Cursus FME Desktop Basis

GIS Cursusduur: 2 dagen

In deze cursus leren wij u alles over FME (Feature Manipulation Engine). Dit een softwarepakket waarmee je snel een vertaling kan maken van het ene bestandsformaat naar een ander formaat.

  • FME van leverancier Safe is een intelligente vertaler van ruimtelijke gegevens en stopt niet bij een eenvoudige omzetting van het ene GIS of CAD formaat naar het andere. Via de FME transformers en het definiëren van regels kunnen complexe omzettingen uitgevoerd worden.
  • Als dit nodig is kunnen we met verschillende transformaties onze data naar eigen hand zetten. Hierbij kunnen we zelf kiezen naar welk formaat wij onze data willen vertalen. Belangrijke concepten binnen FME zullen vervolgens onze belangrijkste pijlers zijn. Zo gaan wij met readers en writers werken. Deze zorgen ervoor dat we data kunnen inlezen en kunnen wegschrijven.
  • Om data om te kunnen zetten gebruiken we zogenaamde transformers. Dit zijn workspace objecten die een specifieke transformatie op de data uitvoeren. Tijdens deze cursus komen de meest gebruikte transformers uitgebreid aan bod.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €895,- Excl. btw

    Cursusduur: 2 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

    Na deze dag kunt u:

    • Data inspecteren met behulp van de data inspector
    • Attributen verwijderen, aanpassen of aanmaken
    • De readers en writers instellen
    • Data filteren en splitsen
    • Data vanuit verschillende bronnen (ruimtelijk) koppelen
    Dag 2

    Op dag 2 gaan we aan de slag met workspace design. Met bookmarks en annotaties breng je ordening en structuur aan waardoor de workspace overzichtelijk wordt voor uzelf en uw collega’s. Ook gaan we het hebben over het coördinatenstelsels en hoe deze op een juiste manier kunnen worden ingesteld in de workspace. We maken nu een wat complexere ruimtelijke analyse waarbij we leren hoe we open data kunnen inlezen en gemiddeldes en totalen kunnen berekenen. Hierbij gebruiken we meerdere transformers zoals de: Bufferer, Aggregator, Sampler, Areacalculator, Featurereader en de Featurewriter. Aan het eind van deze dag heeft u een stevige basis om zelfstandig verder te werken met FME Desktop.

    Na deze dag kunt u:

    • Een workspace ontwerpen volgens de ‘best practice’ principes
    • (Ruimtelijke) analyses uitvoeren
    • Coördinatenstelsels instellen
    • Open data via WMS en WFS inlezen

    Leerdoelen Cursus FME Desktop Basis

    • Het begrijpen en kunnen toepassen van de basisprincipes en functionaliteiten van FME Desktop, een krachtige softwaretool voor gegevensintegratie en -transformatie.
    • Het leren importeren, transformeren en exporteren van gegevens in verschillende indelingen en structuren met behulp van FME Desktop.
    • Het verkrijgen van kennis over de verschillende gegevensbronnen en -formaten die compatibel zijn met FME Desktop en het kunnen omgaan met complexe gegevensuitdagingen.
    • Het ontwikkelen van vaardigheden om geavanceerde ruimtelijke analyses en gegevensconversies uit te voeren met behulp van de tools en mogelijkheden van FME Desktop.
    • Het kunnen automatiseren van gegevensworkflows en het implementeren van efficiënte processen voor gegevensbeheer en -integratie met behulp van FME Desktop.

    fggggh

    yyyy

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.