Cursus Remote Sensing

Aardobservatie Cursusduur: 3 dagen

Remote Sensing is het verzamelen van gegevens over fenomenen in de atmosfeer, op het aardoppervlak en onder het aardoppervlak door middel van metingen vanuit satellieten en vliegende platformen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus Remote SensingRemote Sensing is het verzamelen van gegevens over fenomenen in de atmosfeer, op het aardoppervlak en onder het aardoppervlak door middel van metingen vanuit satellieten en vliegende platformen (vliegtuigen, luchtballonnen etc.). Het kent vele toepassingsgebieden, waaronder landbouw, milieumonitoring, natuurkartering en ruimtelijke handhaving.

Binnen dit onderwerp werken vele specialisten samen om operationele ruimtelijke producten te realiseren. Denk hierbij aan ontwikkelaars van meetinstrumenten en satellieten, software engineers en organisatie- & beleidsdeskundigen. We noemen dit de Remote Sensing-keten. De cursus gaat in op alle facetten binnen deze keten: van sensor-platform combinatie, via ruwe data en beeldanalyse, naar uiteindelijke oplossingen voor ruimtelijke informatievragen. Specifieke onderwerpen die aan bod komen zijn:

Het RS-proces, luchtfotografie en beelden, fotogrammetrie, multispectrale RS, laser altimetrie, thermisch infrarood en gamma spectroscopie radars en satellieten, visuele en automatische beeldinterpretatie.

Tijdens de cursus worden oefeningen gedaan met Erdas software.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1695,- Excl. btw

    Cursusduur: 3 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    • Inleiding en voorstellen
    • Geschiedenis en beginselen van Remote Sensing
    • Verhouding tussen Remote Sensing en andere ruimtelijke technieken
    • De beginselen van Fotogrammetrie
    • Databronnen, waar haal ik mijn satellietbeelden vandaan?
    Dag 2

    • Het electromagnetisch spectrum
    • Theorie achter straling (Newton en Huyghens)
    • Welke satellietplatformen en sensoren zijn er allemaal?
    • Fotogrammetrie voor satellietbeelden, orthorectificatie
    • RADAR, LiDAR, Hyperspectrale data en fotogrammetrische puntenwolken
    Dag 3

    • Indices, filtering, data transformaties
    • Classificatie, object based image analysis, machine learning en deep learning
    • Tijdreeksen toepassingen en mutatiesignalering
    • Remote Sensing voor vegetatievraagstukken
    • Remote Sensing voor lucht, water en bodem vraagstukken

    Leerdoelen

    • Begrip van het Remote Sensing-proces: Studenten moeten een diepgaand begrip ontwikkelen van het volledige Remote Sensing-proces, inclusief het verwerven van gegevens via verschillende sensoren en platformen, gegevensverwerking, interpretatie en het genereren van ruimtelijke informatieproducten. Hierbij moeten ze in staat zijn de verschillende stappen te beschrijven en te verklaren.
    • Kennis van diverse Remote Sensing-technologieën: Studenten moeten vertrouwd raken met een breed scala aan Remote Sensing-technologieën, zoals luchtfotografie, fotogrammetrie, multispectrale beeldvorming, laser altimetrie, thermisch infrarood, gamma spectroscopie, radars en satellieten. Ze moeten begrijpen hoe deze technologieën werken, hun toepassingsgebieden en de voor- en nadelen ervan.
    • Vaardigheid in beeldanalyse en interpretatie: Studenten moeten praktische vaardigheden ontwikkelen in het analyseren en interpreteren van Remote Sensing-beelden. Ze moeten leren hoe ze informatie kunnen extraheren uit verschillende soorten beelden, zoals multispectrale beelden en radarsatellietbeelden. Hierbij moeten ze in staat zijn om objecten, kenmerken en veranderingen in het landschap te identificeren en te beschrijven.
    • Inzicht in de Remote Sensing-keten en samenwerking: Studenten moeten begrijpen hoe de verschillende specialisten en disciplines samenwerken binnen de Remote Sensing-keten om operationele ruimtelijke producten te produceren. Ze moeten de rol begrijpen van meetinstrumentenontwikkelaars, satellietingenieurs, software-ontwikkelaars en beleidsdeskundigen. Dit zal hen helpen om de bredere context van Remote Sensing-projecten te begrijpen.
    • Toepassing van Remote Sensing in real-world scenario’s: Studenten moeten in staat zijn om Remote Sensing toe te passen in diverse praktische scenario’s, zoals landbouw, milieumonitoring, natuurkartering en ruimtelijke handhaving. Ze moeten begrijpen hoe Remote Sensing kan bijdragen aan het oplossen van complexe ruimtelijke informatievragen en welke stappen nodig zijn om van ruwe gegevens tot bruikbare informatieproducten te komen.

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.