Aarde en Klimaat Observeren

Klimaat

Klimaat

Deze cursus is bedoeld voor personen die willen werken met klimaatdata, GIS en feeling willen krijgen met wat er met het klimaat en de aarde gaande is.

Cursusduur: 1 dag
0
0 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Introductie tot Aarde en Klimaat Observatie

In de huidige tijd, waarin de klimaatverandering onmiskenbaar invloed heeft op onze planeet, wordt het steeds belangrijker om de Aarde en haar klimaat nauwkeurig te observeren. Aarde en Klimaat Observatie speelt een cruciale rol in het begrijpen van deze veranderingen en in het formuleren van effectieve strategieƫn om deze uitdagingen aan te gaan. Met de technologie van vandaag zijn we in staat om via satellieten, zoals de Sentinel-satellieten, gedetailleerde gegevens te verzamelen over de aarde. Deze satellieten, onderdeel van het Copernicus programma, bieden ons ongekende mogelijkheden om veranderingen in het milieu, zoals het smelten van ijskappen of de afname van zoetwaterbronnen, in real-time te observeren.

Door middel van platforms zoals de Earth Observer Browser, kunnen we deze gegevens niet alleen inzien maar ook analyseren. Deze browser stelt ons in staat om hoge resolutie satellietbeelden te bekijken, te analyseren en zelfs te downloaden, waardoor we een directe blik hebben op de veranderingen die onze planeet ondergaat. Het observeren van de Aarde op deze manier biedt ons de gegevens die nodig zijn om de effecten van klimaatverandering te begrijpen en, belangrijker nog, om te handelen. Geo-informatie, verkregen via deze geavanceerde observatietechnieken, is essentieel voor onderzoek naar klimaatverandering, het beheer van natuurlijke hulpbronnen, en de planning van duurzame ontwikkeling.

Het belang van Klimaat en Aarde Observatie

Het observeren van klimaat en aarde is niet langer een luxe, maar een noodzaak. Met de huidige klimaatveranderingen zien we veranderingen in ecosystemen, weerpatronen en globale temperaturen die ongekende gevolgen kunnen hebben. Dit begrip brengt ons bij het kritieke belang van Klimaat en Aarde Observatie. Door de kracht van Sentinel-satellieten en platforms zoals de Earth Observer Browser te benutten, krijgen we essentiƫle inzichten in deze veranderingen. Deze geo-informatie is cruciaal voor het monitoren van milieuveranderingen, het beheren van natuurlijke bronnen, en het vormen van beleid voor duurzame ontwikkeling. Met deze data kunnen we bijvoorbeeld de impact van smeltende ijskappen op zeespiegelstijgingen observeren, veranderingen in vegetatie monitoren die indicaties geven over droogtecondities, en nog veel meer. Het belang van deze observaties kan niet worden onderschat; ze zijn fundamenteel voor het ontwikkelen van strategieƫn die onze planeet en haar bewoners beschermen.

Hoe Technologie Ons Helpt de Aarde te Begrijpen

Technologie heeft de manier waarop we onze planeet observeren en begrijpen radicaal veranderd. Door de integratie van satelliettechnologieƫn en geo-informatie zijn we nu in staat om de Aarde op manieren te bekijken die voorheen onvoorstelbaar waren. Vooral de rol van Sentinel-satellieten en de Earth Observer Browser zijn hierin cruciaal:

 • Sentinel-satellieten: Een reeks satellietmissies die essentiĆ«le data leveren voor aardobservatie. Ze voorzien ons van radar en multispectrale beelden voor land-, oceaan- en atmosfeermonitoring.
  • Sentinel-1 biedt all-weather, dag-en-nacht radarbeelden.
  • Sentinel-2 levert hoge-resolutie beelden voor landmonitoring.
  • Sentinel-3 is gericht op oceanografie en landgebruik, en biedt een breed scala aan metingen.
  • Sentinel-5P focust op atmosfeeronderzoek, met een nauwkeurige monitoring van luchtkwaliteit.

De Earth Observer Browser maakt deze rijke dataset toegankelijk en bruikbaar voor iedereen, van wetenschappers tot het brede publiek. Gebruikers kunnen hoge resolutie satellietbeelden visualiseren, analyseren en downloaden, wat essentieel is voor:

 • Milieumonitoring: Observeren van veranderingen in het milieu, zoals ontbossing, ijsmelting en stedelijke expansie.
 • Rampenmanagement: Snelle reactie op natuurlijke rampen door veranderingen in real-time te volgen.
 • Landbouw: Precisielandbouw door de gezondheid van gewassen en bodemcondities te analyseren.

Deze technologieƫn stellen ons in staat om onze planeet te begrijpen en te beschermen op manieren die onze voorouders nooit voor mogelijk hadden gehouden. Ze benadrukken het belang van geavanceerde observatietechnieken in de strijd tegen klimaatverandering en bij het beheer van onze natuurlijke hulpbronnen

Wat je Zult Leren in de Cursus Aarde en Klimaat Observeren

Werken met Sentinel-Satellieten en Earth Observer

De Earth Observer Browser en Sentinel-satellieten zijn krachtige hulpmiddelen voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in aardobservatie. Door deze technologieĆ«n te gebruiken, kun je niet alleen de aarde in ongekende detail observeren, maar ook complexe gegevens analyseren en visualiseren. Hier zijn enkele stappen en mogelijkheden die je hebt bij het werken met deze hulpmiddelen:

 • Aan de slag: Begin met het aanmaken van een account en log in op de Earth Observer Browser.
 • Visualisatie en Analyse: De browser biedt de mogelijkheid om hoge resolutie satellietbeelden en data te visualiseren, analyseren en downloaden.

Enkele belangrijke functies omvatten:

 • Data Selectie: Kies uit een breed scala aan satellietbeelden voor verschillende doeleinden, zoals landbouw, klimaatmonitoring en rampenbeheer.
 • Visualisatie Aanpassen: Pas de visualisatie van gegevens aan jouw specifieke behoeften aan met behulp van verschillende lagen en filters.
 • Educatieve Modi en Thema’s: Gebruik vooraf ingestelde thema’s en modi om snel relevante gegevens voor specifieke onderwerpen te vinden.

De combinatie van Sentinel-satellieten en de Earth Observer Browser stelt ons in staat om de complexiteit van geodata te begrijpen en toe te passen in praktische scenario’s. Of je nu onderzoek doet naar klimaatverandering, de gezondheid van gewassen wilt analyseren, of de impact van natuurlijke rampen wilt monitoren, deze hulpmiddelen bieden een ongeĆ«venaarde blik op onze planeet.

Praktische Oefeningen voor Observatoren

De Earth Observer Browser biedt een schat aan praktische oefeningen voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in aardobservatie. Deze oefeningen zijn ontworpen om gebruikers te helpen de complexiteit van geodata te begrijpen en hoe deze toe te passen in real-world scenario’s. Door deze praktische benadering krijg je een diepgaand inzicht in het analyseren en interpreteren van satellietbeelden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wat je kunt verwachten:

 • NDVI Analyse: Leer hoe je de Normalized Difference Vegetation Index gebruikt om de gezondheid van vegetatie te beoordelen.
 • Waterbeheer: Oefeningen gericht op het observeren van waterbronnen en het monitoren van veranderingen in zoetwaterreserves.
 • Stedelijke Expansie: Visualiseer en analyseer hoe stedelijke gebieden zich over de tijd uitbreiden en beĆÆnvloed worden door menselijke activiteit.

Deze oefeningen bieden waardevolle inzichten en vaardigheden voor zowel beginners als gevorderde gebruikers, en zijn een essentieel onderdeel van de cursus. Ze stellen je in staat om direct toe te passen wat je hebt geleerd, waardoor je kennis en begrip van aardobservatietechnologieƫn aanzienlijk wordt vergroot.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Aarde en Klimaat Observeren?

De keuze voor onze cursus “Aarde en Klimaat Observeren” biedt je een unieke kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in de dynamische wereld van aardobservatie en klimaatstudies. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologieĆ«n zoals de Sentinel-satellieten en de Earth Observer Browser, bieden we een praktijkgerichte leerervaring die je nergens anders zult vinden. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de beste keuze is:

 • Praktijkgerichte Opleiding: Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te bieden met real-world datasets en scenario’s, zodat je de opgedane kennis direct kunt toepassen.
 • Toegang tot de Nieuwste TechnologieĆ«n: Je krijgt toegang tot geavanceerde hulpmiddelen voor aardobservatie, waarmee je kunt werken met up-to-date satellietbeelden en gegevensanalyses.
 • Expert Docenten: Onze docenten zijn experts in hun vakgebied en delen graag hun kennis en ervaring om je te begeleiden bij je leerproces.

Door voor onze cursus te kiezen, zet je een belangrijke stap naar het begrijpen en bijdragen aan de oplossingen voor enkele van de meest urgente milieuvraagstukken van onze tijd.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  ā‚¬795,- Excl. btw

  ā‚¬795,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een introductie waarin de basisprincipes van het verzamelen van geodata wordt behandelt. Hierna gaat u zelf met geodata via Earth Observer aan de slag. Aan de hand van verschillende oefeningen bent u in staat om actuele klimaatdata te vinden en dit te analyseren.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Bekend worden met de Earth Observer
  • Werken met Earth Observer en actuele klimaatdata
  • Feeling krijgen met de klimaatverandering en zelf GIS-analyses doen
  • Feeling krijgen hoe de aarde wordt gescand en wat met deze data gedaan kan worden
  • Met eigen ogen vaststellen wat er met op en om de aarde gaande is en bewust worden van klimaatverandering
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privƩ cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Aarde En Klimaat Observeren

  Deze cursus biedt kennis over het gebruik van Sentinel-satellieten en Earth Observer voor het observeren van aardse en klimatologische veranderingen.

  De cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector.

  We focussen op het gebruik van Earth Observer en andere observatietools voor het verzamelen en analyseren van geodata.

  Door het certificaat van deze cursus te behalen, toon je aan over actuele kennis van aardobservatie en klimaatverandering te beschikken, wat waardevol is in de geosector.

  Ja, de cursus bevat praktische oefeningen met recente geodata om je vaardigheden in aardobservatie te versterken.

  Je leert hoe je de effecten van klimaatverandering, zoals het smelten van ijs op bergtoppen en het opdrogen van zoetwaterbronnen, kunt observeren en analyseren.

  Deelnemers ontvangen een compact A5-formaat boekje met uitleg over diverse oefeningen voor zowel beginnende als ervaren aarde observatoren.

  Ja, de cursus bevat praktische oefeningen uitgevoerd op recente geodata, om deelnemers een realistisch beeld te geven van aardobservatie.

  De Earth Observer biedt een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden voor aardobservatie, waardoor deelnemers inzicht krijgen in actuele gegevens en trends.