GeoWeb Cache

GIS

GIS

In deze cursus leert u werk met GeoWebCache. Dit is een veel gebruikte OpenSource oplossing om tiling en caching te implementeren.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Violet Bothof
Nederlands

Introductie tot de Geo-ICT Technologie

In de kern van de moderne samenleving en technologische vooruitgang staat Geo-ICT, een discipline die zich richt op het verzamelen, verwerken, analyseren en toepassen van geodata. Deze data, verkregen uit diverse bronnen zoals satellieten, sensoren, en 3D-scanners, speelt een cruciale rol in tal van sectoren. Van het bijhouden van basisregistraties zoals het kadaster en het beheer van kabels en leidingen tot aan het creëren van digitale 3D-stadsmodellen die ingezet kunnen worden voor stedenbouwkundige doeleinden, Geo-ICT heeft het landschap van geografische informatievoorziening getransformeerd.

In toenemende mate worden kaarten via Web GIS ontsloten voor het grote publiek. Dit brengt met zich mee dat kaarten intensiever gebruikt worden, met mogelijk verlies aan interactiviteit door trage respons. Door gebruik te maken van tiling en caching kan je enorme snelheidswinst boeken en blijft de performance ook bij intensiever gebruik aan de verwachtingen voldoen.

In deze cursus ga je actief aan de gang met GeoWebCache. Enige voorkennis van XML en GIS is niet noodzakelijk, maar wel handig. Verder is ervaring met WFS en WMS inrichten een pré. We gaan in deze cursus eerst in op tiling en caching. Vervolgens kijken we naar de koppeling met ArcGIS. Vervolgens zal er een kleine workshop GeoWebCaching zijn, waarbij we hetgeen we geleerd hebben in de praktijk verwerken.

Het belang van GeoWeb Cache in de moderne GIS

GeoWeb Cache (GWC) vormt een essentiële brug tussen kaartclients en kaartservers, door het opslaan van kaarttegels die worden opgevraagd. Dit elimineert redundantie in verzoekverwerking en bespaart zo een aanzienlijke hoeveelheid verwerkingstijd. GWC fungeert als een tiling server en caching proxy, geschreven in Java, en kan naadloos worden geïntegreerd met GeoServer, hoewel het ook als een standalone product beschikbaar is voor gebruik met andere kaartservers.

De kernfuncties van GeoWeb Cache omvatten het ondersteunen van diverse tile protocollen zoals WMTS, WMS-C, en TMS, evenals de mogelijkheid om tegels te hercombineren voor gebruik met reguliere WMS-clients. Deze functionaliteiten versnellen en optimaliseren de levering van kaartafbeeldingen door het cachen van kaarttegels afkomstig van verschillende bronnen, zoals OGC Web Map Service (WMS).

Een directe integratie met GeoServer WMS maakt het mogelijk om de eenvoud van een standaard WMS-eindpunt te combineren met de prestaties van een getegelde client, zonder dat hiervoor een speciaal eindpunt of aangepaste URL nodig is. Dit benadrukt het gebruiksgemak en de efficiëntie van GeoWeb Cache binnen het GeoServer-framework.

GeoWeb Cache adresseert de hedendaagse uitdagingen in GIS door het bieden van een efficiënt mechanisme voor het cachen van tegels, waardoor de snelheid en responsiviteit van geografische informatiesystemen (GIS) aanzienlijk verbeterd worden. Dit is van onschatbare waarde voor een breed scala aan toepassingen die afhankelijk zijn van snelle en betrouwbare toegang tot geografische data, van stedelijke planning en milieubeheer tot logistiek en noodhulp.

In de moderne GIS-arena, waar de hoeveelheid geodata explosief groeit en de vraag naar snelle, efficiënte toegang tot deze data steeds groter wordt, biedt GeoWeb Cache een cruciale oplossing. Door het verminderen van belasting op servers en het versnellen van de toegang tot geodata, speelt GeoWeb Cache een sleutelrol in het mogelijk maken van geavanceerde geospatiale analyses en besluitvormingsprocessen.

Hoe GeoWeb Cache bijdraagt aan snellere en efficiëntere kaartdiensten

GeoWeb Cache verbetert de levering van kaartbeelden aanzienlijk door kaarttegels te cachen die afkomstig zijn van diverse bronnen, zoals OGC Web Map Service (WMS). Door het implementeren van verschillende service-interfaces optimaliseert GeoWeb Cache niet alleen de leveringssnelheid van kaartbeelden, maar zorgt het ook voor een efficiënter gebruik van resources. Dit resulteert in snellere en responsievere kaartdiensten die cruciaal zijn voor een breed scala aan geografische toepassingen.

Wat je Zult Leren in de Cursus GeoWeb Cache

Basisprincipes van tiling en caching voor verbeterde GIS-prestaties

Tiling en caching zijn fundamentele technieken in GeoWeb Cache die GIS-prestaties aanzienlijk verbeteren. Door kaartbeelden op te splitsen in tegels (tiles) en deze te cachen voor hergebruik, verminderen ze de belasting op servers en versnellen ze de levering van gegevens aan eindgebruikers. Deze methoden zorgen ervoor dat bij herhaalde aanvragen van dezelfde gegevens, de server niet elke keer het gehele beeld hoeft te renderen, maar in plaats daarvan snel de vooraf gegenereerde en opgeslagen tegels kan leveren. Dit leidt tot een snellere en soepelere gebruikerservaring, vooral in toepassingen die grote hoeveelheden geodata verwerken.

De cursus GeoWeb Cache richt zich op het versnellen en optimaliseren van GIS-prestaties door de basisprincipes van tiling en caching uit te leggen. Deelnemers leren hoe GeoWeb Cache werkt als een efficiënte tussenpersoon tussen kaartclients en -servers, waardoor de verwerkingstijd aanzienlijk wordt verminderd door kaarttegels op te slaan. Deze aanpak helpt bij het snel leveren van kaartgegevens en verbetert de algehele gebruikerservaring in geografische informatiesystemen.

Integratie van GeoWeb Cache met ArcGIS

In de cursus GeoWeb Cache leer je hoe de integratie met ArcGIS de toegang en het beheer van geografische data optimaliseert, door snellere laadtijden en verbeterde responsiviteit van kaartservices. Deze integratie zorgt voor een efficiënter gebruik van GIS-resources, waardoor gebruikers een soepelere ervaring hebben bij het navigeren door kaarten en het uitvoeren van analyses.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus GeoWeb Cache?

Het volgen van onze Cursus GeoWeb Cache is een beslissing die je brengt naar een volgende niveau van expertise in geografische informatiesystemen, dankzij:

 • Uitgebreide Leerstof: Je duikt diep in de technieken achter tiling en caching, wat essentieel is voor het optimaliseren van GIS-prestaties, verrijkt met inzichten die je niet zomaar elders vindt.
 • Hands-on Ervaring: De cursus is praktisch ingesteld met oefeningen die direct toepasbaar zijn in je werk of projecten, zodat je meteen het geleerde in praktijk kunt brengen.
 • Toegewijde Experts: Onze instructeurs zijn niet alleen deskundigen in hun vakgebied, maar brengen ook een schat aan ervaring en passie voor geotechnologie mee.
Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €695,- Excl. btw

  €695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een korte uitleg waarin de basisprincipes van het tiling en caching worden behandeld. Hierna wordt er gekeken naar de koppeling met ArcGIS. Hierna gaat u zelf aan de slag. Onder begeleiding van de docent gaat u werken aan diverse oefeningen om het GeoWebCaching onder de knie te krijgen.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  Tijdens deze opleiding leert u in uw eigen omgeving een tiling en caching oplossing toe te passen op basis van GeoWebCache

  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over GeoWeb Cache

  Deze cursus richt zich op het leren implementeren en gebruiken van GeoWeb Cache voor het verbeteren van de prestaties van GIS-applicaties.

  De cursus behandelt onderwerpen zoals de basis van GeoWeb Cache, tiling en caching technieken, en integratie met GIS-systemen zoals ArcGIS.

  De cursus is bedoeld voor GIS-professionals, applicatiebeheerders en iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van GIS-prestaties door middel van caching.

  Ja, de cursus omvat praktische workshops waarin deelnemers leren hoe ze GeoWeb Cache kunnen implementeren in real-world GIS-projecten.

  Basiskennis van GIS en ervaring met GIS-software zoals ArcGIS is aanbevolen, maar niet strikt noodzakelijk.

  Ja, na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname van Geo-ICT Training Center.

  Het leren van GeoWeb Cache stelt je in staat om de laadsnelheid en efficiëntie van GIS-applicaties te verbeteren, wat cruciaal is voor het verwerken van grote geospatiale datasets.