Cursus Python Basis

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In de cursus Python Basis leert de cursist de verschillende aspecten van de taal Python en leert omgaan met de Python-standaardbibliotheek.

Cursusduur: 3 dagen
4.2
16 studenten gingen je voor

Gegeven door:

Peter Schols

Introductie tot Python

Python is een krachtige, veelzijdige programmeertaal die wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn leesbaarheid en flexibiliteit. Of je nu geïnteresseerd bent in softwareontwikkeling, data-analyse, kunstmatige intelligentie, of webontwikkeling, Python biedt een solide basis die je helpt je doelen te bereiken. Met een simpele, begrijpelijke syntax is het de perfecte taal voor beginners om de wereld van programmeren te betreden, maar biedt het ook geavanceerde functies voor ervaren programmeurs.

Python’s veelzijdigheid en de brede adoptie hebben geleid tot een enorme gemeenschap van gebruikers en een rijke verzameling van bibliotheken en frameworks, waardoor je snel projecten van elke omvang kunt ontwikkelen. Van automatiseringsscripts tot complexe machine learning modellen, Python maakt het allemaal mogelijk. De taal moedigt programmeurs aan om oplossingen te ontwikkelen die niet alleen werken, maar ook duidelijk, leesbaar en onderhoudbaar zijn.

De open-source natuur van Python betekent dat je toegang hebt tot een schat aan kennis en middelen. Of je nu een beginner bent of je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, er zijn altijd documentaties, tutorials, en gemeenschapsforums beschikbaar om je te ondersteunen. Met Python kun je je creativiteit de vrije loop laten en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de problemen van vandaag en morgen.

Door te kiezen voor onze Cursus Python Basis bij Geo-ICT, zet je de eerste stap in een wereld vol mogelijkheden. Onze cursus is ontworpen om je niet alleen de technische kennis te bieden die je nodig hebt, maar ook om je te inspireren om te ontdekken wat mogelijk is met Python. We beginnen met een installatie van Python. Je zal leren hoe een project opgesteld kan worden, waarbij je gebruikt maakt van zelfgeschreven-, third-party- en built-in modules. In deze projecten zal je werken met lokale gegevens en krijg je voorbeelden te zien van het verkrijgen van data via het internet (API’s). Gegevens zullen eerst worden opgeslagen in Python collecties (lijsten en dictionaries), waarna ook aandacht zal zijn voor Object Oriënted Programming en de veelgebruikte module Pandas. Om crashes tijdens het uitvoeren van python programma’s te voorkomen, zal je ook leren hoe u fouten met behulp van exceptions kunt afvangen.

Na afloop van deze cursus Python Basis ben je klaar voor het programmeren in Python. Wilt je nog verder leren? Dan zijn de cursussen Python Gevorderd of Python en Datascience een mooi vervolg op deze cursus.

Wat maakt Python uniek?

Python onderscheidt zich van andere programmeertalen door zijn eenvoud en leesbaarheid. Het is ontworpen met het idee dat minder meer is; je kunt complexe ideeën uitdrukken in minder regels code vergeleken met andere talen. Deze benadering maakt Python uiterst toegankelijk voor beginners, terwijl het tegelijkertijd krachtig genoeg blijft voor de meest veeleisende softwareontwikkelingsprojecten.

Wat Python echt uniek maakt, is de uitgebreide standaardbibliotheek die ‘out of the box’ komt. Deze bibliotheek biedt ondersteuning voor een breed scala aan programmeertaken, van bestandsbewerkingen tot netwerkcommunicatie, zonder dat je extra modules of pakketten hoeft te installeren. Bovendien wordt Python ondersteund door een actieve gemeenschap die voortdurend werkt aan de ontwikkeling van nieuwe bibliotheken en frameworks, waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos zijn.

Een ander kenmerk dat Python onderscheidt, is de interoperabiliteit. Python werkt naadloos samen met andere talen en systemen, waardoor het een ideale keuze is voor integratieprojecten en systeemautomatisering. Of je nu data uit een SQL-database haalt, een webapplicatie ontwikkelt met Django of Flask, of complexe data-analyse uitvoert met Pandas en NumPy, Python maakt het allemaal mogelijk met een eenvoud en efficiëntie die moeilijk te evenaren is.

Python’s populariteit en brede toepasbaarheid hebben het tot een favoriet gemaakt in de academische wereld, bij startups, en in grote bedrijven. Van webontwikkeling en automatisering tot machine learning en kunstmatige intelligentie, Python biedt een solide basis voor het bouwen van toekomstbestendige applicaties. Door zijn flexibiliteit, kracht, en gemeenschapssteun, blijft Python een topkeuze voor programmeurs over de hele wereld, ongeacht hun ervaringsniveau.

Door je te verdiepen in Python via onze Cursus Python Basis, ontgrendel je niet alleen de deur naar deze rijke programmeertaal, maar zet je ook een grote stap voorwaarts in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ontdek zelf waarom Python de ruggengraat is van zoveel innovatieve projecten en hoe het jou kan helpen om je dromen te realiseren.

Waarom Python leren een goede investering is

Het leren van Python is meer dan alleen het toevoegen van een nieuwe vaardigheid aan je repertoire; het is een investering in je toekomst. In een wereld waar technologie voortdurend evolueert, biedt Python je de gereedschappen om aan de voorhoede van innovatie te blijven. Hier zijn enkele redenen waarom het leren van Python een slimme keuze is:

 • Veelzijdigheid en inzetbaarheid: Python wordt gebruikt in bijna elk domein van de technologie vandaag de dag, van webontwikkeling en data-analyse tot kunstmatige intelligentie en wetenschappelijk onderzoek. Deze brede toepasbaarheid maakt kennis van Python uiterst waardevol op de arbeidsmarkt.
 • Gemeenschap en ondersteuning: Python heeft een van de grootste en meest actieve gemeenschappen van elke programmeertaal. Dit betekent dat je toegang hebt tot een schat aan kennis, middelen, en ondersteuning, wat het leerproces aanzienlijk vergemakkelijkt.
 • Toekomstbestendig: Python wordt voortdurend bijgewerkt en verbeterd, met een sterke focus op achterwaartse compatibiliteit. Het leren van Python is een investering die in de loop van de tijd alleen maar waardevoller wordt.

Door Python te leren, ontwikkel je niet alleen een vaardigheid die nu in hoge vraag is, maar bouw je ook een fundament voor levenslang leren in een technologiegedreven wereld. Of je nu je carrière wilt versnellen, nieuwe projecten wilt verkennen, of gewoon nieuwsgierig bent naar programmeren, Python biedt een toegankelijke en krachtige manier om je doelen te bereiken.

Enkele specifieke voordelen van het leren van Python zijn:

 • Snelle ontwikkeling: Python’s eenvoudige syntax en leesbaarheid versnellen het ontwikkelingsproces, waardoor je meer tijd hebt om je ideeën tot leven te brengen.
 • Grote vraag naar Python-vaardigheden: Met de groei van data science, machine learning en webontwikkeling, zijn Python-ontwikkelaars zeer gewild op de arbeidsmarkt.
 • Toegang tot geavanceerde technologieën: Python is de voorkeurstaal voor veel geavanceerde technologische velden, waardoor je de kans krijgt om aan de rand van de technologische vooruitgang te werken.

Wat je Zult Leren in de Cursus Python Basis

Werken met datastructuren: lijsten en dictionaries

Een van de fundamentele aspecten van programmeren in Python is het vermogen om effectief met datastructuren te werken. Python maakt dit bijzonder toegankelijk door middel van twee krachtige, ingebouwde types: lijsten en dictionaries. Deze structuren zijn essentieel voor het organiseren, opslaan en manipuleren van gegevens binnen je programma’s, waardoor je code niet alleen efficiënter maar ook veel leesbaarder wordt.

Lijsten in Python zijn geordende verzamelingen die gebruikt kunnen worden om items van elk type op te slaan. Ze zijn ongelooflijk flexibel en bieden een scala aan methoden om elementen toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen. Het gebruik van lijsten is vergelijkbaar met het werken met een rij in het echte leven – je kunt items aan het begin, het einde toevoegen of zelfs een item op een specifieke positie invoegen. Deze veelzijdigheid maakt lijsten een onmisbaar gereedschap voor elke Python-programmeur.

Dictionaries aan de andere kant, zijn ongeordende verzamelingen van sleutel-waarde paren. Ze bieden een snelle en intuïtieve manier om gegevens op te slaan en te benaderen, waarbij elke unieke sleutel naar een waarde wijst. Dictionaries zijn bijzonder nuttig wanneer je efficiënt gegevens wilt opzoeken, toevoegen of verwijderen zonder de volgorde van de elementen te hoeven overwegen. Ze zijn de ruggengraat van veel Python-programma’s, vooral diegene die werken met grote hoeveelheden data.

Het leren werken met deze datastructuren is niet alleen een goede investering in je programmeervaardigheden, maar opent ook de deur naar geavanceerdere concepten zoals data-analyse en machine learning. In onze Cursus Python Basis, duiken we diep in hoe je deze structuren kunt gebruiken om krachtige en efficiënte programma’s te creëren. Je leert:

 • Hoe je lijsten en dictionaries effectief inzet voor data-opslag en -manipulatie.
 • Methoden om door lijsten en dictionaries te itereren, waardoor je complexe data-structuren kunt doorzoeken en bewerken.
 • Praktische toepassingen van lijsten en dictionaries in real-world scenario’s, zoals het beheren van gebruikersgegevens of het automatiseren van taken.

Door deze essentiële bouwstenen onder de knie te krijgen, zet je een belangrijke stap vooruit in je Python-programmeeravontuur. Je zult niet alleen in staat zijn om je eigen projecten vanaf de grond op te bouwen, maar ook om bij te dragen aan complexere applicaties en systemen.

Introductie tot modules en Python-standaardbibliotheek

Een van de meest krachtige aspecten van Python is de uitgebreide standaardbibliotheek die het biedt, samen met de mogelijkheid om modules te gebruiken om je code te organiseren en uit te breiden. De standaardbibliotheek is een verzameling van honderden modules die vooraf geïnstalleerde functionaliteiten bieden voor een breed scala aan programmeertaken, waardoor je niet vanaf nul hoeft te beginnen.

Modules in Python zijn in wezen bestanden met Python-code die functies, variabelen en klassen bevatten die je in je eigen programma’s kunt hergebruiken. Door modules te importeren, kun je krachtige functies toevoegen aan je programma’s zonder dat je de code zelf hoeft te schrijven. Dit modulaire systeem maakt Python bijzonder flexibel en efficiënt, omdat je precies kunt kiezen welke functionaliteiten je wilt gebruiken en deze naadloos in je projecten kunt integreren.

De Python-standaardbibliotheek zelf is een schatkist van gereedschappen voor elke Python-programmeur. Het omvat modules voor bestand I/O, systeemoproepen, internetprotocollen, webdiensten, en nog veel meer. Door vertrouwd te raken met de standaardbibliotheek, krijg je toegang tot een krachtige reeks tools die je kunt gebruiken om vrijwel elk programmeerprobleem aan te pakken.

Enkele hoogtepunten van de Python-standaardbibliotheek zijn:

 • math module: Voor wiskundige operaties buiten de basisoperaties.
 • datetime module: Om te werken met datums en tijden.
 • os en sys modules: Voor interactie met het besturingssysteem.
 • requests module: Voor het maken van HTTP-verzoeken naar webdiensten.

In onze Cursus Python Basis, zul je leren hoe je deze en vele andere modules uit de standaardbibliotheek kunt gebruiken om je programma’s functioneler en efficiënter te maken. We zullen je ook leren hoe je je eigen modules kunt schrijven en organiseren, waardoor je de vaardigheden ontwikkelt om complexe, goed gestructureerde Python-applicaties te bouwen.

Het beheersen van modules en de standaardbibliotheek is een essentiële stap in je Python-leertraject. Het stelt je niet alleen in staat om effectiever te programmeren, maar opent ook de deur naar het verkennen van geavanceerdere programmeertechnieken en -concepten.

Basis van scripting en automatisering

Een van de meest opwindende aspecten van het leren van Python is het ontdekken van de basis van scripting en automatisering. Python excelleert in het automatiseren van repetitieve taken, waardoor je tijd en moeite bespaart en je productiviteit verhoogt. Of het nu gaat om het verwerken van bestanden, het scrapen van webdata of het automatiseren van systeembeheertaken, Python biedt een eenvoudige en toegankelijke manier om deze activiteiten te automatiseren.

Scripting met Python betekent het schrijven van kleine programma’s (scripts) die zijn ontworpen om automatisch een reeks taken uit te voeren. Deze scripts kunnen variëren van eenvoudige automatiseringen, zoals het hernoemen van meerdere bestanden in een map, tot complexere processen, zoals het extraheren van specifieke gegevens uit grote datasets of het automatiseren van interacties met webpagina’s.

De kracht van Python ligt in zijn rijkdom aan bibliotheken en modules die specifiek zijn ontworpen voor automatiseringstaken. Bijvoorbeeld:

 • os en shutil modules: Voor bestands- en directorybeheer.
 • requests en BeautifulSoup: Voor web scraping en interactie met web API’s.
 • pandas: Voor gegevensmanipulatie en -analyse.

In onze Cursus Python Basis, zul je leren hoe je deze tools kunt gebruiken om je eigen automatiseringsscripts te schrijven. Dit omvat het begrijpen van hoe je taken kunt plannen, herhalende processen kunt minimaliseren en complexe gegevensverwerking kunt automatiseren. Je zult ontdekken hoe bevredigend het is om een script te schrijven dat uren werk in enkele seconden kan voltooien.

Het leren van de basisprincipes van scripting en automatisering met Python is niet alleen een uitstekende manier om je efficiëntie te verhogen, maar ook om je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. Kennis van automatiseringstechnieken maakt je een waardevolle aanwinst voor elk team, omdat je in staat bent om oplossingen te bieden die tijd besparen en fouten minimaliseren.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Python Basis?

Bij Geo-ICT begrijpen we dat de keuze voor een Python-cursus een belangrijke beslissing is. Je wilt niet alleen de taal leren, maar ook zeker weten dat je investering je voorbereidt op de toekomst. Hier zijn enkele redenen waarom onze Cursus Python Basis de juiste keuze is voor iedereen die serieus is over het leren van Python:

 • Deskundige instructeurs: Onze docenten zijn ervaren professionals die niet alleen experts zijn in Python, maar ook een passie hebben voor lesgeven. Ze brengen hun kennis en ervaring uit de echte wereld in de klas, waardoor je leert van de besten in het veld.
 • Praktijkgerichte aanpak: We geloven sterk in leren door te doen. Onze cursus is ontworpen om je hands-on ervaring te geven met echte projecten vanaf de eerste dag. Dit betekent dat je niet alleen leert programmeren, maar ook leert hoe je je vaardigheden kunt toepassen in praktische scenario’s.
 • Kleine klasgroottes: We houden onze klassen klein om ervoor te zorgen dat elke student persoonlijke aandacht krijgt. Dit bevordert een leeromgeving waar je je vrij voelt om vragen te stellen en feedback te krijgen op je werk.

Enkele unieke voordelen van onze cursus zijn:

 • Toegang tot de nieuwste technologieën: We zorgen ervoor dat je leert met de meest actuele versies van Python en gerelateerde bibliotheken, zodat je vaardigheden up-to-date zijn.
 • Flexibele leeropties: We bieden zowel online als fysieke cursussen aan om aan je behoeften en schema te voldoen.

Door te kiezen voor onze Cursus Python Basis, kies je niet alleen voor een uitstekende educatieve ervaring, maar ook voor een investering in je toekomst. Ons doel is om je te voorzien van de vaardigheden, kennis en het vertrouwen om je carrière naar het volgende niveau te tillen. Ontdek de voordelen van leren bij Geo-ICT en begin vandaag nog aan je Python-reis.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €1395,- Excl. btw

  €1395,- Excl. btw

  Dagindeling Cursus Python Basis

  Dag 1

  Tijdens deze eerste cursusdag van de cursus Python Basis zult u kennis maken met collecties (lijsten & dictionaires) en het definiëren van functies. Deze functies bevatten een x-aantal regels code die u met één aanroep op verschillende plaatsen in uw code kunt (her)gebruiken. Functies schrijven wordt veel in de praktijk gedaan, waardoor het ook niet altijd nodig is om zelf functionaliteit op te stellen. Daarom leert u welke functionaliteiten beschikbaar zijn in de built-in modules en hoe u extra onderdelen (third-party modules) kunt installeren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden (o.a. gegevens van het internet ophalen) leert u hoe deze modules gebruikt kunnen worden.

  Na deze dag kunt u:

  • nuttige functies schrijven en gebruiken.
  • de eigenschappen van de collectie data-typen van Python benoemen en deze datatypen gebruiken.
  • gebruik maken van verschillende built-in modules.
  • third-party packages installeren en gebruiken.
  • beschrijven hoe gegevens via het internet (via een API) met Python modules zijn op te halen.

  Dag 2

  Deze tweede dag staat in het teken van bestanden. Dit zijn onder andere het opsplitsen van uw python code naar zelfgemaakte modules/packages en het lezen/schrijven van tekstbestanden. Bij deze handelingen zult u merken dat de scripts groter en complexer beginnen te worden en dat meer data wordt verwerkt. Hierbij kunnen (onvoorziene) fouten ontstaan die uw programma’s doen vastlopen. Om crashes te voorkomen zult u leren hoe u exceptions kunt afvangen en zelf foutmeldingen kunt opstellen.

  Na deze dag kunt u:

  • een projectstructuur aanmaken door Python scripts op te delen naar verschillende modules.
  • met Python navigeren binnen een operating system (OS) en bestanden lezen/schrijven.
  • fouten tijdens het uitvoeren van code afvangen met exceptions.

  Dag 3

  Tijdens de laatste dag van de cursus Python Basis worden de puntjes op de i gezet. Dit is onder andere het combineren van onderwerpen uit voorgaande cursusdagen, maar ook de introductie van twee veel gebruikte Python onderdelen. Dit is het principe van object oriënted programming (OOP) en de third-party package Pandas. OOP is een programmeer paradigma waarmee u datastructuren kunt definiëren. Met deze datastructuren wordt geprobeerd om de echte wereld te modelleren naar digitale objecten. In deze objecten worden zowel data als functionaliteiten opgeslagen. Pandas is daarentegen een python package die veel wordt gebruikt voor het lezen-, bewerken-/analyseren- en het wegschrijven van gegevens.

  Na deze dag kunt u:

  • basisprincipes van Object Oriënted Programming beschrijven.
  • basisverwerkingen uitvoeren met de third-party package Pandas.
  Cursusduur: 3 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kent de vele mogelijkheden van Python.
  • De cursist kent een groot aantal bibliotheken binnen Python.
  • De cursist kent een groot aantal specifieke Python concepten.
  • De cursist kan met behulp van Pythoncode eenvoudige problemen oplossen.

  Trainers

  Peter Schols

  ArcGIS, QGIS, Python
  4.5    
  200 beoordelingen
  354 studenten gingen je voor


  Anoniem

  3 weken geleden

  Anoniem

  4 maanden geleden

  Anoniem

  12 maanden geleden

  Anoniem

  3 jaren geleden
  Bekijk alle reviews
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over Python Basis

  In de Cursus Python Basis leer je de basisprincipes van Python, waaronder syntax, scriptingtaal, en het gebruik van de Python-standaardbibliotheek.

  Deze cursus is ideaal voor startende geo-specialisten, ervaren professionals, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis in Python willen ontwikkelen.

  De Cursus Python Basis legt de fundamenten, terwijl Python Gevorderd dieper ingaat op geavanceerde onderwerpen zoals Datascience en Object Oriënted Programming.

  De cursus richt zich op het leren van Python en zijn bibliotheken, specifieke Python concepten, en het oplossen van eenvoudige problemen met Pythoncode.

  De cursus bestaat uit drie dagen, waarbij elke dag zich richt op verschillende aspecten van Python, zoals collecties, functies, en modules.

  Ja, na de cursus kun je tot twee weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan). Er zijn ook kortingen beschikbaar voor groepen.

  Beide opties zijn mogelijk. Je kunt per cursusdag beslissen of je naar de locatie komt of online deelneemt.

  Ja, de docent kan naar jouw locatie komen met de benodigde apparatuur.