QGIS 3D visualisatie

GIS Cursusduur: 1 dag

De cursist maakt kennis met driedimensionale functies in QGIS. Met de komst van de QGIS3 release is werken met driedimensionale modellen en visualisaties mogelijk geworden.

Hieronder enkele voorbeelden van toepassingen QGIS 3D Visualisatie.

  • Hoogtemodellen en terreinvisualisatie: Met QGIS kun je hoogtemodellen en terreingegevens visualiseren in 3D. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van een driedimensionaal landschapsmodel voor stedenbouwkundige planning of het analyseren van de topografie van een gebied. Met behulp van hoogtedata, zoals LiDAR-gegevens of digitale terreinmodellen (DTM’s), kunnen bergen, valleien, hellingen en andere terreinkenmerken in een driedimensionale omgeving worden weergegeven. Je kunt kleurgradaties of textuuroverlays toepassen op basis van hoogte, helling of aspect om meer informatie over het terrein weer te geven.
  • 3D-stadsmodellen: QGIS biedt de mogelijkheid om 3D-stadsmodellen te maken en te visualiseren. Met behulp van stedelijke gegevens, zoals gebouwhoogte, geveltexturen en straatindeling, kunnen realistische 3D-weergaven van steden worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij het plannen van nieuwe gebouwen, het analyseren van zonlicht- en schaduweffecten in stedelijke omgevingen of het simuleren van het uitzicht vanaf verschillende locaties in een stad.

Inschrijven






    Korting: 10% bij 3 cursisten
    15% vanaf 4 cursisten

    €795,- Excl. btw

    Cursusduur: 1 dag

    Dag indeling

    Dag 1

    Geo-ICT Training Center, Nederland - cursus QGIS 3D VisualisatieAls eerste zullen een aantal QGIS basisprincipes kort worden toegelicht. Na deze korte introductie zal al snel de QGIS 3D omgeving worden geopend. Veel gegevens die we in 3D kunnen weergeven, zijn ook als open-data verkrijgbaar. Hierdoor kunnen gemakkelijk en snel 3D weergaven worden gevuld met gegevens. Daarom worden verschillende nationale en internationale open-data bronnen bezocht. Ook zullen verschillende uitwisselformaten en de bijbehorende eigenschappen worden doorgenomen. Nadat de gegevens zijn opgezocht en klaarstaan, zullen deze worden ingeladen in het QGIS 3D scherm.

    Binnen de gegevens die in 3D kunnen worden weergegeven, is er onderscheid te maken tussen twee type bestanden: rasters (afbeeldingen met pixelwaardes) en vectoren (punten, lijnen en vlakken). Daarom zullen de weergave opties van rasters en vectoren worden toegelicht. Vervolgens worden de gegevens in 3D vertoont. Tot slot maak je zelf één of meerdere kaartlagen en voegt deze toe aan de 3D omgeving.

    Leerdoelen

    • Verzamelen en beheren van 3D-gegevens: Het doel is om te leren hoe je relevante 3D-gegevens kunt verzamelen en beheren voor gebruik in QGIS. Dit omvat het begrijpen van verschillende bronnen van 3D-gegevens, zoals LiDAR, digitale terreinmodellen (DTM’s), puntenwolken en 3D-modellen. Je leert hoe je deze gegevens kunt importeren en organiseren in QGIS, zodat ze klaar zijn voor 3D-visualisatie.
    • Visualiseren van rasterbestanden in 3D: Het leerdoel is om te leren hoe je rasterbestanden kunt visualiseren in een 3D-omgeving met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de verschillende methoden en technieken om rastergegevens, zoals satellietbeelden of hoogtemodellen, in 3D weer te geven. Je leert hoe je kleurgradaties, schaduwen en textuuroverlays kunt toepassen om diepte en ruimtelijke informatie te communiceren.
    • Weergeven van vectoren in 3D: Het doel is om te leren hoe je vectorgegevens in 3D kunt weergeven met behulp van QGIS. Dit omvat het begrijpen van de principes van het extruderen van vectoren om hoogte-informatie te visualiseren, zoals het weergeven van gebouwen op basis van hun hoogte-attribuut. Je leert ook hoe je symbolen en stijlen kunt aanpassen om driedimensionale objecten te creëren en ruimtelijke relaties te visualiseren.

     

    Meer informatie?

    Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

    Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

    Andere cursussen

    Veelgestelde vragen

    Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

    Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

    Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

    Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

     

    Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

    Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

    Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

    U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

    Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

    Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.