ArcGIS Pro 3D Basis

GIS

GIS

In deze cursus leert u omgaan met de uitgebreide 3D-functionaliteit die ArcGIS Pro biedt. U bent reeds bekend met ArcGIS Pro 2D.

Cursusduur: 2 dagen
4.7
5 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot ArcGIS Pro 3D

GIS, of Geografische Informatie Systemen, transformeert de manier waarop we denken over en interactie hebben met de wereld om ons heen. Door de kracht van geo-informatie te gebruiken, kunnen we complexe gegevens visueel maken, trends analyseren en betere beslissingen nemen op het gebied van planning, beheer en duurzaamheid.

De introductie van 3D-visualisatie binnen GIS heeft deze mogelijkheden naar een geheel nieuw niveau getild. Niet langer beperkt tot tweedimensionale plattegronden en kaarten, stelt 3D-visualisatie ons in staat om de wereld om ons heen in al zijn dimensies te begrijpen en te verkennen. Of het nu gaat om het plannen van stedelijke ontwikkeling, het beheren van natuurlijke hulpbronnen of het ontwerpen van efficiënte transportroutes, de toevoeging van hoogte, diepte en volume aan onze geografische analyses biedt een ongekende diepgang en realisme.

Bij Geo-ICT begrijpen we het belang van deze technologie. Onze Cursus ArcGIS Pro 3D Basis is speciaal ontworpen om je niet alleen de fundamenten van GIS en 3D-visualisatie te leren, maar ook om je te laten zien hoe deze krachtige tools kunnen worden toegepast in de echte wereld. Of je nu nieuw bent in de wereld van geo-informatie of je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, deze cursus biedt de kennis en expertise die je nodig hebt.

Door gebruik te maken van ArcGIS Pro, een toonaangevend softwareplatform in de industrie, duiken we diep in de mogelijkheden van 3D-visualisatie. Je leert hoe je 3D-gegevens kunt importeren, bewerken en visualiseren, en hoe je deze gegevens kunt gebruiken om complexe vraagstukken op te lossen. Met praktische oefeningen en directe ondersteuning van onze deskundige instructeurs, krijg je de vaardigheden en het vertrouwen om je eigen 3D-GIS-projecten van de grond af op te bouwen.

De kracht van ruimtelijke analyse

Ruimtelijke analyse staat centraal in de geo-informatiewetenschappen. Het is een krachtige techniek die ons in staat stelt om patronen, trends en relaties binnen geografische data te identificeren en te begrijpen. Met behulp van ArcGIS Pro, een van de meest geavanceerde GIS-software, ontsluit de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis de mogelijkheden van ruimtelijke analyse in een driedimensionale context.

 • Patronen Ontdekken: Identificeer geografische patronen die niet direct zichtbaar zijn in traditionele datavisualisaties.
 • Trends Analyseren: Analyseer trends over tijd om te begrijpen hoe geografische fenomenen veranderen.
 • Relaties Begrijpen: Onderzoek de relaties tussen verschillende geografische datasets om diepere inzichten te verkrijgen.

De cursus leert je hoe je deze analyses kunt toepassen om complexe vraagstukken op te lossen. Of het nu gaat om het voorspellen van overstromingsrisico’s, het plannen van nieuwe infrastructuur, of het beheren van natuurlijke hulpbronnen, ruimtelijke analyse biedt de inzichten die nodig zijn om geĂŻnformeerde beslissingen te nemen.

Praktische toepassingen in de cursus omvatten:

 • Het creĂ«ren van 3D-stadmodellen om stedelijke ontwikkeling te visualiseren en te plannen.
 • Het analyseren van milieu-impact door het combineren van verschillende lagen van geodata.
 • Het optimaliseren van transportroutes door het analyseren van verkeersstromen en geografische obstakels.

Door deel te nemen aan de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis bij Geo-ICT, krijg je niet alleen inzicht in de theorie achter ruimtelijke analyse, maar ook praktische ervaring met het uitvoeren van deze analyses in een 3D-omgeving. Dit maakt het mogelijk om de kracht van geo-informatie volledig te benutten, waardoor je vaardigheden ontwikkelt die breed toepasbaar zijn in diverse sectoren.

De cursus is ontworpen om zowel beginnende als ervaren GIS-professionals uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de volgende generatie van geo-informatie-analyses te leiden. Door deel te nemen, versterk je niet alleen je begrip van geografische systemen, maar leer je ook hoe je deze kennis kunt toepassen om echte problemen op te lossen met de kracht van ArcGIS Pro.

Ontdekken van 3D GIS-technologie

De wereld van GIS is voortdurend in ontwikkeling, en een van de meest opwindende gebieden van groei is de integratie van 3D-technologieën. Deze technologieën stellen ons in staat om geografische informatie op nieuwe en innovatieve manieren te visualiseren en te analyseren, waardoor een meer intuïtieve en realistische weergave van gegevens mogelijk wordt.

Door de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis bij Geo-ICT te volgen, duik je in de kern van deze technologische revolutie. Je ontdekt hoe 3D GIS-technologie kan worden toegepast om:

 • Driedimensionale stadsmodellen te creĂ«ren: Voor nauwkeurige stadsplanning en visualisatie.
 • Natuurlijke landschappen in kaart te brengen: Voor milieubeheer en onderzoek.
 • Infrastructuurprojecten te ontwerpen: Om de impact op de omgeving te begrijpen en te minimaliseren.

Naast deze toepassingen biedt de cursus je de kans om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste tools en technieken in de branche. Je leert hoe je:

 • 3D-gegevens kunt importeren en beheren.
 • Effectieve 3D-visualisaties en analyses kunt maken.
 • Interactieve 3D-applicaties kunt ontwikkelen voor een breed scala aan gebruikssituaties.

De toepassing van 3D GIS-technologie gaat verder dan alleen visuele weergave; het stelt ons in staat om complexe geografische vraagstukken te benaderen met een nieuwe diepte van inzicht. Of het nu gaat om het plannen van toekomstige stedelijke ontwikkelingen, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, of het begrijpen van geografische fenomenen, de kracht van 3D GIS ligt in zijn vermogen om ons een completer beeld te geven van onze wereld.

De cursus bij Geo-ICT is ontworpen om je niet alleen te voorzien van de technische kennis die nodig is om te slagen in het veld, maar ook om je te inspireren om de grenzen van wat mogelijk is met geo-informatie te verleggen. Door de kracht van ArcGIS Pro te benutten, zal je leren hoe 3D GIS-technologie kan worden ingezet om echte problemen op te lossen, innovatieve oplossingen te creëren, en de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen en beheren te transformeren.

Wat je leert in de cursus ArcGIS Pro 3D Basis

Basisprincipes en technieken voor 3D-visualisatie

In de wereld van GIS en 3D-visualisatie zijn er enkele fundamentele principes en technieken die essentieel zijn voor iedereen die zich in dit veld wil bekwamen. De Cursus ArcGIS Pro 3D Basis bij Geo-ICT biedt een diepgaande verkenning van deze concepten, gericht op het aanleren van de basis die nodig is om effectief met 3D GIS-technologie te werken.

Een sterke basis in de volgende gebieden is cruciaal:

 • 3D-data begrijpen: Kennis van verschillende soorten 3D-data, zoals Digital Elevation Models (DEM), 3D-gebouwmodellen en puntenwolken, en hoe deze data te verkrijgen en te gebruiken.
 • 3D-scenes opzetten en navigeren: Het leren opzetten van een 3D-scene binnen ArcGIS Pro, inclusief het kiezen van de juiste projecties, het toevoegen van data, en het navigeren binnen deze ruimtes.
 • Visualisatietechnieken: Het toepassen van symboliek en rendering-technieken om 3D-data effectief te visualiseren en communiceren.

Praktische vaardigheden die in de cursus worden ontwikkeld, omvatten:

 • Het importeren en converteren van 2D-data naar 3D: Leer hoe je bestaande geografische data kunt transformeren om te gebruiken in 3D-visualisaties.
 • 3D-analyse uitvoeren: Het gebruik van 3D-tools om complexe analyses uit te voeren, zoals zichtbaarheidsanalyses, schaduwanalyses en volumebepalingen.
 • Interactieve 3D-webapplicaties creĂ«ren: Maak kennis met de tools en technieken om 3D-visualisaties toegankelijk te maken voor een breder publiek via het web.

Deze cursus stelt je niet alleen in staat om de technische aspecten van 3D-visualisatie te beheersen, maar moedigt je ook aan om creatief na te denken over hoe deze technieken kunnen worden toegepast om real-world problemen op te lossen. Door de combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden, en hands-on oefeningen, biedt Geo-ICT je de mogelijkheid om je vaardigheden in geo-informatie en 3D-visualisatie uit te breiden.

Het ontdekken en toepassen van deze basisprincipes en technieken in 3D-visualisatie opent een wereld aan mogelijkheden. Of je nu geĂŻnteresseerd bent in stadsplanning, milieuwetenschap, of elke andere discipline waar geo-informatie een rol speelt, de kennis en vaardigheden die je opdoet in deze cursus zullen een waardevolle aanvulling zijn op je professionele toolkit.

Bereid je voor om de kracht van 3D-visualisatie te verkennen en hoe het je perspectief op geodata en geografische analyse kan transformeren. Geo-ICT staat klaar om je door deze boeiende reis te leiden.

Geavanceerde 3D-functies

Naarmate je dieper duikt in de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis bij Geo-ICT, zal je kennismaken met geavanceerde 3D-functies die je vaardigheden en mogelijkheden naar een hoger niveau tillen. Deze functies stellen je in staat om complexe geografische vraagstukken met een ongekende precisie en detail te benaderen.

Belangrijke geavanceerde functies omvatten:

 • Geavanceerde 3D-modellering: Het creĂ«ren van gedetailleerde 3D-modellen van gebouwen, landschappen, en stedelijke omgevingen, compleet met texturen en materialen.
 • 3D-analyse: Diepgaande analyses zoals zichtbaarheidsstudies, schaduwanalyse, en volumemetingen, waarmee je gedetailleerde inzichten kunt verkrijgen in hoe objecten en landschappen elkaar beĂŻnvloeden.
 • Real-time 3D-visualisatie: De mogelijkheid om 3D-modellen en analyses in real-time te bekijken en te presenteren, waardoor interactieve verkenning en besluitvorming mogelijk wordt.

Enkele van de praktische toepassingen waar deze functies bijzonder nuttig zijn, omvatten:

 • Stedelijke planning en ontwikkeling: Gebruik 3D-modellen om de impact van nieuwe ontwikkelingen op zonlicht, zichtlijnen, en de omgeving te analyseren.
 • Milieubeheer: Voer gedetailleerde analyses uit om te begrijpen hoe veranderingen in het landschap, zoals ontbossing of erosie, de biodiversiteit en ecosystemen kunnen beĂŻnvloeden.
 • Risicobeoordeling: Evalueer de impact van natuurlijke gevaren zoals overstromingen en aardverschuivingen met 3D-modellen en analyses om risico’s te beoordelen en mitigatiestrategieĂ«n te ontwikkelen.

Deze geavanceerde functies, aangeboden door Geo-ICT in de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis, zijn niet alleen bedoeld om je technische vaardigheden te verbeteren. Ze zijn ontworpen om je denkwijze te transformeren over hoe geo-informatie kan worden gebruikt om de wereld om ons heen te begrijpen en vorm te geven. Je zult leren om niet alleen de gegevens te zien, maar ook de verhalen die ze vertellen en de oplossingen die ze kunnen bieden voor echte problemen.

Door je te verdiepen in de geavanceerde 3D-functies van ArcGIS Pro, rust Geo-ICT je uit met de tools en kennis die nodig zijn om op de voorgrond van de geo-informatietechnologie te staan. Bereid je voor om je vaardigheden te vergroten, je inzichten te verdiepen, en een pionier te worden in het gebruik van 3D GIS-technologie.

Waarom kiezen voor onze Cursus ArcGIS Pro 3D Basis?

Bij Geo-ICT begrijpen we dat de keuze voor een opleiding in de wereld van geo-informatie en GIS een belangrijke beslissing is. Onze Cursus ArcGIS Pro 3D Basis onderscheidt zich door een aantal sleutelfactoren die zorgen voor een waardevolle en verrijkende leerervaring. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de juiste keuze voor jou kan zijn:

 • Erkende Expertise: Geo-ICT is een erkende leider op het gebied van geo-ICT opleidingen, met accreditatie door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO). Dit waarborgt de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze cursussen.
 • Deskundige Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een passie voor onderwijs. Ze brengen hun uitgebreide kennis en ervaring in de praktijk om elke cursist te begeleiden naar succes.
 • Flexibele Leeromgeving: Of je nu de voorkeur geeft aan contactonderwijs of het gemak van online leren, we bieden verschillende formats om aan jouw behoeften te voldoen. Dit stelt je in staat om te leren op een manier die het beste past bij jouw levensstijl en verplichtingen.
 • Praktijkgericht Leren: Onze cursus is sterk gericht op hands-on ervaring, waardoor je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar deze ook direct kunt toepassen door middel van praktische oefeningen en projecten.
 • Toegang tot Geavanceerde Tools: Je krijgt toegang tot de nieuwste software en technologieĂ«n op het gebied van GIS en 3D-visualisatie, waardoor je up-to-date blijft met de industrienormen en -trends.

Kiezen voor de Cursus ArcGIS Pro 3D Basis bij Geo-ICT betekent kiezen voor een opleiding die je niet alleen de kennis en vaardigheden biedt die nodig zijn voor succes in het veld, maar ook de ondersteuning en middelen biedt om je carrière in de geo-informatietechnologie te bevorderen. Of je nu net begint met GIS of je bestaande vaardigheden wilt uitbreiden met geavanceerde 3D-technieken, onze cursus biedt een solide fundament voor je toekomstige groei en succes.

Ontdek de voordelen van leren bij Geo-ICT en hoe onze Cursus ArcGIS Pro 3D Basis je kan helpen om je doelen te bereiken in de boeiende wereld van geo-informatie en 3D GIS-technologie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Op de eerste cursusdag worden de cursisten bekend gemaakt met de omgeving en de technieken om 3D-scenes op te bouwen en uit te breiden. Er wordt gekeken naar waar de 3D-data gevonden en geĂŻmporteerd kan worden en hoe rasterdata toegevoegd kan worden.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag ligt de focus op het visualiseren van 3D-data. De cursisten gaan een map converteren naar een scene en leren deze vervolgens aan te passen. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een elevation surface. Ook worden de beste manieren om de data te delen en zichtbaar te maken gedeeld.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • 3D data importeren.
  • Bekend worden met 3D functies.
  • Map naar scene converteren.
  • Explore 3D data: zoeken, importeren, weergeven en bewerken van 3D data.
  • Toevoegen van rasterdata: rasterdata bestaat uit een groot aantal pixels met ieder een eigen waarde. Hoewel het er anders uitziet dan data, voeg je het toe aan de map op dezelfde manier.
  • Converteren van een map naar een scene: ArcGIS Pro converteert een map naar een global scene waarin de gehele wereld wordt weergegeven als een bolvormige globe.
  • Toevoegen van een elevation surface: u gaat meerdere high resolution raster layers toevoegen als elevation surface.
  • Extrude features naar 3D symbology: extrusion is het process van verticaal stretching van een vlakke 2D shape. Daarmee maak je een 3D object in een scene.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor


  Anoniem

  7 maanden geleden

  Anoniem

  9 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  2 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over ArcGIS Pro 3D Basis

  In deze cursus leer je de basisprincipes van 3D-kaartvorming met ArcGIS Pro, inclusief het creëren en analyseren van 3D-gegevens.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals die hun vaardigheden willen opfrissen, en iedereen die geĂŻnteresseerd is in 3D-geografische informatiesystemen.

  De cursus is een 2-daagse training, ontworpen om een intensieve leerervaring te bieden.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een certificaat van deelname van Geo-ICT Training Center, erkend door de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO).

  Ja, de cursus biedt de flexibiliteit om online of op locatie deel te nemen, afhankelijk van je voorkeur.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl.

  Ja, de cursus omvat zowel theoretische als praktische onderdelen om een grondig begrip van ArcGIS Pro 3D te garanderen.

  Je leert 3D-data importeren, werken met 3D-functies, converteren van maps naar scenes, 3D-data verkennen, rasterdata toevoegen, en features extruderen naar 3D-symbolen.

  De cursus bestaat uit twee dagen. Op de eerste dag maak je kennis met de 3D-omgeving van ArcGIS Pro en leer je 3D-scenes opbouwen. Op de tweede dag ga je dieper in op het importeren en bewerken van 3D-data.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen via e-mail. Voor praktische problemen bieden we ook 1-op-1 online maatwerklessen aan.