QGIS en Python

GIS Cursusduur: 3 dagen

De cursist leert op verschillende plekken in QGIS Python toe te passen. Bijvoorbeeld bij het maken van eigen plugins, het maken van tools, het selecteren via expressies en het runnen van batchfiles.

 • Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus QGIS en PythonWe beginnen de cursus QGIS en Python met de positionering van Python  en QGIS binnen een breder spectrum. Daarna gaan we kijken naar de belangrijkste eigenschappen die ze bieden en waar we Python kunnen toepassen in QGIS.
 • Om Python efficiënt te kunnen programmeren in QGIS is een goed begrip van Python noodzakelijk. Daarom gaan we eerst dieper in op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python.
 • Een belangrijk verschil met veel andere programmeertalen is dat Python indentatie niet alleen gebruikt wordt voor structuur, maar ook het verloop van het programma beïnvloed.
 • Daarnaast zullen we ingaan op de belangrijkste algemene programmeerconcepten als control-flow statements en loops. Ook datastructuren komen hierbij aan de orde.
 • Voorbeelden hiervan zijn tuples, lists en dictionaries. Als laatst zullen we ook dieper ingaan op Object Georiënteerd programmeren. Dit is een specifieke manier van programmeren. Deze wordt tegenwoordig veel gebruikt.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1495,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie over functies en mogelijkheden van Python en QGIS. Hierna wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python zoals control-flow statements en loops. Hierna worden de datastructuren behandelt.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag wordt de theorie van de eerste dag in de praktijk gebracht. Aan de hand van oefeningen onder begeleiding van de docent wordt de basis gelegd om een eigen tool of applicatie in QGIS te maken met behulp van Python.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag wordt de lesstof van de voorgaande dagen kort herhaald. Hierna zal er dieper ingegaan worden op Object georiënteerd programmeren en kan er verder geoefend worden met het ontwikkelen van tools en applicaties.

  Leerdoelen

  • Begrijpen hoe QGIS en Python samenwerken: Het doel is om te leren hoe Python-scripts kunnen worden gebruikt om QGIS-functionaliteit uit te breiden en aan te passen. Dit omvat het begrijpen van de basisprincipes van het schrijven van Python-scripts die kunnen communiceren met QGIS en het uitvoeren van taken zoals gegevensmanipulatie, analyses en automatisering van workflows.
  • Gegevensbeheer en -analyse: Het leerdoel is om te leren hoe geografische gegevens kunnen worden beheerd en geanalyseerd met behulp van QGIS en Python. Dit omvat het leren importeren, exporteren en manipuleren van gegevens, het uitvoeren van ruimtelijke analyses en het visualiseren van resultaten op kaarten.
  • Automatisering van taken: Het doel is om te leren hoe repetitieve taken in QGIS kunnen worden geautomatiseerd met behulp van Python-scripts. Dit omvat het schrijven van scripts om taken zoals gegevensverwerking, kaartproductie en rapportgeneratie te automatiseren, waardoor tijd en moeite worden bespaard.
  • Plugin-ontwikkeling: Het leerdoel is om te leren hoe QGIS-functionaliteit kan worden uitgebreid door het ontwikkelen van plug-ins met behulp van Python. Dit omvat het begrijpen van de QGIS-pluginarchitectuur, het ontwikkelen van aangepaste functionaliteit met Python en het publiceren van plug-ins voor gebruik door andere QGIS-gebruikers.

   

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen

  Na de cursus mag je nog 2 weken vragen stellen aan de docent. De docent geeft al weer andere cursussen dus het best kun je je vragen mailen naar info@geo-ict.nl. Je vraag wordt voorgelegd aan de docent en binnen 24 uur krijg je antwoord op je vraag.

  Als je al wat verder bent en je loopt in de praktijk tegen problemen op waar je zelf niet uit komt dan kun je het best gebruik gaan maken van een Online Support. Je gaat dan één dag online met de docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

  Als je in de praktijk tegen problemen op loopt waar je zelf niet uit komt dan kun je 2 dingen doen. Je schrijft je in voor een basis of gevorderde cursus of je schrijft je in voor Online Support.

  Je gaat dan één dag online met een docent en je krijgt 1 op 1 maatwerk les. Al je problemen worden opgelost en je bent een flinke stap verder gekomen.

   

  Alle cursussen worden in contact les gegeven. De cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Voor koffie, thee, lunch en laptop wordt gezorgd. Online mee doen kan ook altijd. Je zit dan thuis op je eigen laptop en volgt de cursus in Google Meet mee. De lunch, koffie en thee moet je dan wel zorg voor zorgen.

  Je kunt per cursusdag beslissen of je naar onze locatie komt of dat je het online wil doen. Geef dit dan wel op tijd door aan de cursuscoördinator.

  Ja, dit doen we regelmatig. Onze docent komt dan naar uw locatie toe. Hij heeft laptops voor de cursisten bij zich. U hoeft alleen maar een lokaal bij u op locatie te regelen.

  U kunt uw wensen doormailen naar info@geo-ict.nl  dan mailen we u een offerte. Na opdrachtverlening neemt onze cursuscoördinator contact met u op om de lesdagen in te plannen.

  Na iedere cursus krijgen de cursisten een link naar ons evaluatieportaal. Daar kunt u melden wat je wel en niet goed vond aan de cursus. We doen altijd ons uiterste best maar toch kan het natuurlijk voorkomen dat u een klacht heeft. Klik op Klachtenregeling.  Daarin staat beschreven wat u kunt doen. Geo-ICT Training Center, Nederland is lid van de Nederlandse Raad voor Trainen en Opleiden ( NRTO ).

  Na de cursus mailen we u een link naar ons evaluatieportaal. Daar kun u inloggen en een evaluatieformulier in vullen en daar kunt u ook uw deelname certificaat downloaden.