FME en Python

GIS

GIS

In deze cursus FME en Python leert u op verschillende plekken Python te gebruiken in uw FME workbench. Als voorkennis wordt een gedegen kennis van zowel Python als van FME verwacht.

Cursusduur: 2 dagen
0
0 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Introductie tot Geo-Informatica

Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus FME en Python

Dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van geo-informatie en ontdek hoe deze cruciale wetenschap bijdraagt aan ons begrip van de wereld. In de cursus FME en Python bij Geo-ICT leer je de krachtige synergie tussen geografische informatie en programmeren te benutten. Dit is een unieke kans om te leren hoe je met behulp van FME en Python gegevens kunt manipuleren, analyseren en visualiseren, waardoor je in staat bent om complexe geodata te transformeren in inzichtelijke en bruikbare informatie.

Deze kennis is niet alleen relevant voor professionals die zich dagelijks bezighouden met geodata, maar voor iedereen die de impact van geografische informatie op onze dagelijkse besluitvorming en de bredere samenleving wil begrijpen. Door de combinatie van FME, een toonaangevend platform voor data-integratie, met de veelzijdigheid van Python, een van de meest populaire programmeertalen, openen we een wereld van mogelijkheden voor het efficiënt beheren en analyseren van geografische informatie.

In onze cursus leer je niet alleen de theoretische basis, maar krijg je ook de kans om je vaardigheden praktisch toe te passen, waardoor je volledig uitgerust wordt om de uitdagingen en kansen van de moderne geo-wetenschap aan te gaan. Dit is jouw pad naar het beheersen van geo-informatie, waarbij je leert hoe je met behulp van FME en Python geodata kunt omzetten in beslissingsondersteunende inzichten.

De rol van Python in Geo-ICT

Python speelt een kritieke rol in de wereld van Geo-ICT, vooral vanwege zijn veelzijdigheid en de brede toepasbaarheid in gegevensanalyse en -verwerking. In de cursus FME en Python die Geo-ICT aanbiedt, ontdek je hoe Python de deur opent naar geavanceerde geodata-analyse en -manipulatie. Deze programmeertaal, gecombineerd met FME, stelt je in staat om:

 • Gegevens te transformeren: Python maakt het mogelijk om grote datasets te manipuleren, te analyseren en om te zetten in nuttige informatie.
 • Automatisering van taken: Door scripts te schrijven, kun je repetitieve taken automatiseren, waardoor je efficiënter kunt werken.

Door de cursus leer je onder meer:

 • Hoe PythonScripts gebruikt kunnen worden binnen FME-workflows.
 • Het toepassen van Python voor het creëren van dynamische en flexibele data transformatieprocessen.

Python’s rol binnen Geo-ICT is niet te onderschatten. Het biedt de gereedschappen om complexe data-analyse uit te voeren, patronen te herkennen en beslissingen te ondersteunen met accurate geodata. Met deze kennis ben je in staat om de uitdagingen van moderne geo-informatieprojecten aan te gaan en innovatieve oplossingen te bieden.

Belang van FME in gegevensverwerking

FME staat centraal in de wereld van geo-informatie vanwege zijn krachtige mogelijkheden voor gegevensintegratie en -transformatie. Deze tool biedt een essentiële schakel tussen verschillende gegevensformaten en systemen, waardoor je efficiënter kunt werken met complexe geodata. Het gebruik van FME binnen Geo-ICT stelt professionals in staat om:

 • Diverse gegevensformaten te ondersteunen: FME heeft uitgebreide ondersteuning voor honderden spatial en non-spatial formaten.
 • Gegevensconversie en -transformatie: Eenvoudig gegevens tussen verschillende formaten converteren en complexe transformaties toepassen zonder programmering.
 • Automatisering van workflows: Processen automatiseren voor het regelmatig bijwerken of migreren van datasets, waardoor tijd en middelen worden bespaard.

Door de integratie van FME in jouw Geo-ICT werkzaamheden kun je:

 • Nauwkeurig en snel gegevens voorbereiden voor analyse en besluitvorming.
 • De toegankelijkheid en bruikbaarheid van geodata vergroten, ongeacht het oorspronkelijke formaat.
 • Innovatieve oplossingen ontwikkelen voor gegevensbeheer en -analyse uitdagingen.

FME vormt de brug tussen de complexe wereld van geodata en de praktische toepassingen ervan in diverse vakgebieden. Met deze tool kun je de volle potentie van jouw gegevens ontgrendelen, wat essentieel is in een tijd waarin data de drijvende kracht is achter besluitvorming en innovatie.

Wat je Zult Leren in de Cursus FME en Python

Zelfstandig Schrijven van Opstart- en Afsluitscripts

Het zelfstandig kunnen schrijven van opstart- en afsluitscripts in FME met behulp van Python is een krachtige vaardigheid die de efficiëntie en functionaliteit van je gegevensverwerking aanzienlijk verbetert. Deze scripts stellen je in staat om je workflows te automatiseren, zodat je:

 • Automatisch taken uitvoert bij het opstarten of afsluiten van de FME workbench.
 • Tijdbesparing realiseert door standaardprocessen te automatiseren.
 • De functionaliteit van je workbench uitbreidt door integratie met andere software of systemen.

In de cursus leer je hoe je deze scripts effectief kunt implementeren. Je gaat aan de slag met praktische voorbeelden die je laten zien hoe je:

 • Opstartscripts schrijft om je werkomgeving voor te bereiden en benodigde data automatisch te laden.
 • Afsluitscripts ontwikkelt om processen af te ronden, resultaten op te slaan of te exporteren, en je werkomgeving op te schonen.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die werkt met geodata en geoinformatie, omdat ze je in staat stellen om complexe dataverwerkingsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. Of je nu gegevens voorbereidt voor analyse, resultaten visualiseert, of datasets tussen verschillende formaten converteert, het beheersen van opstart- en afsluitscripts in Python binnen FME biedt je de tools om deze taken efficiënter uit te voeren.

Gebruik van PythonCaller Transformer

De PythonCaller Transformer in FME is een krachtig instrument voor iedereen die zich bezighoudt met geo-informatie. Deze transformer maakt het mogelijk om Python scripts direct binnen je FME-workflows te integreren. Dit biedt een aantal voordelen:

 • Flexibiliteit in dataverwerking: Je kunt complexe logica toepassen die verder gaat dan de standaardtransformaties in FME.
 • Aangepaste gegevensmanipulatie: Maakt het mogelijk om gegevens precies te manipuleren zoals je wilt, zonder beperkingen.

Door het gebruik van PythonCaller kun je:

 • Dynamische datatransformaties uitvoeren, afgestemd op de specifieke behoeften van je project.
 • De kracht van Python benutten voor geavanceerde data-analyse en -verwerking binnen je FME workflows.

De integratie van Python in FME via de PythonCaller Transformer opent nieuwe deuren voor het automatiseren en verfijnen van je gegevensverwerkingsprocessen, waardoor je werk met geo-informatie efficiënter en effectiever wordt.

Scripten van Parameters met Python

Het scripten van parameters met Python in FME is een essentiële vaardigheid die je in staat stelt om je datawerkstromen te verfijnen en aan te passen. Deze techniek biedt de mogelijkheid om:

 • Parameters dynamisch aan te passen op basis van de dataflow of externe invloeden.
 • De controle over de verwerking van gegevens te vergroten, waardoor je meer geavanceerde en op maat gemaakte oplossingen kunt creëren.

Het scripten van parameters maakt je workflows flexibeler en krachtiger, doordat je in staat bent om gegevensverwerking te automatiseren en te personaliseren. Dit is vooral waardevol in scenario’s waar de verwerkingslogica moet variëren afhankelijk van de input of andere variabelen.

Praktische toepassingen van Python in FME

Het integreren van Python in FME biedt talloze praktische toepassingen voor professionals die werken met geo-informatie. Dit krachtige duo stelt je in staat om complexe gegevensverwerkingstaken te automatiseren en te personaliseren, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken. Enkele voorbeelden van wat je kunt bereiken, omvatten geavanceerde data-analyse, automatisering van routinetaken en het creëren van aangepaste transformaties die passen bij je specifieke behoeften. Door deze technieken te beheersen, vergroot je je vermogen om geodata te manipuleren en inzichten te genereren die besluitvorming kunnen sturen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus FME en Python?

Kiezen voor onze cursus FME en Python biedt je de unieke kans om te duiken in de wereld van geo-informatie met de kracht van programmeren. Deze combinatie is essentieel voor iedereen die gegevens wil begrijpen en manipuleren op een manier die impact heeft. Onze cursus onderscheidt zich door:

 • Deskundige instructeurs: Ervaren professionals die zowel in FME als Python uitblinken.
 • Praktijkgerichte benadering: Je leert door te doen, met real-world projecten en oefeningen.

Deze aspecten zorgen ervoor dat je niet alleen de technische vaardigheden leert, maar ook begrijpt hoe je deze kunt toepassen in je werk of studie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste cursusdag leert u de eerste twee methoden om Python te gebruiken in uw FME workbench: PythonCaller en het runnen van een Python script bij het opstarten. Aan de hand van diverse oefeningen gaat u aan de slag met deze methoden.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag leert u de overige twee methoden om Python te gebruiken in uw FME workbench: het runnen van een Python script bij het afsluiten en bij het gebruik van uw parameters. Aan de hand van diverse oefeningen gaat u aan de slag met deze methoden.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Zelfstandig Schrijven van Opstart- en Afsluitscripts: Deelnemers aan de cursus zullen in staat zijn om zelfstandig opstart- en afsluitscripts te schrijven in FME met behulp van Python. Dit betekent dat ze in staat zullen zijn om aangepaste scripts te maken die specifieke taken uitvoeren bij het starten of afsluiten van hun FME-workbench, waardoor ze de functionaliteit van hun workbench kunnen uitbreiden.
  • Gebruik van PythonCaller Transformer: Deelnemers zullen leren hoe ze de PythonCaller transformer kunnen gebruiken in hun FME-workbench. Dit transformer stelt hen in staat om Python-scripts uit te voeren binnen de workbench, waardoor ze taken kunnen uitvoeren die niet mogelijk zijn met de standaard FME-tools of transformers.
  • Scripten van Parameters: Een ander belangrijk leerdoel is het vermogen van deelnemers om parameters in hun FME-workbench te scripten met behulp van Python. Dit betekent dat ze in staat zullen zijn om parameters aan te passen en te berekenen op basis van andere parameters, waardoor ze meer controle hebben over de workflow en de gegevensverwerking in FME.
  • Kennis van Toepassingsmogelijkheden: Deelnemers zullen inzicht verwerven in de verschillende toepassingsmogelijkheden van Python in FME. Ze zullen begrijpen waar en hoe Python effectief kan worden ingezet, inclusief bij opstart- en afsluitscripts, in de PythonCaller transformer en bij het scripten van parameters.
  • Volledige Beheersing van de Vier Mogelijkheden: Het laatste leerdoel is dat deelnemers na de tweedaagse cursus vertrouwd zullen zijn met alle vier de mogelijkheden om Python te gebruiken in FME. Ze zullen in staat zijn om deze mogelijkheden in de praktijk toe te passen, afhankelijk van de specifieke behoeften van hun gegevensverwerkingstaken in FME.
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over FME en Python

  In de Cursus FME Python leer je hoe je Python kunt integreren in FME, inclusief het gebruik van de PythonCaller Transformer en het scripten van parameters.

  Ja, de cursus is ontworpen voor zowel beginners als ervaren gebruikers die hun kennis van Python in FME willen uitbreiden.

  De cursus is een 2-daagse training, ideaal voor een intensieve leerervaring.

  Ja, Geo-ICT biedt naast cursussen ook traineeships en studiemogelijkheden aan voor starters in de geosector.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl.

  Ja, na afronding van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat van Geo-ICT Training Center.

  Voor deze cursus is voorkennis van zowel Python als van FME aanbevolen, maar niet verplicht.

  De leerdoelen omvatten het zelfstandig schrijven van opstart- en afsluitscripts, het gebruik van de PythonCaller Transformer, het scripten van parameters, en volledige beheersing van de vier mogelijkheden om Python te gebruiken in FME.

  De cursus duurt twee dagen. Op de eerste dag leer je PythonCaller en het runnen van een Python script bij het opstarten. De tweede dag is gericht op verdere toepassingen en praktische oefeningen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail.