Cursus GDAL

Software Ontwikkeling

Software Ontwikkeling

In deze cursus werken met GDAL leert de cursist geodata te bewerken en transformeren naar verschillende formaten door gebruik te maken van de het open source product GDAL. 

Cursusduur: 2 dagen

Gegeven door:

Peter Schols
Nederlands

Introductie tot Geodata en GDAL

Geo-ICT Training Center, Nederland - Cursus Werken met GDALIn de wereld van geo-informatie, waar het begrijpen en gebruiken van geografische data centraal staat, speelt de Geospatial Data Abstraction Library (GDAL) een cruciale rol. Deze open-source bibliotheek, die ondersteund wordt door de Open Source Geospatial Foundation, biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor het werken met diverse geodataformaten. Of je nu bezig bent met het transformeren van data voor analyse of het voorbereiden van datasets voor visualisatie, GDAL biedt de gereedschappen die je nodig hebt om deze taken efficiënt uit te voeren.

Door zijn vermogen om uiteenlopende vector- en rasterformaten te ondersteunen, staat GDAL centraal in veel geodata-gerelateerde workflows. Het faciliteert het lezen, schrijven, en converteren van gegevens op een manier die zowel toegankelijk is voor beginners als krachtig genoeg voor experts. Deze flexibiliteit maakt het een onmisbaar instrument voor iedereen die serieus werkt met geodata, van GIS-professionals tot ontwikkelaars en onderzoekers.

De Cursus Werken met GDAL bij Geo-ICT is ontworpen om je niet alleen vertrouwd te maken met de basisfuncties van GDAL, maar ook om je te leren hoe je deze krachtige tool kunt inzetten om je geodata-werkprocessen te optimaliseren. Je leert hoe je geodata efficiënt kunt manipuleren, transformeren en analyseren, en krijgt inzicht in de krachtige mogelijkheden die deze tool biedt voor jouw projecten en onderzoek. De code van GDAL is vooral gebaseerd op C, waardoor de uitvoering enorm efficiënt is. Je kan bijvoorbeeld onze cursussen Python Basis of QGIS Basis volgen, afhankelijk van welke kennis gemist wordt.

Versterk je vaardigheden in geodata-beheer en ontdek hoe GDAL je kan helpen om complexe geodata-uitdagingen aan te gaan. Met onze cursus duik je diep in de materie, gesteund door ervaren instructeurs en een curriculum dat zowel informatief als praktijkgericht is. Dit is jouw kans om je toolkit uit te breiden en een voorsprong te nemen in de wereld van geo-informatie.

Wat is Geodata?

Geodata is de brandstof voor de motor van moderne geo-informatietechnologieën. Het vertegenwoordigt geografische informatie in digitale vorm en maakt het mogelijk om de fysieke wereld om ons heen nauwkeurig te begrijpen, te analyseren en te visualiseren. Maar wat maakt geodata zo essentieel, en waarom is het zo’n cruciaal onderdeel van hedendaagse besluitvormingsprocessen?

 • Lokalisatie: Geodata helpt bij het identificeren van specifieke locaties op aarde, van globale coördinaten tot lokale adresgegevens.
 • Analyse: Het stelt ons in staat patronen, trends en relaties binnen geografische contexten te identificeren.
 • Besluitvorming: Door inzicht te bieden in geografische variabelen, ondersteunt geodata besluitvormingsprocessen in sectoren zoals stedelijke planning, milieu, en logistiek.

De veelzijdigheid van geodata is te zien in zijn toepassing over een breed scala aan gebieden. Van het plannen van steden en het beheren van natuurlijke hulpbronnen tot het optimaliseren van logistieke routes en het verbeteren van noodhulp – de mogelijkheden zijn eindeloos. In de kern stelt geodata ons in staat om een verbinding te maken tussen locatie en betekenis, waardoor we betere, meer geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Met de Cursus Werken met GDAL duik je in de wereld van geodata en leer je hoe je deze krachtige gegevens kunt manipuleren en transformeren voor jouw projecten en analyses. Door je vaardigheden in GDAL te ontwikkelen, vergroot je je vermogen om geodata te interpreteren en toe te passen, waardoor je waardevolle inzichten kunt ontgrendelen die anders verborgen zouden blijven.

Dit begrip van geodata vormt de basis voor alles wat we doen in de cursus, waarbij we de theorie koppelen aan praktische vaardigheden en technieken. Laat ons je begeleiden door de fascinerende wereld van geodata en ontdek hoe je deze kunt inzetten om je doelen te bereiken.

De rol van GDAL in het werken met Geodata

De Geospatial Data Abstraction Library (GDAL) speelt een onmisbare rol in de wereld van geodata door zijn vermogen om diverse geografische dataformaten te lezen, te schrijven, en te converteren. Deze veelzijdigheid maakt GDAL essentieel voor iedereen die met geodata werkt, en hier zijn enkele redenen waarom:

 • Formaatflexibiliteit: GDAL ondersteunt een breed scala aan gegevensformaten, zowel raster- als vectorgegevens, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen werken met verschillende soorten geodata.
 • Data transformatie: Het maakt complexe geodata-transformaties mogelijk, zoals het wijzigen van coördinatensystemen of het samenvoegen van datasets, essentieel voor geografische analyses.
 • Automatisering: Door de mogelijkheid om gegevensbewerkingen te scripten, helpt GDAL bij het automatiseren van repetitieve taken, waardoor efficiëntie en nauwkeurigheid worden verhoogd.

Door deze capaciteiten stelt GDAL professionals in staat om geavanceerde geodata-analyses en -bewerkingen uit te voeren, waardoor ze hun projecten naar een hoger niveau kunnen tillen. In onze Cursus Werken met GDAL leer je niet alleen de technische aspecten van deze krachtige bibliotheek, maar ook hoe je deze kennis praktisch kunt toepassen om je werkprocessen te verbeteren. Je ontdekt hoe GDAL je helpt om uitdagingen in de wereld van geo-informatie aan te gaan en hoe je door deze vaardigheden te ontwikkelen, een waardevolle speler wordt in je vakgebied.

Wat je Zult Leren in de Cursus Werken met GDAL

Basis van GDAL voor Geodata Transformatie

De Geospatial Data Abstraction Library (GDAL) is jouw sleutel tot het efficiënt werken met geodata. Het begrijpen van GDAL’s basisprincipes is cruciaal voor iedereen die betrokken is bij de transformatie van geodata. In onze cursus richten we ons op fundamentele vaardigheden en kennis die je nodig hebt om te starten:

 • Data lezen en schrijven: Leer hoe je verschillende geodataformaten kunt lezen en hoe je de uitvoer kunt schrijven in het formaat dat je project vereist.
 • Gegevens transformatie: Ontdek hoe je gegevens kunt converteren tussen verschillende formaten, een essentiële vaardigheid voor het combineren en analyseren van datasets uit diverse bronnen.
 • Automatisering van processen: Maak kennis met scripting in GDAL om repetitieve taken te automatiseren, wat je tijd en moeite bespaart.

Deze basiskennis stelt je in staat om geodata efficiënter te gebruiken en te manipuleren, waardoor je projecten naar een hoger niveau getild worden. Door de praktische toepassing van deze principes in de cursus te verkennen, bouw je een solide fundament op waarop je verder kunt bouwen in je carrière binnen de geo-informatiewereld.

Praktische Toepassingen van GDAL in GIS en CAD Systemen

GDAL’s kracht ligt niet alleen in zijn vermogen om geodata te manipuleren, maar ook in de brede reeks van praktische toepassingen in GIS (Geografische Informatie Systemen) en CAD (Computer-Aided Design) systemen. Deze systemen zijn essentieel voor het plannen, ontwerpen, en beheren van ruimtelijke informatie, en GDAL versterkt hun functionaliteit op verschillende manieren:

 • Interoperabiliteit: GDAL faciliteert de uitwisseling van geodata tussen verschillende GIS- en CAD-platforms, waardoor teams flexibeler kunnen werken.
 • Gegevensanalyse en -visualisatie: Het verbetert de mogelijkheden voor gegevensanalyse en -visualisatie door geavanceerde data-transformatie en -bewerkingsmogelijkheden te bieden.
 • Projectefficiëntie: Door het automatiseren van gegevensverwerkingstaken helpt GDAL de efficiëntie van projecten te verhogen, tijd te besparen en de nauwkeurigheid te verbeteren.

De integratie van GDAL in GIS- en CAD-systemen opent een wereld van mogelijkheden voor professionals in geo-informatie, stedenbouw, landschapsontwerp, en meer. Door het leren van GDAL in onze cursus, zul je in staat zijn deze tools effectiever te gebruiken, waardoor je projecten een voorsprong krijgen door nauwkeurigere analyses en ontwerpen.

Automatiseren van Werkprocessen met GDAL Scripts

De kracht van GDAL wordt niet alleen erkend in de veelzijdigheid van dataformaatondersteuning en transformatiemogelijkheden, maar ook in het automatiseren van werkprocessen. Door het gebruik van GDAL scripts, kun je:

 • Routinematige taken automatiseren, zoals het converteren van datasets of het bijwerken van geodata, waardoor je tijd bespaart en fouten vermindert.
 • Complexe data-analyses vereenvoudigen door herbruikbare scripts die processen stroomlijnen en de productiviteit verhogen.

Leren hoe je GDAL scripts kunt schrijven en toepassen, biedt een aanzienlijk voordeel in elk project waarbij geodata een rol speelt. Het stelt je in staat om efficiënter te werken en je focus te leggen op de analyse en interpretatie van data, in plaats van op repetitieve dataverwerkingstaken.

Waarom Kiezen voor Onze Cursus Werken met GDAL?

Kiezen voor onze Cursus Werken met GDAL betekent investeren in een toekomst waarin je uitgerust bent met essentiële vaardigheden in de wereld van geo-informatie. Deze cursus onderscheidt zich door:

 • Expertise en Ervaring: Leer van professionals die niet alleen diepgaande kennis van GDAL hebben, maar ook jarenlange ervaring in de toepassing ervan binnen diverse projecten.
 • Praktijkgerichte Aanpak: We leggen de nadruk op leren door doen, zodat je praktische ervaring opdoet die direct toepasbaar is in je werk of studie.

Door deel te nemen aan onze cursus, versterk je niet alleen je vaardigheden in het werken met geodata en GDAL, maar maak je ook deel uit van een gemeenschap van gelijkgestemden die de toekomst van geo-informatie vormgeven.

Lees meer

Inschrijven


  Korting: 10% bij 3 cursisten
  15% vanaf 4 cursisten

  €995,- Excl. btw

  €995,- Excl. btw

  Dagindeling

  Dag 1

  Tijdens de eerste dag van de cursus GDAL wordt er vooral ingegaan op de rastertranslaties.

  Dag 2

  De tweede dag staat meer in het teken van de vectortranslaties. Ten eerste zullen we de verschillende datatypes inladen en bekijken welke eigenschappen deze datatypes hebben. Met de rasterdataset zullen we wiskundige berekeningen doen om zo een soort suitability kaart te maken. Bij de vectordatasets zullen we vooral allerlei verschillende bestandsformaten omzetten naar andere bestandsformaten. Hierbij zullen we vooral in de Windows omgeving in de command prompt werken, maar we zullen ook een aantal Python scripts schrijven.

  Cursusduur: 2 dagen
  Schrijf mij in

  Leerdoelen

  • De cursist kan na de cursus zelfstandig simpele bat bestanden aanmaken om zo werkzaamheden te automatiseren
  • Je kan GDAL als een extra tool in je toolkit gebruiken waar een GIS of CAD systeem de functionaliteit of snelheid niet voor heeft
  Violet Bothof

  Meer informatie?

  Heb je vragen over de inhoud van de cursus? Of twijfel je of de cursus aansluit bij jouw leerdoelen of wensen? Liever incompany of een privé cursus? We helpen je graag verder.

  Veelgestelde vragen over GDAL

  De Cursus GDAL is een 2-daagse training gericht op het bewerken van geodata en het transformeren naar verschillende formaten, gebruikmakend van de open source GDAL software.

  Deze cursus is ideaal voor startende en ervaren geo-specialisten, bedrijfsmedewerkers in de geosector, omscholers en onderwijsinstellingen die hun kennis willen uitbreiden in geografische dataformaten en GDAL-programmering.

  Deelnemers leren geodata te bewerken, te transformeren naar verschillende formaten, en werken met vector- en rasterformaten. Ook wordt basis GDAL-programmering, gebaseerd op C en Python, behandeld.

  Inschrijven kan direct via de inschrijf widget (rechterkant desktop en mobiel bovenaan), of door contact op te nemen via info@geo-ict.nl.

  Geo-ICT Training Center biedt gecertificeerde trainingen met ervaren docenten, praktijkgerichte lessen, en de mogelijkheid om een deelnamecertificaat te ontvangen.

  Ja, na het succesvol afronden van de cursus ontvangen deelnemers een certificaat van deelname.

  Op de eerste dag ligt de focus op rastertranslaties, waarbij je leert hoe je geodata effectief kunt bewerken en transformeren.

  Met GDAL kun je simpele bat-bestanden aanmaken om werkzaamheden te automatiseren en het als een extra tool gebruiken in situaties waar een GIS of CAD systeem niet voldoet.

  Ja, na de cursus kun je nog 2 weken vragen stellen aan de docent via e-mail.

  Ja, alle cursussen kunnen zowel contact als online gevolgd worden. Bij online deelname volg je de cursus via Google Meet.