Cursus en opleiding: Leergang GIS

GIS Cursusduur: 3 dagen

GIS cursusIn deze leergang GIS leert u omgaan met belangrijkste Geo-ICT toepassingen zoals QGIS en FME Desktop.

Omdat geografische informatie dankzij de technische ontwikkelingen voor iedereen binnen handbereik komt, krijgen Geo-ICT toepassingen een strategische functie voor diverse sectoren.

Het gaat om object-georiënteerde 2D en 3D informatie waardoor het ook is uit te wisselen en te koppelen met allerlei andere informatie. U leert omgaan met deze toepassingen in deze leergang.

Na deze leergang ontvangt u het Leergang GIS certificaat van Geo-ICT Training Center, Nederland.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €1695,- Excl. btw

    Cursusduur: 3 dagen

    Dagindeling

    Dag 1

    Intro QGIS

    Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, visualiseren geodata, tekst labels, thematische presentaties, uitwisseling met andere systemen zoals Office, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, Ontsluiten WMS services en gebruik publieke WMS en Tiling services, zoeken en opvragen alfanumerieke gegevens, PDOK, Openstreet Maps. Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse queries en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS. Analyses doen en de resultaten visualiseren. In deze dag krijgt u kennis van en inzicht in het structureren van ruimtelijke informatie in rastermodellen en vectormodellen.

    Dag 2

    QGIS Analyse en Muteren

    Aan de hand verschillende vraagstukken en praktijktoepassingen wordt duidelijk gemaakt hoe GIS analyses kunnen bijdragen aan het verstrekken of verkrijgen van informatie over ruimtelijke vraagstukken. De cursist oefent met overlay analyses en bufferanalyses, en nabijheidsanalyses. Verder leert u bestaande geometrie te muteren en nieuwe geometrie in te tekenen. U maakt kaartlagen aan en u tekent zelf objecten. Zo leert u CAD bestanden in te lezen en lijnen over te kopiëren in een GIS laag waarmee u vervolgens GIS objecten gaat creëren. Aan deze GIS objecten leert u dan administratieve data te koppelen. Ook leert u (bulk) mutaties te doen op GIS objecten. Zo bouwt u uit andere bronnen een GIS-bestand op. Het opslaan van GIS data in een database zoals PostGreSQL komt hierbij ook aan de orde.

    Dag 3

    Intro FME

    Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

    Leerdoelen Leergang GIS cursus

    • Deze cursus is geschikt voor mensen die met GIS willen gaan werken
    • U hebt verstand van diverse GIS programma’s en kunt hier zelfstandig mee werken
    • U weet welke geo-informatie er allemaal als is en hoe u het kunt gebruiken in grote projecten

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.