QGIS en Python

GIS

GIS

De cursist leert op verschillende plekken in QGIS Python toe te passen. Bijvoorbeeld bij het maken van eigen plugins, het maken van tools, het selecteren via expressies en het runnen van batchfiles.

Cursusduur: 3 dagen
4.3
16

Introductie tot Geo-Informatiesystemen (GIS)

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus QGIS en PythonIn de wereld van vandaag, waar data de kern vormt van besluitvormingsprocessen, speelt Geo-Informatiesystemen (GIS) een cruciale rol. GIS is het fascinerende snijvlak van geografie en technologie, waar ruimtelijke gegevens worden verzameld, beheerd, geanalyseerd en visueel weergegeven. Maar wat maakt GIS zo onmisbaar in onze huidige samenleving?

Eerst en vooral, GIS maakt complexe data begrijpelijk door deze te koppelen aan een fysieke locatie op de aarde. Dit maakt het niet alleen mogelijk om patronen en trends te visualiseren, maar ook om voorspellingen te doen en geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van geografische informatie. Van stedenbouw tot natuurbescherming, en van gezondheidszorg tot logistiek, GIS biedt een ongeëvenaarde diepte in analyse en visualisatie.

Neem bijvoorbeeld het beheren van natuurlijke hulpbronnen; met GIS kunnen wetenschappers en beleidsmakers effectievere strategieën ontwikkelen door het analyseren van geodata, zoals vegetatiepatronen, waterstromen en dierbewegingen. Dit draagt bij aan een duurzamer beheer van onze planeet.

In de context van Geo-ICT speelt GIS een nog prominentere rol. Met een groeiende vraag naar geavanceerde geo-informatietechnologieën, streeft Geo-ICT ernaar om professionals op te leiden die niet alleen bedreven zijn in GIS, maar deze kennis ook kunnen toepassen in een breed scala aan sectoren. De Cursus QGIS en Python is hier een perfect voorbeeld van. Door de krachten van QGIS en Python te combineren, worden cursisten voorbereid op het ontwikkelen van geavanceerde GIS-toepassingen.

Wat is GIS en Waarom is het Belangrijk?

GIS, of Geo-Informatiesystemen, is veel meer dan alleen een tool voor het maken van kaarten. Het is een krachtig instrument dat ons in staat stelt om de wereld om ons heen op een geheel nieuwe manier te zien en te begrijpen. Door het analyseren en visualiseren van geodata, biedt GIS ons inzichten die met traditionele methoden vaak verborgen zouden blijven. Maar waarom is dit nu zo cruciaal?

 • Besluitvorming: GIS ondersteunt de besluitvorming op vrijwel elk gebied, van stadsplanning en milieubeheer tot rampenbestrijding en gezondheidszorg. Door geografische gegevens te analyseren, kunnen besluitvormers beter geïnformeerde keuzes maken.
 • Efficiëntie: Of het nu gaat om het optimaliseren van routes voor leveringsdiensten of het plannen van nieuwe infrastructuur, GIS verbetert de efficiëntie en bespaart kostbare tijd en middelen.
 • Innovatie: Door het combineren van geodata met andere databronnen, opent GIS de deur naar nieuwe innovaties en toepassingen die onze interactie met de wereld kunnen transformeren.

Een van de krachtigste aspecten van GIS is de veelzijdigheid. Het kan worden toegepast in een divers scala aan velden en industrieën, waaronder:

 • Milieu: Van het monitoren van klimaatverandering tot het beheren van natuurlijke hulpbronnen, GIS helpt bij het behouden van onze planeet.
 • Openbaar bestuur: Voor het plannen van openbare voorzieningen tot het beheren van verkiezingsdistricten, GIS ondersteunt efficiënte en effectieve overheidsdiensten.
 • Gezondheidszorg: Door het analyseren van de verspreiding van ziektes en het plannen van gezondheidsdiensten, speelt GIS een sleutelrol in de volksgezondheid.

De Cursus QGIS en Python van Geo-ICT speelt in op deze cruciale rol van GIS. Door je niet alleen de technische vaardigheden te leren die nodig zijn om met GIS te werken, maar je ook te laten zien hoe je deze kunt toepassen in real-world scenario’s, biedt deze cursus een onmisbare basis voor iedereen die met geo-informatie aan de slag wil. Het gebruik van QGIS, een toonaangevende open-source GIS-software, in combinatie met Python, stelt je in staat om aangepaste GIS-oplossingen te creëren die verder gaan dan standaardtoepassingen.

In een wereld waar de hoeveelheid data exponentieel groeit, en de noodzaak om deze data te begrijpen steeds belangrijker wordt, biedt GIS een essentiële toolkit. Of je nu in de milieuwetenschap, stadsplanning, gezondheidszorg, of een ander veld werkt, de vaardigheden die je opdoet met de Cursus QGIS en Python zullen je in staat stellen om een dieper inzicht te krijgen in de geodata die onze wereld vormgeeft.

De Basis van QGIS en Python

Bij het verkennen van de wereld van Geo-Informatiesystemen komt al snel de combinatie van QGIS en Python naar voren. Deze krachtige samenwerking biedt een solide fundament voor iedereen die de complexiteit van geodata wil ontrafelen en deze wil benutten voor geavanceerde analyses en visualisaties. Maar wat maakt QGIS en Python zo’n sterke combinatie?

QGIS staat bekend als een van de meest toegankelijke en veelzijdige open-source geografische informatiesystemen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om ruimtelijke informatie te visualiseren, te beheren en te analyseren zonder de hoge kosten van commerciële software. Python, aan de andere kant, is een krachtige programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en flexibiliteit, waardoor het de perfecte keuze is voor het automatiseren van taken en het ontwikkelen van aangepaste functionaliteiten in QGIS.

De synergie tussen QGIS en Python ontgrendelt een wereld van mogelijkheden:

 • Automatisering: Python scripts kunnen worden gebruikt om repetitieve GIS-taken te automatiseren, zoals het bijwerken van gegevenslagen of het uitvoeren van complexe analyses.
 • Aanpassing: Met Python kun je QGIS aanpassen aan je specifieke behoeften door nieuwe functionaliteiten toe te voegen of bestaande processen te optimaliseren.
 • Ontwikkeling van Plugins: Een van de meest opwindende aspecten van QGIS is de mogelijkheid om eigen plugins te ontwikkelen met Python, waarmee je de functionaliteit van QGIS kunt uitbreiden naar bijna onbeperkte mogelijkheden.

De Cursus QGIS en Python van Geo-ICT biedt een diepgaande duik in deze onderwerpen, gericht op het bieden van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om:

 • Gegevens Beheren en Analyseren: Leer hoe je ruimtelijke gegevens efficiënt kunt beheren en complexe geospatiale analyses kunt uitvoeren.
 • Krachtige Visualisaties Creëren: Ontdek hoe je met QGIS en Python geavanceerde kaartvisualisaties kunt maken die je gegevens tot leven brengen.
 • Plugins en Tools Ontwikkelen: Krijg de vaardigheden om je eigen tools en plugins te ontwikkelen, waarmee je de manier waarop je met geoinformatie werkt, kunt transformeren.

Door de unieke combinatie van QGIS’ gebruiksvriendelijkheid en de programmeermogelijkheden van Python, stelt deze cursus je in staat om de grenzen van traditionele GIS-analyse te verleggen. Of je nu een beginner bent die de basis van GIS wil begrijpen of een ervaren professional die op zoek is naar geavanceerde programmeertechnieken, de Cursus QGIS en Python is ontworpen om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Wat je Zult Leren in de Cursus QGIS en Python

Werken met QGIS en Python Basics

Het beginnen met QGIS en Python kan voor sommigen misschien ontmoedigend lijken, maar de Cursus QGIS en Python van Geo-ICT maakt deze instap zo toegankelijk en boeiend mogelijk. Deze cursus is speciaal ontworpen om je een solide basis te bieden in beide tools, zodat je de kracht van geo-informatie volledig kunt benutten. Laten we eens kijken naar enkele van de basisbeginselen die je zult leren en hoe deze je vermogen om met geodata te werken, zullen transformeren.

Een sterke basis in QGIS en Python begint met:

 • Installatie en Setup: Voordat je duikt in de wereld van geo-informatie, leer je hoe je QGIS installeert en configureert op je systeem, en hoe je Python instelt voor gebruik met QGIS.
 • Eerste Stappen in QGIS: Ontdek hoe je navigeert in de QGIS-interface, basislagen toevoegt, en eenvoudige kaarten maakt. Deze vaardigheden vormen de ruggengraat van je GIS-werk.
 • Basis Python Scripting voor QGIS: Je zult de grondbeginselen van Python-scripting leren, waaronder het schrijven van eenvoudige scripts om taken in QGIS te automatiseren. Dit omvat het werken met Python-console in QGIS en het uitvoeren van basistaken zoals het selecteren en filteren van gegevens.

Door deze vaardigheden op te bouwen, zul je in staat zijn om:

 • Gegevens efficiënt te beheren: Leer hoe je geodata importeert, beheert en exporteert binnen QGIS, een cruciale vaardigheid voor elke GIS-professional.
 • Analyseren en Interpreteren: Basis GIS-analyses uitvoeren, zoals ruimtelijke analyses en thematische kaartcreatie, om inzicht te krijgen in je gegevens en besluitvormingsprocessen te ondersteunen.
 • Automatiseren van Repetitieve Taken: Gebruik Python om repetitieve QGIS-taken te automatiseren, waardoor je tijd bespaart en je workflow efficiënter maakt.

Deze cursus biedt niet alleen een grondige kennismaking met de basis van QGIS en Python, maar legt ook een stevig fundament waarop je kunt voortbouwen. Of je nu een volledige beginner bent in de wereld van GIS of iemand die zijn kennis van QGIS en Python wil verdiepen, deze cursus is ontworpen om je te voorzien van de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Gevorderde GIS-programmeertechnieken

Na het leggen van een stevige basis met QGIS en Python, is de volgende stap in de Cursus QGIS en Python van Geo-ICT het verkennen van gevorderde GIS-programmeertechnieken. Deze geavanceerde concepten zijn ontworpen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, waardoor je in staat bent om complexe geospatiale analyses uit te voeren en aangepaste tools te creëren die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Laten we eens kijken naar enkele van de geavanceerde technieken die je zult leren:

 • Geavanceerde Data Analyse en Visualisatie: Je leert hoe je geavanceerde geospatiale analyses uitvoert met QGIS en Python, inclusief ruimtelijke statistieken en modelbouw. Deze analyses stellen je in staat om diepere inzichten te verkrijgen uit je geodata en ondersteunen complexe besluitvormingsprocessen.
 • Plugin Ontwikkeling: Een van de meest waardevolle vaardigheden die je in deze cursus zult opdoen, is het ontwikkelen van eigen QGIS-plugins met Python. Dit stelt je in staat om QGIS aan te passen aan je eigen unieke behoeften en workflows, waardoor je GIS-projecten efficiënter en effectiever worden.
 • Automatisering met Python: Verder bouwend op de basis van Python-scripting, duik je in meer complexe automatiseringstechnieken. Dit omvat het automatiseren van gegevensverwerking, het genereren van rapporten en het bouwen van aangepaste interfaces binnen QGIS voor een meer gestroomlijnde gebruikerservaring.

Door deze geavanceerde technieken te beheersen, krijg je de mogelijkheid om:

 • Op Maat Gemaakte Analytische Tools te Ontwikkelen: Creëer aangepaste tools die specifieke analytische taken uitvoeren, waardoor je unieke uitdagingen binnen jouw werkgebied kunt aanpakken.
 • Efficiëntie en Productiviteit te Verhogen: Door het automatiseren van repetitieve taken en het ontwikkelen van plugins die jouw workflow stroomlijnen, kun je meer doen in minder tijd en met minder inspanning.
 • Innovatieve GIS-oplossingen te Creëren: De combinatie van geavanceerde GIS-technieken en programmeervaardigheden stelt je in staat om innovatieve oplossingen te bedenken en te implementeren voor complexe geospatiale problemen.

 

Waarom Kiezen voor Onze Cursus QGIS en Python?

De keuze voor een cursus is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling. Bij Geo-ICT begrijpen we dat en daarom bieden we een cursus aan die niet alleen grondige kennis biedt, maar ook praktische vaardigheden die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Hier zijn enkele redenen waarom onze Cursus QGIS en Python de juiste keuze voor jou is:

 • Deskundige Instructeurs: Onze cursus wordt geleid door ervaren professionals die niet alleen experts zijn in hun vakgebied, maar ook gepassioneerd zijn over het delen van hun kennis. Zij bieden een diepgaand begrip van zowel QGIS als Python en hoe deze samen kunnen worden gebruikt om complexe geospatiale problemen op te lossen.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Wij geloven dat de beste manier om te leren, is door te doen. Daarom is onze cursus ontworpen met een sterke focus op hands-on oefeningen en projecten die je de kans geven om te oefenen met echte data en in realistische scenario’s.
 • Flexibele Leeromgeving: Of je nu de voorkeur geeft aan zelfstudie of interactieve online lessen, onze cursus biedt flexibele leerpaden die passen bij jouw levensstijl en leerbehoeften.
 • Toegang tot Up-to-Date Materialen: De geo-informatiewereld ontwikkelt zich snel. Onze cursusmaterialen worden regelmatig bijgewerkt om de laatste trends en ontwikkelingen in de sector te weerspiegelen, zodat je altijd vooroploopt.

Door te kiezen voor de Cursus QGIS en Python bij Geo-ICT, investeer je niet alleen in je eigen professionele ontwikkeling, maar ook in een toekomst waarin je uitgerust bent met de vaardigheden om de uitdagingen en kansen van de geo-informatiewereld aan te gaan.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1495,- Excl. btw

  €1495,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie over functies en mogelijkheden van Python en QGIS. Hierna wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python zoals control-flow statements en loops. Hierna worden de datastructuren behandelt.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag wordt de theorie van de eerste dag in de praktijk gebracht. Aan de hand van oefeningen onder begeleiding van de docent wordt de basis gelegd om een eigen tool of applicatie in QGIS te maken met behulp van Python.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag wordt de lesstof van de voorgaande dagen kort herhaald. Hierna zal er dieper ingegaan worden op Object georiënteerd programmeren en kan er verder geoefend worden met het ontwikkelen van tools en applicaties.

  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Begrijpen hoe QGIS en Python samenwerken: Het doel is om te leren hoe Python-scripts kunnen worden gebruikt om QGIS-functionaliteit uit te breiden en aan te passen. Dit omvat het begrijpen van de basisprincipes van het schrijven van Python-scripts die kunnen communiceren met QGIS en het uitvoeren van taken zoals gegevensmanipulatie, analyses en automatisering van workflows.
  • Gegevensbeheer en -analyse: Het leerdoel is om te leren hoe geografische gegevens kunnen worden beheerd en geanalyseerd met behulp van QGIS en Python. Dit omvat het leren importeren, exporteren en manipuleren van gegevens, het uitvoeren van ruimtelijke analyses en het visualiseren van resultaten op kaarten.
  • Automatisering van taken: Het doel is om te leren hoe repetitieve taken in QGIS kunnen worden geautomatiseerd met behulp van Python-scripts. Dit omvat het schrijven van scripts om taken zoals gegevensverwerking, kaartproductie en rapportgeneratie te automatiseren, waardoor tijd en moeite worden bespaard.
  • Plugin-ontwikkeling: Het leerdoel is om te leren hoe QGIS-functionaliteit kan worden uitgebreid door het ontwikkelen van plug-ins met behulp van Python. Dit omvat het begrijpen van de QGIS-pluginarchitectuur, het ontwikkelen van aangepaste functionaliteit met Python en het publiceren van plug-ins voor gebruik door andere QGIS-gebruikers.

   

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  198 beoordelingen
  350 studenten gingen je voor

  Jeroen van der Zwam

  ...
  4.2    
  5 beoordelingen
  7 studenten gingen je voor


  Anoniem

  1 week geleden

  Anoniem

  1 week geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden

  Anoniem

  1 jaar geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS en Python

  In de Cursus Qgis En Python leer je GIS programmeren, het maken van plugins, het ontwikkelen van tools, en het toepassen van programmeerconcepten zoals control-flow statements en datastructuren in QGIS en Python.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun vaardigheden in QGIS en Python willen ontwikkelen.

  De Cursus Qgis En Python is een 3-daagse training waarin je intensief werkt aan het verbeteren van je GIS en Python vaardigheden.

  Python biedt krachtige mogelijkheden voor automatisering, het ontwikkelen van aangepaste tools en functies, en het efficiënt verwerken van geo-data in QGIS.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je leert hoe je Python-scripts kunt schrijven en toepassen binnen QGIS, en hoe je eigen plugins en tools kunt ontwikkelen.

  De cursus richt zich op het begrijpen van de samenwerking tussen QGIS en Python, gegevensbeheer en -analyse, automatisering van taken in QGIS met Python, en het ontwikkelen van QGIS-plugins met Python.

  Je leert Python-scripts schrijven voor QGIS, geografische gegevens beheren en analyseren, taken automatiseren en QGIS-plugins ontwikkelen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail, en er is ook de mogelijkheid voor Online Support voor praktische problemen.

  De cursusdagen zijn van 9.00 tot 16.00 uur, inclusief koffie, thee, lunch en een laptop. Online deelname is ook mogelijk.

  Ja, de cursus kan op locatie worden gegeven. De docent neemt laptops mee en je hoeft alleen een lokaal te regelen.