QGIS en Python

GIS Cursusduur: 3 dagen

De cursist leert op verschillende plekken in QGIS Python toe te passen. Bijvoorbeeld bij het maken van eigen plugins, het maken van tools, het selecteren via expressies en het runnen van batchfiles.

 • Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus QGIS en PythonWe beginnen de cursus QGIS en Python met de positionering van Python  en QGIS binnen een breder spectrum. Daarna gaan we kijken naar de belangrijkste eigenschappen die ze bieden en waar we Python kunnen toepassen in QGIS.
 • Om Python efficiënt te kunnen programmeren in QGIS is een goed begrip van Python noodzakelijk. Daarom gaan we eerst dieper in op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python.
 • Een belangrijk verschil met veel andere programmeertalen is dat Python indentatie niet alleen gebruikt wordt voor structuur, maar ook het verloop van het programma beïnvloed.
 • Daarnaast zullen we ingaan op de belangrijkste algemene programmeerconcepten als control-flow statements en loops. Ook datastructuren komen hierbij aan de orde.
 • Voorbeelden hiervan zijn tuples, lists en dictionaries. Als laatst zullen we ook dieper ingaan op Object Georiënteerd programmeren. Dit is een specifieke manier van programmeren. Deze wordt tegenwoordig veel gebruikt.

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1495,- Excl. btw

  Cursusduur: 3 dagen

  Dagindeling

  Dag 1

  De cursus begint met een presentatie over functies en mogelijkheden van Python en QGIS. Hierna wordt er dieper ingegaan op de belangrijkste programmeerconcepten binnen Python zoals control-flow statements en loops. Hierna worden de datastructuren behandelt.

  Dag 2

  Op de tweede cursusdag wordt de theorie van de eerste dag in de praktijk gebracht. Aan de hand van oefeningen onder begeleiding van de docent wordt de basis gelegd om een eigen tool of applicatie in QGIS te maken met behulp van Python.

  Dag 3

  Op de laatste cursusdag wordt de lesstof van de voorgaande dagen kort herhaald. Hierna zal er dieper ingegaan worden op Object georiënteerd programmeren en kan er verder geoefend worden met het ontwikkelen van tools en applicaties.

  Leerdoelen

  • Begrijpen hoe QGIS en Python samenwerken: Het doel is om te leren hoe Python-scripts kunnen worden gebruikt om QGIS-functionaliteit uit te breiden en aan te passen. Dit omvat het begrijpen van de basisprincipes van het schrijven van Python-scripts die kunnen communiceren met QGIS en het uitvoeren van taken zoals gegevensmanipulatie, analyses en automatisering van workflows.
  • Gegevensbeheer en -analyse: Het leerdoel is om te leren hoe geografische gegevens kunnen worden beheerd en geanalyseerd met behulp van QGIS en Python. Dit omvat het leren importeren, exporteren en manipuleren van gegevens, het uitvoeren van ruimtelijke analyses en het visualiseren van resultaten op kaarten.
  • Automatisering van taken: Het doel is om te leren hoe repetitieve taken in QGIS kunnen worden geautomatiseerd met behulp van Python-scripts. Dit omvat het schrijven van scripts om taken zoals gegevensverwerking, kaartproductie en rapportgeneratie te automatiseren, waardoor tijd en moeite worden bespaard.
  • Plugin-ontwikkeling: Het leerdoel is om te leren hoe QGIS-functionaliteit kan worden uitgebreid door het ontwikkelen van plug-ins met behulp van Python. Dit omvat het begrijpen van de QGIS-pluginarchitectuur, het ontwikkelen van aangepaste functionaliteit met Python en het publiceren van plug-ins voor gebruik door andere QGIS-gebruikers.

   

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Profiel foto van onze cursus coördinatrice Violet

  Mijn naam is Violet Bothof. Cursuscoördinator. Wilt u meer informatie?

  Andere cursussen

  Veelgestelde vragen over QGIS en Python

  In de Cursus Qgis En Python leer je GIS programmeren, het maken van plugins, het ontwikkelen van tools, en het toepassen van programmeerconcepten zoals control-flow statements en datastructuren in QGIS en Python.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren geo-professionals, omscholers, en medewerkers van bedrijven in de geosector die hun vaardigheden in QGIS en Python willen ontwikkelen.

  De Cursus Qgis En Python is een 3-daagse training waarin je intensief werkt aan het verbeteren van je GIS en Python vaardigheden.

  Python biedt krachtige mogelijkheden voor automatisering, het ontwikkelen van aangepaste tools en functies, en het efficiënt verwerken van geo-data in QGIS.

  Ja, de cursus omvat praktische oefeningen waarbij je leert hoe je Python-scripts kunt schrijven en toepassen binnen QGIS, en hoe je eigen plugins en tools kunt ontwikkelen.

  De cursus richt zich op het begrijpen van de samenwerking tussen QGIS en Python, gegevensbeheer en -analyse, automatisering van taken in QGIS met Python, en het ontwikkelen van QGIS-plugins met Python.

  Je leert Python-scripts schrijven voor QGIS, geografische gegevens beheren en analyseren, taken automatiseren en QGIS-plugins ontwikkelen.

  Ja, na de cursus kun je nog twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail, en er is ook de mogelijkheid voor Online Support voor praktische problemen.

  De cursusdagen zijn van 9.00 tot 16.00 uur, inclusief koffie, thee, lunch en een laptop. Online deelname is ook mogelijk.

  Ja, de cursus kan op locatie worden gegeven. De docent neemt laptops mee en je hoeft alleen een lokaal te regelen.