GeoServer

GIS

GIS

De cursist leert geoserver kennen en leert webservices in te richten en geo-informatie te serveren. 

Cursusduur: 1 dag
4.4
16

Introductie tot GeoServer

GeoServer speelt een cruciale rol in de wereld van geo-informatie door zijn vermogen om geografische data toegankelijk en bewerkbaar te maken via het web. Als een open-source platform, biedt het ondersteuning voor een breed scala aan dataformaten en communicatieprotocollen, waardoor het een ideale keuze is voor iedereen die zoekt naar een flexibele en krachtige oplossing voor geodata management en visualisatie.

Het fundament van GeoServer ligt in zijn capaciteit om geospatiale data te publiceren met behulp van open standaarden. Dit betekent dat GeoServer gebruikers in staat stelt om hun geografische informatie systemen (GIS) te koppelen aan het web, waardoor een brug wordt geslagen tussen complexe geodata en een breed publiek. Of je nu werkt met Shapefiles, OracleSpatial, PostGIS, of rasterdata, GeoServer maakt het eenvoudig om deze data te ontsluiten en te delen via Web Feature Service (WFS), Web Map Service (WMS), en andere open webservices.

Een van de grootste voordelen van GeoServer is zijn interoperabiliteit. Het kan moeiteloos communiceren met een verscheidenheid aan GIS-tools en clients, zoals desktop GIS-applicaties en webgebaseerde GIS-platformen. Dit maakt het niet alleen een krachtig hulpmiddel voor het publiceren van geo-informatie maar ook voor het thematisch presenteren van data, het analyseren van verschillende datasets, en zelfs voor de integratie met OpenLayers voor het creëren van rijke, interactieve kaarten.

GeoServer onderscheidt zich verder door zijn community-gedreven ontwikkeling. Ondersteund door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, blijft GeoServer evolueren met nieuwe functies en verbeteringen, wat het een betrouwbare keuze maakt voor organisaties en individuen die op zoek zijn naar een toekomstbestendige oplossing voor hun geodata behoeften.

Met GeoServer kun je niet alleen je geo-informatie publiceren en beheren, maar ook complexe geografische analyses uitvoeren en interactieve kaarten creëren die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Dit maakt GeoServer een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die betrokken is bij de wereld van geo-informatie, van cartografen en GIS-professionals tot ontwikkelaars en beleidsmakers.

Wat is GeoServer en Hoe Werkt Het?

GeoServer is een krachtige, open-source server die speciaal is ontworpen voor het delen, bewerken en bekijken van geo-informatie. In de kern stelt GeoServer je in staat om geospatiale data via het internet toegankelijk te maken, gebruikmakend van gestandaardiseerde protocollen die door de Open Geospatial Consortium (OGC) zijn vastgesteld. Maar hoe werkt GeoServer precies, en wat maakt het zo’n uniek en waardevol hulpmiddel voor professionals in de geo-informatiewereld?

Allereerst fungeert GeoServer als een brug tussen jouw geodata en de rest van de wereld. Het laat je toe om diverse soorten geospatiale informatie, zoals kaarten, satellietbeelden, en geografische analyses, te publiceren op het web. Dit gebeurt door middel van verschillende services, zoals Web Map Service (WMS) voor het opvragen van kaarten, Web Feature Service (WFS) voor het opvragen van geografische features, en Web Coverage Service (WCS) voor toegang tot rasterdata. Deze services maken het mogelijk voor gebruikers en ontwikkelaars om interactief met de data te werken, deze te verkennen en te integreren in hun eigen applicaties of websites.

Een belangrijk aspect van GeoServer is de flexibiliteit in het ondersteunen van diverse dataformaten. Of je nu werkt met Shapefiles, PostGIS, Oracle Spatial, of andere populaire formaten, GeoServer kan je data naadloos verwerken en publiceren. Dit maakt het een uiterst aanpasbaar en schaalbaar hulpmiddel dat kan worden ingezet voor een breed scala aan projecten, van eenvoudige kaartweergaven tot complexe geospatiale analyses en datavisualisaties.

GeoServer onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. Met een intuïtieve webinterface kunnen gebruikers eenvoudig lagen configureren, stijlen aanpassen, en services beheren zonder diepgaande kennis van codering of serverbeheer. Dit maakt het toegankelijk voor een breed publiek, inclusief diegenen die nieuw zijn in de wereld van geo-informatie.

Ten slotte is de kracht van GeoServer niet alleen te vinden in zijn technische mogelijkheden, maar ook in de gemeenschap die erachter staat. Met de steun van een actieve en toegewijde gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, blijft GeoServer groeien en evolueren, met regelmatige updates en nieuwe functies die het platform nog krachtiger en veelzijdiger maken.

GeoServer is dus veel meer dan slechts een tool voor het publiceren van geodata; het is een compleet platform dat empowerment biedt aan iedereen die geïnteresseerd is in het delen en gebruiken van geo-informatie op een open en toegankelijke manier. Door de combinatie van krachtige functionaliteiten, flexibiliteit, gebruiksgemak, en een sterke gemeenschap, heeft GeoServer zich gevestigd als een onmisbaar hulpmiddel in de toolkit van geo-professionals wereldwijd.

De Basisbeginselen van GeoServer

Het begrijpen van de basisbeginselen van GeoServer is essentieel voor iedereen die de kracht van geo-informatie wil ontsluiten en gebruiken. GeoServer dient als een fundament voor het werken met geospatiale data, waardoor het cruciaal is om een solide begrip te hebben van hoe het werkt en wat je ermee kunt bereiken.

Data publiceren staat centraal bij GeoServer. Het maakt niet uit of je satellietbeelden, kaarten, of GIS-analyses wilt delen; GeoServer transformeert je statische gegevens naar een interactief formaat dat toegankelijk is via het web. Dit wordt mogelijk gemaakt door een reeks van services zoals WMS, WFS, en WCS, die elk dienen om verschillende soorten geospatiale data beschikbaar te stellen voor gebruik en analyse.

Een ander fundamenteel aspect van GeoServer is de ondersteuning voor diverse dataformaten. Van traditionele Shapefiles tot moderne GeoJSON en KML formaten, GeoServer is ontworpen om flexibel om te gaan met een breed scala aan geospatiale datastructuren. Deze veelzijdigheid stelt gebruikers in staat om data uit verschillende bronnen te integreren en te publiceren, waardoor de mogelijkheden voor data-analyse en visualisatie exponentieel toenemen.

Stijlen en symbolisatie spelen ook een cruciale rol in de functionaliteit van GeoServer. Dankzij de ondersteuning van Styled Layer Descriptor (SLD), kunnen gebruikers gedetailleerde en gepersonaliseerde visuele representaties van hun data creëren. Dit betekent dat je niet alleen bepaalt wát er wordt weergegeven, maar ook hóé het wordt weergegeven, waardoor je kaarten en andere geospatiale outputs volledig aanpasbaar zijn aan je behoeften en voorkeuren.

Ten slotte is de integratie met andere tools een belangrijk basisprincipe van GeoServer. Of je nu gegevens wilt inbedden in een website met OpenLayers, complexe geospatiale analyses wilt uitvoeren, of je gegevens toegankelijk wilt maken voor een breed scala aan desktop- en web-GIS applicaties, GeoServer biedt de nodige interoperabiliteit om naadloos te functioneren binnen een geïntegreerd geoinformatiesysteem.

Door deze basisbeginselen te omarmen, kun je de volledige potentie van GeoServer benutten om geodata niet alleen toegankelijker en inzichtelijker te maken, maar ook om de manier waarop we geospatiale informatie gebruiken, te transformeren. GeoServer staat aan de voorhoede van de geospatiale revolutie, door gebruikers de tools te bieden die nodig zijn om complexe data op nieuwe en innovatieve manieren te verkennen en te presenteren.

Wat je Zult Leren in de Cursus GeoServer

Beheer en Publicatie van Geo-Informatie

Binnen de Cursus GeoServer leer je hoe cruciaal het effectief beheren en publiceren van geo-informatie is, gebruikmakend van de mogelijkheden die GeoServer biedt. Dit platform is niet alleen ontworpen voor de publicatie van geospatiale data op het web, maar biedt ook uitgebreide mogelijkheden voor het beheer ervan. Zo krijg je volledige controle over jouw data: hoe deze wordt gedeeld, met wie, en op welke manier.

Een van de hoogtepunten van de cursus is het verkennen van de functionaliteit van GeoServer om geografische data toegankelijk te maken via het internet. Dit wordt vergemakkelijkt door open webservices zoals WMS en WFS, die een brug slaan tussen jouw data en gebruikers wereldwijd, zonder dat er behoefte is aan complexe code of gespecialiseerde software. Deze services ontsluiten een wereld aan mogelijkheden voor het gebruik en de analyse van geospatiale informatie.

In de Cursus GeoServer ontdek je hoe je verschillende dataformaten kunt beheren en publiceren, van Shapefiles tot GeoJSON en KML. Deze veelzijdigheid maakt het eenvoudig om gegevens uit diverse bronnen te importeren en te transformeren naar een toegankelijk en bruikbaar formaat voor webmapping en data-analyse.

Veiligheid en controle staan centraal in de cursus, waarbij je leert hoe GeoServer uitgebreide mogelijkheden biedt voor het beheren van gebruikersrechten en toegangscontrole. Dit stelt je in staat om nauwkeurig te bepalen wie toegang heeft tot jouw gegevens, waarbij de integriteit en veiligheid van je informatie wordt gewaarborgd.

Tot slot behandelt de cursus hoe GeoServer niet alleen faciliteert in de publicatie van geoinformatie, maar ook hoe je deze data op betekenisvolle wijzen kunt visualiseren door thematisch te presenteren en verschillende datasets te analyseren. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het vergroten van het begrip en de toepasbaarheid van geospatiale data in besluitvormingsprocessen en beleidsontwikkeling.

De Cursus GeoServer biedt een diepgaande kijk op de ruggengraat van het beheren en publiceren van geo-informatie, waarbij zowel eenvoud als geavanceerde mogelijkheden worden geboden. Of je nu ervaren bent in GIS of nieuw in de wereld van geodata, deze cursus geeft je de noodzakelijke tools om je geospatiale projecten te verbeteren en uit te breiden.

Integratie met Open Source WebGIS-straat

Een van de meest opwindende aspecten die je in de Cursus GeoServer zult ontdekken, is de integratie met open source WebGIS-straat. Deze integratie biedt een naadloze verbinding tussen GeoServer en een scala aan open source GIS-tools, waardoor een krachtige, flexibele en kosteneffectieve oplossing ontstaat voor het beheren, analyseren en visualiseren van geo-informatie.

Open Source WebGIS-straat omvat tools zoals QGIS, OpenLayers, en Leaflet, die allemaal kunnen communiceren met GeoServer om geodata te verrijken en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door GeoServer in deze toolset te integreren, kun je niet alleen geospatiale data publiceren, maar deze ook combineren met krachtige visualisatietools die de data tot leven brengen op interactieve kaarten en applicaties.

De kracht van deze integratie ligt in de interoperabiliteit en de mogelijkheid om geavanceerde GIS-functionaliteiten te bieden zonder de noodzaak voor dure, gesloten softwarepakketten. Dit opent de deur naar aangepaste GIS-oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw project of organisatie, of het nu gaat om het creëren van dynamische kaarten voor een website, het uitvoeren van complexe ruimtelijke analyses, of het verbeteren van de besluitvorming door middel van geavanceerde datavisualisatie.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren hoe je GeoServer configureert om naadloos samen te werken met deze open source GIS-tools. Je leert hoe je lagen publiceert, stijlen aanpast en services configureert die essentieel zijn voor het creëren van rijke, interactieve gebruikerservaringen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het optimaliseren van de prestaties van je GeoServer-installatie om te zorgen voor snelle laadtijden en een soepele gebruikersinteractie, zelfs bij het werken met grote datasets of complexe analyses.

Door GeoServer te integreren met de open source WebGIS-straat, kun je de volledige controle nemen over je geospatiale projecten, van data-acquisitie en -beheer tot publicatie en analyse. Dit aspect van de cursus benadrukt niet alleen het technische vermogen en de veelzijdigheid van GeoServer maar illustreert ook hoe open source software kan worden ingezet om innovatieve, toegankelijke en kosteneffectieve geospatiale oplossingen te bieden.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus GeoServer?

De keuze voor de Cursus GeoServer van Geo-ICT is niet alleen een investering in je professionele ontwikkeling, maar ook een stap naar het meesterschap over een van de meest invloedrijke open-source platforms in de wereld van geo-informatie. Er zijn tal van redenen waarom onze cursus zich onderscheidt van de rest, maar hier zijn enkele van de meest overtuigende:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt geleid door ervaren professionals die niet alleen experts zijn in GeoServer, maar ook een diepgaande kennis hebben van de geospatiale sector. Zij delen niet alleen hun kennis, maar ook hun passie voor geo-informatie, waardoor de leerervaring zowel boeiend als verrijkend is.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Wij geloven in leren door te doen. Onze cursus omvat hands-on sessies waarin je direct aan de slag gaat met GeoServer, waardoor je praktische ervaring opdoet die essentieel is voor het begrijpen en toepassen van de leerstof.
 • Flexibele Leeromgeving: Of je nu de voorkeur geeft aan zelfstudie of begeleide sessies, onze cursus is ontworpen om aan jouw leerbehoeften te voldoen. Dit zorgt voor een leerervaring die niet alleen effectief is, maar ook past bij jouw schema en levensstijl.

Enkele specifieke voordelen van het volgen van onze Cursus GeoServer zijn:

 • Diepgaand Begrip van GeoServer: Leer alles van de basisbeginselen tot geavanceerde functies en configuraties, waardoor je volledig toegerust bent om GeoServer te gebruiken in jouw projecten.
 • Toepassing in de Echte Wereld: Verkrijg inzichten in hoe GeoServer kan worden geïntegreerd in echte projecten, van het publiceren van geodata tot het creëren van interactieve webkaarten.

De cursus is niet alleen een leermogelijkheid, maar ook een investering in je toekomst. Door je vaardigheden in GeoServer te ontwikkelen, open je de deur naar nieuwe mogelijkheden in de geo-informatiewereld. Of je nu werkt aan stedelijke planning, milieuonderzoek, of elke andere discipline waar geospatiale data een rol speelt, de kennis en vaardigheden die je opdoet in onze cursus zullen je helpen om je projecten naar een hoger niveau te tillen.

Kies voor de Cursus GeoServer bij Geo-ICT en zet de volgende stap in je professionele reis. Met onze deskundige begeleiding, praktijkgerichte aanpak en diepgaande cursusinhoud ben je uitstekend voorbereid om de mogelijkheden van GeoServer volledig te benutten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,- Excl. btw

  €695,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  Tijdens de cursusdag komen de volgende onderwerpen aan bod:
  • Kennismaken met GeoServer om de mogelijkheden en voordelen in het vizier te krijgen
  • Grotere kennis van de verscheidene webservices die tegenwoordig beschikbaar zijn
  • GeoServer Installeren
  • Mogelijke configuraties
  • Het kunnen laden, publiceren, stylen en delen van geo-informatie
  • De data thematische presenteren
  • Verschillende data analyseren
  • Eigen data implementeren en integreren met Openlayers en Google Earth
  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Geoserver leren kennen en geo-informatie kunnen publiceren op internet
  • Geoserver integreren in een volledig web omgeving

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  198 beoordelingen
  350 studenten gingen je voor

  Jeroen van der Zwam

  ...
  4.2    
  5 beoordelingen
  7 studenten gingen je voor


  Anoniem

  1 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over GeoServer

  Je leert GeoServer kennen, webservices inrichten en geo-informatie serveren.

  Voor iedereen die geïnteresseerd is in het publiceren van geo-informatie via webservices.

  De cursus “GeoServer” kost €695 exclusief btw en duurt één dag.

  Je leert werken met shapefiles, OracleSpatial, PostGIS, rasterdata en meer.

  Je leert over WFS, WMS, GeoJSON, KML, PDF en meer.

  Ja, je leert eigen data implementeren en integreren met Openlayers en Google Earth.

  Ja, de cursus omvat zowel theoretische instructies als praktische oefeningen.

  Ja, je ontvangt een certificaat na succesvolle afronding.

  Ja, je kunt tot 2 weken na de cursus vragen stellen per e-mail.