QGIS Aerius

GIS Cursusduur: 2 dagen

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers die QGIS willen leren toepassen bij AERIUS stikstofberekeningen.

Geo-ICT Training Center, Nederland - QGIS AeriusDe cursus QGIS AERIUS is ontworpen om deelnemers vertrouwd te maken met AERIUS stikstofberekeningen in het algemeen en het daarbij gebruiken van QGIS in het bijzonder. Tijdens de cursus leren cursisten hoe ze QGIS kunnen inzetten als een krachtig hulpmiddel om verschillende aspecten van stikstofberekeningen.

Deze cursus biedt een uitgebreide inleiding tot QGIS en AERIUS, een tool specifiek ontworpen voor stikstofdepositieberekeningen in Nederland. Deelnemers zullen praktische vaardigheden opdoen in beide programma’s, met een focus op hoe ze kunnen worden gebruikt voor milieu beoordelingen en ruimtelijke planning.

 

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1095,- Excl. btw

  Cursusduur: 2 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  Voorbereiden van gegevens

  Importeer de stikstofdepositiegegevens in QGIS. Dit kunnen CSV-bestanden, Excel-spreadsheets, of directe outputs van AERIUS zijn. Zorg ervoor dat je ook de geografische basiskaarten hebt, zoals topografische kaarten, kadastergegevens of satellietbeelden

  Gegevens koppelen

  Koppel de stikstofdepositiegegevens aan de geografische locaties. Dit kan gedaan worden door middel van coördinaten of door een gemeenschappelijk veld (zoals gebiedsnaam of postcode).

  Visualisatie

  Maak gebruik van de symbolisatie- en stijlopties in QGIS om de stikstofdepositiegegevens te visualiseren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kleur gecodeerde punten, lijnen of vlakken die de intensiteit van de stikstofdepositie weergeven. Overweeg het gebruik van een kleurenschaal die duidelijk de verschillende niveaus van stikstofdepositie laat zien.

  Dag 2

  Analyse en Interactieve Functies

  Gebruik QGIS-functionaliteiten zoals ‘identify tool’ om specifieke gegevens over stikstofdepositie op specifieke punten of gebieden te bekijken. Pas indien nodig ruimtelijke analyses toe, zoals buffering of intersectie, om de impact van stikstofdepositie op bepaalde gebieden te onderzoeken.

  Kaartcreatie

  Creëer een eindkaart met alle relevante informatie, zoals een legenda, schaal, en eventuele annotaties die de kaart duidelijker maken. Zorg ervoor dat de kaart leesbaar en informatief is, met een duidelijke titel en bronvermelding.

  Exporteren en Delen:

  Exporteer je eindkaart als een afbeelding of PDF voor rapportage of presentatiedoeleinden. Overweeg om de kaart als een interactieve webmap te delen als je gegevens en resultaten breed beschikbaar wilt maken.

  Leerdoelen

  • Begrip van Stikstofdata en GIS-concepten: Deelnemers zullen een diepgaand begrip ontwikkelen van stikstofdepositie en de basisprincipes van GIS. Dit omvat het leren over verschillende dataformaten, hoe stikstofdata wordt verzameld en geïnterpreteerd, en de fundamentele werking van GIS-software zoals QGIS.
  • Vaardigheden in Data-import en -beheer in QGIS: Deelnemers zullen leren hoe ze stikstof gerelateerde gegevens in QGIS kunnen importeren, beheren en manipuleren. Dit omvat het werken met ruimtelijke en niet-ruimtelijke data, het transformeren van gegevensformaten, en het efficiënt organiseren van data binnen de software.
  • Competentie in Ruimtelijke Analyse en Visualisatie: Deelnemers zullen vaardigheden ontwikkelen in het uitvoeren van ruimtelijke analyses en het visualiseren van resultaten. Ze leren hoe ze kaarten kunnen maken met kleur gecodeerde lagen om stikstofniveaus weer te geven, hoe ze geavanceerde GIS-functies zoals buffering en intersectie kunnen toepassen, en hoe ze kaarten kunnen annoteren voor duidelijkheid en presentatiedoeleinden.
  • Toepassing van QGIS in Milieu beoordelingen: De cursisten zullen in staat zijn om hun kennis en vaardigheden toe te passen in praktische scenario’s, met name in het kader van milieu-impactbeoordelingen. Ze leren hoe ze QGIS kunnen gebruiken om milieuproblemen te analyseren, beleidsbeslissingen te ondersteunen, en effectieve rapporten en presentaties te creëren voor verschillende stakeholders.

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS Aerius

  QGIS Aerius is een gespecialiseerde cursus aangeboden door Geo-ICT Training Center, gericht op geografische informatie en luchtkwaliteitsmodellering. Het is belangrijk omdat het deelnemers de benodigde vaardigheden en kennis biedt om te excelleren in de geosector.

  De QGIS Aerius-cursus behandelt onderwerpen zoals geografische informatie, luchtkwaliteitsmodellering, Aerius software en ruimtelijke analyse. Het biedt een uitgebreide kennisbasis voor deelnemers.

  Ja, je kunt je inschrijven voor de QGIS Aerius-cursus via het inschrijfformulier bovenaan deze pagina.

  Ja, na het succesvol voltooien van de QGIS Aerius-cursus bieden we traineeships aan om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Het is een geweldige kans om praktijkervaring op te doen in de geosector.

  Ja, we bieden speciale kortingen en zakelijke pakketten voor bedrijven in de geosector die meerdere medewerkers willen inschrijven voor de QGIS Aerius-cursus. Neem contact met ons op voor meer informatie.

  Na het succesvol afronden van de QGIS Aerius-cursus ontvang je een officieel certificaat van Geo-ICT Training Center, Nederland.

  Voor deelname aan de QGIS Aerius-cursus dien je te beschikken over een computer met internettoegang. We voorzien je van de benodigde softwarelicenties tijdens de cursus.

  Ja, we bieden volledige ondersteuning en begeleiding tijdens de QGIS Aerius-cursus. Onze ervaren instructeurs staan klaar om je te helpen bij eventuele vragen.

  Ja, we bieden ook online leren en afstandsonderwijsopties aan voor de QGIS Aerius-cursus, waardoor je flexibel kunt studeren vanuit huis.