FME Gevorderd

GIS

GIS

Tijdens deze cursus worden gevorderde concepten van FME Desktop behandeld. Als voorkennis is FME Desktop Basis vereist.

Cursusduur: 1 dag
4.5
8 studenten gingen je voor

Gegeven door:

o.a. Peter Schols, Thijmen van der Pol

Introductie tot FME

Bij het verkennen van de wereld van geo-informatie en geodata, onthult zich een universum vol mogelijkheden, een rijk dat zowel uitdagend als enorm belonend is. Centraal in dit rijk staat FME (Feature Manipulation Engine), een krachtig platform ontwikkeld door Safe Software, dat de grenzen van wat mogelijk is met data-integratie en -transformatie verlegt. Deze technologie, voor het eerst uitgebracht in 1996, is uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel voor professionals die werken met geospatiale gegevens.

FME onderscheidt zich door zijn vermogen om een breed scala aan dataformaten te ondersteunen en te manipuleren, waardoor het een essentieel instrument is voor iedereen die werkt binnen het domein van geo-informatie. Het platform biedt gebruikers een no-code interface, wat de toegankelijkheid vergroot en het mogelijk maakt voor een breder publiek om complexe data-integratie- en transformatietaken uit te voeren zonder diepgaande programmeerkennis. Hiermee worden barrières verlaagd en wordt innovatie binnen handbereik van velen gebracht.

Wat FME zo bijzonder maakt, is niet alleen de brede ondersteuning van dataformaten, maar ook de flexibiliteit in het verwerken van gegevens. Of het nu gaat om batchverwerking, ETL-processen (Extract, Transform, Load), of het omgaan met event-gedreven data en high-speed streamgegevens, FME staat aan de voorhoede van gegevensbeheer en -analyse. Deze veelzijdigheid maakt het platform onmisbaar voor projecten die een hoge mate van precisie en efficiëntie vereisen.

Geo-ICT erkent de waarde van FME en heeft daarom een geavanceerde cursus ontwikkeld die specifiek is ontworpen om de vaardigheden en kennis van professionals te verdiepen in het gebruik van dit krachtige platform. De Cursus FME Gevorderd richt zich op de meer geavanceerde aspecten van FME, waaronder optimalisatie van workspaces, geavanceerde datatransformatietechnieken, en het identificeren en oplossen van bottlenecks, allemaal met het doel om de efficiëntie en effectiviteit van gegevensverwerking te maximaliseren. Voor het volgen van deze gevorderde cursus is het belangrijk dat de FME basiskennis aanwezig is. Bij twijfel kan je beter eerst onze cursus FME Desktop Basis volgen.

Wat is FME?

FME, of Feature Manipulation Engine, staat bekend als de Zwitserse zakmes voor geodata. Deze krachtige software helpt je om data te integreren, transformeren en automatiseren op een manier die zowel efficiënt als intuïtief is. Met FME ben je in staat om gegevens uit meer dan 400 formaten te lezen en te schrijven, waardoor het een onmisbare tool is voor iedereen die werkt met geo-informatie.

Het bijzondere aan FME is dat het je in staat stelt om zonder programmeren complexe datatransformaties uit te voeren. Dit betekent dat je, ongeacht je technische achtergrond, de volledige controle kunt nemen over je gegevensstromen. Of het nu gaat om het samenvoegen van kaartlagen, het converteren van datasets naar verschillende formaten, of het uitvoeren van kwaliteitscontroles, FME maakt het mogelijk met slechts enkele muisklikken.

De kracht van FME ligt niet alleen in zijn vermogen om met gegevens te werken, maar ook in hoe het deze gegevens toegankelijk maakt voor analyse en besluitvorming. Het stelt je in staat om informatie te visualiseren op nieuwe en innovatieve manieren, waardoor beslissingen niet alleen op data gebaseerd zijn, maar ook intuïtiever en geïnformeerd.

Waarom FME een Game-Changer is

In de wereld van geo-informatie en data-integratie, staat FME bekend als een ware game-changer. Maar wat maakt FME zo speciaal en waarom is het zo’n krachtige tool voor professionals die werken met geodata? Het antwoord ligt in de unieke combinatie van veelzijdigheid, gebruiksgemak en de kracht om complexe data-uitdagingen op te lossen zonder de noodzaak van uitgebreide programmering.

Een van de grootste voordelen van FME is zijn ongeëvenaarde flexibiliteit. Met ondersteuning voor meer dan 400 dataformaten en een uitgebreide bibliotheek aan transformatietools, kun je vrijwel elke data-uitdaging aan. Of je nu bezig bent met het harmoniseren van datasets voor een gemeentelijk project, het analyseren van milieugegevens, of het voorbereiden van geodata voor een webapplicatie, FME biedt de tools die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Bovendien maakt de visuele interface van FME het mogelijk voor gebruikers om complexe datatransformaties te bouwen door eenvoudigweg componenten te slepen en neer te zetten. Dit betekent dat je geen uren hoeft te besteden aan het leren van programmeertalen; in plaats daarvan kun je je concentreren op het oplossen van problemen en het realiseren van projecten. Dit gebruiksgemak, gecombineerd met de krachtige functies, stelt FME gebruikers in staat om sneller en met meer vertrouwen beslissingen te nemen.

Daarnaast is FME een game-changer omdat het niet alleen de efficiëntie en productiviteit van individuele gebruikers verhoogt, maar ook de samenwerking binnen en tussen organisaties bevordert. Door het gemak waarmee data kan worden gedeeld en geïntegreerd, helpt FME bij het bouwen van een meer verbonden en geïnformeerde wereld van geo-informatie.

Kortom, de reden waarom FME zo’n impactvolle rol speelt in de geo-informatie wereld is vanwege zijn vermogen om krachtige data-integratie en -transformatie mogelijkheden toegankelijk te maken voor een breed publiek, waardoor iedereen van data-analisten tot projectmanagers in staat is om met grotere snelheid, efficiëntie en vertrouwen te werken.

Wat je Zult Leren in de Cursus FME Gevorderd

Geavanceerde Data-Transformatietechnieken

In de Cursus FME Gevorderd duiken we dieper in de wereld van geavanceerde data-transformatietechnieken. Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die streeft naar het optimaliseren van hun werk met geo-informatie en geodata. Je leert niet alleen over de basisfunctionaliteiten van FME, maar ook hoe je complexe datatransformaties kunt beheren en automatiseren, waardoor je werk efficiënter en effectiever wordt.

Een kernaspect van deze cursus is het leren werken met conditionele logica, waardoor je in staat bent om gegevensstromen dynamisch te beheren op basis van specifieke criteria. Dit betekent dat je geavanceerde beslissingen kunt nemen binnen je workflows, wat resulteert in schonere en meer accurate datasets.

Daarnaast richt de cursus zich op het optimaliseren van workspaces. Dit is cruciaal voor het verbeteren van de performance van je datatransformaties. Je leert hoe je bottlenecks kunt identificeren en oplossen, wat een directe impact heeft op de snelheid en efficiëntie van je projecten. Het begrijpen van workspace performance is onmisbaar voor elke geo-professional die streeft naar het leveren van kwalitatief hoogwaardig werk.

Dynamische transformaties en het gebruik van custom transformers zijn andere belangrijke onderdelen die worden behandeld. Deze geavanceerde technieken stellen je in staat om flexibeler te werken met gegevens en processen aan te passen aan de specifieke behoeften van je projecten. Door het instellen van user parameters, krijg je meer controle over je transformatieprocessen, waardoor je werk niet alleen nauwkeuriger wordt, maar ook veelzijdiger.

Deze geavanceerde technieken openen nieuwe deuren in de manier waarop je met geo-informatie werkt, waardoor je niet alleen een efficiëntere, maar ook een meer geïnformeerde geo-professional wordt.

Performance Optimalisatie

Een ander cruciaal onderdeel van de Cursus FME Gevorderd is gericht op performance optimalisatie. In elke fase van je werk met geo-informatie is het van vitaal belang om niet alleen correcte, maar ook snelle en efficiënte verwerking van gegevens te waarborgen. Deze sectie van de cursus is specifiek ontworpen om je de tools en technieken te bieden die nodig zijn om je FME-workspaces te stroomlijnen en de algehele prestaties te verbeteren.

Het identificeren en oplossen van bottlenecks in je dataverwerking is een vaardigheid die elke geo-professional moet bezitten. FME biedt een reeks krachtige tools om performanceproblemen te diagnosticeren en aan te pakken. Je leert hoe je de verwerkingstijd kunt verkorten door het optimaliseren van workspaces, het efficiënt gebruiken van resources, en het implementeren van best practices in data management.

Workspace performance verbeteren gaat niet alleen over snelheid; het gaat ook over het waarborgen van de nauwkeurigheid en kwaliteit van de output. Door gebruik te maken van FME’s advanced functions, zoals fanouts en dynamische transformaties, kun je complexe gegevensverwerkingstaken efficiënter uitvoeren, waardoor de algehele productiviteit toeneemt. Daarnaast wordt de cursus ingegaan op het instellen van custom transformers en user parameters, wat je nog meer controle geeft over hoe data wordt verwerkt en getransformeerd.

Deze focus op performance optimalisatie zorgt ervoor dat je als deelnemer van de cursus niet alleen de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om met geavanceerde FME-technieken te werken, maar ook dat je in staat bent om projecten van elke omvang efficiënt en effectief te beheren. Hierdoor wordt je waarde als geo-professional aanzienlijk vergroot, omdat je in staat bent om snel en met vertrouwen beslissingen te nemen op basis van geo-informatie.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus FME Gevorderd?

Bij Geo-ICT begrijpen we de essentie van het werken met geo-informatie en de impact die geavanceerde kennis en vaardigheden kunnen hebben op je professionele groei en projectresultaten. Onze Cursus FME Gevorderd onderscheidt zich door een aantal kernaspecten die garanderen dat je niet alleen leert, maar ook daadwerkelijk de vaardigheden ontwikkelt om je werk naar een hoger niveau te tillen.

 • Expert Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een diepgaande praktische ervaring met FME. Ze brengen waardevolle inzichten en real-world voorbeelden die de leerervaring verrijken.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We leggen een sterke nadruk op hands-on leren, waardoor je de kans krijgt om wat je hebt geleerd direct toe te passen. Dit zorgt ervoor dat je de software niet alleen begrijpt maar ook effectief kunt gebruiken in je eigen projecten.
 • Kleine Klasgroottes: Om ervoor te zorgen dat je de aandacht krijgt die je verdient, beperken we het aantal deelnemers per cursus. Dit bevordert een meer interactieve leeromgeving en stelt je in staat om diepgaand op vragen en scenario’s in te gaan.

Buiten deze kernpunten, biedt onze cursus nog meer voordelen:

 • Toegang tot Geavanceerde Tools: Je krijgt de kans om te werken met de laatste versies van FME en toegang tot geavanceerde functies die je in staat stellen complexe datatransformaties uit te voeren.
 • Certificering: Aan het einde van de cursus ontvang je een certificaat dat jouw kennis en vaardigheden bevestigt, een waardevolle toevoeging aan je professionele profiel.

Door te kiezen voor de Cursus FME Gevorderd bij Geo-ICT, investeer je niet alleen in het uitbreiden van je technische vaardigheden, maar ook in het versterken van je positie op de arbeidsmarkt. Je wordt voorzien van de kennis en tools die nodig zijn om geodata te beheren en transformeren op een manier die efficiënt, effectief en toekomstbestendig is.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  We starten de dag met een korte herhaling van de belangrijkste FME Desktop concepten. Vervolgens gaan we aan de slag met geavanceerde attribuut transformatie. Hierbij komen de onderwerpen FME functies, conditionele waardes en aangrenzende objecteigenschappen aan bod. Met null-waardes wordt ontbrekende data gekenmerkt in FME. Het in kaart brengen van- en correct omgaan met deze null-waardes wordt behandeld. Hierna nemen we een kijkje onder de motorkap van FME. Om de performance van jouw workspace te optimalizeren moet je begrip hebben van waar de bottlenecks in het proces zitten. Ook leren we met behulp van ‘fanouts’ en dynamische vertalingen onze workspaces flexibeler te maken en op de langere termijn onderhoudsvriendelijker. Met praktische voorbeelden leren we deze technieken toepassen. Hierna gaan we oefenen met het maken van costum transformers. Dit zijn gepersonaliseerde samenstellingen van bestaande transformers tot een nieuwe transformer. Door deze te hergebruiken kunnen we ruimte en tijd besparen. Tot slot kijken we ook naar het instellen van user parameters waarmee je als ontwikkelaar van een workspace de instellingen voor de eindgebruiker kan bepalen. Gedurende de dag komen verschillende nieuwe transformers aan bod die essentieel zijn voor het toepassen van al deze geavanceerde concepten.

  Na deze dag kunt u:

  • Effectief omgaan met null-waardes in uw workspace
  • Uw workspace performance optimaliseren
  • Fanouts en dynamische transformaties uitvoeren
  • Costum transformers ontwikkelen
  • User parameters instellen
  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kan geavanceerde vertalingen bouwen
  • De cursist kan workspaces optimaliseren
  • De cursist kent complexe instellingen in de workspace

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Thijmen van der Pol

  GIS, FME, Studiecoaching
  4.4    
  43 beoordelingen
  87 studenten gingen je voor

  Jeroen te Raa

  Geostruct, ArcGIS, QGIS
  4.3    
  26 beoordelingen
  44 studenten gingen je voor


  Anoniem

  2 maanden geleden

  Anoniem

  6 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over FME Gevorderd

  Deze cursus biedt geavanceerde kennis en vaardigheden in FME, waaronder geavanceerde vertalingen, optimaliseren van workspaces, en het gebruik van conditionele waardes.

  De cursus is gericht op ervaren GIS-professionals die hun vaardigheden in FME willen verdiepen en efficiënter willen werken met complexe GIS-data.

  Onderwerpen omvatten het werken met aangrenzende objecteigenschappen, omgaan met null-waardes, en het verbeteren van workspace performance.

  Door geavanceerde FME-technieken te leren, kun je complexe GIS-taken efficiënter uitvoeren en de kwaliteit van je geospatiale data verbeteren.

  Ja, een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren identificeren en oplossen van bottlenecks in FME workspaces.

  Fanouts zijn een geavanceerd concept in FME voor het dynamisch creëren van meerdere outputs. Je leert hoe je deze effectief kunt inzetten in je projecten.

  De cursus gaat in op het creëren van custom transformers en het instellen van user parameters voor specifieke projectbehoeften.

  Ja, de cursus bevat hands-on oefeningen om de geleerde concepten en technieken direct toe te passen

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor je professionele ontwikkeling.