Cursus ArcGIS Desktop Basis

GIS Cursusduur: 3 dagen

Tijdens de cursus ArcGIS Desktop Basis leert u alle belangrijke onderdelen van ArcGIS Desktop 10.x van de leverancier ESRI om daarna zelf aan de slag te gaan.

U kunt na deze training zelfstandig ruimtelijke data weergeven op kaarten en bewerken. Daarnaast leert u veel gebruikte analyses en functies te gebruiken.

ArcGIS Desktop, de voorloper van ArcGIS Pro, is een krachtige GIS oplossing van de leverancier ESRI. Tijdens de cursus ArcGIS desktop basis wordt gewerkt met ArcGIS Desktop 10.x. De programma’s ArcMap en ArcCatalog worden hierbij behandeld. Deze basiscursus duurt 3 dagen en u leert het pakket kennen in de volle breedte.

De cursist krijgt eerst een overzicht van de mogelijkheden van het pakket. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de verschillende functies behandelend. Vanaf de eerste dag gaat u aan de slag met opdrachten. Aan het einde van de eerste dag kunt u al zelfstandig ruimtelijke data omzetten in eigen kaarten. Verder wordt tijdens de cursus gewerkt aan het werken met verschillende kaartlagen, het koppelen van data en leert men verschillende analyses en queries. Daarnaast leert de cursist ook zelf kaartlagen te maken en er in te tekenen en muteren.

Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag met het programma. Wilt u nog verder leren? De cursus ArcGIS Desktop Gevorderd biedt nog verdere verdieping.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling Cursus ArcGIS Desktop Basis

  Dag 1

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van ArcMap, het gebruik van ArcCatalog, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, het visualiseren van geodata, tekst labels, thematische presentaties (symbologie), render-instellingen, uitwisseling met andere systemen zoals Office, berekenen van lengtes en oppervlaktes, werken met de attributentabel, selecties maken, verschillende geo-standaarden bespreken.

  Na deze dag kunt u:

  • Data raadplegen via ArcCatalog
  • Gegevens inladen in ArcMap
  • Werken met verschillende kaartlagen
  • Eigenschappen van objecten op de kaart toevoegen en aanpassen
  • Uw geografische gegevens visueel presenteren
  Dag 2

  Deze dag krijgt u inzicht in de verschillende manieren van het presenteren van data, bijvoorbeeld via raster- of vectormodellen. U gaat aan de slag met verschillende soorten data. Hierin worden verschillende bestandstypen uitgelegd. Ook wordt het coördinatensysteem behandelend. Daarbij gaan we in op de ruimtelijke projectie en het georefereren van data.

  Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse bevragingen en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS: analyses doen en de resultaten visualiseren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt de toepassing van GIS analyses duidelijk gemaakt. De cursist oefent met belangrijkste geoprocessing tools zoals overlay-analyses en buffer-analyses.

  Daarnaast wordt deze dag verder gewerkt met het inladen van data uit andere bronnen. U leert CSV bestanden inladen en deze gegevens koppelen aan de kaarten. Hierbij gaan wij in op het gebruikt van open data waaronder het gebruik van Nationaal Geo Register en PDOK via de ArcGIS online service. Ook gaan wij aan de slag met veldberekeningen in ArcGIS en het uitvoeren van statistische analyses.

  Na deze dag kunt u:

  • Open data inladen
  • Simpele ruimtelijke analyses uitvoeren met behulp van ArcGIS
  • Complexere queries en selecties uitvoeren.
  • Gegevens vanuit verschillende bronnen koppelen en combineren.
  • Werken binnen een coördinatensysteem
  Dag 3

  Deze dag staat in het teken van het creëren van nieuwe (geo)data. U leert om zelf kaartlagen aan te maken en daarin nieuwe objecten te tekenen. Daarbij leert u ook om administratieve data over deze objecten in te voeren. Hierbij komt het maken van formulieren voor data-invoer ook aan bod. Verder gaan we foto’s en url’s koppelen aan objecten op de kaart.

  Na deze dag kan de cursist zelfstandig een GIS-projectbestand opbouwen uit verschillende bronnen en de eigen invoer. Het opslaan van GIS data in een geodatabase komt hierbij ook aan de orde. Afhankelijk van de wens van de deelnemer is er deze dag ook ruimte om te werken met de door de cursist meegebrachte data.

  Na deze dag kunt u:

  • Nieuwe kaartlagen aanmaken en bewerken
  • Bestaande data bewerken
  • Data-invoer standaardiseren via formulieren
  • Foto’s of websites koppelen aan data

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden in ArcGIS desktop
  • De cursist kan zelfstandig kaarten opbouwen uit verschillende kaartlagen
  • De cursist kan administratieve gegevens koppelen aan ruimtelijke data
  • De cursist kan informatie invoeren en bestaande data bewerken
  • De cursist kan werken met queries en een aantal veel gebruikte analyses toepassen

  Wellicht heeft u ook interesse in:

  • ArcGIS Pro Snel aan de slag: Maak kennis met de nieuwere versie van ArcGIS en versnel uw workflow.
  • ArcGIS Pro 2D Basis: Leer hoe je kaarten maakt, bewerkt, en visualiseert met behulp van de nieuwste 2D-technieken en tools.
  • ArcGIS en Klimaat: Duik in de wereld van klimaatdata en hoe u dit kunt analyseren met GIS-tools.
  • Deep Learning in ArcGIS Pro: Ontdek de kracht van kunstmatige intelligentie en deep learning binnen de GIS-wereld.
  • Spatial Datascience met ArcGIS Pro: Verwerf inzicht in hoe u ruimtelijke data kunt combineren met traditionele datascience-methoden om krachtige inzichten en oplossingen te genereren.

  Voor wie is deze cursus bedoeld?

  Iedereen die geïnteresseerd is in ruimtelijke data-analyse en de krachtige tools van ESRI’s ArcGIS Desktop wil benutten, zal veel baat hebben bij deze cursus. Of je nu net begint met GIS of uw bestaande vaardigheden wilt uitbreiden, deze basiscursus biedt een solide fundament.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over ArcGIS Desktop Basis

  Je leert alle belangrijke onderdelen van ArcGIS Desktop 10.x, inclusief ArcMap en ArcCatalog, en hoe je ruimtelijke data kunt weergeven en bewerken.

  Voor startende en ervaren geo-specialisten, omscholers, bedrijven en onderwijsinstellingen in de geosector.

  De cursus duurt 3 dagen, met een mix van theorie en praktijk.

  Basiskennis van geografische informatiesystemen is handig, maar niet vereist.

  Het beheersen van ArcGIS Desktop verbetert je carrièremogelijkheden in de geosector.

  Ja, je ontvangt een gecertificeerd bewijs van deelname.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen.

  Ja, de cursus kan ook online gevolgd worden.

  Je krijgt een overzicht van ArcGIS Desktop, leert werken met ArcMap en ArcCatalog, en begint met het maken van kaarten.

  Je leert zelfstandig kaarten opbouwen, gegevens koppelen aan ruimtelijke data, en werken met analyses en queries.