QGIS 3D visualisatie

GIS

GIS

De cursist maakt kennis met driedimensionale functies in QGIS. Met de komst van de QGIS3 release is werken met driedimensionale modellen en visualisaties mogelijk geworden.

Cursusduur: 1 dag
4.1
12 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot 3D GIS Visualisatie

In de wereld van geo-informatie, staat 3D GIS visualisatie centraal in het transformeren van complexe geodata naar intuĂŻtieve en interactieve modellen. Deze geavanceerde vorm van visualisatie brengt de traditionele tweedimensionale kaarten en gegevens tot leven, door een extra dimensie toe te voegen die de realiteit nauwkeuriger weerspiegelt. Denk hierbij aan het visualiseren van stedelijke omgevingen, waarbij gebouwen, terreinen en landschapselementen in drie dimensies worden gepresenteerd. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor stedenbouwkundige planning, milieubeheer, en zelfs historische reconstructies.

Met de komst van QGIS 3, een toonaangevende open-source geografische informatiesysteem (GIS) software, is werken met 3D visualisaties toegankelijker geworden dan ooit. QGIS 3 introduceert tools en functionaliteiten die gebruikers in staat stellen om met relatief gemak driedimensionale scènes te creëren en te analyseren. Van het modelleren van hoogtemodellen en terreinvisualisatie tot aan het ontwikkelen van gedetailleerde 3D-stadsmodellen, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

De kracht van QGIS ligt in zijn vermogen om complexe geodata, zoals LiDAR-gegevens of digitale terreinmodellen (DTM’s), om te zetten in gedetailleerde 3D-visualisaties. Hiermee kun je niet alleen de fysieke wereld met grotere precisie afbeelden, maar ook de data op nieuwe en interactieve manieren verkennen. Of je nu een geo-professional bent die zich verdiept in de analyse van geografische informatie, of iemand die geĂŻnteresseerd is in de visuele presentatie van gegevens, 3D GIS visualisatie met QGIS 3 biedt de tools en technieken om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

De Kracht van 3D GIS

3D GIS technologie transformeert de manier waarop we ruimtelijke data interpreteren en presenteren, door een rijke, driedimensionale context te bieden. Het stelt ons in staat om de complexiteit van de fysieke wereld beter te begrijpen en te visualiseren, van stedelijke planning en landschapsbeheer tot archeologie en noodhulp. Met tools zoals QGIS 3 kun je hoogtemodellen, stadsmodellen en meer creëren, waardoor een interactieve ervaring ontstaat die zowel informatief als boeiend is. Deze technologie opent nieuwe deuren voor data-analyse en besluitvorming, door een dieper inzicht te bieden in de geografische context.

Toepassingen van 3D GIS

3D GIS vindt toepassing in een breed scala aan velden, van stedelijke planning tot milieubeheer. Door het creëren van gedetailleerde, driedimensionale visualisaties, kunnen professionals complexe gegevenssets begrijpen en interpreteren, waardoor betere besluitvorming mogelijk wordt. In stedenbouwkundige projecten helpt het bijvoorbeeld om de impact van nieuwe ontwikkelingen te visualiseren, van zonlicht en schaduwen tot zichtlijnen. Voor milieubeheer biedt het waardevolle inzichten in terrein- en watersystemen, wat essentieel is voor behoud en planning.

Wat Je Zult Leren in de Cursus QGIS 3D Visualisatie

Beheer en Visualisatie van 3D-Gegevens

Het effectief beheren en visualiseren van 3D-gegevens is cruciaal in de wereld van GIS. De Cursus QGIS 3D Visualisatie biedt diepgaande kennis en vaardigheden voor het werken met geavanceerde 3D-gegevens in QGIS. Deze cursus richt zich op het verzamelen, beheren en dynamisch visualiseren van gegevens zoals LiDAR en digitale terreinmodellen, waardoor deelnemers complexe geografische analyses visueel kunnen benaderen en beslissingen kunnen nemen met een beter begrip van geo-informatie.

Praktische Toepassingen met QGIS

De Cursus QGIS 3D Visualisatie biedt diepgaande inzichten in hoe je met QGIS effectief 3D-modellen en -visualisaties kunt maken. Deze cursus omarmt de praktische toepassingen van QGIS, van het creëren van realistische stads- en terreinmodellen tot het analyseren van geografische data in een driedimensionale context. Het richt zich op de integratie van LiDAR-gegevens en digitale terreinmodellen, essentieel voor nauwkeurige hoogte- en terreinanalyses. Deze vaardigheden zijn bijzonder waardevol in stedenbouw, milieubeheer, en andere domeinen waar diepgaand ruimtelijk inzicht vereist is.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QGIS 3D Visualisatie?

Kiezen voor onze Cursus QGIS 3D Visualisatie betekent dat je kiest voor een leerervaring die niet alleen theoretisch onderlegd is, maar ook praktisch en direct toepasbaar. Onze cursus onderscheidt zich door:

 • Deskundige Instructeurs: Onze docenten zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar hebben ook een passie voor het delen van hun kennis, waardoor leren zowel boeiend als effectief wordt.
 • Praktijkgerichte Lessen: Wij geloven in leren door te doen. Daarom is onze cursus opgezet met een sterke focus op praktische toepassingen, waardoor je direct met de software aan de slag kunt.
 • Kleine Groepen: Wij houden onze klassen klein om te zorgen voor persoonlijke aandacht en een betere leerervaring.
 • Toegang tot de Laatste TechnologieĂ«n: Cursisten krijgen toegang tot de meest recente QGIS-software en worden begeleid in het gebruik van de nieuwste tools en technieken in 3D GIS.

Door te kiezen voor onze cursus, investeer je in een waardevolle vaardigheid die breed toepasbaar is in verschillende domeinen van geo-informatie en geodata. Je wordt niet alleen bekwaam in het gebruik van QGIS 3 voor 3D visualisaties, maar je versterkt ook je positie op de arbeidsmarkt met deze gespecialiseerde kennis.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  €795,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus QGIS 3D VisualisatieAls eerste zullen een aantal QGIS basisprincipes kort worden toegelicht. Na deze korte introductie zal al snel de QGIS 3D omgeving worden geopend. Veel gegevens die we in 3D kunnen weergeven, zijn ook als open-data verkrijgbaar. Hierdoor kunnen gemakkelijk en snel 3D weergaven worden gevuld met gegevens. Daarom worden verschillende nationale en internationale open-data bronnen bezocht. Ook zullen verschillende uitwisselformaten en de bijbehorende eigenschappen worden doorgenomen. Nadat de gegevens zijn opgezocht en klaarstaan, zullen deze worden ingeladen in het QGIS 3D scherm.

  Binnen de gegevens die in 3D kunnen worden weergegeven, is er onderscheid te maken tussen twee type bestanden: rasters (afbeeldingen met pixelwaardes) en vectoren (punten, lijnen en vlakken). Daarom zullen de weergave opties van rasters en vectoren worden toegelicht. Vervolgens worden de gegevens in 3D vertoont. Tot slot maak je zelf Ă©Ă©n of meerdere kaartlagen en voegt deze toe aan de 3D omgeving.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Verzamelen en beheren van 3D-gegevens: Het doel is om te leren hoe je relevante 3D-gegevens kunt verzamelen en beheren voor gebruik in QGIS. Dit omvat het begrijpen van verschillende bronnen van 3D-gegevens, zoals LiDAR, digitale terreinmodellen (DTM’s), puntenwolken en 3D-modellen. Je leert hoe je deze gegevens kunt importeren en organiseren in QGIS, zodat ze klaar zijn voor 3D-visualisatie.
  • Visualiseren van rasterbestanden in 3D: Het leerdoel is om te leren hoe je rasterbestanden kunt visualiseren in een 3D-omgeving met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de verschillende methoden en technieken om rastergegevens, zoals satellietbeelden of hoogtemodellen, in 3D weer te geven. Je leert hoe je kleurgradaties, schaduwen en textuuroverlays kunt toepassen om diepte en ruimtelijke informatie te communiceren.
  • Weergeven van vectoren in 3D: Het doel is om te leren hoe je vectorgegevens in 3D kunt weergeven met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de principes van het extruderen van vectoren om hoogte-informatie te visualiseren, zoals het weergeven van gebouwen op basis van hun hoogte-attribuut. Je leert ook hoe je symbolen en stijlen kunt aanpassen om driedimensionale objecten te creĂ«ren en ruimtelijke relaties te visualiseren.

   

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor


  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  3 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden

  Anoniem

  11 maanden geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS 3D Visualisaties

  In deze cursus leer je hoe je met QGIS 3D driedimensionale modellen en terreinvisualisaties kunt maken, inclusief het werken met hoogtemodellen en LiDAR-gegevens.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in GIS visualisatie willen uitbreiden.

  De cursus is een 1-daagse training waarin je hands-on leert werken met QGIS3 voor 3D visualisaties, met een focus op praktische toepassingen in een 3D omgeving.

  Basiskennis van QGIS is aanbevolen. Voor beginners bieden we ook een aanvullende cursus in QGIS basisprincipes aan.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  We gebruiken de nieuwste QGIS3 release en werken met zowel rasters als vectoren. De cursus omvat ook praktische oefeningen met open-data bronnen.

  Ja, de cursus omvat het creëren van 3D-stadsmodellen en het werken met gegevens over gebouwhoogtes, wat essentieel is voor realistische stedelijke visualisaties.

  Je leert hoe je 3D-gegevens kunt verzamelen en beheren, rasterbestanden in 3D kunt visualiseren, en vectoren in 3D kunt weergeven met QGIS. Dit omvat het werken met LiDAR, DTM’s, en het creĂ«ren van realistische 3D-stadsmodellen.

  Ja, na de cursus kun je gedurende 2 weken vragen stellen per e-mail. Voor praktische problemen bieden we ook 1-op-1 Online Support met een docent.

  Ja, de cursus is zowel fysiek als online te volgen. Bij online deelname volg je de cursus via Google Meet vanaf jouw eigen locatie.