QGIS 3D visualisatie

GIS Cursusduur: 1 dag

De cursist maakt kennis met driedimensionale functies in QGIS. Met de komst van de QGIS3 release is werken met driedimensionale modellen en visualisaties mogelijk geworden.

Hieronder enkele voorbeelden van toepassingen QGIS 3D Visualisatie.

 • Hoogtemodellen en terreinvisualisatie: Met QGIS kun je hoogtemodellen en terreingegevens visualiseren in 3D. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van een driedimensionaal landschapsmodel voor stedenbouwkundige planning of het analyseren van de topografie van een gebied. Met behulp van hoogtedata, zoals LiDAR-gegevens of digitale terreinmodellen (DTM’s), kunnen bergen, valleien, hellingen en andere terreinkenmerken in een driedimensionale omgeving worden weergegeven. Je kunt kleurgradaties of textuuroverlays toepassen op basis van hoogte, helling of aspect om meer informatie over het terrein weer te geven.
 • 3D-stadsmodellen: QGIS biedt de mogelijkheid om 3D-stadsmodellen te maken en te visualiseren. Met behulp van stedelijke gegevens, zoals gebouwhoogte, geveltexturen en straatindeling, kunnen realistische 3D-weergaven van steden worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij het plannen van nieuwe gebouwen, het analyseren van zonlicht- en schaduweffecten in stedelijke omgevingen of het simuleren van het uitzicht vanaf verschillende locaties in een stad.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €795,- Excl. btw

  Cursusduur: 1 dag

  Dag indeling

  Dag 1

  Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus QGIS 3D VisualisatieAls eerste zullen een aantal QGIS basisprincipes kort worden toegelicht. Na deze korte introductie zal al snel de QGIS 3D omgeving worden geopend. Veel gegevens die we in 3D kunnen weergeven, zijn ook als open-data verkrijgbaar. Hierdoor kunnen gemakkelijk en snel 3D weergaven worden gevuld met gegevens. Daarom worden verschillende nationale en internationale open-data bronnen bezocht. Ook zullen verschillende uitwisselformaten en de bijbehorende eigenschappen worden doorgenomen. Nadat de gegevens zijn opgezocht en klaarstaan, zullen deze worden ingeladen in het QGIS 3D scherm.

  Binnen de gegevens die in 3D kunnen worden weergegeven, is er onderscheid te maken tussen twee type bestanden: rasters (afbeeldingen met pixelwaardes) en vectoren (punten, lijnen en vlakken). Daarom zullen de weergave opties van rasters en vectoren worden toegelicht. Vervolgens worden de gegevens in 3D vertoont. Tot slot maak je zelf één of meerdere kaartlagen en voegt deze toe aan de 3D omgeving.

  Leerdoelen

  • Verzamelen en beheren van 3D-gegevens: Het doel is om te leren hoe je relevante 3D-gegevens kunt verzamelen en beheren voor gebruik in QGIS. Dit omvat het begrijpen van verschillende bronnen van 3D-gegevens, zoals LiDAR, digitale terreinmodellen (DTM’s), puntenwolken en 3D-modellen. Je leert hoe je deze gegevens kunt importeren en organiseren in QGIS, zodat ze klaar zijn voor 3D-visualisatie.
  • Visualiseren van rasterbestanden in 3D: Het leerdoel is om te leren hoe je rasterbestanden kunt visualiseren in een 3D-omgeving met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de verschillende methoden en technieken om rastergegevens, zoals satellietbeelden of hoogtemodellen, in 3D weer te geven. Je leert hoe je kleurgradaties, schaduwen en textuuroverlays kunt toepassen om diepte en ruimtelijke informatie te communiceren.
  • Weergeven van vectoren in 3D: Het doel is om te leren hoe je vectorgegevens in 3D kunt weergeven met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de principes van het extruderen van vectoren om hoogte-informatie te visualiseren, zoals het weergeven van gebouwen op basis van hun hoogte-attribuut. Je leert ook hoe je symbolen en stijlen kunt aanpassen om driedimensionale objecten te creëren en ruimtelijke relaties te visualiseren.

   

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS 3D Visualisaties

  In deze cursus leer je hoe je met QGIS 3D driedimensionale modellen en terreinvisualisaties kunt maken, inclusief het werken met hoogtemodellen en LiDAR-gegevens.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, bedrijven in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in GIS visualisatie willen uitbreiden.

  De cursus is een 1-daagse training waarin je hands-on leert werken met QGIS3 voor 3D visualisaties, met een focus op praktische toepassingen in een 3D omgeving.

  Basiskennis van QGIS is aanbevolen. Voor beginners bieden we ook een aanvullende cursus in QGIS basisprincipes aan.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  We gebruiken de nieuwste QGIS3 release en werken met zowel rasters als vectoren. De cursus omvat ook praktische oefeningen met open-data bronnen.

  Ja, de cursus omvat het creëren van 3D-stadsmodellen en het werken met gegevens over gebouwhoogtes, wat essentieel is voor realistische stedelijke visualisaties.

  Je leert hoe je 3D-gegevens kunt verzamelen en beheren, rasterbestanden in 3D kunt visualiseren, en vectoren in 3D kunt weergeven met QGIS. Dit omvat het werken met LiDAR, DTM’s, en het creëren van realistische 3D-stadsmodellen.

  Ja, na de cursus kun je gedurende 2 weken vragen stellen per e-mail. Voor praktische problemen bieden we ook 1-op-1 Online Support met een docent.

  Ja, de cursus is zowel fysiek als online te volgen. Bij online deelname volg je de cursus via Google Meet vanaf jouw eigen locatie.