Cursus en opleiding: Leergang GIS

GIS

GIS

GIS cursusIn deze leergang GIS leert u omgaan met belangrijkste Geo-ICT toepassingen zoals QGIS en FME Desktop.

Cursusduur: 3 dagen
0
1

Gegeven door:

Introductie tot GIS

Geografische Informatie Systemen (GIS) vormen de kern van onze moderne digitale wereld waarin geo-informatie en geodata een onmisbare rol spelen. GIS maakt het mogelijk om geografische data niet alleen te verzamelen en op te slaan, maar ook te analyseren en visueel overtuigend te presenteren. Deze technologie helpt ons de aarde en haar complexe patronen op een geheel nieuwe wijze te begrijpen en te interpreteren, van stedelijke planning en milieubeheer tot logistiek en noodhulp.

Het hart van GIS ligt in zijn vermogen om verschillende soorten gegevens te integreren en te relateren aan specifieke locaties op het aardoppervlak. Dit betekent dat je kunt zien hoe gegevens met elkaar in verband staan in de context van geografische locatie. Zo kun je bijvoorbeeld de relatie tussen bevolkingsdichtheid en wegennetwerken in een bepaald gebied onderzoeken, of de verspreiding van bepaalde flora en fauna analyseren in relatie tot klimaatverandering.

De kracht van GIS schuilt in zijn veelzijdigheid. Het wordt gebruikt in talloze vakgebieden – van overheden die stedelijke uitbreiding plannen, bedrijven die leveringsroutes optimaliseren, tot wetenschappers die milieuveranderingen bestuderen. Deze breedte aan toepassingen maakt GIS onmisbaar in de besluitvorming en planning in bijna elk denkbaar domein.

Bij Geo-ICT wordt de rijkdom en potentie van GIS technologieën volledig benut door middel van de Cursus Leergang GIS. Deze cursus duikt diep in de kern van GIS, waarbij deelnemers leren werken met toonaangevende Geo-ICT toepassingen zoals QGIS en FME Desktop. Geo-ICT streeft ernaar om cursisten niet alleen vaardig te maken in het gebruik van deze programma’s, maar ook om hen een diepgaand inzicht te geven in de manier waarop geo-informatie kan worden ingezet voor het oplossen van complexe vraagstukken.

QGIS en FME Desktop staan centraal in deze leerervaring, waarbij de focus ligt op het toepassen van deze software in praktische geo-projecten. Of het nu gaat om het analyseren van ruimtelijke informatie in raster- en vectormodellen, of het creëren van krachtige geodata visualisaties, de cursus biedt een solide basis voor iedereen die zijn of haar kennis op het gebied van geo-informatie naar een hoger niveau wil tillen.

Wat is GIS?

GIS, ofwel Geografische Informatie Systemen, is een revolutionaire technologie die ons in staat stelt om allerlei soorten geo-informatie en geodata op te slaan, te analyseren, te beheren en te visualiseren. Maar wat maakt GIS nu echt uniek? Het is de mogelijkheid om verschillende datasets aan elkaar te koppelen op basis van locatie. Dit betekent dat je met GIS een multidimensionaal beeld kunt krijgen van een specifiek gebied, door niet alleen te kijken naar wat er zich bevindt, maar ook hoe deze elementen met elkaar in relatie staan.

Stel je voor, je hebt toegang tot een tool die je niet alleen vertelt waar dingen zijn, maar je ook inzichten geeft over hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit kan bijvoorbeeld van cruciaal belang zijn bij het plannen van een nieuwe woonwijk, het in kaart brengen van risicozones voor natuurbranden, of zelfs het optimaliseren van bezorgroutes voor een bedrijf. GIS biedt die mogelijkheid, door een laag na laag informatie te overlappen op één enkele kaart, waardoor complexe analyses en besluitvormingsprocessen worden vereenvoudigd.

De Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT is speciaal ontworpen om je een diepgaande kennis van deze krachtige tool te geven. Door deel te nemen, leer je niet alleen hoe je geografische informatie effectief kunt verzamelen en analyseren, maar ook hoe je deze informatie kunt omzetten in praktische, toepasbare oplossingen voor real-world problemen. Of je nu een beginneling bent in de wereld van geo-informatie, of een doorgewinterde professional die zijn vaardigheden wil uitbreiden, deze cursus biedt je de kennis en de handvatten om GIS toe te passen in jouw vakgebied.

Door middel van praktijkgerichte lessen en hands-on oefeningen met QGIS en FME Desktop, leer je de ins en outs van GIS-programma’s kennen en hoe je deze kunt gebruiken voor het analyseren van geografische data. Dit maakt de cursus niet alleen een leerervaring, maar ook een ontdekkingsreis door de veelzijdige wereld van geo-informatie.

In een tijd waarin geodata een steeds belangrijkere rol speelt in bijna elk aspect van onze maatschappij, biedt Geo-ICT je met de Cursus Leergang GIS de kans om voorop te lopen in deze boeiende en snel ontwikkelende veld. Stap in de wereld van GIS en ontdek hoe je met geo-informatie de wereld kunt veranderen, verbeteren en beschermen.

Het belang van GIS in de hedendaagse wereld

In onze huidige, snel veranderende wereld is de rol van GIS niet te onderschatten. Het is niet alleen een tool voor geografen of stedenplanners; het is een essentiële technologie die invloed heeft op bijna elk aspect van ons dagelijks leven. Van het optimaliseren van routeplanning voor leveringen tot het beheren van natuurlijke hulpbronnen en het voorspellen van klimaatveranderingen, GIS helpt ons de complexe wereld waarin we leven beter te begrijpen en te beheren.

Denk bijvoorbeeld aan hoe stadsplanners GIS gebruiken om de toekomst van stedelijke ontwikkeling te vormen. Door geodata te analyseren, kunnen ze beter bepalen waar nieuwe parken, scholen of wegen het meest nodig zijn en hoe toekomstige groei duurzaam kan worden ondersteund. Maar het belang van GIS reikt verder dan planning en ontwikkeling. In de landbouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt om gewasopbrengsten te maximaliseren en het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, terwijl wetenschappers het gebruiken om milieutrends te volgen en te voorspellen, van het smelten van ijskappen tot het migratiepatronen van dieren.

De Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT biedt niet alleen inzicht in de basisprincipes en -toepassingen van GIS; het bereidt je ook voor op een toekomst waarin deze technologie een sleutelrol speelt in besluitvormingsprocessen over de hele wereld. Door de veelzijdige toepassingen van GIS te begrijpen en te leren hoe je deze technologie kunt gebruiken om complexe problemen op te lossen, word je uitgerust met vaardigheden die in vele sectoren waardevol zijn.

Bovendien onderstreept de nadruk op praktijkervaring en hands-on leren bij Geo-ICT het belang van niet alleen het kennen van de theorie achter GIS, maar ook het effectief kunnen toepassen ervan in real-world scenario’s. Dit zorgt ervoor dat deelnemers aan de cursus niet alleen weggaan met een diepgaande kennis van GIS-software zoals QGIS en FME Desktop, maar ook met het vertrouwen en de vaardigheden om deze kennis toe te passen in hun eigen projecten en carrières.

In een wereld waar de hoeveelheid en diversiteit van beschikbare gegevens blijven toenemen, is de vaardigheid om deze gegevens te interpreteren en te gebruiken voor het informeren van besluitvorming belangrijker dan ooit. GIS staat centraal in deze vaardigheidset, waardoor de Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT niet alleen een investering is in persoonlijke of professionele ontwikkeling, maar ook in de toekomst van onze samenleving.

Wat je Zult Leren in de Cursus Leergang GIS

Overzicht van de cursus

De Cursus Leergang GIS aangeboden door Geo-ICT is niet zomaar een cursus; het is een uitgebreide duik in de wereld van geografische informatiesystemen, ontworpen om jou, ongeacht je voorafgaande kennisniveau, te transformeren in een deskundige op het gebied van geo-informatie. Deze cursus omvat alle essentiële aspecten van GIS, van de basisprincipes tot geavanceerde toepassingen, met een speciale focus op de praktische toepassing van QGIS en FME Desktop.

Door deel te nemen aan deze cursus krijg je inzicht in hoe je geografische data kunt verzamelen, analyseren en interpreteren, en leer je hoe deze gegevens kunnen worden toegepast om real-world problemen op te lossen. De cursus is opgebouwd uit verschillende modules, elk ontworpen om je stap voor stap door de verschillende facetten van GIS te leiden. Je leert niet alleen hoe je geodata visualiseert en manipuleert, maar ook hoe je deze data kunt gebruiken voor effectieve besluitvorming en projectmanagement.

Een belangrijk onderdeel van de Leergang GIS is de nadruk op hands-on ervaring. Geo-ICT begrijpt dat de beste manier om iets te leren, is door het te doen. Daarom bevat de cursus talrijke praktische oefeningen en projecten die je de kans geven om de geleerde theorieën toe te passen in echte scenario’s. Deze aanpak zorgt ervoor dat je niet alleen de software leert kennen, maar ook leert hoe je deze krachtige tools kunt inzetten om complexe vraagstukken op het gebied van geo-informatie te analyseren en op te lossen.

Naast de technische vaardigheden die je opdoet, richt de cursus zich ook op het ontwikkelen van een diepgaand begrip van hoe GIS kan worden gebruikt om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling en beter beheer van onze natuurlijke en gebouwde omgevingen. Of je nu van plan bent om je carrière in de geo-informatie te starten of te verrijken, de Cursus Leergang GIS biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te slagen.

Kortom, de Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT is meer dan alleen een leertraject; het is een investering in jouw toekomst in de boeiende wereld van geo-informatie. Met de kennis en vaardigheden die je hier opdoet, ben je klaar om de uitdagingen van de moderne wereld aan te gaan en een verschil te maken met de kracht van GIS.

Belangrijke vaardigheden en kennis

De Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT is zorgvuldig ontworpen om je niet alleen kennis te laten maken met de wereld van geo-informatie, maar ook om je uit te rusten met een reeks essentiële vaardigheden die onmisbaar zijn in de hedendaagse geodata-gedreven besluitvorming. Aan het einde van deze cursus beschik je over een breed scala aan competenties, variërend van technische vaardigheden tot analytisch denkvermogen, die je zullen onderscheiden in elk beroepsveld dat gebruikmaakt van GIS.

Allereerst leer je geavanceerde softwaretools zoals QGIS en FME Desktop te beheersen. Deze tools zijn cruciaal voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van geografische data. Je zult in staat zijn om complexe datasets te manipuleren, patronen en trends te identificeren, en je bevindingen te presenteren in duidelijke, begrijpelijke visualisaties. Deze technische vaardigheden zijn enorm waardevol, omdat ze je in staat stellen om abstracte gegevens om te zetten in concrete inzichten die kunnen leiden tot weloverwogen beslissingen.

Daarnaast ontwikkel je een diepgaand begrip van ruimtelijke informatie. Dit omvat niet alleen het herkennen van de geografische componenten van data, maar ook het begrijpen van hoe deze componenten elkaar beïnvloeden en hoe ze kunnen worden gebruikt om problemen op te lossen. Of het nu gaat om het plannen van stadsontwikkeling, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, of het analyseren van markttrends, je zult in staat zijn om de ruimtelijke dimensie van deze vraagstukken te begrijpen en te gebruiken in je analyse.

Bovendien leer je kritisch en analytisch te denken over geo-informatie. GIS is niet alleen een kwestie van het gebruiken van tools; het is ook een manier van denken over de wereld. Je leert gegevens te bevragen, hypothesen te testen, en bewijs te gebruiken om onderbouwde conclusies te trekken. Deze vaardigheid is van onschatbare waarde, omdat het je in staat stelt om verder te kijken dan de oppervlakte van de data en de onderliggende patronen en processen te begrijpen.

Ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, ontwikkel je de vaardigheid om geo-informatie effectief te communiceren aan een breed publiek. Of je nu presenteert aan collega’s, rapporten schrijft voor besluitvormers, of geodata visualiseert voor het grote publiek, je zult in staat zijn om je inzichten op een duidelijke en overtuigende manier over te brengen.

De Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT biedt je dus niet alleen kennis van software en systemen, maar rust je ook uit met een veelzijdige set aan vaardigheden die je in staat stellen om in diverse sectoren en beroepsvelden een impact te maken met de kracht van geo-informatie.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Leergang GIS?

De keuze voor een GIS-cursus is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. De Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT onderscheidt zich door een combinatie van diepgaande kennis, praktische vaardigheden, en een persoonlijke benadering die je nergens anders vindt. Hier zijn enkele redenen waarom onze cursus de perfecte keuze is voor iedereen die zijn kennis en vaardigheden op het gebied van geo-informatie wil uitbreiden:

 • Deskundige instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar beschikken ook over jarenlange ervaring in het toepassen van GIS in diverse professionele settings. Zij delen hun kennis en ervaringen met jou, zodat je leert van de besten in het veld.
 • Hands-on leerervaring: Wij geloven sterk in leren door te doen. Daarom is onze cursus zo ontworpen dat je vanaf dag één aan de slag gaat met praktische oefeningen en projecten. Dit zorgt ervoor dat je de opgedane kennis direct kunt toepassen en versterkt.
 • Toegang tot de nieuwste tools en technologieën: In onze cursus werk je met de nieuwste versies van QGIS en FME Desktop. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technologische vooruitgangen binnen het GIS-veld.
 • Flexibele leeromgeving: We begrijpen dat iedereen een ander schema heeft en bieden daarom flexibele cursusopties aan. Of je nu de voorkeur geeft aan klassikaal leren, online deelname, of een combinatie van beide, wij kunnen aan je behoeften voldoen.

Enkele kernpunten die je zult leren in onze cursus omvatten:

 • Diepgaand inzicht in geografische informatiesystemen en hun toepassingen.
 • Vaardigheid in het gebruik van QGIS voor het verzamelen, analyseren, en visualiseren van geodata.
 • Kennis van FME Desktop voor geavanceerde datamanipulatie en -integratie.
 • Het vermogen om complexe geografische vraagstukken te benaderen met creatieve en effectieve oplossingen.

Kiezen voor de Cursus Leergang GIS bij Geo-ICT betekent investeren in jezelf en je toekomst in een veld dat steeds belangrijker wordt in onze wereld. Met de vaardigheden en kennis die je hier opdoet, zet je een grote stap vooruit in je professionele ontwikkeling en open je deuren naar nieuwe mogelijkheden.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1695,- Excl. btw

  €1695,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Deze dag krijgt u een compleet overzicht van het pakket. De hele gebruikersinterface wordt doorlopen zodat u daar al snel de weg in weet. De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, visualiseren geodata, tekst labels, thematische presentaties, uitwisseling met andere systemen zoals Office, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, Ontsluiten WMS services en gebruik publieke WMS en Tiling services, zoeken en opvragen alfanumerieke gegevens, PDOK, Openstreet Maps. Op een goed gevulde GIS database kunnen diverse queries en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS. Analyses doen en de resultaten visualiseren. In deze dag krijgt u kennis van en inzicht in het structureren van ruimtelijke informatie in rastermodellen en vectormodellen.

  Dag 2

  Aan de hand verschillende vraagstukken en praktijktoepassingen wordt duidelijk gemaakt hoe GIS analyses kunnen bijdragen aan het verstrekken of verkrijgen van informatie over ruimtelijke vraagstukken. De cursist oefent met overlay analyses en bufferanalyses, en nabijheidsanalyses. Verder leert u bestaande geometrie te muteren en nieuwe geometrie in te tekenen. U maakt kaartlagen aan en u tekent zelf objecten. Zo leert u CAD bestanden in te lezen en lijnen over te kopiëren in een GIS laag waarmee u vervolgens GIS objecten gaat creëren. Aan deze GIS objecten leert u dan administratieve data te koppelen. Ook leert u (bulk) mutaties te doen op GIS objecten. Zo bouwt u uit andere bronnen een GIS-bestand op. Het opslaan van GIS data in een database zoals PostGreSQL komt hierbij ook aan de orde.

  Dag 3

  Tijdens de introductie bekijken we de interface van FME Desktop. Met behulp van de juiste reader lezen we eerst de gewenste data in. U maakt met behulp van het aparte desktopcomponent FME data inspector een eerste verkenning van de geometrie en attributen van de objecten. Zo leren we de data kennen en kunnen we bepalen welke transformers we nodig hebben om eventuele data transformaties uit te voeren. Een selectie van de belangrijkste transformers worden behandeld waaronder de: Tester, AttributeManager, PointonAreaOverlayer, Sorter en de FeatureMerger. Met verschillende opdrachten leert u op een interactieve manier uw eerste vertalingen te ontwerpen.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen Leergang GIS cursus

  • Deze cursus is geschikt voor mensen die met GIS willen gaan werken
  • U hebt verstand van diverse GIS programma’s en kunt hier zelfstandig mee werken
  • U weet welke geo-informatie er allemaal als is en hoe u het kunt gebruiken in grote projecten
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over Leergang GIS

  De Leergang GIS cursus biedt een diepgaande kennis van GIS-programma’s en geo-informatie, gericht op zowel beginners als ervaren professionals in de geosector.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in GIS willen uitbreiden of opfrissen.

  De cursus omvat diverse Geo-ICT toepassingen, waaronder QGIS en FME Desktop, en behandelt zowel 2D als 3D informatie in geo-projecten.

  In de cursus wordt voornamelijk gewerkt met QGIS en FME Desktop, waarbij de focus ligt op het praktisch toepassen van deze software in geo-projecten.

  De cursus behandelt uitgebreid het ontwerpen en interpreteren van ruimtelijke informatie, inclusief raster- en vectormodellen, essentieel voor geo-informatie specialisten.

  De Leergang GIS cursus duurt 3 dagen, waarbij intensief wordt ingegaan op verschillende aspecten van GIS.

  Ja, na het voltooien van de cursus ontvang je een Leergang GIS certificaat van Geo-ICT Training Center, Nederland.

  De cursus behandelt onderwerpen zoals algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, visualiseren van geodata, en het uitvoeren van analyses en visualisaties met GIS.

  Ja, voor alle cursisten wordt gezorgd voor koffie, thee, lunch en laptops. Online deelname is ook mogelijk.

  Ja, na de cursus kun je gebruik maken van Online Support voor persoonlijke begeleiding, of je kunt je inschrijven voor een basis- of gevorderde cursus voor verdere verdieping.