeling willen krijgen met hoe het landmeten in het terrein nu eigenlijk werkt.

Cursusduur: 1 dag
4.2
6 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Stefan Smit, Cas Poelenije

Introductie tot Landmeten en Geo-Informatie

Het vakgebied van landmeten en geo-informatie staat aan de vooravond van een revolutionaire ontwikkeling, gedreven door technologische vooruitgang en de toenemende vraag naar nauwkeurige geodata. In dit tijdperk, waarin elke locatie en verplaatsing ertoe doet, speelt de kunst en wetenschap van landmeten een cruciale rol. Deze discipline, die zich bezighoudt met het meten en in kaart brengen van onze fysieke wereld, is fundamenteler dan ooit in uiteenlopende sectoren zoals stedenbouw, infrastructuur, milieu en landbouw.

Bij Geo-ICT begrijpen we dat de wereld van geo-informatie niet stilstaat; het evolueert snel door technologische innovaties zoals GPS-technologieĂ«n en geavanceerde data-analyse. Deze cursus, “Landmeten en Geo-Informatie”, is ontworpen om je niet alleen theoretische kennis te bieden, maar ook praktische vaardigheden die essentieel zijn in het veld. Van het nauwkeurig meten van land met GPS-apparatuur tot het begrijpen van de complexiteit van geo-informatiesystemen, wij rusten je uit met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te excelleren in deze dynamische en essentiĂ«le sector.

In deze cursus duik je in de wereld van landmeten en geo-informatie, waarbij je leert hoe je met behulp van de nieuwste technologieën en methoden de aarde kunt meten en de verzamelde gegevens kunt analyseren en interpreteren. Dit is jouw kans om deel uit te maken van een vakgebied dat niet alleen de manier waarop we de wereld begrijpen verandert, maar ook hoe we deze vormgeven en beheren. Welkom bij Geo-ICT, waar je de vaardigheden en kennis opdoet om een verschil te maken in de wereld van geo-informatie.

Wil je graag buiten werken en landmeetkundige werkzaamheden verrichten? Dan is de cursus leergang landmeetkunde wat voor jou!

Het belang van geo-informatie en landmeten in de moderne wereld

In onze snel veranderende wereld is het begrijpen en toepassen van geo-informatie essentiëler dan ooit. Of het nu gaat om het plannen van stedelijke ontwikkeling, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, of het navigeren door de complexiteiten van wereldwijde logistiek, de inzichten die we verkrijgen uit geo-informatie zijn onmisbaar. Maar wat maakt geo-informatie zo cruciaal in de moderne wereld?

 • Ruimtelijke planning: Het ontwikkelen van stedelijke en landelijke gebieden vereist gedetailleerde kennis van het land en zijn kenmerken.
 • Milieubeheer: Het beheersen van waterstanden, bosbehoud en landbouwproductie zijn slechts enkele voorbeelden waarbij geo-informatie onontbeerlijk is.
 • Rampenpreventie en -reactie: Het snel kunnen reageren op natuurrampen met nauwkeurige geodata kan levens redden en schade beperken.

Geo-informatie en landmeten stellen ons in staat om de wereld om ons heen niet alleen te begrijpen, maar ook om deze effectiever en duurzamer te beheren. De technieken en technologieĂ«n die je leert in de cursus “Landmeten en Geo-Informatie” bij Geo-ICT zullen je uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Van het meten van land met geavanceerde GPS-apparatuur tot het analyseren van complexe datasets, je wordt voorbereid op een toekomst waarin geo-informatie centraal staat in vrijwel elk aspect van het moderne leven.

De evolutie van landmeten: Van traditioneel tot GPS

De transitie van traditionele landmeetmethoden naar geavanceerde GPS-technologie markeert een significant keerpunt in de geschiedenis van landmeten en geo-informatie. Deze evolutie weerspiegelt niet alleen de vooruitgang in technologische mogelijkheden, maar ook een verschuiving in hoe we de fysieke wereld benaderen en begrijpen.

 • Van Kompas tot Satelliet: Ooit vertrouwden landmeters op het kompas en fysieke markers; nu halen we precisiegegevens uit satellieten die onze hele planeet omcirkelen.
 • Analyse en Toepassing: Met de komst van GPS kunnen we niet alleen met grotere nauwkeurigheid meten, maar ook complexe geodata analyseren en toepassen op manieren die eerder ondenkbaar waren.

De cursus bij Geo-ICT neemt je mee door deze geschiedenis en biedt inzicht in zowel de traditionele methoden als de nieuwste GPS-technologieën. Door deze kennisbrug te slaan, wordt je niet alleen vaardig in het gebruik van de nieuwste apparatuur en software, maar krijg je ook een dieper begrip van de fundamentele principes van landmeten. Dit is jouw kans om een expert te worden in een veld dat blijft evolueren en essentieel is voor talloze sectoren wereldwijd.

Wat je leert in de Cursus Landmeten en Geo-Informatie

Basisprincipes van GPS meting en landmeting

In de cursus “Landmeten en Geo-Informatie” bij Geo-ICT, duiken we diep in de basisprincipes die ten grondslag liggen aan zowel traditionele landmeting als moderne GPS-meting. Deze kennis is cruciaal voor iedereen die in het veld van geo-informatie werkt of wil werken:

 • GPS-meting: Hierbij leer je over de werking van Global Positioning System (GPS) technologie, hoe het satellietsignalen gebruikt om locaties nauwkeurig te bepalen, en de toepassingen ervan in het veld.
 • Landmeting: Je verkent de traditionele methoden van landmeting, inclusief het gebruik van meetlinten, kompassen en theodolieten, en hoe deze technieken de basis vormen voor moderne praktijken.

Door deze fundamenten te begrijpen, ben je beter uitgerust om de uitdagingen van het veld aan te gaan en bij te dragen aan de precisie en betrouwbaarheid van geo-informatie. Geo-ICT biedt je de kennis en vaardigheden om met vertrouwen te navigeren in de wereld van landmeten en geo-informatie.

Praktische vaardigheden: Buiten meten met GPS

De kern van onze cursus “Landmeten en Geo-Informatie” bij Geo-ICT ligt in het praktisch toepassen van wat je leert, met name het buiten meten met GPS. Dit segment van de cursus is ontworpen om je te voorzien van hands-on ervaring in:

 • Het correct opzetten en gebruiken van GPS-apparatuur voor landmetingen.
 • Het uitvoeren van nauwkeurige metingen in verschillende soorten terrein.
 • Het interpreteren van GPS-gegevens om concrete resultaten en kaarten te produceren.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van geo-informatie, en ze bieden een stevige basis voor een breed scala aan toepassingen in zowel de publieke als de private sector. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je deze praktische ervaring krijgt in een ondersteunende en motiverende leeromgeving.

Waarom kiezen voor onze Cursus Landmeten en Geo-Informatie?

Kiezen voor onze cursus Landmeten en Geo-Informatie bij Geo-ICT betekent kiezen voor een leertraject dat niet alleen diepgaande technische kennis biedt, maar ook praktische vaardigheden die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Expert Instructeurs: Leer van professionals met jarenlange ervaring.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Direct toepasbare kennis door hands-on oefeningen.
 • Flexibele leermodaliteiten: Of je nu de voorkeur geeft aan online leren of persoonlijk contact, er is een optie die bij je past.

Voor iedereen die zijn carrière in de landmeetkunde wil verrijken, biedt deze cursus een solide basis en waardevolle inzichten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €825,- Excl. btw

  €825,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Landmeten en Geo-informatie

  Dag 1

  Landmeten in het RD Stelsel

  De docent geeft een presentatie over hoe het landmeten werkt in de Nederland. Alles wordt gemeten in het RD coördinaten stelsel. U leert hoe gemeten wordt en hoe de meting verwerkt wordt in AutoCAD.

  Deze dag gaat u in groepjes naar buiten om met een GPS ontvanger een eerste meting te doen. U meet punten, lijnen en vlakken en geeft de metingen bepaalde coderingen. Daardoor kunt u de meting snel verwerken tot een kaart.

  Hoogtemetingen doen

  De docent geeft uitleg over waterpassen. In de middag gaat u buiten een aantal waterpassingen uitvoeren en daarna de meting binnen verwerken. Ligt Nederland echt voor een groot deel onder de zeespiegel? Hoe wordt dat gemeten? Wat is dan het diepste punt? Dat leert u allemaal tijdens deze dag.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Waterpassen: het bepalen van de hoogte van een punt ten opzichte van NAP door middel van een doorgaande waterpassing
  • GPS: het inmeten van een stuk terrein met een GPS. Ook zullen de punten gecodeerd worden
  • Meer inzicht en overzicht krijgen van hoe landmeten in het terrein werkt.

  Trainers

  Stefan Smit

  Geodesie, Drones, Remote Sensing
  4.2    
  31 beoordelingen
  92 studenten gingen je voor

  Cas Poelenije

  Geodata Science
  4.2    
  15 beoordelingen
  24 studenten gingen je voor


  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  12 maanden geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Landmeten en Geo-informatie

  Je leert over landmeten, GPS metingen, en de inwinning van geo-informatie, zowel theoretisch als praktisch.

  Deze cursus is bedoeld voor professionals bij energiebedrijven, gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries en onderzoeksinstituten.

  De cursus Landmeten en Geo-informatie duurt 1 dag

  De cursus omvat praktische vaardigheden zoals buiten meten met GPS en het inwinnen van geo-informatie.

  De cursus verbetert de samenwerking tussen mensen die binnen werken en de landmeters die buiten werken.

  Belangrijke onderwerpen zijn GPS meting, inwinning van geo-informatie, en samenwerking binnen en buiten.

  Ja, de cursus omvat demonstraties en presentaties over landmeten en geo-informatie.

  Ja, deelnemers gaan buiten een meting doen met GPS.

  De cursus is bijzonder relevant voor medewerkers van energiebedrijven, gemeenten, provincies, waterschappen, spoorwegen, Rijkswaterstaat, ministeries en onderzoeksinstituten.

  De cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden voor professionals die betrokken zijn bij landmeten en geo-informatie.