QGIS Gevorderd

GIS

GIS

Deze cursus QGIS Gevorderd is bedoeld voor personen die al enige kennis hebben van QGIS en/of de QGIS basiscursus hebben gevolgd.

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Violet Bothof

Introductie tot GIS

Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn krachtige tools waarmee we onze wereld op innovatieve manieren kunnen begrijpen en analyseren. GIS combineert cartografische, statistische, en database technologieën om alle soorten geografische en ruimtelijke data te visualiseren, analyseren en interpreteren. Deze technologie maakt het mogelijk om gegevens van verschillende bronnen over elkaar heen te leggen op één enkele kaart, waardoor we complexe vragen kunnen beantwoorden en geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

De veelzijdigheid van GIS: GIS wordt toegepast in een breed scala aan velden, van wetenschappelijk onderzoek en stadsplanning tot marketing, rampenbestrijding en nog veel meer. Retailbedrijven gebruiken het bijvoorbeeld om nieuwe winkellocaties te bepalen, terwijl wetenschappers het gebruiken voor milieustudies. De veelzijdigheid van GIS ligt in zijn vermogen om verschillende soorten informatie te combineren en te analyseren, ongeacht hun bron of oorspronkelijke formaat.

GIS in de praktijk: Een van de meest voorkomende toepassingen van GIS-technologie is het vergelijken van natuurlijke kenmerken met menselijke activiteiten. GIS-kaarten kunnen bijvoorbeeld tonen welke menselijke structuren zich in overstromingsgevoelige gebieden bevinden. Dit soort analyse is cruciaal voor stadsplanners, hulpverleners en beleidsmakers om strategieën te ontwikkelen voor risicobeperking en duurzame ontwikkeling.

GIS-technologie is onmisbaar geworden in onze hedendaagse samenleving, waar geografische en ruimtelijke data een centrale rol spelen in tal van besluitvormingsprocessen. Door de integratie van gegevensverzameling, -analyse en -visualisatie biedt GIS een uniek platform voor het verkennen van de complexe relaties tussen diverse geografische elementen en menselijke interacties met de aarde.

QGIS is een krachtige Desktop GIS oplossing waaraan geen licentiekosten zijn verbonden. Tijdens onze twee cursusdagen van de cursus QGIS Gevorderd gaan we in op een groot aantal instellingen en geavanceerde functionaliteiten van QGIS. U leert bijvoorbeeld meer over GIS bestanden, datatypes en database connecties. Deze database connecties worden vervolgens ingezet bij het analyseren en bewerken van geografische informatie. Ook wordt ingegaan op projectinstellingen, templates en het presenteren van data. Hierbij komen op verschillende plaatsen in het pakket ook de expressies van QGIS aan bod. Deze cursus QGIS Gevorderd is gericht op mensen uit de praktijk. Dit betekent dat u ook eigen voorbeelden kan aandragen. Op basis van de ervaring en wensen van de cursisten worden onderwerpen wel of niet opgenomen in de cursus.

Heb je nog geen ervaring in het werken met QGIS? Volg dan eerst onze Cursus QGIS Basis.

De kracht van GIS ontgrendelen

Het ontsluiten van de kracht van GIS gaat veel verder dan alleen het maken van kaarten. Het stelt ons in staat om complexe vraagstukken te analyseren, strategische beslissingen te nemen en onze fysieke wereld beter te begrijpen en te beheren. Geo-ICT speelt hierin een cruciale rol door geavanceerde GIS-trainingen aan te bieden, zoals de Cursus QGIS Gevorderd, die deelnemers diepgaande kennis en vaardigheden biedt om het volle potentieel van GIS te benutten.

 • Interactie met geodata: GIS maakt de visualisatie, analyse en interpretatie van geodata mogelijk, waardoor we relaties, patronen en trends kunnen ontdekken die anders onzichtbaar zouden blijven.
 • Ondersteuning van besluitvorming: Door de integratie van diverse gegevensbronnen helpt GIS bij het ondersteunen van geĂŻnformeerde besluitvorming in een breed scala aan sectoren, van stadsplanning tot milieubeheer.

Een belangrijk aspect van GIS is de capaciteit om ruimtelijke gegevens te analyseren. Dit omvat het identificeren van locatiespecifieke trends en patronen, het optimaliseren van routes, het plannen van netwerken en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. De Cursus QGIS Gevorderd bij Geo-ICT, verrijkt met praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen, stelt cursisten in staat om complexe ruimtelijke vraagstukken aan te pakken en effectieve oplossingen te ontwikkelen.

Innovatie en duurzaamheid staan centraal in de toepassing van GIS. Het gebruik van GIS draagt bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen door een beter beheer van onze natuurlijke en gebouwde omgeving. Het faciliteert bijvoorbeeld stedelijke planners bij het ontwerpen van groenere steden, waterbeheerders bij het beschermen van watervoorraden en marketeers bij het bepalen van de optimale locatie voor nieuwe winkels.

De kracht van GIS ligt in zijn vermogen om complexe geografische vraagstukken te simplificeren en inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Door cursussen zoals die aangeboden door Geo-ICT, kunnen professionals deze krachtige tool inzetten om onze wereld te vormen op manieren die zowel innovatief als duurzaam zijn. Het benutten van GIS-technologie vereist een gedegen begrip van zowel de software als de toepasselijke methodologieĂ«n, iets wat Geo-ICT’s Cursus QGIS Gevorderd in ruime mate biedt. Dit is slechts het begin van het ontsluiten van de onbegrensde mogelijkheden die GIS ons biedt.

Waarom GIS onmisbaar is in de hedendaagse technologie

In de wereld van vandaag, waar de hoeveelheid data explosief groeit, is GIS onmisbaar geworden in een breed scala aan toepassingen en industrieën. Door geografische en ruimtelijke data te integreren, biedt GIS ongeëvenaarde mogelijkheden voor het visualiseren, analyseren en interpreteren van complexe datasets. Deze krachtige tool helpt ons niet alleen onze fysieke wereld te begrijpen maar speelt ook een cruciale rol in planning, beheer, en besluitvorming.

 • Milieu- en resourcebeheer: Door geodata te analyseren, kunnen we betere strategieĂ«n ontwikkelen voor natuurbescherming, waterbeheer, en duurzaam landgebruik.
 • Stadsplanning en infrastructuurontwikkeling: GIS helpt bij het optimaliseren van de plaatsing van nieuwe infrastructurele projecten en faciliteiten, rekening houdend met demografische trends en milieueisen.
 • Noodhulp en disaster management: In tijden van crisis biedt GIS essentiĂ«le inzichten voor een efficiĂ«nte respons en herstelplanning, door de meest getroffen gebieden te identificeren en hulpbronnen dienovereenkomstig toe te wijzen.

Het vermogen van GIS om ruimtelijke relaties te verduidelijken en diepgaande analyses mogelijk te maken, is ongeëvenaard. Dit maakt het een essentiële technologie voor iedereen die werkt met geografische informatie, van wetenschappers en ingenieurs tot marketeers en stadsplanners. In een wereld waar locatiegegevens steeds belangrijker worden, blijft GIS een sleutelrol spelen in het vormgeven van onze toekomst.

Wat je Zult Leren in de Cursus QGIS Gevorderd

GIS-datatypes en bestandsbeheer: Een duik in geopackages en PostGreSQL/Postgis connecties

In de cursus QGIS Gevorderd bij Geo-ICT, duiken we diep in de wereld van GIS-datatypes en bestandsbeheer, essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met geo-informatie. We verkennen onder andere:

 • Geopackages: Een modern, efficiĂ«nt formaat voor het opslaan van geografische data. Het is compact, eenvoudig uitwisselbaar en ondersteunt zowel vector- als rasterdata.
 • PostGreSQL/PostGIS-connecties: Deze krachtige combinatie biedt geavanceerde mogelijkheden voor ruimtelijke databeheer. PostGIS breidt de PostGreSQL-database uit met ondersteuning voor geografische objecten, waardoor complexe ruimtelijke analyses mogelijk worden.

Deze onderwerpen zijn cruciaal voor het begrijpen van hoe gegevens efficiënt kunnen worden opgeslagen, beheerd en geanalyseerd binnen GIS. Door inzicht te krijgen in deze concepten, kun je de volledige potentie van QGIS ontgrendelen en geavanceerde ruimtelijke analyses uitvoeren met vertrouwen. Meer informatie over deze onderwerpen is te vinden op de.

Projectbeheer en -presentatie: Van instellingen tot expressieve data-visualisaties

Binnen de Cursus QGIS Gevorderd leren deelnemers hoe cruciaal projectbeheer en -presentatie zijn in GIS. Van het fijn afstellen van projectinstellingen tot het creëren van krachtige data-visualisaties, elke stap is gericht op het verhogen van de effectiviteit van geo-informatiecommunicatie.

 • Aanpassing van Projectinstellingen: Belangrijk voor het beheren van data, coördinatenstelsels en projecteigenschappen.
 • Data-Visualisaties: Het ontwikkelen van expressieve kaarten en visualisaties die complexe gegevens eenvoudig en begrijpelijk maken.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedere GIS-professional die streeft naar nauwkeurigheid en impact in hun werk.

Geavanceerde analyses en editing: Het landschap van vector- en rasterdata-analyse

In de Cursus QGIS Gevorderd van Geo-ICT worden deelnemers ondergedompeld in het uitvoeren van geavanceerde analyses en bewerkingen met zowel vector- als rasterdata. Dit essentiële onderdeel van de cursus omvat het verkennen van diepgaande technieken voor ruimtelijke analyse en het verfijnen van gegevensbeheer.

 • Vectoranalyses: Dit omvat complexe operaties zoals bufferanalyses, netwerkanalyses en ruimtelijke joins, die cruciaal zijn voor gedetailleerde geografische vraagstukken.
 • Rasterdata-analyse: Cursisten leren werken met satellietbeelden, digitale hoogtemodellen en andere rastergegevens, waarbij technieken zoals classificatie, overlay-analyses en morfologische operaties worden toegepast.

Deze vaardigheden stellen je in staat om nauwkeurige en informatieve geografische analyses uit te voeren, wat onmisbaar is in vele sectoren van geo-informatie.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QGIS Gevorderd?

Kiezen voor de Gevorderde QGIS-cursus van Geo-ICT betekent kiezen voor een grondige, praktijkgerichte leerervaring. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Deskundige begeleiding: Ervaren instructeurs delen hun diepgaande kennis en praktijkervaring.
 • Hands-on leren: De focus ligt op praktische oefeningen die direct toepasbaar zijn in je werk.
 • Diepgaande kennis: Verwerven van geavanceerde vaardigheden in GIS-analyse en -bewerking.
Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De eerste cursusdag begint met een korte herhaling van GIS-datatypes en bestanden, geopackages en PostGreSQL/Postgis connecties. Hierna behandelen we de projectinstellingen en templates en worden de verschillende methoden van presentaties behandelt.

  Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS cursussen

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag gaan we aan de slag met analyses en edits maken. Er wordt een korte herhaling van vectoranalyses gegeven. Daarna wordt er geoefend met grafische modellen en rasterdata-analyses. Ook wordt er geleerd om kruisingen te vermijden, traceren van bestaande objecten, geavanceerd digitaliseren. formulier attributen en controles van geometrieën. Op deze dag is er ook ruimte voor casussen uit uw eigen werkveld.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Bestanden en databases: herhaling van GIS-datatypes en bestanden, geopackages, PostGreSQL/Postgis connecties
  • Projectinstellingen: home-folder, projecttitel, metadata, standaardstijlen
  • Expressies: veldberekeningen, regelgebaseerde labels, regelgebaseerde symbologieĂ«n, expressies in een printomgeving
  • Templates: printer templates, project templates
  • Analyses: herhaling vectoranalyses, introductie grafische modellen, rasterdata-analyse
  • Editing: snapping, kruisingen vermijden, traceren van bestaande objecten, geavanceerd digitaliseren, formulier attributen, controles van geometrieĂ«n
  • Presentatie: kaartthema’s, atlassen, overzichtskaarten
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Gevorderd

  Je Leert geavanceerde functies van QGIS, waaronder GIS-datatypes, Geopackages, en PostGreSQL/Postgis connecties, en hoe deze toe te passen in analyses en data beheer.

  Nee, deze cursus is bedoeld voor degenen die al ervaring hebben met QGIS. Voor beginners is de QGIS Basiscursusof Introductie aanbevolen.

  De cursus duurt 2 dagen en omvat zowel theorie als praktische oefeningen.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen in geavanceerd digitaliseren, vectoranalyses en rasterdata-analyse.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor jouw professionele ontwikkeling.

  Ja, je kunt tot 2 weken na de cursus vragen stellen aan de docent via e-mail.

  De leerdoelen omvatten het beheersen van GIS-datatypes, projectinstellingen, expressies in QGIS, en geavanceerde analyses en editing technieken.

  Ja, je kunt de cursus online volgen via Google Meet, maar zorg dan zelf voor lunch, koffie en thee.

  Ja, onze docent kan naar jouw locatie komen met de benodigde laptops voor de cursisten.

  Na elke cursus is er een evaluatieproces en Geo-ICT Training Center is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden (NRTO).