Cursus ArcGIS Desktop Basis

GIS

GIS

Tijdens de cursus ArcGIS Desktop Basis leert u alle belangrijke onderdelen van ArcGIS Desktop 10.x van de leverancier ESRI om daarna zelf aan de slag te gaan.

Cursusduur: 3 dagen
3.9
16 studenten gingen je voor

Gegeven door:

o.a. Peter Schols, Thijmen van der Pol

Introductie tot Geografische Informatie Systemen (GIS)

In de wereld van vandaag is geo-informatie onmisbaar geworden. Of het nu gaat om het plannen van stedelijke infrastructuur, het beheersen van natuurlijke hulpbronnen, of het analyseren van milieugegevens, Geografische Informatie Systemen (GIS) staan centraal in het begrijpen en vormgeven van onze wereld. ArcGIS Desktop, een krachtig instrument ontwikkeld door ESRI, stelt gebruikers in staat om complexe geodata te visualiseren, te bewerken en te analyseren. Deze technologie transformeert ruwe gegevens in een visueel begrijpelijke vorm, waardoor besluitvormers essentiële inzichten krijgen in ruimtelijke patronen en relaties.

GIS is meer dan alleen kaarten tekenen; het is een essentiële tool voor elke discipline die ruimtelijke data gebruikt. Van het beheren van stedelijke groei en het optimaliseren van transportroutes tot het monitoren van milieutoestanden en het plannen van noodmaatregelen bij natuurrampen, GIS biedt de middelen om onze wereld beter te begrijpen en te beheren. Door 3D-kaarten te combineren met ruimtelijke analyse en data visualisatie, maakt ArcGIS Desktop het mogelijk om complexe geografische vraagstukken te benaderen met een duidelijkheid en diepgang die voorheen ondenkbaar was.

Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag met het programma. Wilt u nog verder leren? De cursus ArcGIS Desktop Gevorderd biedt nog verdere verdieping.

Wat is GIS en Waarom is het Belangrijk?

Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn cruciaal in het beheren en analyseren van geografische data. Deze systemen stellen ons in staat om complexe ruimtelijke vraagstukken te begrijpen en op te lossen. Met GIS kunnen we patronen, relaties, en trends in gegevens visualiseren die anders verborgen zouden blijven. Denk aan het plannen van stadsuitbreidingen, milieubescherming, en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. GIS is niet alleen een tool voor cartografen of geografen; het wordt gebruikt in talloze sectoren zoals stadsplanning, milieuwetenschappen, gezondheidszorg, en zelfs in het bedrijfsleven voor locatie-analyse.

De cursus ArcGIS Desktop Basis van Geo-ICT biedt een solide fundament in de wereld van GIS. Je leert niet alleen hoe je geodata visualiseert en analyseert, maar ook hoe je deze krachtige tool kunt inzetten om real-world problemen aan te pakken. Door de combinatie van theorie en praktijkopdrachten krijg je diepgaande kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn in je werk of studie. In een wereld waar geodata een steeds grotere rol speelt, is het beheersen van GIS een onmisbare vaardigheid.

De Basis van ArcGIS Desktop: Een Overzicht

ArcGIS Desktop vormt de kern van moderne geo-informatietechnologieën, en biedt een uitgebreide suite van tools voor de visualisatie, analyse, en beheer van geografische data. Dit krachtige softwarepakket, ontwikkeld door ESRI, maakt het mogelijk om:

 • Kaartlagen aan te maken en te bewerken, waardoor je unieke geografische visualisaties kunt creĂ«ren.
 • Ruimtelijke analyses uit te voeren, om diepere inzichten in gegevens te verkrijgen.
 • Data te beheren en te delen, zodat samenwerking en datadistributie eenvoudig worden.

Door deel te nemen aan de cursus ArcGIS Desktop Basis bij Geo-ICT, krijg je niet alleen een introductie in deze essentiële functies, maar leer je ook hoe je:

 • Effectief kaartlagen kunt inladen en manipuleren voor geavanceerde geografische projecten.
 • Data visualiseren en analyseren om complexe vraagstukken op te lossen.
 • Ruimtelijke data efficiĂ«nt beheren voor projecten binnen en buiten GIS.

De cursus is ontworpen om je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden te bieden, met oefeningen die je direct in de praktijk kunt brengen. Door deze combinatie van leren en doen, ben je goed voorbereid om de mogelijkheden van ArcGIS Desktop volledig te benutten.

Wat je Zult Leren in de Cursus ArcGIS Desktop Basis

Kennismaking met ArcMap en ArcCatalog

ArcMap en ArcCatalog zijn essentiële componenten binnen ArcGIS Desktop, elk met hun unieke functies die gebruikers in staat stellen om effectief met geografische informatie te werken.

 • ArcMap is het hart van ArcGIS Desktop, ontworpen voor het maken, bewerken en analyseren van geografische data. Hier kun je:
  • Kaarten visueel ontwerpen en aanpassen.
  • Ruimtelijke analyses uitvoeren om patronen en relaties te ontdekken.
  • Presentaties en rapporten van je kaarten creĂ«ren.
 • ArcCatalog helpt bij het beheren van jouw GIS-databases. Het biedt een overzichtelijke interface om data te organiseren, te bekijken en te beheren. Belangrijke functies zijn:
  • Beheer van geospatiale data zoals het aanmaken, kopiĂ«ren, verplaatsen en verwijderen van items.
  • Toegang tot data-eigenschappen om metadata te bekijken en te bewerken.

Door de synergie tussen ArcMap en ArcCatalog wordt het werken met complexe geografische datasets gestroomlijnd, waardoor je efficiënter projecten kunt uitvoeren. Deze cursus biedt praktische ervaring met beide tools, zodat je na afloop zelfverzekerd aan de slag kunt met je eigen GIS-projecten.

Ruimtelijke Data Weergeven en Bewerken

Een kernaspect van het werken met GIS is het vermogen om ruimtelijke data niet alleen weer te geven maar ook te bewerken. Dit stelt gebruikers in staat om:

 • Gegevens te visualiseren in een formaat dat zowel informatief als intuĂŻtief is. Of het nu gaat om het in kaart brengen van bevolkingsdichtheid of het analyseren van weerrisico’s, de weergave van data brengt complexe informatie overzichtelijk in beeld.
 • Data te bewerken, wat essentieel is voor het updaten en onderhouden van geografische databases. Dit omvat het toevoegen, verwijderen of wijzigen van gegevenspunten op basis van nieuwe informatie of analyses.

Tijdens de cursus ArcGIS Desktop Basis leer je:

 • Hoe je effectief gebruikmaakt van tools binnen ArcGIS voor het visualiseren van geografische informatie.
 • Technieken om ruimtelijke data te manipuleren en aan te passen aan specifieke projectbehoeften.

Deze vaardigheden zijn cruciaal voor iedereen die werkt met geo-informatie, omdat ze je in staat stellen om gegevens op een zinvolle manier te interpreteren en te presenteren.

Gebruik van Analyses en Functies binnen ArcGIS

ArcGIS biedt een scala aan analytische functies en tools die essentieel zijn voor geavanceerde geografische analyses. Deze functies stellen je in staat om diepgaand inzicht te krijgen in je geodata. Je leert:

 • Ruimtelijke analyses uitvoeren om relaties en patronen in je data te ontdekken.
 • Geoprocessing tools gebruiken voor data manipulatie en analyse, waardoor je complexe geografische vraagstukken kunt oplossen.

Enkele specifieke analyses en functies die je zult ontdekken, omvatten:

 • Buffer analyses voor het bepalen van invloedsgebieden.
 • Overlay analyses om de interactie tussen verschillende gegevenslagen te begrijpen.

Deze tools en technieken zijn onmisbaar voor iedereen die werkt met geografische informatie, omdat ze je helpen om betekenisvolle inzichten uit je data te halen en onderbouwde beslissingen te nemen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus ArcGIS Desktop Basis?

Kiezen voor de cursus ArcGIS Desktop Basis bij Geo-ICT betekent kiezen voor een toonaangevende opleiding die je niet alleen de basis van GIS bijbrengt, maar je ook voorbereidt op een toekomst in de wereld van geo-informatie. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus uitblinkt:

 • Praktijkgerichte Aanpak: Onze cursus combineert theorie met praktische oefeningen, waardoor je geleerde vaardigheden direct kunt toepassen in real-world scenario’s.
 • Deskundige Instructeurs: Leer van ervaren professionals die niet alleen uitgebreide kennis van de software hebben, maar deze ook dagelijks gebruiken in hun professionele leven.
 • Flexibele Leeromgeving: Met opties voor zowel online als fysieke klassen bieden we een flexibele leeromgeving die past bij jouw levensstijl en voorkeuren.

Door je in te schrijven voor onze cursus, investeer je in jezelf en in je toekomst binnen de wereld van geo-informatie.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1195,- Excl. btw

  €1195,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus ArcGIS Desktop Basis

  Dag 1

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van ArcMap, het gebruik van ArcCatalog, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, het visualiseren van geodata, tekst labels, thematische presentaties (symbologie), render-instellingen, uitwisseling met andere systemen zoals Office, berekenen van lengtes en oppervlaktes, werken met de attributentabel, selecties maken, verschillende geo-standaarden bespreken.

  Na deze dag kunt u:

  • Data raadplegen via ArcCatalog
  • Gegevens inladen in ArcMap
  • Werken met verschillende kaartlagen
  • Eigenschappen van objecten op de kaart toevoegen en aanpassen
  • Uw geografische gegevens visueel presenteren

  Dag 2

  Deze dag krijgt u inzicht in de verschillende manieren van het presenteren van data, bijvoorbeeld via raster- of vectormodellen. U gaat aan de slag met verschillende soorten data. Hierin worden verschillende bestandstypen uitgelegd. Ook wordt het coördinatensysteem behandelend. Daarbij gaan we in op de ruimtelijke projectie en het georefereren van data.

  Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse bevragingen en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS: analyses doen en de resultaten visualiseren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt de toepassing van GIS analyses duidelijk gemaakt. De cursist oefent met belangrijkste geoprocessing tools zoals overlay-analyses en buffer-analyses.

  Daarnaast wordt deze dag verder gewerkt met het inladen van data uit andere bronnen. U leert CSV bestanden inladen en deze gegevens koppelen aan de kaarten. Hierbij gaan wij in op het gebruikt van open data waaronder het gebruik van Nationaal Geo Register en PDOK via de ArcGIS online service. Ook gaan wij aan de slag met veldberekeningen in ArcGIS en het uitvoeren van statistische analyses.

  Na deze dag kunt u:

  • Open data inladen
  • Simpele ruimtelijke analyses uitvoeren met behulp van ArcGIS
  • Complexere queries en selecties uitvoeren.
  • Gegevens vanuit verschillende bronnen koppelen en combineren.
  • Werken binnen een coördinatensysteem

  Dag 3

  Deze dag staat in het teken van het creëren van nieuwe (geo)data. U leert om zelf kaartlagen aan te maken en daarin nieuwe objecten te tekenen. Daarbij leert u ook om administratieve data over deze objecten in te voeren. Hierbij komt het maken van formulieren voor data-invoer ook aan bod. Verder gaan we foto’s en url’s koppelen aan objecten op de kaart.

  Na deze dag kan de cursist zelfstandig een GIS-projectbestand opbouwen uit verschillende bronnen en de eigen invoer. Het opslaan van GIS data in een geodatabase komt hierbij ook aan de orde. Afhankelijk van de wens van de deelnemer is er deze dag ook ruimte om te werken met de door de cursist meegebrachte data.

  Na deze dag kunt u:

  • Nieuwe kaartlagen aanmaken en bewerken
  • Bestaande data bewerken
  • Data-invoer standaardiseren via formulieren
  • Foto’s of websites koppelen aan data
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden in ArcGIS desktop
  • De cursist kan zelfstandig kaarten opbouwen uit verschillende kaartlagen
  • De cursist kan administratieve gegevens koppelen aan ruimtelijke data
  • De cursist kan informatie invoeren en bestaande data bewerken
  • De cursist kan werken met queries en een aantal veel gebruikte analyses toepassen

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor

  Thijmen van der Pol

  GIS, FME, Studiecoaching
  4.4    
  43 beoordelingen
  87 studenten gingen je voor

  Jeroen te Raa

  Geostruct, ArcGIS, QGIS
  4.3    
  26 beoordelingen
  44 studenten gingen je voor


  Anoniem

  9 maanden geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over ArcGIS Desktop Basis

  Je leert alle belangrijke onderdelen van ArcGIS Desktop 10.x, inclusief ArcMap en ArcCatalog, en hoe je ruimtelijke data kunt weergeven en bewerken.

  Voor startende en ervaren geo-specialisten, omscholers, bedrijven en onderwijsinstellingen in de geosector.

  De cursus duurt 3 dagen, met een mix van theorie en praktijk.

  Basiskennis van geografische informatiesystemen is handig, maar niet vereist.

  Het beheersen van ArcGIS Desktop verbetert je carrièremogelijkheden in de geosector.

  Ja, je ontvangt een gecertificeerd bewijs van deelname.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan) of door contact op te nemen.

  Ja, de cursus kan ook online gevolgd worden.

  Je krijgt een overzicht van ArcGIS Desktop, leert werken met ArcMap en ArcCatalog, en begint met het maken van kaarten.

  Je leert zelfstandig kaarten opbouwen, gegevens koppelen aan ruimtelijke data, en werken met analyses en queries.