Cursus FME Desktop Basis

GIS Cursusduur: 2 dagen

In deze cursus leren wij u alles over FME (Feature Manipulation Engine). Dit een softwarepakket waarmee je snel een vertaling kan maken van het ene bestandsformaat naar een ander formaat.

 • FME van leverancier Safe is een intelligente vertaler van ruimtelijke gegevens en stopt niet bij een eenvoudige omzetting van het ene GIS of CAD formaat naar het andere. Via de FME transformers en het definiëren van regels kunnen complexe omzettingen uitgevoerd worden.
 • Als dit nodig is kunnen we met verschillende transformaties onze data naar eigen hand zetten. Hierbij kunnen we zelf kiezen naar welk formaat wij onze data willen vertalen. Belangrijke concepten binnen FME zullen vervolgens onze belangrijkste pijlers zijn. Zo gaan wij met readers en writers werken. Deze zorgen ervoor dat we data kunnen inlezen en kunnen wegschrijven.
 • Om data om te kunnen zetten gebruiken we zogenaamde transformers. Dit zijn workspace objecten die een specifieke transformatie op de data uitvoeren. Tijdens deze cursus komen de meest gebruikte transformers uitgebreid aan bod.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

  Na deze dag kunt u:

  • Data inspecteren met behulp van de data inspector
  • Attributen verwijderen, aanpassen of aanmaken
  • De readers en writers instellen
  • Data filteren en splitsen
  • Data vanuit verschillende bronnen (ruimtelijk) koppelen
  Dag 2

  Op dag 2 gaan we aan de slag met workspace design. Met bookmarks en annotaties breng je ordening en structuur aan waardoor de workspace overzichtelijk wordt voor uzelf en uw collega’s. Ook gaan we het hebben over het coördinatenstelsels en hoe deze op een juiste manier kunnen worden ingesteld in de workspace. We maken nu een wat complexere ruimtelijke analyse waarbij we leren hoe we open data kunnen inlezen en gemiddeldes en totalen kunnen berekenen. Hierbij gebruiken we meerdere transformers zoals de: Bufferer, Aggregator, Sampler, Areacalculator, Featurereader en de Featurewriter. Aan het eind van deze dag heeft u een stevige basis om zelfstandig verder te werken met FME Desktop.

  Na deze dag kunt u:

  • Een workspace ontwerpen volgens de ‘best practice’ principes
  • (Ruimtelijke) analyses uitvoeren
  • Coördinatenstelsels instellen
  • Open data via WMS en WFS inlezen

  Leerdoelen Cursus FME Desktop Basis

  • Het begrijpen en kunnen toepassen van de basisprincipes en functionaliteiten van FME Desktop, een krachtige softwaretool voor gegevensintegratie en -transformatie.
  • Het leren importeren, transformeren en exporteren van gegevens in verschillende indelingen en structuren met behulp van FME Desktop.
  • Het verkrijgen van kennis over de verschillende gegevensbronnen en -formaten die compatibel zijn met FME Desktop en het kunnen omgaan met complexe gegevensuitdagingen.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden om geavanceerde ruimtelijke analyses en gegevensconversies uit te voeren met behulp van de tools en mogelijkheden van FME Desktop.
  • Het kunnen automatiseren van gegevensworkflows en het implementeren van efficiënte processen voor gegevensbeheer en -integratie met behulp van FME Desktop.

  fggggh

  yyyy

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over FME Desktop Basis

  In de cursus FME Desktop Basis leer je de basisprincipes van gegevensintegratie, -conversie en -transformatie met FME, ideaal voor beginners in de geosector.

  FME Desktop biedt krachtige tools voor het integreren van verschillende gegevensbronnen, waardoor je efficiënter kunt werken met geo-informatie.

  Met FME Data Inspector kun je gegevens bekijken en analyseren voor en na de conversie, wat essentieel is voor nauwkeurige gegevensanalyses.

  Je leert hoe je met FME Readers en Writers verschillende gegevensformaten kunt lezen en schrijven, wat cruciaal is voor gegevensworkflows.

  Ja, de cursus omvat modules over FME Data transformaties, waar je leert over geavanceerde ruimtelijke analyses en hoe deze toe te passen.

  Absoluut, deze cursus is speciaal ontworpen voor beginners en biedt een solide basis in FME.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, omscholers en iedereen die geïnteresseerd is in het leren van de basis van FME Desktop.

  Ja, na het voltooien van de basis cursus zijn er gevorderde cursussen beschikbaar voor diegenen die hun vaardigheden in FME verder willen ontwikkelen.

  In de cursus leer je hoe je verschillende soorten gegevens, waaronder ruimtelijke en niet-ruimtelijke data, kunt converteren met FME.

  FME Transformers zijn tools binnen FME die helpen bij het manipuleren en transformeren van gegevens. Je leert hoe je deze effectief kunt inzetten voor diverse gegevensprocessen.

  De 3-daagse Leergang biedt een diepgaande training in FME, inclusief geavanceerde technieken en praktische toepassingen.