Cursus Pix4DMapper

Data-Analyse

Data-Analyse

De cursus PIX4Dmapper biedt een training in het gebruik van PIX4D's software voor beeldverwerking om nauwkeurige 3D-modellen en kaarten te genereren uit luchtfoto's en dronebeelden.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot de Fotogrammetrie en Beeldverwerking

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Pix4DMapperFotogrammetrie en beeldverwerking zijn fascinerende aspecten van de wereld van geo-informatie, die steeds relevanter worden in onze hedendaagse maatschappij. Deze technieken, die de basis vormen van veel moderne geo-analytische processen, staan centraal in het creĆ«ren van 3D-modellen en kaarten uit dronebeelden en andere luchtfoto’s. Fotogrammetrie gebruikt beelden om metingen te verrichten en is onmisbaar in verschillende toepassingsgebieden, waaronder landmeten, stedenbouw, en zelfs in de archeologie, waar het helpt bij het in kaart brengen van opgravingen zonder de site fysiek te verstoren.

Aan de andere kant stelt beeldverwerking ons in staat om uit deze beelden nuttige informatie te extraheren en te analyseren. Van het identificeren van specifieke kenmerken in het landschap tot het automatisch herkennen van veranderingen over tijd, de toepassingen zijn eindeloos. Dit duo van fotogrammetrie en beeldverwerking is dan ook een krachtige tool voor professionals die werken met geo-data, waarmee ze niet alleen de wereld om ons heen in kaart kunnen brengen maar ook diepgaande analyses kunnen uitvoeren.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze technologieƫn en bieden we een Cursus Pix4Dmapper aan die diep duikt in de wereld van fotogrammetrie en beeldverwerking. Deze cursus is ontworpen om je niet alleen kennis te laten maken met de basisprincipes van deze technieken maar je ook te voorzien van de vaardigheden om deze toe te passen in je eigen projecten.

Pix4Dmapper, een toonaangevend softwarepakket in de wereld van fotogrammetrie en beeldverwerking, staat centraal in onze cursus. Door middel van hands-on oefeningen en praktijkvoorbeelden zul je leren hoe je efficiĆ«nt luchtfoto’s en dronebeelden kunt verwerken tot nauwkeurige 3D-modellen en kaarten.

Enige basiskennis van werken met beeldmateriaal en remote sensing is van belang. Heeft u dat niet dan is de MOOC Inleiding Remote Sensing aan te raden.

Wat is Fotogrammetrie?

Fotogrammetrie, misschien heb je de term al eens voorbij zien komen of is het compleet nieuw voor je. Ongeacht je voorkennis, het is een fascinerend gebied binnen de geo-informatie dat de moeite waard is om te verkennen. In essentie is fotogrammetrie een techniek die afbeeldingen gebruikt om metingen in de echte wereld te doen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar de implicaties en toepassingen zijn enorm en divers.

Met fotogrammetrie kun je:

 • 3D-modellen van objecten en landschappen creĆ«ren, enkel en alleen gebaseerd op foto’s.
 • Grote landgebieden in kaart brengen met een precisie die tot voor kort ondenkbaar was.
 • Veranderingen in het milieu over tijd volgen, door op verschillende tijdstippen opnames te maken en deze te analyseren.

Maar hoe werkt het? Stel je voor, je hebt meerdere foto’s van een object of gebied, genomen vanuit verschillende hoeken. Fotogrammetrie software, zoals Pix4Dmapper, analyseert deze afbeeldingen om gemeenschappelijke punten te vinden en reconstrueert op basis daarvan een 3D-model of kaart. Dit proces omvat complexe algoritmes en berekeningen, maar het eindresultaat is een nauwkeurige digitale replica van het gefotografeerde object of gebied.

Bij Geo-ICT erkennen we de kracht en het potentieel van fotogrammetrie, en daarom hebben we de Cursus Pix4Dmapper ontwikkeld. In deze cursus leer je niet alleen over de theoretische basis van fotogrammetrie maar krijg je ook de kans om hands-on ervaring op te doen met de software. Dit betekent dat je aan het einde van de cursus in staat zult zijn om zelfstandig:

 • Dronebeelden te analyseren en te verwerken tot gedetailleerde kaarten en modellen.
 • Effectieve vluchtplannen voor dataverzameling te ontwikkelen.
 • De kwaliteit en nauwkeurigheid van je geo-data te verbeteren.

Of je nu betrokken bent bij landmeetkunde, stedenbouw, milieuonderzoek of een andere sector waarin geo-data een rol speelt, fotogrammetrie biedt krachtige tools om je werk naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste kennis en vaardigheden, die je bij Geo-ICT kunt opdoen, ben je goed uitgerust om deze technologie toe te passen en te profiteren van de vele voordelen die het biedt.

De Rol van Dronebeelden in Moderne Cartografie

In de wereld van geo-informatie en cartografie hebben dronebeelden een revolutie teweeggebracht. Deze luchtopnames bieden een ongekend perspectief op onze omgeving, waardoor de manier waarop we kaarten maken en analyseren fundamenteel is veranderd. Bij Geo-ICT begrijpen we het enorme potentieel dat deze technologie biedt, en daarom is het een essentieel onderdeel van onze Cursus Pix4Dmapper.

Dronebeelden hebben verschillende voordelen in de moderne cartografie, waaronder:

 • Hoge resolutie en detailniveau: Dronebeelden kunnen ongelooflijk gedetailleerde opnames maken, wat essentieel is voor nauwkeurige kaartvorming en 3D-modellering.
 • Flexibiliteit en toegankelijkheid: Drones kunnen op bijna elke locatie vliegen en bieden zo toegang tot gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor traditionele meetmethoden.
 • EfficiĆ«ntie en kosteneffectiviteit: Het verzamelen van geodata met drones is vaak sneller en minder duur dan andere methoden, zonder in te boeten aan kwaliteit.

In onze cursus leer je hoe je deze voordelen optimaal kunt benutten. Je zult ontdekken hoe je dronebeelden effectief inzet voor:

 • Het creĆ«ren van gedetailleerde 3D-modellen van landschappen en stedelijke gebieden, waardoor je een beter begrip krijgt van de ruimtelijke relaties en structuren.
 • Landmeetkundige projecten, waarbij de precisie en snelheid van drones het mogelijk maken om grote oppervlakten in korte tijd in kaart te brengen.
 • Milieu- en natuurbehoudprojecten, waarbij drones worden gebruikt om de staat van natuurlijke habitats te monitoren en te beoordelen, waardoor cruciale data voor behoudinspanningen wordt verkregen.

De integratie van dronebeelden in cartografische processen opent nieuwe mogelijkheden voor geo-professionals.

Wat je Zult Leren in de Cursus Pix4Dmapper

Basisprincipes en Gevorderde Technieken

In de Cursus Pix4Dmapper duiken we zowel in de basisprincipes als in de gevorderde technieken van fotogrammetrie en beeldverwerking. Deze cursus is ontworpen om je een stevige fundering te bieden, maar ook om je kennis naar een hoger niveau te tillen. Of je nu net begint in de wereld van geo-informatie of al enige ervaring hebt, deze cursus heeft voor ieder wat wils.

De cursus dekt een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

 • Inleiding tot Fotogrammetrie: Je leert over de geschiedenis en de fundamentele principes van fotogrammetrie, hoe het zich verhoudt tot andere geo-informatietechnologieĆ«n en waarom het zo’n krachtig hulpmiddel is.
 • Werken met Pix4Dmapper: Een diepgaande blik op hoe je deze toonaangevende software kunt gebruiken voor het verwerken van dronebeelden tot nauwkeurige 3D-modellen en kaarten.

Gevorderde technieken die aan bod komen, zijn onder meer:

 • Gegevensverzameling en -verwerking: Hoe je de beste resultaten kunt behalen met je dronevluchten en camerainstellingen, en hoe je de verzamelde data efficiĆ«nt verwerkt.
 • Analyseren van Beelduitlijning: Het leren interpreteren en optimaliseren van beelduitlijning voor de meest accurate 3D-modellering.
 • Toepassen van Pix4D voor Geavanceerde Analyses: Hoe je de software kunt gebruiken voor gespecialiseerde toepassingen zoals het analyseren van textuur- en kleurinformatie, en het ontwikkelen van vluchtplannen voor specifieke projectdoelen.

Door de cursus heen zul je hands-on ervaring opdoen met Pix4Dmapper, van het uitvoeren van basisbewerkingen tot het toepassen van complexe analyses. Dit alles vindt plaats in een ondersteunende en motiverende omgeving, waar je direct feedback krijgt van ervaren professionals.

Bij Geo-ICT zijn we trots op onze praktijkgerichte benadering. We geloven dat de beste manier om iets te leren, is door het te doen. Daarom biedt onze Cursus Pix4Dmapper je de kans om te werken aan echte projecten, waarbij je de opgedane kennis direct kunt toepassen. Zo ben je niet alleen in staat om de theorie te begrijpen, maar ontwikkel je ook de vaardigheden die je nodig hebt om in de toekomst met vertrouwen projecten aan te pakken.

Praktische Toepassing: Vluchtplannen en Beelduitlijning

Een essentieel onderdeel van het werken met fotogrammetrie en dronebeelden is het maken van effectieve vluchtplannen en het begrijpen van beelduitlijning. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor het verkrijgen van hoogwaardige gegevens die kunnen worden omgezet in nauwkeurige 3D-modellen en kaarten. In onze Cursus Pix4Dmapper besteden we hier speciale aandacht aan, zodat je niet alleen de theorie leert, maar ook praktische ervaring opdoet met deze belangrijke aspecten.

Vluchtplannen ontwerpen houdt meer in dan alleen bepalen waar je drone zal vliegen. Het vereist inzicht in:

 • Doelstellingen van het project: Wat wil je bereiken met je dronevlucht? Deze vraag beĆÆnvloedt alles, van de vlieghoogte tot de snelheid en het pad van de drone.
 • Camera-instellingen: Om de beste resultaten te behalen, moet je de juiste balans vinden tussen resolutie, belichting en de snelheid van de drone.
 • Milieuomstandigheden: Weer, lichtomstandigheden, en andere externe factoren kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van je data.

Beelduitlijning is een ander kritiek element in het verwerken van je dronebeelden tot een coherente dataset. Het zorgt ervoor dat afzonderlijke foto’s correct aan elkaar worden gekoppeld, wat essentieel is voor het creĆ«ren van nauwkeurige en bruikbare 3D-modellen. In onze cursus leer je:

 • Punten identificeren: Het herkennen van kenmerkende punten op verschillende foto’s die helpen bij het uitlijnen.
 • Softwaretools gebruiken: Hoe Pix4Dmapper’s geavanceerde algoritmen je helpen bij het automatiseren van het uitlijningsproces, terwijl je nog steeds controle houdt over het eindresultaat.
 • Fouten corrigeren: Wat te doen als foto’s niet correct uitlijnen en hoe je handmatige aanpassingen kunt maken om de nauwkeurigheid te verbeteren.

Door een diepgaand begrip van deze concepten en de praktische toepassing ervan, zal je in staat zijn om efficiƫnt en effectief gegevens te verzamelen en te verwerken, wat de basis legt voor succesvolle projecten in de geo-informatie. Bij Geo-ICT zorgen we ervoor dat je deze essentiƫle vaardigheden onder de knie krijgt, zodat je met vertrouwen en expertise je eigen drone-gebaseerde projecten kunt uitvoeren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Pix4Dmapper?

Wanneer je de mogelijkheden verkent om je vaardigheden in fotogrammetrie en beeldverwerking te ontwikkelen, zul je veel opties tegenkomen. Maar onze Cursus Pix4Dmapper bij Geo-ICT onderscheidt zich door een aantal sleutelfactoren die we graag met je delen. Wij bieden niet alleen een diepgaande kennismaking met Pix4Dmapper, maar zorgen ook voor een leerervaring die zowel informatief als inspirerend is.

Enkele redenen om voor onze cursus te kiezen, zijn:

 • Expertise en Ervaring: Onze instructeurs zijn niet alleen bedreven in Pix4Dmapper, maar hebben ook een breed scala aan ervaring in de geo-informatie wereld. Ze brengen een schat aan praktijkkennis mee die je nergens anders zult vinden.
 • Praktijkgericht Leren: Wij geloven dat de beste manier om te leren door te doen is. Daarom is onze cursus ontworpen rond hands-on projecten en case studies die je in staat stellen om de theorie direct toe te passen in praktische situaties.
 • Kleine Groepen: Om te zorgen voor persoonlijke aandacht en begeleiding, houden we onze klasgroottes klein. Dit betekent dat je gedetailleerde feedback en ondersteuning krijgt op jouw leertraject.
 • Toegang tot de nieuwste technologieĆ«n: Wij zorgen ervoor dat je werkt met de meest actuele versie van Pix4Dmapper en andere relevante tools, zodat je vaardigheden meteen toepasbaar zijn in de huidige markt.

Kiezen voor onze Cursus Pix4Dmapper betekent kiezen voor een leerervaring die je niet alleen voorziet van de nieuwste kennis en vaardigheden, maar je ook voorbereidt op een succesvolle toekomst in de wereld van geo-informatie. Bij Geo-ICT zijn we gepassioneerd over het delen van onze kennis en ervaring om jou te helpen groeien en slagen in je professionele ambities.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  ā‚¬1195,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus Pix4Dmapper worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de basisprincipes van fotogrammetrie, beeldverwerking en het gebruik van de Pix4Dmapper-software. De dag begint met een introductie tot het concept van fotogrammetrie en hoe het wordt toegepast om 3D-modellen en kaarten te genereren uit beelden. Deelnemers leren hoe ze gegevens moeten verzamelen en voorbereiden, inclusief het begrijpen van geschikte camerainstellingen en vluchtplannen voor drones.

  In de middag verschuift de focus naar het gebruik van de Pix4Dmapper-software. Deelnemers leren hoe ze hun beelden kunnen importeren en het verwerkingsproces kunnen configureren, inclusief het uitvoeren van beelduitlijning, stereoscopische matching en generatie van puntenwolken. Praktische oefeningen stellen deelnemers in staat om hun eigen projecten te verwerken en basisresultaten te genereren.

  Dag 2

  Op de tweede dag van de cursus gaan deelnemers dieper in op geavanceerde functies en toepassingen van de Pix4Dmapper-software. De ochtend behandelt het genereren van nauwkeurige orthomosaĆÆeken en digitale hoogtemodellen (DEMs) uit de verwerkte beelden. Deelnemers leren hoe ze deze gegevens kunnen gebruiken voor het maken van nauwkeurige metingen en het uitvoeren van volumeberekeningen.

  In de middag wordt de focus verlegd naar het maken van gedetailleerde 3D-modellen en visualisaties. Deelnemers leren hoe ze textuur- en kleurinformatie kunnen toepassen op puntenwolken om realistische modellen te genereren. De cursus wordt afgesloten met het bespreken van best practices voor kwaliteitscontrole, georeferentie en het delen van resultaten met anderen.

  Tegen het einde van de cursus hebben deelnemers een grondig begrip van hoe ze Pix4Dmapper effectief kunnen gebruiken om 3D-modellen en kaarten te genereren uit beelden en hebben ze hands-on ervaring opgedaan met het verwerken van echte projecten.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Basisprincipes van Fotogrammetrie en Beeldverwerking: Aan het einde van de cursus moeten deelnemers een stevig begrip hebben van de fundamentele concepten van fotogrammetrie en beeldverwerking, inclusief hoe luchtfoto’s en dronebeelden worden gebruikt om 3D-modellen en kaarten te genereren.
  • Effectief Gebruik van Pix4Dmapper-software: Studenten moeten vertrouwd raken met de functies en tools van de Pix4Dmapper-software. Ze moeten in staat zijn om beelden correct te importeren, verwerkingsinstellingen te configureren en het verwerkingsproces te beheren om nauwkeurige resultaten te genereren.
  • Genereren van Nauwkeurige OrthomosaĆÆeken en DEMs: Na de cursus moeten deelnemers in staat zijn om nauwkeurige orthomosaĆÆeken en digitale hoogtemodellen (DEMs) te genereren uit hun verwerkte beelden. Ze moeten begrijpen hoe deze gegevens kunnen worden gebruikt voor metingen en berekeningen.
  • Geavanceerde Modellering en Visualisatie: Studenten moeten de vaardigheid ontwikkelen om gedetailleerde 3D-modellen te genereren met behulp van textuur- en kleurinformatie. Ze moeten begrijpen hoe ze de resultaten kunnen optimaliseren, controleren en delen met anderen, inclusief de mogelijkheid om realistische visualisaties te creĆ«ren.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Pix4DMapper

  In de cursus Pix4Dmapper leer je hoe je met behulp van fotogrammetrie en dronebeelden 3D-modellen kunt maken en analyseren. De cursus omvat onderwerpen zoals beeldverwerking, het maken van vluchtplannen voor drones, en gegevensverzameling.

  De cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals in de geosector, en iedereen die geĆÆnteresseerd is in het werken met Pix4Dmapper en dronebeelden.

  De Pix4Dmapper cursus duurt twee dagen en kost ā‚¬1195,- exclusief btw.

  Na de cursus kun je diverse projecten aanpakken, zoals het maken van 3D-stadsmodellen, landmetingen, en milieuanalyses met behulp van dronebeelden en fotogrammetrie.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat een waardevolle toevoeging is aan je professionele portfolio.

  Ja, de cursus bevat praktische opdrachten waarbij je direct aan de slag gaat met Pix4Dmapper en leert door te doen.

  Wij bieden aanvullende resources en updates over Pix4Dmapper en gerelateerde technologieƫn, zodat je altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

  Ja, na de cursus bieden we online ondersteuning voor vragen en assistentie bij projecten.

  Pix4Dmapper onderscheidt zich door zijn gebruiksgemak, nauwkeurigheid en veelzijdigheid in het verwerken van dronebeelden tot 3D-modellen.

  Ja, je wordt aangemoedigd om je eigen dronebeelden mee te nemen om direct toe te passen wat je leert in de cursus.