Cursus PostGIS en PostgreSQL

Databases

Databases

In deze cursus Cursus PostGIS en PostgreSQL leer je een PostGreSQL database in te richten en hoe daarin geografische data kan worden opgeslagen.

Cursusduur: 3 dagen
4.7
19 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols, Noah Jagtman

Cursus PostGIS en PostgreSQL (GIS)

In de wereld waarin we leven, is de manier waarop we informatie verzamelen, analyseren en presenteren fundamenteel veranderd door de opkomst van Geografische Informatie Systemen (GIS). Deze revolutionaire technologie heeft ons in staat gesteld om geodata op een manier te begrijpen en te gebruiken die voorheen ondenkbaar was. Met GIS kun je de fysieke wereld niet alleen in kaart brengen, maar je kunt ook de complexe relaties en patronen die onze omgeving vormen ontrafelen. Het is deze krachtige combinatie van locatiegebonden data en analytische software die GIS onmisbaar maakt in diverse toepassingsgebieden. Van stedelijke planning tot milieubeheer, en van logistiek tot openbare veiligheid.

GIS biedt inzichten die helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen. In de kern gebruikt GIS locatie als de gemeenschappelijke taal, waardoor verschillende soorten data met elkaar verbonden en gevisualiseerd kunnen worden op manieren die zowel intuïtief als inzichtelijk zijn.

Maar GIS gaat niet alleen over het weergeven van data op een kaart. Het gaat om het begrijpen van de ruimtelijke relaties en patronen die onze wereld vormgeven. Door het integreren van verschillende databronnen stelt GIS ons in staat om complexe vraagstukken te benaderen met een geografisch perspectief. Dit maakt het een onmisbare tool voor professionals en voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de ruimtelijke aspecten van hun omgeving.

Het leren werken met GIS zoals in onze cursus opent dan ook een wereld van mogelijkheden. PostgreSQL is de opensource tegenhanger van onder andere Oracle Spatial databases. Steeds meer organisaties kiezen voor de voordelige open source oplossing. Net als Oracle Spatial bied het de mogelijkheid om ruimtelijke data op te slaan. Dit maakt de cursus niet alleen waardevol voor hen die in de geo-informatie sector werken, maar voor iedereen die de kracht van locatiegebonden inzichten wil benutten in hun werk of studie.

Wat is GIS en hoe wordt het toegepast?

Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. GIS stelt ons in staat om beter te begrijpen en te interpreteren wat er op verschillende locaties gebeurt, en belangrijker nog, waarom het gebeurt.

De toepassingen van GIS zijn divers en raken aan bijna elk denkbaar domein. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe GIS wordt ingezet:

 • Stadsplanning en beheer: GIS helpt planners bij het ontwerpen van stedelijke gebieden. Rekening houdend met alles, van verkeersstromen tot milieubescherming.
 • Milieuwetenschappen en beheer: Of het nu gaat om het volgen van ontbossing, het monitoren van de gezondheid van onze oceanen, of het analyseren van luchtkwaliteit. GIS biedt de tools om deze cruciale vraagstukken aan te pakken.
 • Landbouw: Landbouwers gebruiken GIS om hun gewassen efficiënter te beheren, bodemgezondheid te monitoren en opbrengsten te maximaliseren.
 • Noodhulp en rampenbeheersing: In tijden van crisis helpt GIS bij het in kaart brengen van getroffen gebieden, het plannen van evacuatieroutes, en het coördineren van hulpdiensten.

De kracht van GIS ligt in zijn vermogen om ruimtelijke data op zinvolle manieren te visualiseren en te analyseren. Hierdoor worden complexe problemen begrijpelijk en hanteerbaar. Van het verbeteren van openbare diensten en het beschermen van het milieu tot het stimuleren van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. GIS heeft de manier waarop we naar onze wereld kijken en ermee omgaan getransformeerd.

Door onze Cursus PostGIS en PostgreSQL te volgen krijg je niet alleen een grondige kennis van deze krachtige tool, maar leer je ook hoe je deze kennis kunt toepassen in real-world situaties. Deze cursus is ontworpen om je de vaardigheden te geven die je nodig hebt om een verschil te maken. Of je nu werkt in stadsplanning, milieuwetenschappen, landbouw, noodhulp, of een ander gebied waar GIS van onschatbare waarde is.

De rol van PostGIS en PostgreSQL in GIS

In het hart van de moderne geo-informatiewetenschap ligt de krachtige combinatie van PostGIS en PostgreSQL. Deze tools vormen samen de ruggengraat van vele GIS-projecten, door het leveren van robuuste functionaliteiten voor het beheren, queryen en analyseren van ruimtelijke data. Maar wat maakt deze technologieën zo cruciaal voor GIS-professionals en enthousiastelingen?

PostgreSQL is een geavanceerd open-source relationeel databasesysteem dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid, flexibiliteit, en ondersteuning voor complexe query’s. Wanneer dit krachtige systeem wordt uitgebreid met PostGIS, een ruimtelijke database-extensie, transformeert het in een essentieel instrument voor ruimtelijke data-analyse. Samen bieden ze:

 • Ruimtelijke data-opslag: De mogelijkheid om geografische data efficiënt op te slaan in een database.
 • Geavanceerde ruimtelijke query’s: Uitvoeren van complexe query’s op ruimtelijke data. Zoals het vinden van alle locaties binnen een bepaald bereik van een punt.
 • Data-analyse en -visualisatie: Hulpmiddelen voor het analyseren van gegevens en het genereren van inzichtelijke visuele representaties.

Deze functionaliteiten zijn onmisbaar voor een breed scala aan toepassingen, van stadsplanning en milieubeheer tot logistiek en noodhulp. Het unieke aan PostGIS en PostgreSQL is de manier waarop ze gebruikers in staat stellen om diepgravende analyses uit te voeren en betekenisvolle inzichten uit hun data te halen.

Door deel te nemen aan de Cursus PostGIS en PostgreSQL bij Geo-ICT, duik je in de wereld van ruimtelijke databases. Je leert hoe je gegevens efficiënt opslaat, ruimtelijke analyses uitvoert en ruimtelijke data integreert. Deze vaardigheden stellen je in staat om niet alleen ruimtelijke vraagstukken te begrijpen en op te lossen, maar ook om de kracht van geodata te benutten in jouw professionele rol. De kennis van PostGIS en PostgreSQL versterkt jouw vermogen om beslissingen te nemen op basis van diepgaande analyse van de ruimtelijke wereld om ons heen.

Wat leer je in de Cursus PostGIS en PostgreSQL

Basisprincipes van PostgreSQL

Wanneer je begint met onze Cursus PostGIS en PostgreSQL duik je eerst in de wereld van PostgreSQL. Het beheersen van PostgreSQL is cruciaal. Niet alleen voor geo-informatie professionals, maar voor iedereen die data-gedreven besluitvorming waardeert. Hier zijn enkele basisprincipes die je zult leren:

 • Database-opzet en -beheer: Je leert hoe je een PostgreSQL-database opzet, configureert, en beheert. Dit omvat het aanmaken van tabellen, het instellen van gebruikersrechten, en het begrijpen van de basisarchitectuur van een relationele database.
 • CRUD-operaties: Dit zijn de basisbewerkingen om met data in de database te werken: Create, Read, Update, Delete. Deze fundamentele vaardigheden zijn essentieel voor het beheren en manipuleren van data.
 • SQL-query’s: Je zult diepgaand leren hoe je SQL (Structured Query Language) gebruikt voor het uitvoeren van query’s in de database. Dit omvat het selecteren, invoegen, bijwerken, en verwijderen van data, alsmede complexere query’s zoals joins en subqueries.

Door deze basisprincipes te beheersen, leg je een solide fundament voor het werken met geavanceerdere tools en technieken, zoals PostGIS. Het leren van PostgreSQL binnen de context van GIS versterkt je vaardigheden in het werken met ruimtelijke data, een steeds belangrijker wordend veld in onze data-gedreven wereld.

 • Performance tuning en optimalisatie: Naarmate je vertrouwder raakt met PostgreSQL, leer je ook hoe je de prestaties van je database kunt verbeteren door queries en databaseschema’s te optimaliseren.
 • Beveiliging: Veiligheid is van het grootste belang bij het beheren van databases. Je leert best practices voor het beveiligen van je PostgreSQL-database tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken.

Het unieke van de cursus bij Geo-ICT is dat je deze basisprincipes niet alleen leert, maar ook direct toepast op geo-informatieprojecten. Hierdoor kun je de opgedane theoretische kennis direct inzetten in de praktijk. Dit maakt je een waardevolle speler in elk team dat werkt met geo-informatie of in datagestuurde projecten.

Werken met Geografische Data in PostGIS

Na het leggen van een solide basis in PostgreSQL, brengt de cursus je naar het volgende niveau: het werken met geografische data in PostGIS. PostGIS is een krachtige uitbreiding voor PostgreSQL die het mogelijk maakt om ruimtelijke data en GIS-functionaliteiten te integreren in de database. Dit opent een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het analyseren en visualiseren van geografische informatie. Hier leer je over:

 • Spatial data types: Maak kennis met de verschillende spatial data types die PostGIS ondersteunt, zoals POINT, LINESTRING, en POLYGON.
 • Spatial functies: Ontdek hoe je spatial functies kunt gebruiken om ruimtelijke analyses uit te voeren. Zoals het berekenen van afstanden, het vinden van intersecties, en het bepalen van de omtrek en oppervlakte van geografische vormen.

Door deze concepten te begrijpen, krijg je de tools in handen om:

 • Gegevens te visualiseren: Leer hoe je geografische data visualiseert, direct vanuit je database. Dit is cruciaal voor het maken van kaarten en andere visuele representaties.
 • Ruimtelijke analyses uit te voeren: Deze analyses helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen op basis van de locatie en ruimtelijke relaties.

Een van de unieke aspecten van werken met PostGIS is de integratie met andere GIS-tools, zoals QGIS. Dit stelt je in staat om:

 • Data te importeren en te exporteren: Leer hoe je spatial data uitwisselt tussen PostGIS en andere GIS-software.
 • GIS en databases te integreren: Leer hoe databasebeheer en GIS-analyse hand in hand gaan.

Door je te verdiepen in de wereld van PostGIS, open je de deur naar geavanceerde ruimtelijke analyses en de kracht van geodata. Dit is essentieel voor een breed scala aan toepassingen in de moderne wereld. Geo-ICT biedt je de kans om deze spannende vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. Hierdoor draag je bij aan het vormgeven van onze toekomst met behulp van geavanceerde geografische inzichten.

Integratie van GIS en Databases

De integratie van GIS en databases is een cruciale stap vooruit in het benutten van de volledige kracht van geografische data-analyse. In onze cursus verken je hoe deze integratie nieuwe deuren opent voor het beheren, analyseren en visualiseren van geo-informatie. Deze synergie tussen GIS-software en relationele databases zoals PostgreSQL, uitgebreid met PostGIS, creëert een krachtig platform voor ruimtelijke data-analyse. Hier zijn enkele kernpunten die je zult leren:

 • Gegevensbeheer: Efficiënt beheer van ruimtelijke data binnen een relationele databaseomgeving. Dit zorgt voor verbeterde toegang, beveiliging en integriteit van gegevens.
 • Ruimtelijke analyses: De mogelijkheid om complexe ruimtelijke analyses direct binnen de database uit te voeren. Dit vermindert de behoefte aan externe GIS-software voor basisanalyses en vergroot de efficiëntie.

Een diepgaande blik op de integratie leert je over:

 • Dataconsistentie en -integriteit: Door GIS-functionaliteiten in de database zelf te integreren, waarborg je de consistentie en integriteit van de geodata. Dit is essentieel voor het onderhouden van nauwkeurige en betrouwbare datasets.
 • Toegankelijkheid van data: De integratie maakt geodata toegankelijk voor een breed scala aan applicaties, van webmapping tools tot complexe analytische software. Dit vergroot het potentieel voor data-sharing en samenwerking.

Door het combineren van de kracht van PostGIS met PostgreSQL, biedt de cursus je inzicht in:

 • Het belang van open-source oplossingen: Ontdek hoe open-source tools zoals PostgreSQL en PostGIS de toegankelijkheid en aanpasbaarheid van GIS-oplossingen vergroten. Dit stelt organisaties in staat om krachtige, op maat gemaakte GIS-applicaties te ontwikkelen zonder de beperkingen van gesloten systemen.
 • Naadloze workflowintegratie: Leer hoe je workflows kunt opzetten die de sterke punten van zowel databases als GIS software benutten. Dit omvat het automatiseren van data-updates, het uitvoeren van geplande analyses en het genereren van rapporten.

De integratie van GIS en databases is niet alleen een technische vaardigheid, maar een nieuwe manier van denken over geo-informatie.

Waarom kiezen voor onze Cursus PostGIS en PostgreSQL?

De keuze voor een cursus in PostGIS en PostgreSQL is een belangrijke stap in jouw professionele ontwikkeling. Maar waarom zou je specifiek voor de cursus van Geo-ICT kiezen? Ons programma onderscheidt zich door een combinatie van diepgaande kennis, praktische ervaring en een passie voor geo-informatie. Hier zijn enkele redenen die onze cursus bijzonder maken:

 • Praktijkgerichte benadering: We geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen rond hands-on projecten en real-world scenario’s, zodat je niet alleen leert over de theorie achter PostGIS en PostgreSQL, maar ook hoe je deze kennis direct kunt toepassen in jouw werk of studies.
 • Deskundige instructeurs: Onze trainers zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook jarenlange ervaring in het werken met geo-informatie en databases. Ze brengen een schat aan praktijkervaring mee, die ze graag met je delen.

Door deel te nemen aan onze cursus, profiteer je van:

 • Flexibele leerpaden: Of je nu een beginner bent of je bestaande kennis wilt verdiepen, onze cursus is ontworpen om aan jouw leerbehoeften te voldoen. We bieden zowel basis- als geavanceerde modules, zodat je op je eigen tempo kunt leren.
 • Toegang tot de nieuwste technologieën: We zorgen ervoor dat je werkt met de meest actuele versies van PostGIS en PostgreSQL, zodat je vaardigheden meteen toepasbaar zijn in de huidige technologische landschap.
 • Persoonlijke begeleiding: Onze klassen zijn kleinschalig, wat betekent dat je persoonlijke aandacht krijgt van onze instructeurs. Dit zorgt ervoor dat je de stof niet alleen begrijpt, maar ook kunt toepassen.

Ontdek hoe onze Cursus PostGIS en PostgreSQL je kan helpen om je doelen te bereiken en maak deel uit van de volgende generatie geo-informatie professionals. Jouw toekomst in de wereld van geodata begint hier, bij Geo-ICT.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  €1195,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus PostGIS en PostgreSQL

  Dag 1

  De cursus begint met een introductie. Hierin wordt uitgelegd wat functie en mogelijkheden van PostGIS zijn, wat het verschil is met Oracle en de aansluiting met QGIS. Hierna wordt het begin van de eigen database gelegd. Er wordt geleerd hoe bestanden, zoals shapefiles en CSV-bestanden, ingeladen kunnen worden en hoe de het programma in elkaar zit.

  Dag 2

  Op deze dag gaan wordt de database verder uitgebouwd. Er zal worden gewerkt met het maken van spatial queries en zal worden geoefend met het filteren, presenteren en combineren van data.

  Dag 3

  Op deze dag wordt de database afgerond. Er wordt geoefend met het importen en exporteren van data en er gaat gewerkt worden met ODBC (Open Database Connectivity). Met de data die u in de database heeft verwerkt, gaat er in QGIS gewerkt worden.

  Na afloop van de cursus hebben de cursisten elk een eigen database gemaakt en weten hoe zij hiermee kunnen werken.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een idee van de mogelijkheden van PostGIS en kent globaal de verschillend met Oracle Spatial.
  • Je kunt zelfstandig een PostGIS database opbouwen, bevragen en beheren.
  • Begrijpen van de Basisprincipes van PostgreSQL en PostGIS
  • Effectief Beheren en Manipuleren van Ruimtelijke Data
  • Implementeren van Geavanceerde Geospatiale Analyses en Queries
  • Optimaliseren van Prestatie en Beveiliging van Geospatiale Databases

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Noah Jagtman

  ArcGIS, QGIS, FME
  4.3    
  35 beoordelingen
  89 studenten gingen je voor


  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  5 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over PostGIS en PostgreSQL

  In de Cursus Postgis Postgresql leer je een PostgreSQL database inrichten en geografische data opslaan, met onderwerpen zoals het gebruik van pgAdmin, laden van shapefiles en CSV-bestanden, en het maken van spatial queries.

  Ja, de cursus is toegankelijk voor beginners, maar biedt ook waarde voor ervaren professionals die hun kennis willen uitbreiden.

  Je leert spatial queries uitvoeren, data filteren, presenteren en combineren, wat essentieel is voor effectief databeheer.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je een database aanmaakt, vult en vervolgens met GIS deze data raadpleegt en bewerkt.

  Zeker, de cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden voor omscholers die een carrière in de geosector overwegen.

  Na afronding ontvang je een certificaat dat erkend is in de geosector.

  De cursus duurt 3 dagen.

  PostGIS is een opensource alternatief voor systemen zoals Oracle Spatial, met vergelijkbare functionaliteiten voor het opslaan van ruimtelijke data.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, het is mogelijk om de cursus online te volgen via Google Meet, met dezelfde interactieve ervaring als de fysieke lessen.