De cursus presenteert de basis van het gebruik van tools voor remote sensing in ArcGIS. Voor deze cursus heeft u een ArcGIS 10.x software licentie nodig (u kunt een gratis trial van de ESRI-website downloaden) en enige basiskennis van GIS concepten.
Remote sensing (in Vlaanderen ook wel teledetectie genoemd) is een verzamelterm voor technieken om informatie te verkrijgen over voorwerpen door middel van instrumenten die er niet rechtstreeks contact mee maken, dus in tegenstelling tot waarneming ter plaatse. Twee bekende voorbeelden van remote sensing zijn radar en lidar, waarmee de snelheid en de locatie van een voorwerp kunnen worden gemeten.
Tegenwoordig wordt het begrip vooral gebruikt voor aardobservatie: het verzamelen van gegevens over het aardoppervlak door middel van satellieten, luchtballonnen, schepen (sonar) of andere hulpmiddelen. Gebieden die slecht bereikbaar of gevaarlijk zijn, kunnen dankzij teledetectie toch worden bekeken. Hieronder verstaat men voornamelijk satellietbeelden en soms ook luchtfotografie.
Remote sensing wordt voor verschillende doeleinden gebruikt; om milieuproblemen in kaart te brengen, voor meteorologische waarnemingen en voor defensiedoeleinden
ArcGIS is een geografisch informatiesysteem (GIS) voor het werken met kaarten en geografische informatie die wordt beheerd door het Environmental Systems Research Institute (Esri). Het wordt gebruikt voor het maken en gebruiken van kaarten, het verzamelen van geografische gegevens, het analyseren van in kaart gebrachte informatie, het delen en ontdekken van geografische informatie, het gebruik van kaarten en geografische informatie in een reeks toepassingen en het beheren van geografische informatie in een database.
Het systeem biedt een infrastructuur om kaarten en geografische informatie beschikbaar te maken in een hele organisatie, in een gemeenschap en openlijk op internet.
Wil je meer leren over remote sensing en de mogelijke toepassingen? Dat kan door onze eigen cursus remote sensing van 1 van onze genormeerde docenten te volgen!