Cursus FME Desktop Basis

GIS

GIS

In deze cursus leren wij u alles over FME (Feature Manipulation Engine). Dit een softwarepakket waarmee je snel een vertaling kan maken van het ene bestandsformaat naar een ander formaat.

Cursusduur: 2 dagen
4.2
69

Gegeven door:

o.a. Peter Schols, Thijmen van der Pol

Introductie tot FME Desktop

FME Desktop van leverancier Safe is niet zomaar een tool; het is de sleutel tot het ontgrendelen van de volledige potentie van jouw gegevens. In een wereld waar de hoeveelheid en diversiteit van gegevens exponentieel groeien, biedt FME Desktop een krachtige oplossing voor het integreren, transformeren en automatiseren van gegevensstromen, ongeacht de bron of het formaat. Maar wat maakt FME Desktop zo uniek?

Ten eerste, de flexibiliteit. FME Desktop ondersteunt honderden bestandsformaten en applicaties, waardoor het een van de meest veelzijdige tools is voor gegevensintegratie op de markt. Of je nu werkt met CAD-tekeningen, GIS-gegevens, rasterafbeeldingen, of cloud-gebaseerde applicaties, FME Desktop verwerkt het allemaal met gemak.

Dan is er de gebruiksvriendelijkheid. Met een visuele interface die drag-and-drop functionaliteit biedt, maakt FME Desktop het mogelijk voor gebruikers om complexe gegevenstransformaties te ontwerpen zonder een regel code te schrijven. Dit maakt het toegankelijk voor professionals van alle vaardigheidsniveaus, van beginners tot experts.

Maar de ware kracht van FME Desktop ligt in zijn transformatiecapaciteiten. Met meer dan 500 transformers om uit te kiezen, kunnen gebruikers gegevens manipuleren, analyseren en converteren op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Van eenvoudige taken zoals het wijzigen van bestandsformaten tot complexe gegevensvalidatie en kwaliteitscontroles, FME Desktop biedt de gereedschappen die je nodig hebt om jouw gegevenswerkflows te optimaliseren.

Bij Geo-ICT begrijpen we de uitdagingen en kansen die gegevens met zich meebrengen. Daarom is onze Cursus FME Desktop Basis ontworpen om jou niet alleen te leren hoe je FME Desktop effectief kunt gebruiken, maar ook om je te inspireren over de mogelijkheden die het opent voor jouw gegevensprojecten. Of je nu een GIS-professional bent die zoekt naar betere manieren om ruimtelijke gegevens te beheren, of een data-analist die streeft naar efficiëntere gegevensintegratieprocessen, deze cursus biedt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te slagen.

Heb je al ervaring met FME? Overweeg dan het volgen van onze cursus FME gevorderd!

De Kracht van FME Desktop in Gegevensbeheer

In het hart van gegevensbeheer ligt de kracht van FME Desktop; een essentiële tool voor iedereen die met diverse gegevensbronnen werkt. Deze kracht schuilt in de mogelijkheid om complexe gegevensstromen niet alleen te begrijpen maar ook te transformeren en te integreren, waardoor het een onmisbare schakel is in het beheer van gegevens.

Met FME Desktop kun je gegevens vanuit verschillende bronnen naadloos samenvoegen, wat essentieel is in een wereld waarin de hoeveelheid en diversiteit van gegevens blijven groeien. Het stelt gebruikers in staat om gegevens te manipuleren en te analyseren, ongeacht het formaat of de complexiteit, met behulp van een gebruiksvriendelijke interface die geen programmering vereist.

De transformatiecapaciteiten van FME Desktop zijn ongeëvenaard, met toegang tot honderden transformers die gebruikers in staat stellen om data te bewerken, te valideren en te converteren met een precisie die voorheen onbereikbaar was. Of het nu gaat om eenvoudige bestandsconversies of om complexe gegevensanalyses, FME Desktop biedt de gereedschappen die je nodig hebt om je datawerkflows te stroomlijnen en te optimaliseren.

Door deel te nemen aan de Cursus FME Desktop Basis bij Geo-ICT, krijg je niet alleen inzicht in de fundamentele mogelijkheden van FME Desktop, maar leer je ook hoe je deze krachtige tool kunt benutten om je gegevensbeheer naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe je met FME Desktop de volledige controle kunt krijgen over je gegevens en deze kunt omzetten in waardevolle inzichten.

Belangrijke Functies van FME Desktop

FME Desktop blinkt uit dankzij zijn uitgebreide functieset, die het onontbeerlijk maakt voor iedereen die betrokken is bij gegevensbeheer en -transformatie. De kracht van FME Desktop komt tot uiting in zijn vermogen om complexe datasets te hanteren en te manipuleren, wat het een favoriet maakt onder data professionals. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

 • Breed scala aan dataformaten: Ondersteunt GIS, CAD, rastergegevens en meer.
 • Automatisering van workflows: Maakt het mogelijk om taken te stroomlijnen door ze te automatiseren en in te plannen voor uitvoering.
 • Geavanceerde gegevensmanipulatie: Gebruikers kunnen complexe gegevensconversies en -analyses uitvoeren zonder te coderen, dankzij de visuele programmeeromgeving.

Deze functies, gecombineerd met de capaciteit voor geavanceerde gegevensmanipulatie zonder de noodzaak voor codering, maken FME Desktop een essentiële tool voor data professionals. Door de Cursus FME Desktop Basis bij Geo-ICT te volgen, doe je niet alleen kennis op van deze cruciale functies maar leer je ook hoe je de software kunt gebruiken om het volledige potentieel van je gegevens te ontsluiten.

Wat je Zult Leren in de Cursus FME Desktop Basis

Basisbeginselen en Essentiële Vaardigheden

De Cursus FME Desktop Basis bij Geo-ICT is meer dan alleen een introductie; het is je eerste stap naar meesterschap in gegevensintegratie en -transformatie. Deze cursus is ontworpen om je te voorzien van de basisbeginselen en essentiële vaardigheden die nodig zijn om met FME Desktop te werken. Hieronder valt:

 • Kennismaking met FME Desktop: Je leert wat FME Desktop is, de kernconcepten, en hoe het zich onderscheidt van andere gegevensbeheertools.
 • Begrijpen van Dataflow: Een diepere duik in hoe data stroomt binnen FME, van lezen en schrijven van datasets tot complexe transformaties.
 • Eerste Stappen in Data Transformatie: Ontdekken van de basisfunctionaliteiten zoals het transformeren van gegevensformaten, toepassen van eenvoudige filters, en het manipuleren van gegevensattributen.

Door middel van praktische oefeningen krijg je hands-on ervaring die essentieel is voor het ontwikkelen van een solide basis in het gebruik van FME Desktop. Deze vaardigheden stellen je in staat om met vertrouwen te beginnen aan meer geavanceerde projecten en workflows, en vormen het fundament voor verdere specialisatie in gegevensbeheer en -analyse. Geo-ICT zorgt ervoor dat je na deze cursus niet alleen de tools hebt begrepen, maar ook hoe je deze kunt toepassen op real-world scenario’s, waardoor je gegevensprojecten naar een hoger niveau worden getild.

Toepassen van Geavanceerde FME Functies

Na het beheersen van de basisbeginselen van FME Desktop, ben je klaar om de geavanceerde functies te verkennen die deze tool zo krachtig maken. Deze functies stellen je in staat om complexe datatransformaties en analyses uit te voeren, die essentieel zijn voor het oplossen van uitdagende gegevensbeheerproblemen. Enkele van deze geavanceerde functies omvatten:

 • Automatisering van Workflows: Leer hoe je repetitieve taken kunt automatiseren met FME, waardoor je tijd bespaart en de nauwkeurigheid verhoogt.
 • Ruimtelijke Verwerking: Ontdek de tools voor ruimtelijke analyse, zoals buffering, clipping, en spatial joins, die je in staat stellen om diepgaande analyses van geografische gegevens uit te voeren.
 • Datakwaliteit en Validatie: FME biedt uitgebreide mogelijkheden voor het valideren en schoonmaken van gegevens, zodat je kunt vertrouwen op de kwaliteit van je datasets.

De Cursus FME Desktop Basis bij Geo-ICT omvat niet alleen een introductie tot deze geavanceerde functies, maar biedt ook praktische oefeningen om je vaardigheden te ontwikkelen. Door deze geavanceerde functies te beheersen, kun je de volledige potentie van je gegevens ontsluiten en complexe gegevensuitdagingen met vertrouwen aanpakken.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus FME Desktop Basis?

Het kiezen voor de Cursus FME Desktop Basis bij Geo-ICT betekent kiezen voor kwaliteit en expertise. Onze cursus onderscheidt zich door:

 • Deskundige Instructeurs: Profiteer van de diepgaande kennis en ervaring van onze instructeurs, die je niet alleen de theorie maar ook de praktische toepassing leren.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We leggen de nadruk op hands-on leren, zodat je de geleerde vaardigheden direct kunt toepassen in je werk.

Deze aspecten garanderen dat je niet alleen leert hoe je FME Desktop moet gebruiken, maar ook begrijpt hoe je deze kennis kunt toepassen om echte problemen op te lossen.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  €895,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

  Na deze dag kunt u:

  • Data inspecteren met behulp van de data inspector
  • Attributen verwijderen, aanpassen of aanmaken
  • De readers en writers instellen
  • Data filteren en splitsen
  • Data vanuit verschillende bronnen (ruimtelijk) koppelen

  Dag 2

  Op dag 2 gaan we aan de slag met workspace design. Met bookmarks en annotaties breng je ordening en structuur aan waardoor de workspace overzichtelijk wordt voor uzelf en uw collega’s. Ook gaan we het hebben over het coördinatenstelsels en hoe deze op een juiste manier kunnen worden ingesteld in de workspace. We maken nu een wat complexere ruimtelijke analyse waarbij we leren hoe we open data kunnen inlezen en gemiddeldes en totalen kunnen berekenen. Hierbij gebruiken we meerdere transformers zoals de: Bufferer, Aggregator, Sampler, Areacalculator, Featurereader en de Featurewriter. Aan het eind van deze dag heeft u een stevige basis om zelfstandig verder te werken met FME Desktop.

  Na deze dag kunt u:

  • Een workspace ontwerpen volgens de ‘best practice’ principes
  • (Ruimtelijke) analyses uitvoeren
  • Coördinatenstelsels instellen
  • Open data via WMS en WFS inlezen
  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Cursus FME Desktop Basis

  • Het begrijpen en kunnen toepassen van de basisprincipes en functionaliteiten van FME Desktop, een krachtige softwaretool voor gegevensintegratie en -transformatie.
  • Het leren importeren, transformeren en exporteren van gegevens in verschillende indelingen en structuren met behulp van FME Desktop.
  • Het verkrijgen van kennis over de verschillende gegevensbronnen en -formaten die compatibel zijn met FME Desktop en het kunnen omgaan met complexe gegevensuitdagingen.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden om geavanceerde ruimtelijke analyses en gegevensconversies uit te voeren met behulp van de tools en mogelijkheden van FME Desktop.
  • Het kunnen automatiseren van gegevensworkflows en het implementeren van efficiënte processen voor gegevensbeheer en -integratie met behulp van FME Desktop.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  198 beoordelingen
  350 studenten gingen je voor

  Thijmen van der Pol

  GIS, FME, Studiecoaching
  4.4    
  43 beoordelingen
  87 studenten gingen je voor

  Noah Jagtman

  ArcGIS, QGIS, FME
  4.4    
  25 beoordelingen
  61 studenten gingen je voor

  Tim Endeveld

  ...
  4.1    
  26 beoordelingen
  53 studenten gingen je voor

  Jeroen te Raa

  Geostruct, ArcGIS, QGIS
  4.3    
  26 beoordelingen
  44 studenten gingen je voor


  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  4 maanden geleden

  Anoniem

  4 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over FME Desktop Basis

  In de cursus FME Desktop Basis leer je de basisprincipes van gegevensintegratie, -conversie en -transformatie met FME, ideaal voor beginners in de geosector.

  FME Desktop biedt krachtige tools voor het integreren van verschillende gegevensbronnen, waardoor je efficiënter kunt werken met geo-informatie.

  Met FME Data Inspector kun je gegevens bekijken en analyseren voor en na de conversie, wat essentieel is voor nauwkeurige gegevensanalyses.

  Je leert hoe je met FME Readers en Writers verschillende gegevensformaten kunt lezen en schrijven, wat cruciaal is voor gegevensworkflows.

  Ja, de cursus omvat modules over FME Data transformaties, waar je leert over geavanceerde ruimtelijke analyses en hoe deze toe te passen.

  Absoluut, deze cursus is speciaal ontworpen voor beginners en biedt een solide basis in FME.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, omscholers en iedereen die geïnteresseerd is in het leren van de basis van FME Desktop.

  Ja, na het voltooien van de basis cursus zijn er gevorderde cursussen beschikbaar voor diegenen die hun vaardigheden in FME verder willen ontwikkelen.

  In de cursus leer je hoe je verschillende soorten gegevens, waaronder ruimtelijke en niet-ruimtelijke data, kunt converteren met FME.

  FME Transformers zijn tools binnen FME die helpen bij het manipuleren en transformeren van gegevens. Je leert hoe je deze effectief kunt inzetten voor diverse gegevensprocessen.

  De 3-daagse Leergang biedt een diepgaande training in FME, inclusief geavanceerde technieken en praktische toepassingen.