PostgreSQL en Python

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In deze cursus PostgreSQL en Python zal met behulp van Python allerlei SQL commando’s worden uitgevoerd. Er zal automatische data worden ingeladen, aangepast of verwijderd.

Cursusduur: 1 dag

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot de Wereld van Databases en Programmeren

In het huidige digitale tijdperk, waar gegevens de nieuwe olie zijn, vormen databases het fundament van bijna elke sector. Of het nu gaat om de gezondheidszorg, financiën, of het veld van geo-informatie, de mogelijkheid om gegevens efficiënt op te slaan, te manipuleren en te analyseren is cruciaal. PostgreSQL, een geavanceerd open-source databasebeheersysteem, gecombineerd met Python, een van de meest populaire en veelzijdige programmeertalen, biedt een krachtig platform voor het beheren van complexe datasets en het automatiseren van databasebeheer.

De integratie van PostgreSQL en Python stelt je in staat om SQL-commando’s te gebruiken voor het uitvoeren van geavanceerde databasetaken, zoals het automatiseren van data-invoer, het uitvoeren van queries, en het beheren van transacties. Door Python’s eenvoud en veelzijdigheid te combineren met PostgreSQL’s robuustheid, kunnen gebruikers complexe databasetaken vereenvoudigen, wat leidt tot efficiëntere gegevensbeheerprocessen.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van de wereld van databases en programmeren, biedt de combinatie van PostgreSQL en Python een uitstekend startpunt. Het is niet alleen een kans om je vaardigheden in databasebeheer en programmeren te verbeteren, maar ook om jezelf te bekwamen in het werken met geodata, een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in een wereld die steeds meer data-gedreven wordt.

De cursus PostgreSQL en Python bij Geo-ICT is speciaal ontworpen om deze vaardigheden op een toegankelijke manier te onderwijzen, waarbij zowel beginners als degenen met enige ervaring in programmeren of databeheer de kans krijgen om te leren en te groeien.

Het belang van SQL en Python in de hedendaagse data-gedreven wereld

In de kern van de moderne, data-gedreven wereld staan SQL en Python als twee pilaren die de verwerking en analyse van data ondersteunen. Hun rol is onmiskenbaar voor wie in de wereld van geo-informatie en databeheer duikt. Waarom zijn deze technologieën zo cruciaal?

 • SQL (Structured Query Language): De standaardtaal voor het beheren van relationele databases. Het stelt je in staat om complexe queries uit te voeren, data te manipuleren en inzichten te verkrijgen uit omvangrijke datasets.
 • Python: Een veelzijdige programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en kracht. Python’s brede scala aan bibliotheken en frameworks, zoals Pandas en Django, maken het een onmisbaar gereedschap voor data-analyse, webontwikkeling, en meer.

Samen bieden SQL en Python een robuuste toolkit voor iedereen die betrokken is bij databeheer en -analyse. Ze stellen ons in staat om:

 • Data efficiënt te beheren en analyseren.
 • Automatiseren van repetitieve databeheertaken, wat tijd bespaart en nauwkeurigheid verhoogt.
 • Complexe data-analyse en machine learning modellen te ontwikkelen, essentieel voor het ontsluiten van waardevolle inzichten uit gegevens.

Het begrijpen en toepassen van SQL en Python in jouw projecten betekent dat je de sleutels hebt tot een krachtige databeheermotor. Dit is vooral relevant in sectoren waar geodata een centrale rol speelt, waar het verwerken en analyseren van ruimtelijke data essentieel is voor besluitvorming en strategie. Door je te verdiepen in deze technologieën, open je een wereld aan mogelijkheden om data-gedreven beslissingen te nemen en de waarde van gegevens maximaal te benutten.

Een overzicht van PostgreSQL: Het veelzijdige database management systeem

PostgreSQL staat bekend als een van de meest geavanceerde open-source database management systemen. Het is niet alleen veelzijdig en krachtig, maar ook uiterst betrouwbaar voor zowel kleine als grote applicaties. Wat maakt PostgreSQL zo uniek in de wereld van databases en geo-informatie?

 • Open-source: Het biedt de vrijheid om het systeem aan te passen aan je eigen behoeften.
 • Ondersteuning voor complexe datatypes: Inclusief geospatiale data, waardoor het ideaal is voor projecten die geodata verwerken.
 • Robuuste beveiliging: Biedt sterke mechanismen om je gegevens veilig te houden.

De integratie van PostgreSQL met Python opent een wereld van mogelijkheden voor het automatiseren en vereenvoudigen van databeheertaken. Dit duo is bijzonder krachtig wanneer je werkt met ruimtelijke gegevens, waardoor PostgreSQL een favoriet is voor projecten in de geo-informatie. Door te leren hoe je deze tools effectief kunt gebruiken, kun je je projecten naar een hoger niveau tillen en de kracht van gegevens volledig benutten.

Wat Je Zult Leren in de Cursus PostgreSQL en Python

Verbinding maken met databases: De basis van data interactie

Het maken van een verbinding met databases is de eerste cruciale stap in het werken met gegevens. Zonder deze verbinding is het onmogelijk om de rijkdom aan informatie die in databases ligt opgeslagen, te benutten. In de cursus PostgreSQL en Python leer je hoe je:

 • Verbinding maakt met PostgreSQL: Dit is de sleutel tot het beginnen met data-analyse en beheer.
 • Efficiënte queries uitvoert: Door het gebruik van Python kun je dynamisch en efficiënt met je database communiceren.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met data, of het nu gaat om geodata-analyse of het beheren van bedrijfsinformatiesystemen. Het opbouwen van deze connectiviteit stelt je in staat om:

 • Data te lezen en schrijven: Haal informatie op of update deze binnen je database met gemak.
 • Automatiseren van data-taken: Script repetitieve taken om efficiëntie te verhogen en fouten te minimaliseren.

Door het leren van deze technieken kun je een solide basis leggen voor geavanceerd databeheer en -analyse, waardoor je projecten meer waarde en inzicht krijgen.

Automatiseren van databasebeheer: Efficiëntie door automatisatie

Het automatiseren van databasebeheer is een gamechanger voor iedereen die met grote hoeveelheden data werkt, vooral binnen het domein van geo-informatie. Door de krachten van PostgreSQL en Python te combineren, kun je repetitieve taken stroomlijnen en complexe datamanagementprocessen vereenvoudigen. Dit brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

 • Tijdsbesparing: Automatisering vermindert de tijd besteed aan routinematige databasebeheertaken aanzienlijk.
 • Nauwkeurigheid: Vermindert menselijke fouten door consistente uitvoering van taken.
 • Schaalbaarheid: Maakt het beheer van groeiende datasets eenvoudiger en efficiënter.

Leren hoe je deze automatiseringstools effectief kunt inzetten, betekent dat je meer tijd kunt besteden aan het analyseren van data en het genereren van waardevolle inzichten, wat cruciaal is in een snel evoluerende data-gedreven wereld.

Werken met diverse datatypes en het beheersen van transacties

Het beheersen van diverse datatypes en transacties in PostgreSQL, gecombineerd met Python, vormt een essentiële vaardigheid voor efficiënt databeheer. Dit omvat:

 • Diverse Datatypes: Het leren werken met een breed scala aan datatypes, inclusief complexe zoals geospatiale data.
 • Transactiebeheer: Het uitvoeren van transacties met de garantie van data-integriteit door het gebruik van rollback en commit commando’s.

Deze aspecten zijn cruciaal voor het ontwikkelen van robuuste databasetoepassingen die betrouwbaar en efficiënt gegevens kunnen verwerken en analyseren. Het verstevigt jouw fundament in databeheer en opent nieuwe mogelijkheden voor geavanceerde data-analyse en -toepassingen.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus PostgreSQL en Python?

Kiezen voor onze cursus PostgreSQL en Python bij Geo-ICT betekent kiezen voor een leertraject dat niet alleen diepgaande technische kennis biedt, maar ook praktische vaardigheden die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Expert Instructeurs: Leer van professionals met jarenlange ervaring.
 • Praktijkgerichte Aanpak: Direct toepasbare kennis door hands-on oefeningen.
 • Toegang tot Nieuwste Technologieën: Werk met de meest actuele versies van PostgreSQL en Python.

Voor iedereen die zijn carrière in databeheer en programmering wil verrijken, biedt deze cursus een solide basis en waardevolle inzichten.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €895,- Excl. btw

  €895,- Excl. btw

  Dag indeling

  Dag 1

  De cursus zal beginnen met een korte presentatie waarin de basisprincipes van Python en PostgreSQL zullen worden behandeld. Hierna gaat u zelf aan de slag met praktijkoefeningen. Ten eerste zal er verbinding gemaakt worden met de database waarna u gaat oefeningen met het ‘execute’ commando. Ten tweede zal er gewerkt worden met de ‘rollback’ en ‘commit’ commando’s. Tot slot gaat er ook geoefend worden met de ‘close’ functie.

  Cursusduur: 1 dag
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • Verbinding maken met de database via Python
  • SQL commando’s uitvoeren middels Python
  • Inladen van verschillende datatypes in PostgreSQL via Python
  • Foutmeldingen kunnen interpreteren zodat werkzaamheden zelfstandig uitgevoerd kunnen worden
  • Automatisch transacties uitvoeren in PostgreSQL
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over PostgreSQL en Python

  Je leert hoe je SQL-commando’s via Python kunt uitvoeren en databasebeheer kunt automatiseren.

  Deze cursus is geschikt voor professionals die geïnteresseerd zijn in databasebeheer en programmeren in Python.

  De cursus behandelt het maken van verbindingen met databases en het uitvoeren van commando’s via Python.

  Je leert belangrijke commando’s zoals Rollback, Commit, en Close, en hoe deze te gebruiken in Python.

  De cursus leert je hoe je foutmeldingen kunt interpreteren en oplossen tijdens het werken met databases.

  Ja, de cursus omvat het automatiseren van transacties in PostgreSQL.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan).

  Basiskennis van databases en enige ervaring met Python is aanbevolen

  Voor informatie over de cursusduur, neem contact op via e-mail.

  Ja, na succesvolle afronding ontvang je een certificaat, wat waardevol is voor je professionele ontwikkeling.