Cursus Remote Sensing

Aardobservatie Cursusduur: 3 dagen

Remote Sensing is het verzamelen van gegevens over fenomenen in de atmosfeer, op het aardoppervlak en onder het aardoppervlak door middel van metingen vanuit satellieten en vliegende platformen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus Remote SensingRemote Sensing is het verzamelen van gegevens over fenomenen in de atmosfeer, op het aardoppervlak en onder het aardoppervlak door middel van metingen vanuit satellieten en vliegende platformen (vliegtuigen, luchtballonnen etc.). Het kent vele toepassingsgebieden, waaronder landbouw, milieumonitoring, natuurkartering en ruimtelijke handhaving.

Binnen dit onderwerp werken vele specialisten samen om operationele ruimtelijke producten te realiseren. Denk hierbij aan ontwikkelaars van meetinstrumenten en satellieten, software engineers en organisatie- & beleidsdeskundigen. We noemen dit de Remote Sensing-keten. De cursus gaat in op alle facetten binnen deze keten: van sensor-platform combinatie, via ruwe data en beeldanalyse, naar uiteindelijke oplossingen voor ruimtelijke informatievragen. Specifieke onderwerpen die aan bod komen zijn:

Het RS-proces, luchtfotografie en beelden, fotogrammetrie, multispectrale RS, laser altimetrie, thermisch infrarood en gamma spectroscopie radars en satellieten, visuele en automatische beeldinterpretatie.

Tijdens de cursus worden oefeningen gedaan met Erdas software.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  • Inleiding en voorstellen
  • Geschiedenis en beginselen van Remote Sensing
  • Verhouding tussen Remote Sensing en andere ruimtelijke technieken
  • De beginselen van Fotogrammetrie
  • Databronnen, waar haal ik mijn satellietbeelden vandaan?
  Dag 2

  • Het electromagnetisch spectrum
  • Theorie achter straling (Newton en Huyghens)
  • Welke satellietplatformen en sensoren zijn er allemaal?
  • Fotogrammetrie voor satellietbeelden, orthorectificatie
  • RADAR, LiDAR, Hyperspectrale data en fotogrammetrische puntenwolken
  Dag 3

  • Indices, filtering, data transformaties
  • Classificatie, object based image analysis, machine learning en deep learning
  • Tijdreeksen toepassingen en mutatiesignalering
  • Remote Sensing voor vegetatievraagstukken
  • Remote Sensing voor lucht, water en bodem vraagstukken

  Leerdoelen

  • Begrip van het Remote Sensing-proces: Studenten moeten een diepgaand begrip ontwikkelen van het volledige Remote Sensing-proces, inclusief het verwerven van gegevens via verschillende sensoren en platformen, gegevensverwerking, interpretatie en het genereren van ruimtelijke informatieproducten. Hierbij moeten ze in staat zijn de verschillende stappen te beschrijven en te verklaren.
  • Kennis van diverse Remote Sensing-technologieën: Studenten moeten vertrouwd raken met een breed scala aan Remote Sensing-technologieën, zoals luchtfotografie, fotogrammetrie, multispectrale beeldvorming, laser altimetrie, thermisch infrarood, gamma spectroscopie, radars en satellieten. Ze moeten begrijpen hoe deze technologieën werken, hun toepassingsgebieden en de voor- en nadelen ervan.
  • Vaardigheid in beeldanalyse en interpretatie: Studenten moeten praktische vaardigheden ontwikkelen in het analyseren en interpreteren van Remote Sensing-beelden. Ze moeten leren hoe ze informatie kunnen extraheren uit verschillende soorten beelden, zoals multispectrale beelden en radarsatellietbeelden. Hierbij moeten ze in staat zijn om objecten, kenmerken en veranderingen in het landschap te identificeren en te beschrijven.
  • Inzicht in de Remote Sensing-keten en samenwerking: Studenten moeten begrijpen hoe de verschillende specialisten en disciplines samenwerken binnen de Remote Sensing-keten om operationele ruimtelijke producten te produceren. Ze moeten de rol begrijpen van meetinstrumentenontwikkelaars, satellietingenieurs, software-ontwikkelaars en beleidsdeskundigen. Dit zal hen helpen om de bredere context van Remote Sensing-projecten te begrijpen.
  • Toepassing van Remote Sensing in real-world scenario’s: Studenten moeten in staat zijn om Remote Sensing toe te passen in diverse praktische scenario’s, zoals landbouw, milieumonitoring, natuurkartering en ruimtelijke handhaving. Ze moeten begrijpen hoe Remote Sensing kan bijdragen aan het oplossen van complexe ruimtelijke informatievragen en welke stappen nodig zijn om van ruwe gegevens tot bruikbare informatieproducten te komen.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Veelgestelde vragen over Remote Sensing

  Remote Sensing, of aardobservatie, is het proces van het verzamelen van gegevens over de aarde vanuit de lucht of de ruimte, bijvoorbeeld via satellieten. Deze techniek wordt gebruikt voor milieuonderzoek, landbouw, en stadsplanning.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis over Remote Sensing willen uitbreiden of opfrissen.

  We gebruiken voornamelijk Erdas software en diverse beeldanalyse tools. Deze zijn essentieel voor het verwerken en interpreteren van Remote Sensing data.

  De cursus omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder het Remote Sensing-proces, luchtfotografie, fotogrammetrie, multispectrale Remote Sensing, laser altimetrie, thermisch infrarood, gamma spectroscopie, radars en satellieten, en visuele en automatische beeldinterpretatie.

  De cursus duurt 3 dagen. De eerste dag omvat een inleiding tot Remote Sensing, de geschiedenis en beginselen, de verhouding tussen Remote Sensing en andere ruimtelijke technieken, de beginselen van fotogrammetrie, en informatie over databronnen voor satellietbeelden.

  De cursus heeft als doel om een diepgaand begrip te ontwikkelen van het volledige Remote Sensing-proces, kennis van diverse Remote Sensing-technologieën, vaardigheden in beeldanalyse en interpretatie, inzicht in de Remote Sensing-keten en de toepassing van Remote Sensing in real-world scenario’s.

  Ja, na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  De cursus wordt zowel op locatie als online aangeboden. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en een laptop wordt gezorgd bij deelname op locatie.

  Ja, het is mogelijk om de cursus op locatie te organiseren. Onze docent komt dan naar jouw locatie met de benodigde laptops. Neem contact op voor de mogelijkheden.

  Na elke cursus krijgen de deelnemers een link naar ons evaluatieportaal waar ze feedback kunnen geven en hun deelnamecertificaat kunnen downloaden.